skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

PSPها بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان از فیلترینگ زیان دیدند مجموع درآمد ۶ شرکت پرداختی بورسی از محل فروش اعتبار تلفن همراه در آبان نسبت به شهریور ماه بیش از ۱۹۸ میلیارد تومان کمتر شده است

میثم قاسمی تحریریه

۲۰ آذر ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

اختلال اینترنت همراه و فیلتر شدن اپلیکیشن‌های پرکاربرد نه تنها تاثیر خود را بر درآمد اپراتورهای تلفن همراه گذاشته که شرکت‌های پرداخت الکترونیکی (PSP) نیز به دلیل خرید کمتر شارژ و اعتبار تلفن همراه، با کاهش بیش از ۳۰۰ میلیارد تومانی درآمد در دو ماه اخیر روبه‌رو شده‌اند.

به گزارش پیوست، کاهش استفاده از اینترنت همراه در ماه‌های مهر و آبان امسال که به دلیل اختلال در دسترسی و فیلتر شدن اپلیکیشن‌هایی مانند اینستاگرام، واتس‌اپ، گوگل استور و غیره بوده، منجر به خرید کمتر شارژ تلفن همراه (برای سیم‌کارت‌های اعتباری) و بسته‌های اینترنتی شده و تاثیر خود را بر درآمد شرکت‌های پرداخت الکترونیکی به صورت مستقیم نشان داده است. این شرکت‌ها هرکدام میلیاردها تومان کاهش درآمد در این دو ماه به ثبت رسانده‌اند که مجموع این کاهش به بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان می‌رسد.

صورت‌های مالی همراه اول در مهر و آبان از کاهش چند صد میلیارد تومانی درآمد سیم‌کارت‌های اعتباری و دائمی حکایت دارد و به تازگی نامه مدیر عامل رایتل خطاب به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات منتشر شده است که در آن از احتمال ورشکست شدن این اپراتور در صورت ادامه روند فعلی صحبت شده است. با این حال تاثیر اختلال اینترنت بر کسب‌وکارهای دیگر، به سادگی قابل ردیابی نیست. یکی از این تاثیرات، در درآمد شرکت‌های پرداخت الکترونیکی است که بزرگ‌ترین منبع درآمدشان از محل فروش شارژ و اعتبار تلفن همراه است.

آمارهای نیمی از بازار

نگاهی به روند درآمدی شرکت‌های PSP حاضر در بازار سرمایه نشان می‌دهد به جز یک شرکت، بقیه در دو ماه اخیر با کاهش چند میلیارد تومانی درآمد از محل فروش شارژ و اعتبار روبه‌رو شده‌اند.

درآمد ماهانه شرکت‌های پرداخت الکترونیکی
درآمدی شرکت‌های PSP از محل فروش شارژ و اعتبار تلفن همراه

براساس گزارش‌های شاپرک، اکنون ۱۲ شرکت پرداخت الکترونیکی در کشور فعال هستند که از این میان ۵ شرکت در بورس و فرابورس حضور دارند و یک شرکت نیز در حال طی کردن فرآیند پذیرش در بازار است. این ۶ شرکت که گزارش‌های درآمدی آنها به صورت ماهانه در سایت کدال منتشر می‌شود در مجموع بیش از ۷۵ درصد بازار پرداخت الکترونیکی کشور تشکیل می‌دهند و تنها PSP بزرگی که در بازار سرمایه حضور ندارد، پرداخت الکترونیک سداد (متعلق به بانک ملی) است.

مجموع درآمد ۶ شرکت پرداختی بورسی از محل فروش اعتبار تلفن همراه در آبان ماه نسبت به شهریور ماه بیش از ۱۹۸ میلیارد تومان کمتر شده است. این کاهش در مهر نسبت به شهریور نزدیک ۱۱۹ میلیارد تومان بوده است که در مجموع بیش از ۳۱۸ میلیارد تومان کاهش درآمد در دو ماه را به ثبت می‌رساند.

کاهش درآمد ۵ شرکت

در میان این شرکت‌ها تنها کارت اعتباری ایران کیش است که در هر دو ماه با افزایش درآمد از این محل روبه‌رو بوده و در مجموع کمتر از ۱۲۵ میلیون تومان افزایش درآمد در این دو ماه داشته است که البته به نسبت کاهش درآمدی شرکت‌های دیگر، رقم بزرگی محسوب نمی‌شود.

درآمد PSPها
تغییرات درآمدی PSPها از فروش شارژ و اعتبار تلفن همراه

در همین حال شرکت آسان پرداخت پرشین (آپ) نیز بر خلاف دیگر شرکت‌ها در مهر ماه با افزایش درآمد از محل فروش شارژ و اعتبار روبه‌رو شده؛ اما در آبان ماه این شرکت نیز کاهش شدیدی را تجربه کرده است. کاهش درآمد آپ در آبان نسبت به شهریور بیش از ۳۷ میلیارد تومان است؛ اما اگر این کاهش را نسبت به مهر ماه در نظر بگیریم بیش از ۶۷ میلیارد تومان می‌شود. کاهش درآمد آپ از این منظر مهم است که این شرکت بیشترین درآمد از محل فروش شارژ را در میان PSPهای حاضر در بورس دارد.

مقایسه روند درآمدی شرکت‌های PSP از فروش شارژ در دو ماه مهر و آبان، دو الگوی جداگانه را ترسیم می‌کند. شرکت‌هایی که در مهر ماه با کاهش شدید درآمد روبه‌رو شده‌اند در آبان توانسته‌اند تا حدودی این روند را جبران کنند هرچند هنوز به سطح درآمدی مهر نرسیده‌اند. پرداخت الکترونیک پاسارگاد، تجارت الکترونیک پارسیان و به‌پرداخت ملت در این دسته قرار می‌گیرند. از سوی دیگر آن دسته از شرکت‌هایی که در مهر، کاهش درآمدی نداشته یا کاهش کمتری داشته‌اند در آبان با افت درآمد روبه‌رو شده‌اند. پرداخت الکترونیک سامان کیش و آپ در این گروه قرار دارند.

در مجموع این دو ماه، بیشترین کاهش درآمد مربوط به پرداخت الکترونیک پاسارگاد (پی‌پاد) است که بیش از ۱۰۱ میلیارد تومان می‌شود. کمترین کاهش نیز متعلق به آپ است که در مجموع بیش از ۶ میلیارد تومان شده است.

با درنظر گرفتن سهم سایر شرکت‌ها در بازار پرداخت الکترونیکی می‌توان تخمین زد در مجموع بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان کاهش درآمد در آبان امسال نسبت به شهریور، تنها از محل فروش بسته‌های اینترنتی و شارژ تلفن همراه، رخ داده است.

https://pvst.ir/doo
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو