ترامپ در اولین تماس با شی جینپینگ درمورد تیکتاک صحبت کرد
گزارشی از فایننشال تایمز میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا، اولین تماس خود را…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۲ مرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه
شبکههای اجتماعی، ابزار مهم و قدرتمندی در رساندن صدای افراد به سراسر جهان هستند. در این میان توییتر که اخیرا «X» نامگذاری شده است از سالهای ابتدایی ورودش به عامل تاثیرگذاری در توسعه دیپلماسی دیجیتال و تقویت و تغییر روابط مقامات سیاسی با شهروندان و یکدیگر تبدیل شد. دیپلماسی توییتری، عنوانی است که از طریق آن اهداف سیاسی و سیاستگذاری در فضای دیجیتالی پیگیری میشود.
به گزارش پیوست، در سالهای متمادی حضور و فعالیت نمایندگان دولتها در توییتر افزایش یافته و این پلتفرم به جایی برای بیشتر شنیده و دیده شدن مقامات دولتی و سیاسی مبدل شده است. طبق آخرین آمار، دولتهای اروپا، آمریکای جنوبی و آسیا به ترتیب بیشترین فعالیت را در توییتر دارند.
دیپلماسی توییتری به استفاده از شبکه اجتماعی توییتر برای برقراری ارتباط و تعامل با مقامات دولتی دیگر یا انتشار پیامهای سیاسی عمومی اشاره میکند. این مفهوم در سالهای اخیر محبوب شده است و به رهبران جهانی امکان میدهد تا پیامهای خود را سریعتر و موثرتر از طریق کانالهای دیپلماتیک سنتی با مخاطبان گستردهای به اشتراک بگذارند. با این حال، دیپلماسی توییتری میتواند به سرعت منجر به خشم و سوتفاهم شود و به اعتبار دیپلماتها آسیب برساند. همچنین میتواند برای اهداف تبلیغاتی یا پروپاگاندا استفاده شود.
رسانهها و شبکههای اجتماعی، صرفا فضایی برای برقراری ارتباط و به اشتراکگذاری محتوا نیستند، ماهیت شبکههای اجتماعی فرای تعاملات ساده است و پای دیپلماسی به این پلتفرمها هم باز شده است. توییتر، پلتفرم متنمحوری که به تازگی با اتخاذ خطمشیهای صاحب این شرکت و اعمال تغییرات قابل توجه به «X» تغییر نام داده است، در عرصه سیاست و ارتباط میان سران دولتها نقش خطیری را ایفا میکند.
توییتر که از سال ۲۰۰۶ مورد استفاده عموم قرار گرفت و به سرعت جای خود را به عنوان یک پلتفرم میکروبلاگینگ تثبیت کرد علیرغم محدودیت در تعداد کاراکتر که مشخصه اصلی آن است، به ابزار قدرتمندی در گفتمانهای سیاسی مبدل شد. این پلتفرم به سران دولتهای کشورهای مختلف این امکان را میدهد تا دیدگاههای خود را به اشتراک بگذارند و مستقیما با شهروندان، بازیگران سیاسی و همتایان خود در سطح بینالمللی ارتباط برقرار کنند.
این تعاملات دیپلماتیک، میتواند یک پیام تبریک در رابطه با یک دستاورد ملی باشد یا مطرح شدن بحث جدی پیرامون مساله جهانی، که همگی رابطهای متفاوت و فراتر از کانالهای دیپلماتیک سنتی و دستورالعملهای بوروکراتیک را شامل میشود.
دیپلماسی، فن پیشبرد اهداف و تامین آنها توسط سران دولت، دیپلماتها و بازیگران سیاسی است که در فضای سایبری هم به چشم میآید. دیپلماسی توییتر، اصطلاحی که تعامل دیپلماتیک از طریق توییتها را توصیف میکند به یکی از ویژگیهای برجسته روابط بینالمللی تبدیل شده است. این عنوان به استفاده از قابلیتهای این فناوری توسط صاحب منصبان سیاسی در جهت برقراری ارتباط دیپلماتیک و دیپلماسی عمومی اشاره دارد.
رهبران کشورها، سران دولتها، مدیران سازمانهای بینالمللی و دیپلماتها از این رسانه برای بیان مواضع سیاست خارجی خود، اعلام تغییرات، واکنش به حوادث و رویدادها، حل و فصل مناقشات و همچنین ارائه توضیحات در رابطه با موضوعات سیاسی بهره میبرند. اکثر موضوعات سیاسی، ماهیتا موجب بروز اختلاف میشود و حساسیت گفتوگوهای میان دولتها پیرامون این عناوین به علت ویژگیهایی مانند تعامل بیواسطه و بلادرنگ و بخصوص امکان نظردهی کاربران غیرسیاسی بر حساسیت این ارتباط میافزاید و در مواقعی نیز تنش را به اوج خود میرساند.
در آخرین گزارشی که ایلان ماسک منتشر کرد، تعداد کاربران توییتر بیش از ۵۴۰ میلیون نفر برآورد شده است.
توییتر، این رسانه پر مخاطب، امکان نمایش محتوای منتشر شده را در معرض دید همگان قرار میدهد. در آخرین گزارشی که ایلان ماسک منتشر کرد، تعداد کاربران توییتر بیش از ۵۴۰ میلیون نفر برآورد شده است. این تعداد از مخاطب، پیامد و اثرات گوناگونی را شامل حال خطمشیها و روشهای به کار گرفته شده توسط دولتها میکند.
دیپلماسی توییتر (Twiplomacy) برای بار نخست در سال ۲۰۱۱ در یکی از مطالعات دیپلماسی در شبکههای اجتماعی ابداع شد و به کار رفت. این مطالعه نشان میدهد که چگونه روسای جمهور از توییتر برای حفظ روابط دیپلماتیک با دیگر روسای جمهور و بازیگران سیاسی استفاده میکنند. استفاده از این برنامه توسط این افراد از ماه آوریل سال ۲۰۱۴ شدت گرفت و دیپلماسی توییتر به تنهایی به عامل موثر در روند رو به رشد دیپلماسی دیجیتالی تبدیل شد.
سوزان رایس، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل از اولین دیپلماتهایی بود که از توییتر در راستای مفهوم دیپلماسی توییتری استفاده کرد. او در اکتبر سال ۲۰۰۹ به توییتر پیوست و فعالیت خود را به طور رسمی با انجام بحثهای دیپلماتیک و به اشتراک گذاشتن دیدگاه خود درمورد مسائل جهانی آغاز کرد. حضور زود هنگام این دیپلمات در توییتر زمینهساز ورود و پذیرش این پلتفرم به عنوان ابزاری برای ارتباطات دیپلماتیک توسط مقامات دولتی شد. مایکل مکفول نیز از نخستین چهرههایی بود که پس از انتصاب به منصب سفیر ایالات متحده در روسیه با انتشار پست به زبانهای انگلیسی و روسی از توییتر برای پیشبرد دیپلماسی استفاده کرد.
جولیو ترزی، وزیر امور خارجه سابق ایتالیا در سال ۲۰۱۳ در رابطه با نقش و اهمیت رسانه و شبکههای اجتماعی خطاب به بنیاد غیرانتفاعی دیپلو مستقر در ژنو گفت:«رسانههای اجتماعی، سیاستگذاران خارجی را در معرض دید مخاطبان جهانی قرار میدهند و در عین حال برای دولتها این امکان را فراهم میآورد تا فورا به آنها دسترسی پیدا کنند. تقویت تبادل نظر سودمند بین سیاستگذاران و جامعه مدنی و افزایش توانمندی دیپلماتها برای جمعآوری اطلاعات، پیشبینی، تحلیل، مدیریت و واکنش به رویدادها، دو اثر مثبت قابل توجه توییتر بر سیاست خارجه است.»
بر اساس مطالعهای که توسط وبسایت Twiplomacy در سال ۲۰۱۳ انجام شده است، ۱۵۳ کشور از ۱۹۳ کشور حاضر در سازمان ملل، حساب کاربری دولتی در توییتر ایجاد کردهاند. همچنین این تحقیق نشان میدهد این حسابها بالغبر ۵۰۵ حساب کاربری است که مقامات سیاسی از آن استفاده میکنند و توییتهای آنان ممکن است حتی به بیش از ۱۰۶ میلیون بازدید برسد.
براساس آخرین آمار، ۱۸۹ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل به صورت رسمی در توییتر فعالیت میکنند و به عباراتی ۹۸ درصد نمایندگان این سازمان در این شبکه اجتماعی حساب کاربری دارند.
اما نتایج آخرین مطالعه Twiplomacy در سال ۲۰۲۰ حاکی از این است که تعداد حسابهای فعال دولتها افزایش یافته و تنها چند کشور در این پلتفرم حضور ندارند.
براساس آخرین آمار، ۱۸۹ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل به صورت رسمی در توییتر فعالیت میکنند و به عباراتی ۹۸ درصد نمایندگان این سازمان در این شبکه اجتماعی حساب کاربری دارند. کره شمالی، سائوتومه و پرنسیپ، لائوس و ترکمنستان تنها کشورهایی هستند که تا کنون در این پلتفرم فعالیت نداشتهاند. رئیسجمهورهای ۱۶۳ کشور و ۱۳۲ وزیر امور خارجه در توییتر حساب شخصی هم دارند.
