skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

کسب‌و‌کار

تحریریه پیوست

یک گفت‌وگوی قدیمی با آزاده داننده؛ آغازگر خدمات مشاوره مدیریت و مهندسی سیستم

تحریریه پیوست

۲۷ مهر ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۹ مهر ۱۴۰۳

آزاده داننده

ویژه‌نامه هفتمین همایش انجمن زنان کارآفرین در اسفندماه ۱۳۸۹ با آزاده داننده در موضوع مشاوره در صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات و تاسیس شرکت فناوران اطلاعات بهاران گفت‌وگویی انجام شده بود. متن این گفت‌وگو بدون تغییر در ادامه می‌آید که می‌تواند نشان‌دهنده نگاه داننده به بازار کار و فعالیت زنان باشد.

 

آزاده داننده پس از فارغ‌التحصیلی در رشته کامپیوتر از دانشگاه شیراز در سال ۱۳۶۴، در شرکت داده‌پردازی ایران مشغول به کار می‌شود. بعد از هشت سال کار در این شرکت و قبل از تاسیس شرکت فن‌آوران اطلاعات بهاران در مقام مشاور مستقل در سازمان‌های مختلف کار را ادامه می‌دهد.

یکی از نقاط عطف حرفه‌ای او حضور در پروژه‌ای است که با مشارکت وزارت صنایع، شورای عالی انفورماتیک کشور و انجمن شرکت‌های انفورماتیک در سال ۱۳۷۸ آغاز شد. موضوع این پروژه طراحی و استقرار نظام مدیریت کیفیت در شرکت‌های نرم‌افزاری بود تا از این طریق شرکت‌ها بتوانند محصولات خود را به بازارهای بین‌المللی عرضه کنند و و صادرات نرم‌افزار رونق بگیرد. در سال ۱۳۸۰ و در پایان این پروژه، ۶ شرکت نرم‌افزاری موفق شدند برای اولین بار در ایران و خاورمیانه گواهینامه ISO9001/TickIT اخذ کنند. او در این پروژه مسئولیت مدیریت پروژه را بر عهده داشت.

داننده می‌گوید: «این پروژه ویژگی‌های منحصربه‌فرد زیادی داشت و در آینده حرفه‌ای من نقش تعیین‌کننده‌ای ایفا کرد. ما در این پروژه باید فرایندهای مدیریتی شرکت‌ها را شناسایی و سازماندهی می‌کردیم تا پاسخگوی الزامات استاندارد ISO 9001 باشند. در صنعت نرم‌افزار اکثریت قریب به اتفاق شرکت‌های فعال، خصوصی هستند. در این شرکت‌ها روابط صمیمانه، دوستانه و عمدتاً غیررسمی میان کارشناسان و مدیران برقرار است. در نتیجه ساختارهای مدیریتی رسمیت زیادی ندارند و عموماً ساخت‌یافته نیستند. در حالی که الزامات استاندارد، جهت‌یافته لایه مدیریت عملیات است و نیازمند برخوردی ساخت‌یافته با این حوزه است. از سوی دیگر مدیریت در حوزه نرم‌افزار به‌شدت تخصصی است و ظرفیت‌های مشاوره در این حوزه در بازار وجود نداشت. لذا تیم پروژه فوق‌الذکر مجبور شدند خود ظرفیت‌های لازم را برای موضوعات تخصصی این پروژه سازماندهی و ایجاد کنند. کلیه آموزش‌ها و خدمات مشاوره‌ در این پروژه، از سوی تیم کارشناسان پروژه و برای اولین بار در کشور طراحی و ارائه شد.»

او ادامه می‌دهد: «در ابتدا همگان با ناباوری به این پروژه می‌نگریستند و در انتظار نتایج آن بودند. با پایان یافتن موفقیت‌آمیز این پروژه، نیاز زیادی برای این نوع خدمات در بخش فناوری اطلاعات ایجاد شد. اعضای این تیم که حدود ۱۰ نفر بودند نیز به فراخور وضعیت خود در بخش‌هایی از این بازار جذب شدند؛ اما تخصص مشاوره در حوزه مدیریت فناوری اطلاعات شکل نگرفت و فقط برخی از نیازهای مشتریان تامین شد. مدتی نیز به این روال گذشت تا اینکه فکر تاسیس شرکتی با تخصص مدیریت سیستم در میان هسته اصلی تیم پروژه فوق‌الذکر قوت گرفت و شرکت فناوران اطلاعات بهاران از ابتدای سال ۱۳۸۴ کار خود را شروع کرد و اکنون با هشت نفر نیروی تمام‌وقت و شبکه‌ای از کارشناسان پاره‌وقت در ارائه خدمات مشاوره در زمینه مدیریت و مهندسی سیستم در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعال است.»

