skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

روند کاهش مصرف دیتا در کشور متوقف شد گزارش‌های درآمدی اپراتورها و PSPها نشان می‌دهد افت مصرف دیتا در آذر ماه پایان یافته است

میثم قاسمی تحریریه

۱۳ دی ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

روند کاهش مصرف دیتا در کشور که از ابتدای مهرماه آغاز شده بود در آذرماه متوقف شده است و گزارش‌های درآمدی اپراتورها و شرکت‌های PSP بیانگر افزایش درآمد از محل مصرف دیتاست هرچند این ارقام هنوز فاصله زیادی تا شهریورماه دارند.

به گزارش پیوست، اختلال اینترنت در پاییز امسال و مسدود شدن پلتفرم‌های کاربردی مانند اینستاگرام، واتس‌اپ، گوگل استور و… منجر به کاهش شدید مصرف اینترنت در کشور شد که تاثیرات خود را در گزارش‌های درآمدی همراه اول و اپراتورهای ثابت نشان داد. همچنین ایرانسل، مبین‌نت، شاتل و رایتل در نامه‌هایی جداگانه به وزیر ارتباطات از کاهش شدید درآمدهای خود خبر دادند. در همین حال کاهش مصرف اینترنت منجر به کاهش خرید بسته‌های اینترنتی و شارژ تلفن همراه اعتباری شد که تاثیرش در گزارش‌های درآمدی شرکت‌های پرداخت الکترونیکی نمود یافت. اکنون با گذشت بیش از سه ماه از آغاز اختلال اینترنت، آمارها از توقف روند کاهش مصرف حکایت دارند و گزارش‌های مالی اپراتورها و شرکت‌های پرداخت الکترونیکی این موضوع را نشان می‌دهد؛ اما در اغلب این شرکت‌ها، تا رسیدن به سطح درآمدی شهریورماه، فاصله زیادی دیده می‌شود.

بازگشت همراه اول

همراه اول که بیشترین تعداد مشترکان تلفن همراه در کشور را دارد در دو ماه مهر و آبان نزدیک هزار میلیارد تومان کاهش درآمد به دلیل اختلال اینترنت داشت. این کاهش در درآمد حاصل از کارکرد خطوط اعتباری و دائمی خود را نشان داد به گونه‌ای که در آبان درآمد خطوط اعتباری از ماه مشابه سال قبل نیز کمتر شده بود؛ اما در گزارش درآمدی آذرماه دیده می‌شود این روند متوقف شده و بیش از ۲۲۰ میلیارد تومان افزایش درآمد نسبت به آبان داشته است. مجموع درآمدهای همراه اول از کارکرد خطوط تلفن همراهش در ماه آخر پاییز به بیش از ۲۵۳۷ میلیارد تومان رسیده که در هر دو نوع سیم‌کارت اعتباری و دائمی ایجاد شده است.

درآمد ماهانه همراه اول
درآمد ماهانه همراه اول از کارکرد خطوط تلفن همراه

با وجود این افزایش، مقایسه درآمد ماهانه اپراتور اول نشان می‌دهد هنوز تا رسیدن به سطح شهریورماه فاصله زیادی مانده و درآمد ماهانه این اپراتور از محل سیم‌کارت‌ها فقط از فروردین امسال بیشتر شده است. همین الگو در جمع درآمدی این اپراتور نیز دیده می‌شود.

امیدواری ثابت‌ها

درآمد اپراتورهای ثابت از محل خدمات دیتا برخلاف اپراتور همراه، به شکل متحد افزایش نیافته است.

شرکت مخابرات ایران که بیشترین تعداد مشترکان اینترنت ثابت را دارد در مهرماه با کاهش درآمد دیتا روبه‌رو شده بود؛ اما این درآمد در آبان افزایش یافته و مجدداً در آذرماه کاهشی شده است. به گونه‌ای که درآمد این شرکت از این محل حتی از مهر هم کمتر شده است.

برخلاف مخابرات، آسیاتک پس از یک کاهش نسبتاً شدید در مهرماه، آبان و آذر را با افزایش تمام کرده و سطح درآمدی این اپراتور ثابت از فروش دیتا در آذرماه به شهریور رسیده است. در مورد آسیاتک باید به افزایش درآمدهای ناشی از خدمات دیتاسنتر در ماه‌های اخیر اشاره کرد که می‌تواند نشان‌دهنده افزایش مصرف دیتای داخلی باشد.

درآمد اپراتورهای ثابت
درآمد اپراتورهای ثابت از خدمت دیتا

های‌وب، دیگر اپراتور ثابت حاضر در بازار سرمایه، در آذرماه با افزایش درآمدهای خدمات اینترنتی روبه‌رو شده هرچند این درآمدها هنوز به مهر هم نرسیده است. با وجود این، در مورد های‌وب باید به درآمدهای حاصل از ارائه خدمات عمده‌فروشی پروانه FWA و استفاده از امکانات توسط سایر شرکت‌های دارنده پروانه اشاره کرد که در مهر و آبان کاهش وحشتناکی داشت و در آذر دوباره افزایش پیدا کرده است. افزایش درآمدی های‌وب از این محل می‌تواند نشان‌دهنده افزایش مصرف در شبکه اپراتورهایی باشد که امکانات این شرکت را اجاره می‌کنند.

در نهایت افرانت که تعداد مشترکان کمتری نسبت به آسیاتک و های‌وب دارد، در پاییز امسال کمتر با افت درآمد مواجه شده و با افت‌وخیزهای اندکی، بیش از شهریور درآمد دارد. این شرکت نیز مانند آسیاتک، خدمات دیتاسنتری ارائه می‌دهد و در ماه‌های اخیر با افزایش درآمد از این محل روبه‌رو شده است.

اپراتورهای ثابت معتقدند روند کاهش مصرف دیتا در کشور متوقف شده و ادامه پیدا نمی‌کند. مدیرعامل آسیاتک در گفت‌وگو با پیوست بر این موضوع تاکید کرده بود.

بازگشت پرداختی‌ها

یکی از محل‌های درآمدی شرکت‌های پرداخت الکترونیکی، فروش شارژ سیم‌کارت‌های اعتباری و بسته‌های اینترنتی است. این درآمدها در دو ماه اول پاییز با کاهش چشمگیری روبه‌رو شده بودند؛ اما مجموع درآمد ۶ شرکت پرداخت الکترونیکی حاضر در بازار سرمایه از محل فروش شارژ در آذرماه، افزایش یافته است. هرچند تمامی این شرکت‌ها به صورت یکسان در این افزایش سهم ندارند.

درآمد شرکت‌های پرداخت الکترونیکی
مجموع درآمد ۶ شرکت پرداخت الکترونیکی از فروش شارژ سیم‌کارت

آسان پرداخت پرشین (آپ) که در میان شرکت‌های PSP بیشترین درآمد را از فروش شارژ دارد در آذرماه همچنان کاهش درآمد داشته است. درآمد این شرکت از فروش شارژ در مهرماه نزدیک ۶۲۰ میلیارد تومان بوده که در آذر به کمتر از ۵۳۶ میلیارد تومان رسیده است.

شرکت پرداخت الکترونیک سامان کیش (سپ) که در دو ماه اول پاییز به شدت از اختلال اینترنت متاثر شده بود در آذرماه توانسته است اندکی از کاهش درآمدهای خود از فروش شارژ را جبران کند. درآمد سپ از فروش شارژ نزدیک ۴۹ میلیارد تومان بیش از آبان است و با سطح خردادماه برابری می‌کند.

تجارت الکترونیک پارسیان (تاپ) که دیگر شرکت PSP‌ بازار سرمایه است زودتر از دیگر شرکت‌ها از شوک اختلال اینترنت خارج شده بود. درآمدهای این شرکت از فروش شارژ که در آبان نیز روند افزایشی داشت در آذر همچنان صعودی است هرچند هنوز به سطح تابستان امسال نرسیده است.

پرداخت الکترونیک پاسارگاد نیز مانند تاپ در دو ماه اخیر با افزایش فروش شارژ روبه‌رو شده و درآمد پی‌پاد از این محل در آذر امسال از کل ماه‌های سال به جز مرداد و شهریور بیشتر است. همچنین به‌پرداخت ملت در آذرماه روند کاهشی را کنار گذاشته و با افزایش درآمد همراه شده است.

تنها شرکتی که روند متفاوتی با دیگر PSPها دارد، کارت اعتباری ایران‌کیش است که در مهر و آبان افزایش درآمد داشت؛ اما در آذر با افت روبه‌رو شده است.

در مجموع این ۶ شرکت پرداختی که بر اساس گزارش‌های شاپرک، بیش از ۷۵ درصد بازار پرداخت الکترونیکی کشور را در اختیار دارند، در آذرماه بیش از ۵۲ میلیارد تومان بیشتر از آبان از محل فروش شارژ، درآمد داشته‌اند که البته هنوز به سطح خردادماه امسال نرسیده است.

گزارش‌های درآمدی اپراتورها و شرکت‌های PSP‌ نشان می‌دهد روند کاهش مصرف دیتا در کشور متوقف شده است؛ اما تا رسیدن به سطح پیش از دور جدید فیلترینگ، فاصله معناداری دارد.

https://pvst.ir/dus
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو