سردبیر دیامبرد: ابزارهای مرتبط با داده دیجیتال مارکتینگ در ایران ضعیف است
نقشه جامع ابزارهای بازاریابی برای اولین بار در ایران منتشر شد؛ با این حال سردبیر…
۲۳ شهریور ۱۴۰۱
مدیرعامل گپ در پنجمین شبانههای پیوست اعلام کرد:
۱ بهمن ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۱۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳ بهمن ۱۳۹۹
کاربران گپ از همین هفته میتوانند بسیاری از عملیاتهای بانکی خود را روی کیف پول گپ از طریق Core پستبانک انجام دهند. این خبری بود که مدیرعامل پیامرسان گپ شب گذشته (۳۰ دی ماه) در پنجمین شبانههای پیوست اعلام کرد. مهدی انجیدنی، در این گفتوگوی زنده اینستاگرامی در مورد موارد مختلفی از جمله فیلترینگ، همکاری با آموزش و پرورش، فعالیت در خارج از کشور و همکاری با سازمانها و نهادهای دولتی صحبت کرد.
فایل صوتی کامل این گفتوگو را اینجا بشنوید:
به گزارش پیوست، مدیرعامل پیامرسان گپ در قسمت پنجم از فصل دوم شبانههای پیوست که با حمایت شرکت خدمات انفورماتیک برگزار میشود از رونمایی نسخه جدید پیامرسان گپ در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: «حدود ۳ سال است که بازاریابی در کشورهای خارج از ایران را با نسخههایی متفاوت از نسخه فعلی گپ شروع کردیم. نیاز بود که این نسخهها در کشورهای مختلف به هم مرتبط و باهم در ارتباط باشند. کاری که انجام شد از نظر معماری بسیار متفاوت با گپ فعلی است. در نسخه جدید بار ترافیک به شدت توزیعپذیر است و میتوانیم همزمان در چند کشور سرویسدهی کنیم. احتمالا از بهار سال آینده در یکی از کشورهایی که شریک تجاری داریم اولین جریزه پیامرسان گپ در خارج از کشور روشن میشود و احتمال زیاد تا آخر امسال نسخه جدیدی از پیامرسان گپ با معماری جدید در ایران رونمایی خواهد شد.»
اولین سوال سردبیر ماهنامه پیوست در مورد شباهت زیاد نام پیامرسان گپ و آیگپ بود. مدیرعامل پیامرسان گپ با اشاره به اتفاقی بودن این ماجرا گفت: «هر دوی این پیامرسانها تقریبا در یک دوره زمانی شروع به فعالیت کردند اما دامین و اسم برند گپ از سالها قبل ثبت شده بود. فقط اینکه ما رونمایی اولیه خود را در خارج از کشور انجام دادیم و کمی دیرتر از آیگپ فعالیت خود را در ایران آغاز کردیم. با این حال ثبت این نام در ایران و اروپا حدود سال ۱۳۹۰ است.»
سوالی که سردبیر ماهنامه پیوست از انجیدنی بهعنوان مدیرعامل گپ پرسید میزان استفاده او از این پیامرسان داخلی بود. انجیدنی در پاسخ با اعلام اینکه تمام پیامرسانهای ایرانی را روی گوشی خود نصب کرده و در صورت لزوم از آنها استفاده میکند عنوان کرد که تمام کارهای شخصی خودش و کارهای مربوط به شرکت را روی گپ انجام میدهد. او با اشاره به این که باید با تمام مخاطبان کاری و شخصیاش در ارتباط و تعامل باشد اعلام کرد که از پیامرسان واتساپ هم استفاده میکند. او در تکمیل صحبتهای خود اشاره کرد که از حدود ۲ سال قبل دیگر به استفاده از پیامرسان تلگرام نیاز پیدا نکرده است. این درحالی است که پیامرسان تلگرام با دستور قوهقضائیه از اردیبهشت ماه سال ۹۷ با بیش از ۴۰ میلیون کاربر ایرانی فیلتر شده است.
سردبیر ماهنامه پیوست با اشاره به مصاحبه مدیرعامل گپ با صداسیما و ماجرای اسکرینشات صحبتهای این مدیرعامل با وزیر ارتباطات در پیامرسان تلگرام از او در مورد استفاده از پیامرسانهای دیگر پرسید. مدیرعامل پیامرسان گپ با تصحیح این مورد که آن اسکرینشات مربوط به صحبتهای او با امیر ناظمی معاون وزیر ارتباطات بوده اعلام کرد: «اینطور نیست که اگر کسی رستوران داشته باشد دیگر از هیچ رستوران دیگری غذا نخورد. من هم با وجود آن که مدیرعامل یک پیامرسان هستم بسته به شرایط مختلف از پیامرسانهای مختلفی استفاده میکنم. با توجه به فعالیت مرتبط با پیامرسانها در حال حاضر بیش از ۶۰ پیامرسان روی گوشی هوشمندم نصب کردهام.»
سردبیر ماهنامه پیوست با اشاره به صحبتهای انجیدنی در شبکه تلویزیونی مبنی بر اینکه اگر مقام قضایی درخواست دیتا داشته باشد آنها مجبورند که دیتا را در اختیار مقامهای قضایی یا امنیتی بگذارند این سوال را مطرح کرد که حدود و ثقور این ماجرا را چه کسی تعیین میکند و در چه شرایطی شما پاسخگو هستید؟
انجیدنی در پاسخ اعلام کرد: «در طول این ۷ سال فعالیت عمومی پیامرسان گپ در ایران هیچکدام از نهادها و دستگاههای اجرایی از جمله قوهقضائیه از ما هیچ دسترسی نخواسته و از لحاظ قانونی هم شدنی نیست.» او ادامه داد: «طبق قانون وزارت ارتباطات بهعنوان صادرکننده پروانه فعالیت شرکتهای ارتباطی، در صورت درخواست سازمانهای قضایی یا امنیتی باید اطلاعات را از شرکت دریافت و به مقامهای قضایی امنیتی تحویل دهد. اما هنوز هیچ پروانه فعالیتی برای هیچکدام از پیامرسانهای داخلی صادر نشده است تا از این طریق درخواست اطلاعات کنند از همین رو شاید بتوان گفت که پیامرسانها بهنوعی بدون نظارتترین پلتفرمهای داخل کشور هستند.» انجیدنی با اشاره به این که تنها یک شعبه تخصصی از قوه قضائیه در صورت نیاز امکان دریافت اطلاعات از اپراتورهای ارتباطی کشور را دارد افزود: «تا به امروز تنها اطلاعاتی که از ما دریافت شده، یک مورد مربوط به کودکربایی و یک مورد فروش مواد مخدر بوده است که در آن دو مورد هم تنها شماره موبایل و شماره آیپی فرد متخلف از ما خواسته شده و نه اطلاعات دیگر.»
مدیرعامل پیامرسان گپ در پاسخ به این سوال که گپ چه اطلاعاتی از کاربران را ذخیرهسازی میکند اعلام کرد: «بخشی از سرویسهای ما مانند تماسها End to End رمزنگاری شده است و هیچ اطلاعاتی از آن ذخیره نمیشود و هیچ اطلاعاتی غیر از Call-log افراد ذخیره نمیشود.» او افزود: «پیامرسان گپ مانند تلگرام کلادبیس است و کاربران میتوانند از طریق پلتفرمهای مختلف مانند ویندوز اندروید یا وب اکانت خود را چک کنند.» به گفته انجیدنی تمام پیامرسانها برای ارسال پیام به مقصد و قابلیت سرچ باید پیامها را روی سرور خود داشته باشند. در اینجا سردبیر ماهنامه پیوست این سوال را مطرح کرد که اگر یکی از مقامهای قضایی یا امنیتی این اطلاعات رمرنگاری شده را درخواست کند آنوقت شرایط چطور خواهد بود؟ انجیدنی در پاسخ با اشاره به قانونی بودن Lawful interception در ایران اعلام کرد که هیچ شخصی خارج از روند مشخص و قانونی نمیتواند درخواست هیچ اطلاعاتی را داشته باشد.
گپ برنامهای برای تبلیغات ندارد؟ این سوال را سردبیر ماهنامه پیوست از جانب یکی از کاربران پرسید. انجیدنی در پاسخ اعلام کرد: «ما در دورههای مختلف تبلیغات انجام دادهایم اما خیلی از طرحهایی که برای جذب مخاطب اجرا کردیم بهواسطه یک سری محدودیتها دچار اشکال شد.» او ادامه داد: «سال ۹۰ که پروژه گپ را استارت زدیم، شرکت حدودا ۱۲ سال قدمت داشت و پس از تجربههایی که در حوزه بازی و سرگرمی کسب کرده بودیم وارد این حوزه شدیم. در آن زمان تمرکز خود را روی دو مقوله محتوا و سرگرمی گذاشتیم. ما به آرامی در حال رشد بودیم اما رخدادهایی از جمله فیلتر تلگرام باعث شد تا با حجمهای از کاربران خارج از برنامهریزی خود مواجه شویم.» مدیرعامل گپ افزود: «این اتفاق باعث شد تا از برنامهریزی اولیه خود خارج شویم. یعنی به جای آن که روی فیچرهای پیامرسان کار کنیم تمام تمرکز خود را روی گسترش زیرساخت قرار دادیم. در نهایت مجبور شدیم نوع بازاریابی و جذب کاربر را تغییر دهیم.»
مدیرعامل گپ معتقد است آسیبی که فیلترینگ به پیامرسانهای داخلی از جمله گپ وارد کرده خیلی بیشتر از هرچیز دیگری بود. اگر فیلترینگی در کار نبود پیامرسانهای داخلی همان رشد طبیعی خود را طی میکردند و با این فشارها مواجه نمیشدند.
در نهایت انجیدنی از کمپینهای مختلف برای جذب مخاطب گفت و اعلام کرد: «به زودی یک بازی روی این بستر رونمایی میشود و در سال آینده ۴ بازی جدید به بستر گپ اضافه خواهد شد.»
سردبیر ماهنامه پیوست خطاب به مدیرعامل گپ اعلام کرد: «شما از معدود پیامرسانهایی بودید که همیشه در مصاحبهها اعلام کردید کسبوکارهای بومی باید رشد طبیعی خود را دنبال کنند. اما در مقطعی به همراه چند پیامرسان بومی دیگر از جمله سروش، ایتا و بیسفون یک نامه برای پیگیری وضعیت تلگرام طلایی و هاتگرام تنظیم کردید و به ادامه حضور این پیامرسانها اعتراض کردید.» او اینطور ادامه داد: «در آن نامه نوشتید که «با انسداد تلگرام، روزانه ۵۰۰ هزار نفر در پیامرسانهای داخلی نام نویسی کردند که با ظهور دو نسخه غیر رسمی تلگرام جریان مهاجرت آسیب دید.» این نشان میدهد که تاثیر مستقیم از فیلترشدن تلگرام داشتید.
مدیرعامل پیامرسان گپ با اشاره به این موضوع که فیلترینگ تلگرام در گام اول باعث شد تا مردم به پیامرسانهای ایرانی مهاجرت کنند گفت: «برداشت ما این بود که فیلترینگ تلگرام برای این انجام شده که هاتگرام و تلگرام طلایی به وجود بیاید. ما معتقد بودیم که اگر قرار است این دو پیامرسان به عنوان پروژههای حاکمیتی فعالیت داشته باشد و جایگزین تلگرام باشد، این موضوع باید به مردم اعلام شود.» به گفته انجیدنی چیزی که داشت اتفاق میافتاد، این بود که فیلترینگ تلگرام به نام پیامرسانهای بومی بود اما به کام دیگران تمام میشد.»
انجیدنی در ادامه برای چندمین بار به موضوع مخالفت با فیلترینگ پرداخت و اعلام کرد: «فیلترینگ باعث رشد هیچ صنعتی نمیشود. اگر هزینههای فیلترینگ را روی فرهنگسازی خرج کنیم به مراتب نتیجه بهتری حاصل میشود. حق انتخاب با فرهنگسازی به مردم داده شود نه اینکه چیزی فیلتر شود.»
مدیرعامل گپ در مورد قابلیتهای اضافه شده به گپ برای دورکاری و آموزش مجازی در دوران کرونا توضیح داد: «از زمان ورود ویروس کرونا به ایران در خصوص گسترش سرویسهای خود برای ارائه سرویسهای دورکاری و آموزش بررسیهایی انجام دادیم. برای دورکاری ابزار پخش زنده گپ را راهاندازی کردیم که از فروردین ۹۹ اجرا شد. بهبود کیفیت تماس تصویری از دیگر مواردی بود که بعد از کرونا وقت زیادی روی آن گذاشتیم. قابلیت کنفرانس ویژگی دیگری بود که به مرور به پیامرسان گپ اضافه شد. در حالت کنفرانس تا ۱۰۰ نفر میتوانند تماس صوتی و تصویری برقرار کنند. این قابلیت بهصورت آزمایشی اجرا شد و به زودی نسخه بعدی با قابلیتهای بیشتر ارائه خواهد شد.» او در مورد قابلیتهای جدید در حوزه آموزش نیز گفت: «در این حوزه سرویسهایی مانند تختهسفید را به گپ اضافه کردیم. برای آموزش قدم بزرگی برداشتیم اما متاسفانه باضربه محکمی از سمت شاد مواجه شدیم و آن پروژه متوقف ماند.»
به گفته انجیدنی، پیش از کرونا هم مدارس زیادی از پیامرسانهای داخلی و خارجی استفاده میکردند. او در این باره توضیح داد: «بررسیهای ما نشان داده بود که مدارس علاقه دارند تا از خدمات رایگان روی بستر پیامرسانها به جای پورتالها و سامانههای نرمافزاری استفاده کنند.» آنطور که مدیرعامل گپ توضیح داد قابلیتهای زیادی از جمله پخش زنده، LMS و موارد دیگر برای توسعه بخش آموزش در اختیار این پیامرسان قرار داشت. انجیدنی همچنین با اشاره به این که پیامرسان گپ تنها پیامرسان ایرانی است که به قابلیت Kids Mode مجهز است، این موضوع را یکی دیگر از مزایای این پیامرسان برای توسعه بخش آموزش عنوان کرد. به گفته او این قابلیتها باعث شد تا این پیامرسان بتواند با آموزشپرورش وارد فاز همکاری شود و ادغامی که مد نظر آموزش و پرورش بود روی بستر این پیامرسان پیادهسازی شود. به گفته مدیرعامل گپ، همه این موارد طبق هماهنگیهای قبلی با آموزش و پرورش انجام شده بود و یکی دو روز مانده به عرضه عمومی سامانه آموزشی گپ، خبر همکاری انحصاری آموزش و پرورش با همراهاول و پروژه شاد منتشر شد. طبق ادعای انجیدنی این کار ضربه مالی بزرگی به پیامرسانها از جمله گپ وارد کرد.
ماجرای وام ۵ میلیاردی دولت به پیامرسانهای بومی و جزئیات آن سوال بعدی سردبیر ماهنامه پیوست بود. مدیرعامل گپ در پاسخ توضیح داد: «در وزارت ارتباطات وامی به نام وام وجوه اداره شده وجود دارد که همه استارتآپها و شرکتها میتوانند برای دریافت آن اقدام کنند. برای پیامرسانها سقف این وام ۵ میلیارد تومان اعلام شد. زمانی که تلگرام فیلتر شد و حجم زیادی از کاربران به استفاده از پیامرسان ما روی آوردند ما به شدت به خرید تجهیزات و سختافزار نیاز پیدا کردیم و مجبور شدیم با آن که اصلا شرایط باز پرداخت این تسهیلات مناسب نیست، آن را دریافت کنیم.» انجیدنی افزود: «کل هزینه این وام را خرج خرید سختافزار و تجهیزات کردیم. باید بابت این وام از وزارت ارتباطات تشکر کنیم چرا که با کوتاه کردن سیکل اداری کمک بزرگی به ما کردند.»
سردبیر ماهنامه پیوست با اشاره به گران قیمت بودن هزینه سرویسهای Real-Time درمورد مدل درآمدی پیامرسان گپ پرسید. پاسخ انجیدنی این بود که مسیرهای درآمدی مختلفی در پیامرسان گپ وجود دارد. او در این خصوص توضیح داد: «یکی از اصلیترین مسیرهای درآمدی ما روی حوزه B2B و ارائه خدمات روی بستر گپ به سازمانها است. بخش دیگر درآمد در حوزه سرگرمی و بازی است. منبع درآمد بعدی خدماتی است که بهصورت بات ارائه میکنیم. در حال حاضر بیش از ۱۵ هزار استارتآپ در قالب بات روی گپ فعالند و بابت خدماتی که به این استارتآپها ارائه میکنیم، یک درصد از کیف پول آنها کارمزد دریافت میکنیم. کارمزد روی فروش محتوا و درآمد خارج از کشور از دیگر منابع درآمدی است که گپ روی آنها تمرکز کرده است.»
سردبیر ماهنامه پیوست در مورد ماجرای عرضه ارز توسط این پیامرسان در کشورهای آفریقایی هم سوال پرسید. انجیدنی در پاسخ با اشاره به این که سیتسم بانکی قوی یا یکپارچه در قاره آفریقا وجود ندارد و کیفپولها حاکم بازار هستند گفت: «ما برای اینکه از تجربه کیفپولهای آفریقایی استفاده کنیم و هم برای اینکه اولین تجربه تبدیل پول ایران و یک کشور دیگر را روی کیف پول پیاده کنیم با تعدادی از کیفپولهای آفریقایی تفاهمنامه امضا کردیم. قرار شد روی یک بستر توکنایز شده با یکدیگر تبادل انجام دهیم.» انجیدنی ادامه داد: «علاوه بر آن یک کیف پول بلاکچین هم راهاندازی کردیم که برای تسویه حساب با کیفپولهای آفریقایی از آن استفاده کنیم.»
مدیرعامل گپ در خصوص اضافه شدن این پیامرسان به گروه MTN نیز توضیح داد: «در همان سفر آفریقا از طرف گروه MTN برای مذاکره دعوت شدیم و پیشنهاد آنها این بود که پیامرسان گپ به این گروه بپیوندد و گروه MTN سرمایهگذار این پیامرسان باشد. بعدا بنا بر پیشنهاد مدیرعامل وقت ایرانسل، قرار شد سرمایهگذاری MTN از مسیر ایرانسل انجام شود و با پایان یافتن دوره مدیرعاملی آقای دزفولی، مدیرعامل وقت ایرانسل، این سرمایهگذاری به مرحله انجام نرسید.
انجیدنی در توضیح این که چرا همکاری با کیفپولهای آفریقایی متوقف شد توضیح داد: «زمانی که با MTN مذاکره کردیم خواسته آنها این بود که این همکاری متوقف شود تا با یک کیفپول ریبرند شده همراه MTN وارد این حوزه شویم اما بعد از تغییر مدیرعامل در ایرانسل و علاقه ایرانسل برای سرمایهگذاری روی مجموعه روبیکا این ماجرا اتفاق نیافتاد.»
سردبیر ماهنامه پیوست به فیچرهای متعددی که کاربران از این پیامرسان انتظار داشتند اشاره کرد و مدیرعامل پیامرسان گپ کاربران این پیامرسان را بهترین مشاوران گپ اعلام کرد و توضیح داد: «زمانی که ماجرای مهاجرت کاربران از واتساپ به سیگنال مطرح شد، آنقدری که کاربران گپ تولید محتوا کردند خود ما اقدامی انجام ندادیم. گپ شاید به عنوان اولین پیامرسانی بود که قابلیت کامنت گذاشتن روی پیامهای یک کانال را راهاندازی کرد و همچنین اولین پیامرسانی بود که در آن یک بات امکان پرداخت داشت و همه اینها از ایدهها و پیشنهادات کاربران اتفاق افتاده است.»
انجیدنی در پاسخ به این سوال که چقدر موفق بودید خدمات دولت الکترونیکی را به پیامرسان خود اضافه کنید گفت: «ما دو مسیر را در پیادهسازی سرویسهای دولت الکترونیکی را طی کردیم. یک مسیر که خود برای ارائه خدمات با سازمانهای مختلف رایزنی کنیم و یک مسیر هم مصوبه شورای عالی فضای مجازی بود که وزارت ارتباطات دسترسی پیامرسانهای بومی به خدمات دولتی را فراهم کند. مسیر وزارت ارتباطات تا الان خیلی خوب پیش نرفته و ما از آن مسیر به هیچ سرویس دولت الکترونیکی دسترسی پیدا نکردیم، اما خودمان با یک سری از سازمانها قرارداد همکاری امضا کردیم. سه سال قبل با شهرداری مشهد همکاری کردیم و ۱۰ تا از سرویسهای این شهرداری را به گپ اضافه کردیم. امکان پرداخت کرایه تاکسی را با شهرداری تهران پیش بردیم. مترو مشهد و خدمات پیگیری نامهها را در چند استان روی گپ پیادهسازی کردیم.»
انجیدنی در مورد مشارکت با پستبانک نیز توضیح داد: «متاسفانه با هر سازمانی که مشارکت میکنیم با تغییرات مدیریتی همراه میشود. ما با ۳ اپراتور کشور وارد مذاکره شدیم که هر سه با تغییرات مدیریتی همراه شدند. مجموعه پستبانک هم به همین شکل پس از مذاکرات، با تغییر مدیرعامل همراه شد و این تغییرات باعث شد چند ماهی این پروژه با تاخیر مواجه شود.»
آنطور که انجیدنی اعلام کرد همکاری گپ و پستبانک، کیف پولی است که تمام زیرساخت آن روی Core این بانک است و یک حساب بانکی واقعی در پستبانک برای هر مشتری که سمت گپ وجود دارد ایجاد میشود و تبادلات بر اساس حساببانکی کاربر انجام میشود.
طبق اعلام مدیرعامل گپ، کاربران گپ از همین هفته میتوانند خیلی از عملیاتهای بانکی خود را روی کیف پول گپ از طریق Core پستبانک انجام دهند.
ماجرای فیلتر شدن پیامرسان گپ در سال ۲۰۱۸ از سوی دولت عربستان سوال دیگری بود که از مدیرعامل گپ پرسیده شد. او در پاسخ به این سوال اعلام کرد: «سال ۲۰۱۸ تفاهمنامهای را با سازمان حج و زیارت برای ارائه خدمات آموزشی و ارتباطی زائران امضا کردیم. چند سرویس مکانمحور برای پیدا کردن زائران در سطح شهر و چند سرویس دیگر را پیشنهاد دادیم. به محض رسیدن زائران به عربستان، دولت این کشور اکثر پیامرسانهای مختلف کشورهای دیگر را فیلتر کرد و پیامرسان گپ هم یکی از آنها بود. این موضوع چند روز ادامه داشت و پس از چند روز خود دولت عربستان تمام پیامرسانها را از فیلتر خارج کرد.»
انجیدنی در پاسخ به این سوال که گپسی که چندسال پیش به عنوان ارز دیجیتال گپ مطرح شد چه بود و به کجا رسید توضیح داد: «یکی از سرویسهایی که دوست داشتیم در گپ ارائه دهیم امکان توکنایز کردن سرمایهها بود. هدفمان این بود که از این موضوع در ارتباط گرفتن با کشورهای دیگر بهره بریم.» مدیرعامل گپ اینطور ادامه داد: «ما روی یک بستر کیفپول بلاکچین، گپسی را بهعنوان یک ارز دیجیتال ایرانی مطرح کردیم. برنامه ما این بود که از طریق گپسی از داخل و خارج برای خودمان سرمایه جذب کنیم و هم اینکه بستری را برای تامین مالی جمعی بر پایه توکن در داخل و خارج از کشور فراهم کنیم. این پروژه در شرف انجام بود که ما با کلی هشدار از سوی بانک مرکزی و رگولاتورهای مالی کشور مواجه شدیم مبنی بر اینکه این کار ممنوع است و نباید انجام شود.» به گفته انجیدنی این موضوع باعث شد تا گپسی متوقف شود اما برای سال آینده اولین موضوعی که روی آن تمرکز دارند تقویت گپسی در حوزه بینالملل است.
ویدئوی کامل این گفتوگو را از طریق لینک زیر و در اینستاگرام پیوست مشاهده کنید:
قسمت پنجم شبانههای پیوست با حضور مهدی انجیدنی، مدیرعامل پیامرسان گپ
هفتههای اول تا چهارم از فصل دوم شبانههای پیوست از طریق لینکهای زیر قابل تماشا است.
قسمت چهارم از فصل دوم شبانههای پیوست با حضور محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران
هفته سوم از فصل دوم شبانههای پیوست با حضور امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران
هفته دوم از فصل دوم شبانههای پیوست با حضور مهراد عبدالرزاق، رئیس هیاتمدیره اسنپفود
هفته اول از فصل دوم شبانههای پیوست با حضور حمید محمدی، مدیرعامل دیجیکالا – بخش اول
هفته اول از فصل دوم شبانههای پیوست با حضور حمید محمدی، مدیرعامل دیجیکالا – بخش دوم