امین خسروشاهی: محیط رشد افراد را آماده میکرد
امین خسروشاهی، دانشآموخته دانشگاه شریف است که سالها در شرکت شاتل فعالیت داشت و اکنون…
۱۶ شهریور ۱۴۰۳
علیرضا زارعی مدارک دکتری خود در رشته مهندسی کامپیوتر را از دانشگاه صنعتی شریف اخذ کرده و از سال ۱۳۸۸ به عنوان عضو هیات علمی در این دانشگاه مشغول به فعالیت است. معاونت آموزشی دانشکده علوم ریاضی، مدیر کل فناوری اطلاعات دیوان محاسبات کشور و مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه شریف از سوابق اجرایی او است.
از چه زمانی با دکتر تابش آشنا شدید؟
من در سال ۷۵ دانشگاه قبول شدم. زمانی کهایشان رئیس دانشکده علوم ریاضی بودند و درسهای علوم ریاضیات تدریس میکردند. از همان سال اولایشان را میشناختیم اما به صورت جدی از سال ۷۹ در قالب کارهای دانشجویی و از زمانی که با مرکز محاسبات هم کار کردم بیشتر باایشان آشنا شدم.
دکتر تابش از سال ۷۷ تا ۸۷ مسئول مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه بودند؛ هم دوران متنوعی بود و هم تحولات تکنولوژی در این مدت بالا بود. سال ۷۹ زمانی که ارشد میخواندم، کنار کارهای آموزشی وارد کارهای برنامهنویسی هم شدم. در واقع مرکز محاسبات با ابتکارات استاد تابش شکل گرفته بود.
استاد تابش فضاهایی درست کرده بودند که گروههای دانشجویی بیایند و تجربه کسب کنند. ایشان میخواستند نوآوری و کارآفرینی را به فضای دانشجویی اضافه کنند و دانشجوها تشکیل تیم کارآفرینی بدهند و دانشجویان را به اشتغال تشویق میکردند. من هم در قالب تیمهای دانشجویی وارد مرکز محاسبات دانشگاه شدم و با حمایت دکتر تابش تیمها شکل گرفت. این تیمها یا در دانشگاه یا در بیرون از دانشگاه فعالیت شغلی میکردند. کار جدی بین ما مربوط به این فعالیتها بود، برای ما پروژههای نرمافزاری تعریف میکردند. من هم از دانشجوهای علاقهمند به یکی از همین فعالیتها بودم که حالا عضو هیأت علمی دانشگاه ریاضی شدهام.
وجه تمایز دکتر تابش را در چه میبینید؟
دکتر تابش از اعضای هیأت علمی باسابقه بود و در سطح خیلی بالایی بودند. در آن سطح، بسیاری از اساتید با دانشجوها رابطه نزدیک برقرار نمیکنند ولیایشان همیشه راحت در جلسات کنار بچهها کمک میکردند، سؤال جواب میدادند، پیش نمیآمد که درخواستی داشته باشیم بیپاسخ بماند. مقید بودند که فردی را بیپاسخ نگذارند. خیلی خودمانی بودند جوری که وقتی استاد تابش کاری را میخواستند همه دلشان میخواست کارایشان را انجام دهند.
چه خاطراتی از دکتر تابش دارید؟نوع ارتباطات ما علمی، آموزشی و فناورانه بود. ما یک گروهی تشکیل داده بودیم تا یک بار در هفته ورزش برویم. با اعضای هیأت علمی جوان ورزش میکردیم. خیلی فعالیت جدی در ورزش نمیکردند اما حتماً میآمدند هم برای روحیه خودشان هم برای ما. حضور و انتقال انرژیشان بسیار عالی است.
چه تأثیری ازایشان گرفتید؟دکتر تابش خیلی صبور بود. برایایشان چیزی وجود نداشت که راهحل نداشته باشد. اگر در پروژه و جلسهای هم با شکست مواجه میشدیم اجازه میدادند که افراد آرامش پیدا کنند و کمک میکردند افراد مسیر جدیدی پیدا کنند. هیچوقت پشت یک در متوقف نمیشد. اعتقاد عمیقی به فناوری اطلاعات داشت. باور داشت فناوری میتواند کارهای متحولانهای انجام دهد. الآن هم با بازنشستگی هنوز فکر میکنند تأثیرگذار باشند و کارهای جدید انجام دهند.
