مدیرعامل شب: میانگین رزرو سفرها از ۲۷ روز به ۹ روز رسیده است
مدیرعامل «شب»، پلتفرم فعال در حوزه گردشگری و رزرو اقامتگاه معتقد است شرایط اقتصادی و…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۷ مهر ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۰ مهر ۱۴۰۳
تعداد کسبوکارهای راهاندازیشده از سوی زنان در بخش تجارت الکترونیکی فقط ۱۹ درصد کل کسبوکارهای ایجادشده در این حوزه است. این فقط بخشی از آماری است که به صورت شفاف منتشر شده است. با وجود توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات انتظار میرفت حضور زنان در بخش کارآفرینی مخصوصا کسب و کارهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات افزایش یابد اما چنین نشد. با وجود این، برگزاری رویدادهایی در حوزه کارآفرینی حوزه زنان میتواند منجر به توانمندسازی زنان در حوزه کارآفرینی شود، رویداد دوسالانه جایزه نوآوری آزاده نیز دقیقاً با همین رویکرد برگزار شد و حال در دوره دوم برگزاری این رویداد هدف خود را تشویق زنان به ورود به حوزه کارآفرینی و نوآوری اعلام میکند.
عناوین مطالب ویژهنامه مسیر آزاده تضادی میان مادری و کارآفرینی نیست پیچ دوم مسیر ماندگار آزاده نگاه کاتالیزورهای تغییر الزامات مشارکت اقتصادی زنان در بازارهای نوین کسبوکار جسارت و نوآوری زیر سقف شیشهای نوآوری واقعیت مجازی در خدمت تجربه خرید مفیدتر املاک امن و آنلاین NFT در دانشگاه هنرهای زیبا تولید همزمان آب، برق و گاز از زباله در منازل شناسنامه و اصالت فرش دستباف ایرانی بستری قانونی برای تبادل ارزهای دیجیتالی توسعه در مسیر برق و الکترونیک ردپای فناوری در آبزیپروری طرحهای درمانی نیاز به حمایت جدیتری دارند دژی برای محافظت از تقلب کسبوکاری که هوای محیطزیست را دارد مسیر امنیت لباس صنعتی بر تن زنان تلاش برای تجمیع رنگها قدمها به سمت گسترش تولید درس خواندن هوشمند مرهمی برای زخمها از جنس نوآوری فناوری و علم زیبایی آنلاین از ثبت اختراع تا تشخیص غیرتهاجمی ایدههای دخترانه برای تسهیل امور افراد کمتوان گذار از اقتصاد سنتی کودکان از راه بازی مهارتهای دیجیتالی را یاد میگیرند نوآوری نفتی کشاورزی اجتماعی از کودکی در پی راهحل سوار بر موج خیال آگاهیبخشی مادرانه قیمتگذاری کالای خود را به موبیشا بسپارید فناوریهای روانشناسانه کسبوکاری از جنس بزاق زالو انیمیشن و کودکان زیبایی و خلق ارزش نقاشی کودکان و هوش مصنوعی ویرایش و زبان فارسی دست در دست فناوری برای مقابله با سرطان یک شتابدهنده برای پیشگیری از آسیب نوجوانان اسپیکرهای هوشمند ایرانی برای رقابت حاضر میشوند اینترنت اشیا و آغازی دوباره زندگی آغازگر خدمات مشاوره مدیریت و مهندسی سیستم به یاد آزادگی و دانندگی حامیان نوآوری فضا برای کارآفرینی زنان زیاد است سایه مردسالاری، کارآفرینی زنان را سخت کرده است توسعه با حضور زنان رخ میدهد جایزه آزاده فرصتی برای شناخت استعدادها
به گفته مریم خاوازی، رئیس کمیته راهبری رویداد و عضو انجمن صنفی، مقدمات برگزاری دومین دوره از جشنواره جایزه نوآوری آزاده از بهمن ۱۴۰۲ انجام شده است. او میگوید با کسب مجوزهای رسمی برای برنامهریزی و پیریزی اقدامات این دوره از مسابقات از سوی هیات مدیره انجمن، فعالیت انجمن از اردیبهشت ۱۴۰۳ آغاز شده است.
خاوازی با ذکر این نکته که اولین سری این رویداد در بیست و پنجم بهمن ۱۴۰۱ برگزار شده و اکنون سری دوم آن در حال برگزاری است، هدف اصلی برگزاری این جشنواره را که همزمان هدف اصلی انجمن نیز به شمار میآید، ترویج و توسعه کارآفرینی اعلام میکند.
او درباره سایر اهداف این رویداد میگوید: «هدف بعدی این رویداد و اهدای جایزه نوآوری آزاده، شناسایی و جذب استارتآپهای نوآور و فناور زنان در مناطق کمتر توسعهیافته و در ادامه حمایت از آنها در حد توان انجمن است. ما میخواهیم زنان کارآفرین را هدایت کنیم تا مهارت و ایدهشان شکوفا شود و توانافزایی در استارتآپها نیز اتفاق بیفتد.»
خاوازی برگزاری این رویداد را به سه شاخه، استارتآپهای فناور و نوآور زنان در مناطق کمتر توسعهیافته، شرکتهای نوآور بهثبترسیده و جوانه که مربوط به جوانان دارای ایدههای خلاق و نوآور است، معطوف میداند.
به گفته رئیس کمیته راهبری رویداد، یکی دیگر از اهداف برگزاری این رویداد ایجاد فرصت برای صاحبان ایدههای خلاق، نوآور و الگوآفرین، انتقال تجربه و نشر امید به جوانان این سرزمین است تا بتوانند اشتغالزایی کنند و کسبوکار خود را راه بیندازند. خاوازی شبکهسازی و معرفی تیمها پس از شناسایی و دریافت آموزش به سرمایهگذاران این حوزه را از دیگر اهداف این رویداد برمیشمارد.
خاوازی دوره اول جشنواره را که سال ۱۴۰۱ برگزار شد مانند هر قدم نخستین دیگر دشوار توصیف میکند و معتقد است، نمیتوان گفت دوره اول ایدهآل بود اما انعکاس و بازخوردی که در جامعه داشت نشان میدهد توانسته تا حدودی تاثیرگذار باشد.
او بررسی و نقد دیدگاههای مطرحشده در نشستها پس از دوره اول جشنواره را که با حضور منتورها و تیمها شرکتکننده شکل گرفت عاملی در ایجاد تغییرات دوره دوم جشنواره نوآوری آزاد به حساب میآورد.
یکی از این تغییرات، مستقل شدن سایت جایزه نوآوری است. تشکیل دبیرخانه دائمی در انجمن برای ارتباط پیوسته و پویا با تیمها که نقش مهمی در تجمیع اطلاعاتشان در درازمدت و روند فعالیت و موقعیت آنها دارد از دیگر تغییرات یک سال اخیر است. به گفته خاوازی نیز تفکیک کمیته علمی از کمیته استارتآپها یکی از تغییرات ایجاد شده در این سری از رویداد است.
خاوازی درباره چهارمین تغییر این دوره توضیح میدهد: «ما همواره در انجمن در زمینه تبلیغات ضعف داشتیم و ارائههای صورتگرفته معمولی بود. این دوره کمیته رسانه متشکل از اعضای انجمن و اهل فن راهاندازی شد. تا پیش از این، کارهای رسانهای در روابط عمومی صورت میگرفت اما حالا یک کمیته اختصاصی در اختیار داریم که میتواند نقش بسزایی در شکوفایی این دوره ایفا کند.»
رئیس کمیته راهبری رویداد درباره چالشهای این رویدادها میگوید: «برگزاری این رویدادها همکاری و همیاری بسیاری از سازمانهای دغدغهمند و باانگیزه را میطلبد و بهعبارتی این یک کار تیمی است. اگر موفقیتی کسب میشود، متعلق به کل گروه است.»
خاوازی از علاقه تیم اجرایی به انتقال مکان برگزاری رویداد به سایر شهرها و استانها بهویژه مناطق کمتر توسعهیافته میگوید: «متمرکز نبودن همهچیز در پایتخت نکته مهمی است که خواهان انتقال این تمرکز هستیم. تحقق این امر تا حدود زیادی وابسته به همراهی و همیاری سازمانها و دوستان این رویداد است.»
او درباره تاثیر چنین رویدادهایی بر توانافزایی تیمها توضیح میدهد: «به اعتقاد من اگر ۱۰ درصد تیمهای حاضر بتوانند نقشآفرینی لازم را کسب کنند و از آموزش و مشاورهای منتورها بهرهمند شوند، این موارد در توانافزایی و مطرح شدن توانایی زنان و کارآفرینی آنها موثر خواهد بود.»
