skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بررسی آینده اپ‌استورهای ایرانی در گفتگو با مدیر عامل مایکت: اگر گوگل پلی روی ایران تمرکز کند کار سخت می‌شود

علی مومنی علی مومنی نویسنده میهمان

۲۳ آذر ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲ دی ۱۴۰۰

در این مطلب می‌خوانید

    رحیمیان مدیرعامل مایکت در اولین قسمت از فصل سوم شبانه‌های پیوست در مورد دلیل ایجاد اپ‌استورهای ایرانی گفت: «اول گوگل‌پلی تحریم کرد بعد ایده کافه‌بازار و مایکت به وجود آمد. شاید اگر گوگل‌پلی تمام انرژی‌اش را روی ایران بگذارد کار برای ما سخت‌تر می‌شود. به این هم توجه کنید الآن تعداد زیادی اپ روی مایکت است که دولوپر نمی‌تواند آنها را روی گوگل‌پلی بگذارد.»

    به گزارش پیوست، وحید رحمانیان مدیرعامل مایکت که مهمان قسمت اول فصل سوم گفت‌وگوهای اینستاگرامی پیوست بود فلسفه وجودی فروشگاه‌ه‌های اپلیکیشن ایرانی را شرح داد و گفت: «ما زمانی وارد بازار شدیم که گوگل‌پلی ایران را تحریم کرده بود. در ایران کاربران باور دارند که اپ‌استورها از سایت‌ها بهتر هستند و فلسفه وجودی استورهای ایرانی هم همین است.»

    او در پاسخ به این سوال که با وجود گوگل‌پلی، این بازار به دو بازیگر نیاز دارد یا خیر گفت: «مثلاً در آمریکا هم گوگل‌پلی وجود دارد اما آمازون هم فروشگاه خود را دارد. در شرق هم همین‌طور است اما در اروپا کمتر است؛ مثلاً در فروشگاه‌های ایرانی نظرات به زبان فارسی وجود دارد، عمده کاربران (Mass User) نیز زبان را به خوبی نمی‌دانند و منطقی است که این محصول بومی را داشته باشیم.»

    او در مورد تاثیر تحریم‌ها بر رشد استورهای ایرانی گفت: «اگر ما فیلتر می‌کردیم و می‌گفتیم بیاید از محصول ما استفاده کنید، می‌شد به ما گفت کاسب تحریم اما در این مورد برعکس است؛ مثلاً این تقصیر ما نیست که آمازون نمی‌گذارد از آن خرید کنیم و فروشگاه ایرانی راه‌اندازی کنیم.»

    تعداد نصب‌های فعال اپ‌استورها تخمین زده می‌شود

    رحیمیان درباره مسیری که مایکت طی می‌کند توضیح داد: «احساس می‌کنیم مسیری را پیدا کرده‌ایم که برای کاربر خلق ارزش ‌کنیم. مواردی مثل راهنمایی کاربر در پیدا کردن محتوا، نظر سردبیر، معرفی ویدئویی بازی‌ها و… ریکامندرها یا بهبود سرچ نیز کمک‌کننده است. البته بازار آن‌قدر قابل پیش‌بینی نیست. ممکن است از مسیری در بازه‌هایی بیشتر استقبال ‌شود، مثلاً پارسال رشد ما بیشتر بود.»

    او در مورد آمار ۲۶ میلیون نصب فعال مایکت که در روزهای پایانی سال گذشته منتشر شد گفت: «آمار نصب فعال تخمینی است. مثلاً اگر کسی برنامه شما را نصب کند متوجه می‌شوید اما اگر آن را پاک کند نمی‌فهمید. آمارهای دیگر دقیق است. مثل آمار ۱۰ میلیون گیگابایت ترافیک دانلود در ماه، ماهی ۸۰ میلیون سرچ یا آمار بازدید ماهانه ۱۲-۱۳ میلیون کاربر.» او ادامه داد: «دیگر بازیگرهای اکوسیستم از این آمار استفاده می‌کنند. مثلاً اسنپ برای اینکه ببیند روی چند گوشی نصب است از آمار اپ‌استورها استفاده می‌کند.»

    مایکت بازیگر شماره دو 

    مدیرعامل این اپ‌استور در ادامه در مورد نسبت کافه‌بازار و مایکت توضیح داد: «احساس می‌کنیم در این بازی ما جزو خوب‌ها هستیم اگر نگویم بهترینیم. در بعضی بازارها نفر دوم زود خسته می‌شود و فاصله بیشتر می‌شود. ما چند ماه دیرتر از کافه‌بازار شروع کردیم و در ابتدا فاصله چندانی نداشتیم. یک بازه‌ای از آنها جا ماندیم. شاید چون نگاه‌ کسب‌وکاری به مایکت وجود نداشت و به چشم یک پروژه در یک شرکت به آن نگاه می‌شد. حتی مدیرعامل هم نداشتیم.»