تنش میان وزارت خارجه ایالات متحده و روسیه بر سر بحران کریمه در سال ۲۰۱۴ بالا گرفت و کار به جایی رسید که این دو دولت برای بیان دیگاه و اظهار مخالفت از هشتگ UnitedforUkraine# استفاده کردند. اختلافات طولانی مدت هند و پاکستان بر سر منطقه کشمیر که مقامات دولتی این دو کشور، توییتر را ابزاری برای اعلام نارضایتی و حتی متهم کردن یکدیگر به نقض حقوق و قوانین کردهاند، نمونه دیگری از جدال و مشاجره بین دولتها در این فضا است.
مطالعه ای توسط Burson-Marsteller نشان داد که بیش از ۷۵۰ هزار حساب دولتی در توییتر در سال ۲۰۱۷ وجود داشت. این مطالعه همچنین نشان داد که بیشترین دنبالکننده حساب دولتی مربوط به رئیس جمهور ایالات متحده، باراک اوباما با بیش از ۱۰۰ میلیون دنبالکننده است. ایالات متحده، بریتانیا، هند و برزیل بیشترین حساب های دولتی در توییتر را دارند و رایجترین زبانها به ترتیب انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی و عربی هستند.
بر اساس مطالعه Twiplomacy که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است، میزان استفاده دولتها از توییتر در مناطق مختلف به شرح زیر است:
باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا، اولین رئیس جمهوری است که در تاریخ ۵ مارس سال ۲۰۰۷ به توییتر پیوست. حساب کاربری او به عنوان یک رئیس جمهور در توییتر بیشترین دنبالکننده را داشت. انریکه پنانیتو، رئیس جمهور مکزیک، الیو دیروپو، نخست وزیر بلژیک و استفان هارپر، نخست وزیر کانادا این مقامات دولتی جزو پیشگامان ورود و فعالیت به پلتفرم توییتر هستند که در سال ۲۰۰۷ با ساخت حساب کاربری در این شبکه اجتماعی شروع به کار کردند.
دونالد ترامپ، یکی دیگر از چهرههای سرشناس توییتر است که در کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده از این پلتفرم به عنوان ابزار تبلیغاتی استفاده کرد و در دوران ریاست جمهوری خود به طور مکرر درگیر دیپلماسی توییتری بود.
سازمان ملل با ۱۶.۳ میلیون، سازمان جهانی بهداشت با ۱۲.۳ میلیون و اتحادیه اروپا با ۱.۸ میلیون دنبالکننده پرمخاطبترین حسابهای کاربری سازمانهای بینالمللی و بیندولتی هستند.
انواع مختلفی از حسابهای دولتی در توییتر وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند:
مهمترین کاربرد دولتها در توئیپلماسی را میتوان در چند دسته زیر خلاصه کرد. بدیهی است که تنوع این ارتباطات بهشدت گسترده است.
این آمارها نیز در زمینه توئیپلماسی جالب هستند:
همهگیری ویروس کرونا یکی از عوامل تاثیرگذار در توسعه دیپلماسی توییتری محسوب میشود. در سال ۲۰۲۰ که زمزمههای این ویروس شنیده میشد، شاید کسی فکرش را هم نمیکرد که قدرت یک ویروس ۵۰ تا ۱۴۰ نانومتری در این حد باشد که ارتباط از راه دور، چاره در امان ماندن از این موجود شناخته شود.
کرونا باعث تقویت دیپلماسی دیجیتالی و صد البته دیپلماسی توییتری شد. در روزهای نخست این بحران که همه کشورها درباره مدیریت و کنترل آن سرگشته بودند و امکان مکالمه در مجامع موجود نبود، شبکههای اجتماعی پررنگ ظاهر شدند. سازمان بهداشت جهانی، روسای دولت و مسئولان حوزه بهداشت از توییتر جهت اطلاعرسانی و ارائه راهکارهای مراقبتی به شهروندان استفاده میکردند.
بسیاری دستورالعملهای بهداشتی سختگیرانه را به اشتراک گذاشتند و شستن صحیح دستها و رعایت قوانین فاصلهگذاری اجتماعی را نشان دادند. دیپلماسی فاصلهگذاری که سلاح اولیه مبارزه با کرونا در خارج از خانه بود نیز در این پلتفرم، فضایی برای بیشتر دیده شدن یافت.
ترند شدن هشتگهایی چون #StayHome، #StayAlert و #SaveLives در سال ۲۰۲۰ نمایانگر تاثیر این شبکه بر نحوه ارتباط انسانها، انتشار اطلاعیهها و البته که ابعاد وحشتناک کویید۱۹ است.
علاوهبر تغییر شکل ارتباط مسئولان با شهروندان، شیوه تعامل مسئولان با یکدیگر و ارتباطات آنها در سطح جهانی نیز دستخوش تغییراتی شد. از توییت یک جواب به یک مسئول گرفته تا اعلام نتیجه جلسات و تصمیمگیریهای مهم و سرنوشتساز همگی دستاورد این دیپلماسی و تاثیر عوامل مختلف بر شدت گرفتن آن است.