داننده توضیح می‌دهد: «مسائل و مشکلات تاسیس شرکت همان مسائل عمومی است که در همه حوزه‌های کسب‌وکار برای مردان و زنان وجود دارد. قوانین دست‌وپاگیر، مراحل اداری طولانی و فرساینده، تضاد میان قوانین و مقررات، کمبود منابع و… برای ما هم وجود داشت. به عنوان یک زن با مشکل ویژه‌ای مواجه نبودم و اتفاقاً در مواردی، زن بودن امتیاز هم محسوب می‌شد و همکاری خوبی با من می‌کردند. اگر در فضای کسب‌وکار مشکلی جنسیتی وجود دارد، ریشه فرهنگی دارد. ما زنان برای حضور در جوامع حرفه‌ای باید بسیار بیشتر از مردان تلاش کنیم تا پذیرفته شویم. اگر مرتکب خطای حرفه‌ای شویم، به پای زن بودن ما می‌گذارند در حالی که خطای مردان خطای یک فرد است.»

شرکت فن‌آوران اطلاعات بهاران دارای سه سهامدار زن است و تیم مدیریتی این شرکت کاملاً زنانه است. او می‌گوید: «شعار ما در شرکت اول کار و بعد پول است. در نتیجه در ابتدای ورود به بازار کار، هیچ‌گاه بیکار نبودیم و همواره کار داشتیم ولی به‌سختی پول درمی‌آوردیم. این دوران، دوران ظرفیت‌سازی ما بود و از آن برای عمق بخشیدن به دانش خود استفاده خوبی کردیم. بارها به ما پیشنهاد انجام کارهایی می‌شد که پول خوبی در آن بود ولی با تخصص ما در شرکت انطباق نداشت. ما مقاومت کردیم و وارد آن کارها نشدیم. امروز به‌جرات می‌توان ادعا کرد شرکت فن‌آوران اطلاعات بهاران تنها شرکتی است که در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات فقط به کار مشاوره در حوزه مدیریت و بهبود فرایندها و نه هیچ کار دیگری می‌پردازد.»

داننده در ادامه توضیح می‌دهد:‌ «یکی از شاخص‌های تخصصی کار ما در شرکت، موضوع مدیریت کیفیت است. کیفیت نیازمند نگاهی دقیق و ریزبینی است که با حوصله به ظرایف کار بپردازد. این ویژگی‌ها تماماً زنانه هستند و بسیار با روحیات زنانه انطباق دارند. اتفاقاً مردان نیز این‌گونه رفتارها را در محیط‌های حرفه‌ای از زنان بیشتر می‌پذیرند. البته شایان ذکر است کار در حوزه کیفیت نیازمند تعقیب رویکرد کلانی است که مبتنی بر مدل‌های شناخته‌شده، فعالیت‌های کیفی را هدایت کند. ما از این دانش برخورداریم.»

بهبود فرایندها از طریق به‌کارگیری و پیاده‌سازی چارچوب‌ها، مدل‌های مرجع و استانداردهای مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات انجام می‌شود. برای اولین بار در کشور، طراحی و پیاده‌سازی نظام کارفرمایی پروژه‌های IT بر اساس مدل بلوغ ظرفیت‌های کارفرمایی که به CMMI Acquisition شهرت دارد در یکی از سازمان‌های بزرگ دولتی در سال ۱۳۸۶ از سوی این شرکت انجام شده است. یکی دیگر از کارهای این شرکت طراحی و پیاده‌سازی نظام مدیریت خدمات بر اساس استاندارد ISO/IEC 2000 و ITIL Ver2 در یکی از واحدهای بزرگ صنعتی کشور است که در سال‌های ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ به انجام رسید. تجربه پیاده‌سازی نظام مدیریت خدمات در کشور بسیار محدود است و این پروژه در زمره این تجارب محدود می‌گنجد.

همکاری با سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در زمینه تدوین استانداردهای ملی فناوری اطلاعات نیز در کارنامه این شرکت به چشم می‌خورد. تمرکز اصلی آنها در کارشان ایجاد ظرفیت‌های ملی برای حوزه تخصصی مدیریت و بهبود فرایند‎هاست.

داننده می‌گوید: «هر کدام از ما می‌توانستیم در شرکت‌های مختلف کار کنیم و از حقوق و درآمد خوبی هم برخوردار باشیم ولی هیچ‌گاه در انتخاب شغل به کسب درآمد فکر نکردیم و منافع خود را در منافع کلان‌تر جامعه جست‌وجو کردیم و موفق هم بودیم.»

آزاده داننده علاوه بر فعالیت‌های حرفه‌ای خود، در فعالیت‌های صنفی و اجتماعی نیز حضور دارد. او عضو هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران و عضو شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور است. در شکل‌گیری شاخه مشاوران حقیقی در این سازمان مشارکت داشته و علاوه بر آن، در انجمن زنان کارآفرین نیز عضویت دارد.

دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/j8h

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو