نئوبانک KAST میخواهد امکان استفاده از رمزارزهای پایدار را در سیستم پرداخت سنتی فراهم کند
فینتک KAST با حمایت دو شرکت سرمایهگذاری هندی و چینی که در کنار هم ۱۰…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۳۰ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۱ فروردین ۱۴۰۲
براساس گزارشی که CB Insights از وضعیت بازار جهانی فینتک منتشر کرده است، این بازار در اولین سه ماهه سال جاری میلادی ۱۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده که رشدی ۵۵ درصدی را نسبت به سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ نشان میدهد اما در سال جدید تنها یک یونیکورن (شرکت با ارزش بیش از یک میلیارد دلار) به جمع تکشاخهای فینتکی اضافه شده است.
به گزارش پیوست، افزایش سرمایهگذاری نشانه مثبتی به نظر میرسد اما دو نکته مهم وجود دارد. اول اینکه، در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ سرمایهگذاری فینتکها رکورد شکنی کرد و به همین دلیل با وجود جذب بیش از ۷۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ باز هم ناظران از عملکرد این بخش در سال گذشته راضی نبودند و رکورد ۱۳۱.۵ میلیارد دلاری سال ۲۰۲۱ دور از انتظار به نظر میرسید. با توجه به آمار اولین سه ماهه سال، بازار رو به بهبود است.
مساله اصلی اینجاست که ۶.۵ میلیارد دلار از مجموع ۱۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری سه ماهه اول امسال مربوط به شرکت استرایپ (Stripe) است. CB Insights میگوید اگر جذب سرمایه این شرکت را در نظر نگیریم، مجموع سرمایهگذاری روی فینتکها تنها ۸.۵ میلیارد دلار است که کاهش ۱۲ درصدی را نسبت به سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ نشان میدهد.
افزون بر این موضوع اگر استرایپ را در نظر نگرفته و رقم ۸.۵ میلیارد دلار را مبنی قرار دهیم، سه ماهه اول امسال در مقایسه با سه ماهه اول سالهای گذشته بدترین عملکرد از سال ۲۰۱۹ تا به امروز بوده است.
تعداد قراردادها نیز کمتر شده است. در اولین سه ماهه ۲۰۲۳ تنها ۹۸۳ قرارداد منعقد شده است که نسبت به ۱۰۰۷ قرارداد در چهارمین سه ماهه ۲۰۲۲ و ۱۶۲۹ قرارداد در اولین سه ماهه سال ۲۰۲۲ کاهش قابل توجهی را نشان میدهد.
اما یکی از نقاط قوت فصل اول سرمایهگذاری در سال جدید «مگاراندها» (Megaround) یا قراردادهای ۱۰۰ میلیون دلار به بالا است. قراردادهای صد میلیون دلاری و بیشتر در این سه ماهه، ۶۱ درصد از حجم سرمایه را با ۱۶ قرارداد به ارزش مجموعا ۹.۲ میلیارد دلار به خود اختصاص داده. این رقم، افزایشی ۱۷۹ درصدی را نسبت به سه ماهه قبلی نشان میدهد. علاوه بر استرایپ، شرکت ریپلینگ (Rippling) در اواسط ماه مارس و در بحبوحه فروپاشی بانک سیلیکونولی ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه را جذب خود کرد. با این حال تعداد این قراردادهای بزرگ ۲۴ درصد نسبت به سه ماهه قبلی کاهش یافته است.
جذب سرمایه شرکتهای نوپا همچنان بخش زیادی از قراردادها را به خود اختصاص میدهد. تعداد این قراردادها به اوج تازهای رسید و حدود ۷۲ درصد از تمامی قراردادهای سه ماهه اول را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۹ قرارداد جذب سرمایه شرکتهای نوپا حدود ۶۵ درصد بود که در اولین سه ماهه سال ۲۰۲۲ به ۶۹ درصد رسید.
نکته جالب اینکه در اولین سه ماهه سال ۲۰۲۳ تنها یک یونیکورن فینتکی متولد شده است. این اولین بار پس از سال ۲۰۱۶ است که بازار فینتکها تنها یک یونیکورن جدید را در سه ماهه خود تجربه میکند.
تنها یونیکورن فصل اول ۲۰۲۳ یک شرکت مصری به نام MNT-Halan است که در اوایل ماه فوریه با جذب ۲۶۰ میلیون دلار سرمایه، یک میلیارد دلار ارزشگذاری شد. با این حساب تعداد مجموع یونیکورنها با رشد ۱۱ درصدی نسبت به سال گذشته به ۳۱۴ شرکت رسیده است.
مصر نسبت به دیگر کشورهای همسایه خود عملکرد بهتری را در حوزه فینتک دارد. براساس لیستی که مجله فوربز از ۳۰ کسبوکار فینتکی خاورمیانه منتشر کرده است، مصر بهترین عملکرد را داشته و پس از آن هم عربستان با ۶ نماینده در رده بعدی قرار دارد و امارات متحده و کویت هم هرکدام با ۵ نماینده در این لیست قرار دارند.
بحران بانکی هم به نظر سرمایهگذاری این بخش فینتکها را تحت تاثیر قرار داده است. جذب سرمایه برای فینتکهای متمرکز بر بانکداری در دو سال گذشته به شدت سقوط کرده و با ادامه این روند و سقوط ۶۴ درصدی نسبت به سال گذشته حجم این دسته از سرمایهگذاریها در اولین سه ماهه ۲۰۲۳ تنها ۰.۵ میلیارد دلار بود.
فینتکهای آسیایی در اولین سه ماهه سال ۲۰۲۳ تنها ۱.۸ میلیارد دلار را جذب کرده است. این رقم که نشانگر کاهش ۳۳ درصدی سرمایهگذاری نسبت به سه ماهه گذشته است بدترین عملکرد فینتکها از سال ۲۰۱۷ تا به امروز محسوب میشود.
تعداد قراردادها نیز در این قاره با کاهش ۱۸ درصدی به ۱۹۵ مورد رسید. با این حال سهم فین تکهای نوپا در اولین سه ماهه امسال با رشد ۷ درصدی به ۷۸ درصد از تمامی قراردادهای فینتکی رسیده است. یک استارتآپ اینشورتک هندی(InsuranceDekho) در همین دوره توانست با قراردادهای فروش سهام خود، ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه را جذب کند.