از دستاوردهای دکتر تابش بگویید.
از دستاوردهایایشان بحث اینترنت بود؛ که سعی کردند متناسب با پیشرفت وضعیت اینترنت در دانشگاه اینترنت را جا بیندازند و حفظ کنند. الآن دیش ماهوارهای بالای ساختمان داریم که اینترنت از آن طریق تأمین میشود، ایشان کاری کردند که استفاده از اینترنت به عنوان فرهنگ شکل بگیرد. به تبع ما دانشگاههای دیگر هم در پی اینترنت رفتند و بحث اینترنت در دانشگاهها گستردهتر شد.
بحث دیگر بحث المپیاد و ارتباط با سطح دانشآموزان بود که از فعالیتهای ماندگارایشان است. در المپیاد ریاضیایشان به شدت تأثیرگذار بود.
خدمات آموزش به غیر دانشگاهها برایشان مهم بود. سال ۸۰ با کمک تیم دانشجویی از دانشگاهها میآمدند دانشجویان داوطلب را به کارهای خلاقانه برای دانشآموزان تشویق میکردند. به استانهای دورأفتاده مثل سیستان و بلوچستان میرفتند.
بعد از بازنشستگیایشان حدوداً از سال ۹۴ کمتر دیدمشان اما قسمت مثبت جریان اینجاست کهایشان هنوز با دانشگاه در ارتباط هستند. من هنوز باایشان در ارتباط هستم. اخیراً هفت هشت ماه قبل در مرکز فاوا در ارتباط با موضوعی باایشان مشورت کردم و ارتباط کاری دارم باایشان.
اگر نکته خاصی ازایشان دارید، بفرمایید.
بحث مدیریت و کار اجرایی همیشه در کنار هم برایایشان مطرح بود. در کنار دانشگاه به اجرا علاقهمند بودند. پیام من بهایشان این است که افتخار میکنم باایشان در ارتباط بودم و هستم. یکی از تأثیرگذارترین افراد در زندگی بنده هستند و برایشان آرزوی موفقیت بیش از پیش دارم.
مهمترین تأثیری که از دکتر تابش گرفتید چه بوده است؟
زندگی حرفهای و آینده شغلی من مدیونایشان است. فعالیتهای الآن من، فعالیتهای صنعتی حرفهای و در حوزه آکادمیک من مدیونایشان است. ایشان در من روحیه تلاش و پشتکار اضافه و ارتباط مناسب با بقیه را زنده کرد چون خودشان دقیقاً همینطور بودند. ایشان بسیار خوب تیم تشکیل میدادند و کاریزمایی که داشتند باعث میشد افراد با جان و دل حرفشان را گوش کنند.
فهرست سایر مطالب یادنامه دکتر تابش آرش برهمند: تابش ابدی یک ذهن پاک دکتر تابش: حالا نوبت جوانها است بخش اول: آغاز راه حسین معصومی همدانی: آدمها را خوب میشناسد علیاصغر اسکندربیاتی: دکتر تابش خودباور است بیژن ظهوری زنگنه: خیلی به جوانها اعتماد میکرد علی اصغرزاده پارسا: خصیصه تابش، مردمداری است بخش دوم: در دانشگاه صنعتی شریف سعید سهرابپور: حیف که دکتر تابش در ایران نیست سیاوش شهشهانی: ایشان بسیار اهل عمل است ناصرعلی سعادت: دغدغهاش بیکاری فارغالتحصیل هاست محمد قدسی: چهره برجستهای در المپیاد داشتند بخش سوم: المپیادیها احمد مرشدیان: دلمان تنگ شده است امید نقشینه: یکی از وجوه تمایزشان صبر بود امین خسروشاهی: محیط رشد افراد را آماده میکرد روزبه پورنادر: ایشان حقیقتاًً جای پدر ما بودند سعید ایران فرد: دلسوزترین استادی که شناختهام علی زواشکیانی: مدام در حال فکر و ایده جدید هستند علیرضا زارعی: درخواست دانشجویان بیپاسخ نمیماند محمد مهدیان: مدیون ایشان هستیم رضا محمدی قایقچی: به ما اعتماد می کرد زهرا عمرانی: ساکن قاره هفتم