    رحیمیان عوامل کم شدن فاصله با کافه‌بازار را این‌طور شرح داد: «ما در حوزه‌های مارکتینگ و آگاهی از برند (Business Awareness) کم کار کرده بودیم و سعی کردیم این کم‌کاری را جبران کنیم. حتی تبلیغات محیطی انجام دادیم. البته باور دارم در کسب‌وکارهای B2C عامل بزرگی برای رشد وجود ندارد و میلیون‌ها عامل کوچک مزیت ایجاد می‌کنند. تیم مایکت تلاش می‌کند محصولی ارائه کند که هم کاربر و هم‌ توسعه‌دهنده از آن راضی باشند.»

    آرش برهمند، سردبیر ماهنامه پیوست، دیدگاه رحیمیان را در مورد رقم ۲۲ هزار توسعه‌دهنده مایکت و ۶۷ هزار توسعه‌دهنده مایکت پرسید. وحید رحیمیان پاسخ داد: «اینکه با ۲۰ هزار نفر کار می‌کنی یا ۳۰ هزار نفر خیلی مهم نیست. البته جامعیت داشتن خوب است. مساله این است که توسعه‌دهنده‌های اصلی در هر دو جا هستند. شاید تیم کوچکی باشد که به مایکت نیامده باشد. ولی نسبت ۲۲ هزار به ۲۸ هزار است.»

    رقابت در بازار اپ‌استورها

    مدیرعامل مایکت در ادامه در ارتباط با تاثیر دو بازیگر اصلی این بازار گفت: «اگر بازار انحصاری باشد حاکم بازار هر قاعده‌ای بخواهد می‌گذارد. از توسعه‌دهنده‌ها بپرسید اکشن‌های ما در قوی شدن کافه بازار تاثیر داشته است یا نه. مثلاً آنها سال‌ها پشتیبانی تلفنی نداشتند و بعدها اضافه کردند. کافه‌بازار یک‌سری فیچر از ما کپی می‌کند؛ مثلاً جواب دادن به کامنت را از ما برداشت. اگر این رقابت نباشد، بازیگر اول نیازی ندارد به این فکر کند که توسعه‌دهنده‌ها خوشحال‌اند یا نه.»

    رحیمیان ادامه داد: «این اصل در دنیا ثابت‌شده است که رقابت باعث می‌شود کسب‌وکارها چابک شوند. برای مثال ایرانسل باعث شد سیم‌کارت ارزان شود. معتقدیم اکوسیستم سالم حداقل دو بازیگر دارد. اما در بعضی از بازارها این ظرفیت وجود ندارد.»

    مایکت از توسعه‌دهندگان اشتراک سالانه نمی‌گیرد

    او در مورد یکی از مزیت‌های مایکت توضیح داد: «به عنوان اشتراک سالانه باید در گوگل‌پلی ۲۵ دلار و در کافه‌بازار ۴۰ هزار تومان پرداخت کنید. این اشتراک در مایکت رایگان است. این از جاهایی است که باید مزیت ایجاد کنیم. البته ما احساس می‌کنیم توسعه‌دهنده نباید اشتراک دهد. شاید من اگر جای کافه‌بازار هم بودم این مبلغ را نمی‌گرفتم. بهتر بود کافه‌بازار تعیین می‌کرد اگر اپلیکیشن ۴۰ هزار تومان فروخت مبلغ را برمی‌گردانم.»

    رحیمیان همچنین در ارتباط با کاهش ۱۵ درصدی سهم مایکت از درآمد توسعه‌دهندگان بعد از یک میلیارد درآمد توضیح داد: «این اتفاق ابتدا در اپل و بعد گوگل رخ داد و ما آن را دنبال کردیم. این اکوسیستم طی سال‌ها بزرگ شده است و شاید جایی باید درصدتان را کم کنید. تصور می‌شد توسعه‌دهنده‌های کوچک باید رشد کنند. به هر حال این درصد برای آنها بزرگ است. خوب است اتفاقات خوبی را که در دنیا می‌افتد دنبال کنیم.»

    بازار دیربازده اپلیکیشن‌ها

    او توضیح داد: «در این بازار باید تعداد قابل‌ توجهی کاربر و محتوا داشته باشید تا به درآمد برسید. استور، فعال‌کننده (Enabler) است. مثلاً الآن صفحه اول مایکت از میلیون‌ها پیامکی که قبلاً اپراتورها برای تبلیغ چیزی ارسال می‌کردند ۱۰ برابر قدرتمندتر است. این نوعی توانمندی است. مایکت هزینه‌هایش را درمی‌آورد حتی تبلیغات هم از درآمد خودمان است. ولی خیلی هم بیزینسی نیست که سریع بازدهی داشته باشد و جنسش از کسب‌وکار زیرساختی است. اگر بعداً بخواهید فعالیت‌تان را توسعه دهید به شما قدرت می‌دهد. در هلدینگ حصین که ۱۰، ۱۲ شرکت دارد این معنا دارد. ما چون بیزینس یک نیستیم خیلی به این فکر نمی‌کنیم که مانند کافه‌بازار محصولات جدیدی نظیر بلد و دیوار و غیره داشته باشیم.»

    رحیمیان با اشاره به اینکه حذف بازی محبوب Pubg از این فروشگاه اندرویدی به دلیل دستور کمیته فیلترینگ بوده و چاره‌ای جز اطاعت نداشته‌اند بیان کرد: «بحث امنیتی و نظارت محتوایی در مورد بازی‌ها وجود دارد. بزرگ‌ترین تیم ما تیم بررسی بازی‌هاست. اما در ایران هفت هشت جا هستند که نظارت می‌کنند و سخت‌گیرتر هم هستند. مثلاً در مورد پابجی ما مشکلی نداشتیم ولی شاید آنها اعتقاد داشتند شخصیت‌ها حجاب خوبی ندارند.»

    او به لیگ بازی‌های موبایلی مایکت نیز اشاره کرد و گفت: «در این لیگ هیچ خریدی انجام نمی‌دهید و با بازی کردن اگر برنده شوید امتیاز می‌گیرید. برای مثال نفر اول ۱۰ میلیون تومان نقد می‌گیرد و قرعه‌کشی هم داریم.»

    رحیمیان در مورد سرویس پرداخت سریع مایکت نیز توضیح داد: «برای خریدهای استور که عددها پایین است ولی فرکانس بالاست ایده کیف پول مطرح شد اما محدودیت دارد. فیچر ما این است که یک بار کارت را وصل کنی و دفعه‌ بعد فقط تیک بزنی. البته کار فرهنگی هم نیاز دارد چون بعضی کاربران با این مسائل موافق نیستند.»

    تماشای روزانه ۲ میلیون دقیقه ویدئو در مایکت

    مدیرعامل مایکت در مورد سرویس فیلم و سریال این اپ‌استور توضیح داد: «کاربران ما این سرویس را دوست دارند و در بازه کمی توانستیم به دو میلیون دقیقه تماشای فیلم و سریال در روز برسیم. البته هیچ فیلمی را خودمان نمی‌گذاریم و از پروایدرها می‌گیریم و طبیعتاً سانسور شده است.»

    طرح صیانت به کل اکوسیستم ضربه می‌زند

    مدیرعامل مایکت که پیش از این طرح صیانت را عامل رانت و فساد شمرده بود در این باره نیز نظر خود را بیان کرد: «اصل نکته این است که این طرح کیک بازار را کوچک‌تر می‌کند؛ مثلاً اگر همه جا را ببندیم و بگوییم فقط از مایکت فیلم و سریال ببینید، ممکن است بازار سی‌دی‌فروشی‌ها داغ شود. یا من به جد معتقدم فیلتر شدن گوگل‌پلی به بازار اپلیکیشین ایران ضربه می‌زند. ممکن است از پلتفرم‌ها آن‌طور که طراحی شده‌اند استفاده نشود و قسمت چت یک اپ به عنوان پیام‌رسان به کار گرفته شود.»

    رحیمیان اضافه کرد: «مسیر آب را نمی‌توان به زور عوض کرد. معتقدیم کل اکوسیستم از این طرح ضربه می‌خورد. یک جنبه هم بحث شهروندی است. هم از جنبه شهروندی و هم کسب‌وکاری موافق محدودیت محتوای خارجی نیستیم.»

    او در پایان گفت: «در صنعت خودرو برای واردات محدودیت ایجاد کردند ولی باعث شد خودروسازان داخلی تنبل شوند و بهره‌وری نداشته باشند. شما نمی‌توانید یک سیستم بزرگ را با محدودیت‌های ساده مدیریت کنید. با این طرح یکسری مجوز شکل می‌گیرد و افراد این مجوزها را می‌فروشند و بعد از مدتی می‌گویند نفروشیم.»

    https://pvst.ir/bgd
    علی مومنی
    علی مومنینویسنده میهمان

      در دانشگاه علامه اقتصاد خوانده‌ام با اینکه هیچ گاه عاشق آن نبودم. اولین بار در میانه دوره کارشناسی بود که در یک دوره چند ساعته روزنامه‌نگاری اقتصادی شرکت کردم که البته آورده‌ای نداشت اما سودای روزنامه‌نگار شدن را به سرم انداخت. حالا در پیوست می‌نویسم و حوزه‌‌های مورد علاقه‌ام اینترنت، اقتصاد دیجیتال و عرصه‌هایی است که اینها به عالم سیاست گره می‌خورند.

      تمام مقالات

      0 نظر

      ارسال دیدگاه

      نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

      *

      برای بوکمارک این نوشته
      Back To Top
      جستجو