skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

سورنا ستاری: مشکل ورود استارت‌آپ‌ها به بورس فرهنگی است

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۱۲ بهمن ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۶ بهمن ۱۴۰۰

استارت‌آپ‌‌ها‌ی زیادی بارها از تمایل خود برای ورود به بازار سرمایه کشور گفته‌اند و در برخی موارد نیز زمانی تقریباً دقیق برای عرضه اولیه سهام خود تعیین کرده‌اند. سورنا ستاری می‌گوید راه برای ورود این شرکت‌ها به بورس باز است و مشکل اصلی IPO نشدن آنها «فرهنگی» است. اما مشکل دقیقاً کجاست که استارت‌آپ‌ها آن‌طور که باید مهمان بورس کشور نشده‌اند؟

به گزارش پیوست، پس از آنکه خبر درج نماد تپسی در تابلوی فرابورس منتشر شد، به نظر می‌رسید بالاخره طلسم داستان پرماجرای ورود استارت‌آپ‌ها به بورس شکسته شده است و درج نماد این پلتفرم تاکسی اینترنتی ‌می‌تواند سرآغازی بر ورود استارت‌آ‌پ‌‌ها به بازار سرمایه باشد؛ اما گویا قضیه پیچیده‌تر از اینهاست.

رئیس جدید سازمان فرابورس که به تازگی در این جایگاه نشسته است، تنوع‌دهی و ورود صنایع جدید را از اهداف بازار سرمایه دانسته است. شرکت‌های زیادی طی سالیان اخیر به ویژه پس از رشد انفجاری بازار سرمایه طی ماه‌های ابتدایی سال ۹۹ از تمایل خود به عرضه اولیه در بورس خبر داده‌اند اما در این مدت تنها نماد تپسی در تابلوی بازار دوم فرابورس به ثبت رسیده است. اتفاقی که عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات، آن را به نوعی دستاورد دولت سیزدهم و وعده‌ای که به آن جامه عمل پوشانده شد معرفی کرد.

البته پیش از اینکه این نماد به ثبت برسد، امیر هامونی مدیرعامل وقت فرابورس از شرایط ویژه عرضه سهام این شرکت‌ها خبر داده و گفته بود: «این شرکت‌ها نسبت به شرکت‌هایی که تاکنون روی تابلو آمده‌اند ریسک بالاتری دارند؛ به همین دلیل یکی از شرایط هفده‌گانه هیات‌مدیره سازمان بورس این است که در مرحله اول عرضه سهام به شکل مستقیم سهام عرضه نشود بلکه به شکل غیرمستقیم از طریق سرمایه‌گذاران حرفه‌ای، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و نهادهای مالی سهام را عرضه خواهیم کرد.»

کارگروه ساماندهی استارت‌آپ‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ضوابط هفده‌گانه‌ای برای ورود استارت‌‌آپ‌ها به بورس تدوین کرده است که در آن به مسائل امنیتی و حفاظت از داده‌های کاربران توجه شده اما دقیقاً مشخص نیست این ضوابط چه چارچوب‌هایی برای IPO شدن شرکت‌های استارت‌آپ‌هایی تعیین می‌کنند.

معاون علمی رئیس‌جمهور: استارت‌آپ‌ها وارد بورس شده‌اند اما مشکلاتی وجود دارد

سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور، اما مانع ورود استارت‌آپ‌ها به بورس را مساله فرهنگی می‌داند. او چندی پیش در حاشیه رویداد معرفی محصول جدید شرکت مهیمن، در این باره به خبرنگار پیوست گفته بود: «حتماً مشکلاتی در ارتباط با ورود استار‌ت‌آپ‌ها به بورس وجود دارد ولی به این معنی نیست که استارت‌آپ‌ها نتوانسته‌اند وارد بورس شوند. استارت‌آپ‌هایی مانند آپ در بورس حضور دارند. مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد بیشتر فرهنگی است. وقتی شرکتی می‌خواهد خود را ارزش‌گذاری کند، این ارزش‌گذاری خیلی Tangible (قابل لمس) نیست و اگرمقیاس پذیر شوند ممکن است قابل پذیرش نباشد، در حالی که به نظر من ارزشش درست است.»

او معتقد است که جا انداختن چنین مفاهیمی در ساختار بورس کار سختی بوده که در این سال‌ها تحقق یافته و امیدوار است در آینده شرایط بهتر شود.

بیش از یک سال و نیم پیش (خرداد ۹۹) مدیرعامل کافه‌بازار به پیوست از احتمال ورود این شرکت به بورس خبر داده بود اما این اتفاق نیفتاد. دیجی‌کالا نیز دی‌ماه سال پیش از تلاش‌های سه‌ساله‌اش برای ورود به بورس و سیگنال‌های خوب دریافتی از فرابورس گفته بود. آذر امسال نیز مدیرعامل این شرکت گفته بود: «ما مدارک خود را به بورس ارائه کرده‌ایم و منتظر ضوابط جدید هستیم که اگر دست‌وپاگیر نباشد، وارد این بازار خواهیم شد.» شیپور، مبین‌نت، رایتل، ایرانسل و شاتل نیز از دیگر شرکت‌هایی هستند که می‌گویند مایل‌اند شرکت‌شان در تابلوی بورس درج شود اما تا به امروز پشت در مانده‌اند.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، محمد خوانساری نیز اعلام کرده است که مشکل ورود به استارت‌آپ‌ها ربطی به وزارت ارتباطات یا سازمان بورس ندارد بلکه مشکلی فرا دستگاهی است که هم‌اکنون وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات در حال بررسی و رفع این مشکلات است. از نظر او مشکلات بین دستگاهی مانع ورود استارت‌آپ‌ها به بورس شده است.

https://pvst.ir/bta
علی مومنی
علی مومنینویسنده میهمان

    در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو