مدیرعامل شب: میانگین رزرو سفرها از ۲۷ روز به ۹ روز رسیده است
مدیرعامل «شب»، پلتفرم فعال در حوزه گردشگری و رزرو اقامتگاه معتقد است شرایط اقتصادی و…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۲۵ آذر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۹ آذر ۱۴۰۲
داستانسرایی در تجارت، روش جدید و نوینی است که برای تاثیرگذاری بیشتر بر مخاطبان به کار میرود. این استراتژی با درگیر کردن احساسات مخاطب و سادهسازی مفاهیم پیچیده ارتباط موثری را شکل میدهد که احتمال خرید و تبدیل شدن مخاطب به مشتری ثابت را افزایش میدهد.
به گزارش پیوست، داستانسرایی در تجارت یکی از عوامل موثر در پیشرفت یک کسبوکار و توسعه آن به حساب میآید. توجه به شاخصهها و موارد مهم و اساسی داستانسرایی موجب تاثیرگذاری بیشتر این روش میشود.
داستانسرایی در تجارت به معنای استفاده استراتژیک از روشها و تکنیکهای روایی برای انتقال اطلاعات، ارتباط موثر با مخاطبان و همچنین همخوانی ارزشها، ماموریتها و پیامهای یک شرکت یا برند با اهداف آن است. داستانسرایی روایت داستانهایی است که مخاطب را قانع، احساسات او را درگیر و مفاهیم پیچیده را ساده میکند. این روش در ذهن مخاطب محتوا را به صورت ماندگارتری ثبت میکند و در نهایت با برقرای ارتباط قوی و موثر با مشتری وفاداری به برند، منجر به دستیابی به اهداف بازاریابی و توسعه کسبوکار میشود.
داستانسرایی در تجارت شامل شاخصههایی است که هر کدام به نوبه خود در اقناع و تاثیرگذاری مخاطب و جذب و تبدیل او به مشتری وفادار و ثابت مهم و تعیین کننده است. در ادامه به معرفی و توضیح این شاخصهها میپردازیم.
همواره داستانسرایی جذابتر و ماندگارتر از داده است. نظر و توجه مخاطبان بیشتر متوجه قصهای میشود که میشنوند و اطلاعات مربوط به محصول در اولویتهای بعدی قرار میگیرد. داستانی که ارتباط نزدیک و بیشتری با محصول ارائه شده داشته باشد از تاثیرگذاری قابل توجهی برخوردار است.
داستانسرایی برای کسبوکارها این امکان را فراهم میآورد تا ارزشها و اهداف خود را به گونهای به اشتراک بگذارند که همراهی مشتریان، همکاران و ذینفعان خود را کسب کنند. لحاظ کردن عناوینی چون هدف از تاسیس این کسبوکار، سبک کاری و نتایجی که تا کنون به دست آوردند موجب انتقال حس اعتماد و اعتبار در مشتری میشود.
داستانهای خوش ساخت و باکیفیت بر احساسات تاثیر گذاشته و منجر به برقراری ارتباط قوی با مشتریان میشود. مطلوب و محبوب دانستن داستان برای مخاطب در شکلگیری این ارتباط و تداوم آن تعیین کننده است.
برخی از مفاهیم و اصطلاحات تجاری، بازاریابی، فروش و دایره واژگان مربوط به کالاها و خدمات یک برند ممکن است برای بخش قابل توجهی از مخاطبان دشوار و پیچیده باشد. داستانسرایی تجاری کلید این مشکل است. با بیان داستان ساده شده مفاهیم مبهم و حتی اصطلاحاتی که طرف مقابل معنای آن را نمیداند به صورت ناخودآگاه و با قرارگیری در جمله معنا میشود. اهمیت این شیوه در صنایعی که دارای پیشنهادات فنی یا پیچیده است افزایش مییابد.
مطالعات موردی و داستانهای موفقیت برند حکم برگ برنده را دارد. هنگامی که کسبوکارها داستان فایدهمندی محصولات برند خود را تعریف میکنند و اظهار میکنند که تا چه اندازه مشتریان دیگر از برند آنها رضایت دارند، اعتماد و احتمال خرید مخاطبان هدف بیشتر میشود.
