امکان استعلام اطلاعات شرکتها توسط سند الکترونیک میسر شد
سند الکترونیک اشخاص حقوقی امکان استعلام سریع و دقیق اطلاعات شرکتها را فراهم کرده است.…
۲۳ مهر ۱۴۰۳
۹ بهمن ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۲ بهمن ۱۴۰۰
سازمان فناوری اطلاعات ۵ درصد از ۶ هزار خدمات احصا شده دولتی را خدمات پرکاربرد میداند و لزوم الکترونیکی کردن و ارائه آنها از طریق پنجره واحد خدمات الکترونیکی دولت و به صورت تجمیع شده را از جمله وظایف و برنامههای اصلی خود میداند.
به گزارش پیوست، رئیس سازمان فناوری اطلاعات، محمد خوانساری، اعلام کرد که هر چند که از مجموع ۶ هزار خدمت احصا شده طبق ارزیابی دولت الکترونیکی فقط ۱۶۱ خدمت به صورت الکترونیکی ارائه میشوند اما شاید این تعداد از خدمات نیز جزو خدمات پرکاربرد برای مردم نباشد.
خوانساری در پاسخ به سوال پیوست که چرا راهاندازی پنجره واحد بعد از اینکه سالها از مطرح شدن آن میگذرد دوباره در دستور کار این سازمان قرار گرفته است گفت: در حوزه ارائه خدمات، مدل مطلوبمان ارائه خدمات به صورت تدریجی است، برای ارائه خدمات به مردم نمیتوانیم صبر کنیم تا همه چرخه تکمیل شود بلکه باید این خدمات به تدریج به مردم ارائه شود از سویی نباید مردم را برای دریافت خدمات مجبور به مراجعه به ۱۰ سازمان و دستگاه مختلف کنیم. بلکه باید فرایندها به گونهای طراحی شود تا بتوانند از یک طریق تمامی خدمات مورد نیاز را دریافت کنند.
محمدجواد موحد، معاون دولت الکترونیکی سازمان فناوری اطلاعات نیز در پاسخ به این سوال گفت: ارائه خدمات از طریق پنجره واحد که پیش از این از طریق پورتال ایران دات آیار مطرح شده بود فقط به موضوع معرفی سرویسها و خدمات میپرداخت که تکمیل شده آن نیز هماکنون از طریق پورتال این سازمان در دسترس است.
او افزود: طبیعتا بعد از یک دهه از این مرحله عبور کردهایم و هماکنون صحبت از دولت هوشمند است. به تدریج زیرساختهای ارائه خدمات در بستر دولت هوشمند از طریق مرکز تبادل اطلاعات فراهم شده است و طبق آنچه اکنون مدنظر قرار گرفته است ارائه خدمات در پنجره واحد در سه سطح تعریف شده است، در مرحله اول احراز هویت افراد از طریق این پنجره واحد صورت می گیرد و خدمات استعلامی را دریافت میکنند و در مرحله دوم با احراز هویت مرحله دوم وارد سامانههای دستگاهها میشوند تا خدمات را از طریق آنها سامانه دریافت کنند.
موحد تاکید کرد که این سامانه برای آن طراحی خواهد شد که افراد برای دریافت خدمات دولت الکترونیکی بارها احراز هویت نشوند وبتوانند خدمات تجمیعی خود را از طریق این بستر دریافت کنند.
او همچنین در پاسخ به این سوال که ارتباط پنجره واحد با اپلیکیشن دولت هوشمند که هماکنون از سوی سازمان فناوری اطلاعات ارائه شده چه خواهد بود گفت: قاعدتا خدماتی که از طریق پنجره واحد و یک وبسرویس ارائه میشود کاملتر از خدماتی است که از طریق اپلیکیشن ارائه میشود.
او ادامه داد: در حال حاضر ۵۸ خدمت از طریق اپلیکیشن دولت همراه ارائه میشود که این خدمات محدود است.
خوانساری، رئیس سازمان فناوری اطلاعات نیز تاکید کرد که در بودجه سال آینده پیشبینی شده است دستگاهها ۳۰ درصد خدمات خود را از طریق سامانه خود ارائه دهند و پس از آن از طریق پنجره واحد این خدمات ارائه شود. او پیشبینی کرد که این فرایند سریعتر طی شود چرا که هماکنون مقدمات اجرایی آن نیز فراهم شده است.
در گزارش ارزیابی دولت الکترونیکی نیز پیشتر اشاره شده بود که ۲۰ خدمت پرکاربرد که موجب ارتقای شاخص رتبه ایران در رتبهبندیهای جهانی میشود از وضعیت مناسبی برخوردار نیستند.
حال خوانساری با تاکید بر برنامه سازمان فناوری برای ارتقای خدمات پرکاربرد دولت الکترونیکی اعلام کرد که زیرساختهای مرکز تبادل اطلاعات (GSB) به صورت کامل آماده شده است و هماکنون بسیاری از خدمات الکترونیکی از طریق این بستر میان بخشهای مختلف دولت با یکدیگر تبادل میشود.
او با اشاره به افزایش تراکنشهای صورت گرفته در مرکز تبادل اطلاعات گفت: تعداد تراکنشهای روزانه GSB به ۲۹۰ میلیون تراکنش رسیده است این در حالی است که فروردین ماه امسال این رقم حدود ۱۰۰ میلیون تراکنش بود. او همچنین تاکید کرد که تقریبا ۷۲ روی این سامانه خدمت ارائه میدهند و ۲۹۰ دستگاه خدمت گیرنده هستند.
او افزایش تراکنشها روی مرکز تبادل اطلاعات طی ۳ ماه گذشته را قابل توجه عنوان کرد و گفت: تا ابتدای دیماه میزان تراکنشهای انجام شده روی شبکه ملی اطلاعات به یک میلیارد و ۶۲۰ میلیون تراکنش رسیده است که نسبت به سال گذشته یک و نیم برابر شده است.
او همچنین به اتصال کسب و کارها به مرکز تبادل اطلاعات (PGSB) اشاره کرد و گفت: هماکنون در این بخش ۲۴ دستگاه سرویسدهنده متمرکز هستند که به حدود ۵۹۰ کسب و کار بخش خصوصی سرویس ارائه میدهند و تعداد تراکنشهای روزانه این بخش به ۲۵ میلیون تراکنش رسیده است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات در بخشی از صحبتهای خود به سامانه نوآفرین اشاره کرد و گفت: ارائه خدمات به استارتآپها از طریق این سامانه ادامه دارد و تاکنون ۱۲ هزار و ۳۱۸ هویت مستقل روی این سامانه تعریف شده است که خدمات این بستر در بخشهای مختلف استفاده میکنند و طی ۳ ماه گذشته نیز تقریبا هزار و ۳۸۲ کسب و کار جدید روی این سامانه تعریف شدهاند.
او از مهمترین خدماتی که از طریق این بستر به کسبوکارهایی که در فضاهای اشتراکی فعالیت میکنند را ارائه کد پستی اختصاصی برای انجام فعالیتشان عنوان کرد.
او همچنین به تسهیلاتی که از طرق توانافرین در اختیار کسبوکارها قرار میگیرد گفت: با توجه به الزاماتی که قانون بودجه برای ما تعریف کرده است، ما اقدامات حمایتی در بخش اشتغال انجام دهیم از همین رو از محل صرفهجوییهای صورت گرفته در بخش یارانه ۸۵۰ میلیارد تومان در اختیار وزارت ارتباطات قرار گرفته است که با همکاری که با بانکها صورت گرفته است این رقم را دو برابر کردیم و ۱۰۰ میلیارد نیز از منابع داخلی وزارتخانه به آن اضافه کردیم. از همین رو هماکنون هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان منابع برای حمایت از حوزه اشتغال در اختیار داریم که از طریق بانکها در اختیار کسب و کارها قرار خواهیم داد.
او با اشاره به اینکه جزئیات کامل این تسهیلات روی سایت توانآفرین وجود دارد گفت: اما کسب و کارها میتوانند به ازای هر شغلی که در لیست بیمه خود تعریف میکنند ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند البته سقف تسهیلات در بخشهای مختلف متفاوت است.
او از منابع دیگر حمایتی سازمان از استارتآپها را محل وام وجوه اداره شده عنوان کرد. او گفت از این محل نیز به بسیاری از شرکتها تسهیلات ارائه شده است و تسهیلات اعطا شده به پیامرسانها نیز از این محل بوده است.
او همچنین در پاسخ به این سوال که چرا هنوز استارتآپها موفق به ورود به بورس نشدهاند گفت: طولانی شدن ورود استارتآپها به بورس مربوط به وزارت ارتباطات نیست و مشکلات فراتر از این وزارتخانه و بیندستگاهی است. اختلاف بین دستگاهی موجب شده تا استارتآپها موفق به ورود به بورس نشوند و هماکنون وزیرارتباطات در حال رایزنی با دستگاههای مختلف برای برطرف کردن این مشکلات است.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات به وظیفه این سازمان به موضوع امنیت اشاره کرد و گفت با توجه به تقسیم کاری که میان دستگاههای مختلف با توجه به نظام پیشگیری و حوادث فضای مجازی صورت گرفته است سازمان فناوری اطلاعات برای دستگاههای غیر زیرساختی و غیر محرمانه وظیفه هشدار و رسیدگی به حادثه را برعهده دارد اما مهمترین وظیفه سازمان صدور مجوز برای شرکتهای ارائه دهنده خدمات امنیتی در بخشهای مختلف است که هماکنون ۷۵۰ شرکت برای ارائه این خدمات مجوز دریافت کردهاند.
معاون امنیت سازمان فناوری اطلاعات، محمود خالقی گفت: در حال حاضر مسئولیت تامین امنیت دستگاهها و پایگاههای دادهای طبق سند بالادستی نظام پیشگیری و رسیدگی به حوادث فضای مجازی بر عهده دستگاههای متولی است و وظیفه ما این است که به شرکتهای مختلف برای ارائه خدمات به دستگاهها مجوز ارائه دهیم.
او افزود: البته اخیر یکی از وظایفی که برای سازمان فناوری اطلاعات تعریف شده است، ارزیابی امنیتی دستگاههای مختلف است. هماکنون ارزیابی امنیتی در دستور کار ما قرار گرفته است و به زودی آن را اجرایی خواهیم کرد.