زهرا رهایی، نایبرئیس کمیته راهبری دومین رویداد جایزه آزاده، استعداد و توانایی زنان کشور را موضوع مهم و بزرگی میداند که اقدامات انجمن و برگزاری ایندست رویدادها نقش بسزایی در شناسایی این استعدادها و توانافزایی آنها دارد.
رهایی درباره توانافزایی زنان مستعد و ورود آنها به بازار کار میگوید: «به باور من توانافزایی به این معناست که ما قدرت انتخاب و گزینههای انتخاب بیشتری را مقابل زنان کارآفرین قرار میدهیم. زمانی که فرصت شغلی برای فرد یا افراد پیش میآید یا در راستای تحقق ایدهها، بسترسازی اتفاق میافتد در واقع توانی در آن فرد شکل میگیرد تا در موقعیتهای مختلف، انتخابهای بهتری داشته باشد.» او در مورد تاثیر و نقش کمککننده این رویداد که متمرکز بر حوزه فناوری و استارتآپهاست و سرمایهگذاری در قالب تاسیس شرکت تبلور پیدا کرده میگوید: «ورود به این عرصه از بعد فردی این معنا را دارد که شما به درجهای از بلوغ رسیدهاید که میتوانید در فرایند انتخاب و رقابت قرار بگیرید و ارزیابی شوید. این مرحله در از بین بردن ترس از ارزیابی در سطح کلان موثر است.»
نایبرئیس کمیته تاثیر بعدی این رویداد را که همچنان معطوف به بعد فردی است، قرارگیری در فرایند آموزشی عنوان میکند. او دریافت خدمات آموزشی این رویداد را برای تیمهایی که در حال عبور از مراحل ابتدایی هستند، در افزایش توان دانشی آنها و حضور در کنار افراد مجرب که موجب ارتقای مهارتهای تجربی آنها میشود، مفید میداند. رهایی اثر غیرمستقیم این رویداد را که در ابعاد فردی و در مقیاس کلانتر در بعد جمعی میتواند نقش داشته باشد، معرفی الگوهای نقش میخواند.
الگوهای نقش، بسترها و حوزههای جدیدی از اشتغال و کارآفرینی را مطرح میکند که شاید با نقشهای سنتی و کلیشهای که برای زنان در نظر گرفته شده متفاوت باشد.
به گفته رهایی، عمده انتظارات جامعه از ورود زنان به بازار کسبوکار به حوزه صنایع خانگی و کسبوکارهای خانگی، در قالب کارمندان مجموعه و معلمهای آموزش و پرورش محدود میشود. چنانکه او میگوید، اینکه زنان به حوزههای فناورانه و مشاغلی ورود کنند که مربوط به تکنولوژیهای آینده باشد از دید عموم افراد بعید به نظر میرسد. برجسته کردن زنانی که در این زمینه فعالیت دارند میتواند برای نسل بعدی دخترانی که هنوز دانشآموز یا در سالهای ابتدایی دانشگاه هستند، الگوی نقش را تولید و انتخابهای آنان را برای آینده شغلی و استقلال اقتصادی متنوعتر کند.
رهایی درباره ورود تیمهای جدید به این دوره از جشنواره میگوید: «تغییراتی که در اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی در جامعه رخ داده، مسائل و پرسشهای جدیدی پیش آورده و به نظر میرسد باید همچنین از مهارتها و توانمندیهای دیگری در این عرصه سخن گفت.»
او این موارد را از علل اصلی شوق و سوق پیدا کردن به برگزاری دومین رویداد آزاده نام میبرد.
رهایی درباره نقش انجمن و ارتباط با تیمها توضیح میدهد: «انجمن به مثابه دانای کل نیست و در این ارتباط هر دو طرف از یکدیگر یاد میگیرند و در واقع در یک فرایند یادگیری قرار داریم. انجمن، دانش و تجربه خود را در اختیار تیمها قرار میدهد و متقابلاً تیمها با بیان و اظهار نیازها، ایدهها و روشهای خلاقانهای که برای کسبوکار خود دارند، آموزههایی به انجمن میدهند که حتی شکاف بیننسلی موجود هم پر میشود.»
بیان دیدگاه از سمت تیمها موجب میشود انجمن مطابق با متغیرهای موجود، نیازها و ایدههای روز، الگو و شیوه خود را بهروز نگه دارد.
رهایی تاکید میکند: «ارتباط دوسویه، آن چیزی است که باید در تمام روابط یک نهاد که میخواهد توانافزایی کند و یک متقاضی که میخواهد در این مسیر بر توانمندی و قدرت انتخاب خود بیفزاید حاکم باشد.»
رهایی همچنین میگوید انجمن در تلاش است با شناخت نیازهای جدید و همرسانی تجربیات گذشته و تحقق مطالباتی که بستر را برای بروز و ظهور استعدادهای دختران جوان فراهم میکند در بازار کار به مجموعه کمک کند.
رویا کوهستانی، رئیس کمیته اجرایی رویداد جایزه نوآوری آزاده، با تاکید بر کسب تجربیات حائز اهمیت از سری نخست این رویداد میگوید: «نتایج دور اول رویداد موجب شد تمام اعضای انجمن برای برگزاری رویداد علاقه بیشتری از خود نشان دهند و مشارکت فعالتری در برگزاری رویداد داشته باشند.»
رئیس کمیته اجرایی جایزه نوآوری آزاده، تمایل و علاقهمندی تیمها و افرادی را که سری گذشته در جشنواره حضور داشتند برای همیاری در زمینههای مختلف اتفاق مثبت دیگری به شمار میآورد و این مساله را نمونه اثربخشی رویداد اول میداند. کوهستانی از برنامهریزی مناسب کمیته به منظور تدارکات میزبانی از تیمها، بهویژه شرکتکنندگانی که از سایر شهرها میآیند، خبر میدهد و درباره همکاری با صندوق شکوفایی نوآوری میگوید: «بر اساس هماهنگیهای صورتگرفته، برای تمام تیمهایی که از استانهای مختلف به تهران میآیند مکانهایی در نظر گرفته شده است تا آنها بتوانند در روز رویداد خدمات و کسبوکارهای خود را به حاضران در جشنواره معرفی کنند.»
هماهنگی با کمیته استارتآپ و جذب حامیان مالی و معنوی برای اجرای بهتر این برنامه و تامین هزینههای رویداد از دیگر فعالیتهای کمیته اجرایی بوده است.
کوهستانی درباره نحوه فعالیت کمیته توضیح میدهد: «وظایف کمیته اجرایی بر اساس برنامهریزی و گانچارتی پیش میرود که چند ماه قبل از رویداد تعیین شده بود.»
او همکاری و مشارکت پیاپی میان کمیته و ماهنامه پیوست، سازمان نظام صنفی رایانهای و صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین همکاری منسجم و کمک اعضای انجمن زنان کارآفرین را در دستیابی به هدف مشترک بسیار موثر میشمارد. کوهستانی درباره قسمت جدید این دوره از جشنواره میگوید: «امسال قسمت «نوآور» بودن تیمها نیز به جشنواره اضافه و همین موجب ثبتنام تیمهای نوآور مختلفی شد که بنیانگذار یا همبنیانگذار زن داشتند.»
رئیس کمیته اجرایی جایزه نوآوری آزاده در مورد وضعیت زنان صاحب ایده در سایر شهرها نیز میگوید: «در مناطق روستایی، کمتربرخوردار و نقاط مرزی، زنانی داریم که صاحب ایدهاند اما بنا بر دلایل مختلف از جمله نداشتن فضای کار، محدودیت منابع مالی و غیره، فرصت شکوفایی نداشتهاند.»
او شبکهسازیای را که در رویداد حاصل میشود یکی از عوامل برطرف شدن برخی از چالشهای موجود در مسیر این زنان به حساب میآورد و میگوید اطلاعرسانی و شبکهسازی بیشتر، به عضویت زنان کارآفرینِ نقاط مختلف کشور در انجمن میانجامد. کوهستانی درباره تاثیر همکاری نهادها و سازمانهای مرتبط با این حوزه میگوید: «من امیدوارم سایر نهادهای مرتبط با حوزههای زنان بتوانند در کنار ما در این رویداد حضور پیدا کنند تا این حلقه بزرگتر شود و به اهداف بزرگتری دست یابد.» دومین دوسالانه جایزه نوآوری آزاده در حالی برگزار میشود که برنامهریزی برای برگزاری دور سوم آن و پوشش نقاط ضعف در دور دوم آغاز شده است.