داستانسرایی برای محتوا میتواند در کاهش اعتراض و نگرانیهای مشتریان تاثیرگذار باشد. کسبوکارها با ارائه مثالهای واقعی از چگونگی غلبه بر مشکلات مشابه تردید مشتریان را کم میکنند.
در بازارهای رقابتی، داستان سرایی می تواند به برجسته شدن یک کسب و کار کمک کند. یک داستان منحصر به فرد و جذاب برند میتواند یک شرکت را از رقبای خود متمایز کرده و آن را برای مصرف کنندگان به یاد ماندنیتر کند.
داستانها میتواند الهامبخش خلاقیت و نوآوری در سازمان باشد. به اشتراک گذاشتن داستانهایی با این عنوان که چگونه میتوان به نوآوری رسید، راهحل جدید پیدا کرد و چه کرد تا یک شرکت توسعه بیابد در ترغیب دیگران به این کار موثر است.
داستانسرایی در تجارت صرفا برای برقراری ارتباط بیرونی نیست. این مهارت، ابزاری قدرتمند برای برقراری ارتباط درونی یک مجموعه نیز به شمار میآید. داستان سرایی به کارکنان کمک میکند تا با فرهنگ، ارزشها و اهداف شرکت ارتباط برقرار کنند. همچنین عامل موثری در تقویت حس تعلق و انگیزه نیز به شمار میآید.
داستانسرایی از عوامل افزایش اعتماد و اعتبار است. در صورتی که یک کسبوکار در مورد سفر، چالشها و موفقیتهای خود شفاف باشد، مخاطب نیز درک بهتری از فرآیند کاری آن برند پیدا کرده و به آن اعتماد میکند.
برای اینکه بتوان یک داستان درست برای محصول نوشت باید یک سری از عناوین را در این فرآیند لحاظ کرد. در ادامه این عوامل توضیح داده شده است.
شناخت مخاطبان: اطلاعات جمعیتی، علایق و نیازمندیهای مخاطبان هدف خود را بشناسید. با توجه به این اطلاعات ارزشمند میتوان پیامی فراخور خواستهها به صورت جذاب تولید کرد.
سادهسازی پیام: منظور و مقصودی که دارید در ابتدا باید برای خودتان مشخص باشد. پیامی را که بر این اساس تنظیم کردید از طریق داستان برای مخاطبان خود منتقل کنید. پیام در هر دستهبندیای باید مشخص، واضخ و شفاف تعریف شود.
ساختار متقاعدکننده: ساختار و پیکرهبندی یک داستان معمولی مشتمل بر آغاز، میانه و پایان است. روایت داستان در این چارچوب موجب تحت تاثیر قرار گرفتن بیشتر مشتریان و توجه آنها به پیام شما میشود.
اعتبار و صداقت: بیان حقایق نه تنها در جذب مشتری موثر است بلکه باعث افزایش اعتبار کسبوکار نیز میشود. صداقت در داستانسرایی تجاری از عوامل اصلی و کلیدی به حساب میآید.
تمرین و اصلاح: برای نوشتن، تعریف و نتیجه گرفتن از یک داستان باید بارها و بارها روایتها را نوشت و اجرای آن را تمرین کرد. پس از هر بار نوشتن خواهید دید که در کدام قسمت ضعف دارید و نقاط قوت قصه شما کجاست. با اصلاح و نوشتن مجدد به متن نهاییای که خوب و تاثیرگذار است خواهید رسید.
ثبات و اتحاد: یک داستان را برای تعریف انتخاب کنید و اکیدا در کانالها و پلتفرمهای مختلف از روایتهای گوناگون حول محور محصولات خود استفاده نکنید. در داستانسرایی الزام ثبات را رعایت کنید و تنها یک داستان را با پرداختن به ابعاد مختلف بازگو کنید.
داستانسرایی ابزاری قدرتمند در تجارت است که برای ایجاد ارتباط با مخاطبان، انتقال پیام و رشد کسبوکار به کار برده میشود. در حال حاضر که بیشتر کسبوکارها در بسترهای دیجیتالی نیز فعالیت دارند اهمیت این استراتژی بیش از پیش شده است. نداشتن یک داستان برای تعریف و برخوردار نبودن از این قابلیت در ادامه مسیر رشد و توسعه کسبوکار میتواند تبدیل به مانع بزرگی شود.