نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱ مرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
برتری در تجارت و افزایش درآمد هدف مشترک تمامی کسبوکارهاست. برای پیمودن مسیر شغلی موفقیتآمیز باید که همواره به مشتری توجه داشت. طراحی کاربرمحور کلید اصلی رشد و پیشرفت کسبوکارهاست. رعایت اصول مبتنی بر تولید محصولی که رضایت حداکثر مشتری را به دنبال داشته باشد در دستیابی به نتایج مثبت بسیار موثر خواهد بود.
بازار رقابتی، فرصت و امکان پیروزی را دشوار کرده است و در این میدان، محصولی که توجه مشتری را جلب و نیازی را از او برطرف کند، موفق است. محصول تولید شده نباید صرفا جالب و جذاب بهنظر بیاید، در طراحی محصول کاربر محور، کاربردی و موثر بودن در یرطرف کردن مشکل و نیاز خاصی از مشتری یکی از مولفههای اساسی تولید است. با پیروی از یکسری اصول و طی مراحل کلیدی میتوان امکان عرضه محصول کاربردی و سودمند را افزایش داد.
رعایت اصول و طی کردن مراحل طراحی کاربرمحور محصول، علاوهبر آنکه در رسیدن به نتایج مورد انتظار موثر و کمککننده است، از بیراهه رفتن و آزمایش روشهای وقتگیر و بیثمر جلوگیری میکند.
۱- شناسایی و درک مخاطبان هدف
میزان موفقیت محصول تولید شده بسته به این است که تولیدکننده تا چه اندازه از مخاطبان هدف خود شناخت و آگاهی دارد. برای کسب این شناخت، ابتدا باید تحقیقات بازاری و مراحل گردآوری اطلاعات با توجه به جزئیات انجام شود. سپس با در دست داشتن اطلاعات، میتوان از سلیقه، ذائقه و ترجیحات مخاطبان هدف آگاه شد و بر این اساس، اهداف را مشخص و برنامهریزی کرد. کسب بینش در مورد سبک انتخاب و اطلاع از نیازهای مشتری، تولیدکنندگان را قادر میسازد تا محصول کاربرمحوری طراحی و تولید کنند.
۲- بیان مشکل، توضیح اهداف
مشکل و معضلی که عامل اصلی تولید محصول بوده را در کنار نیازسنجیهای انجام شده مشخص کنید. هنگام معرفی و تبلیغ محصول، در کنار بر شمردن ویژگیها و قابلیتهای منحصر به فرد و ممتازی که دارد، به صورت واضح بیان کنید که علت اصلی تولید چه بود و چگونه میتوان از آن در جهت برطرف کردن نیازها استفاده کرد. ارائه توضیح مختصر از فرآیند تولید حس همدلی و اطمینان را در مخاطبان ایجاد میکند و موجب میشود به خریداری و استفاده از آن محصول ترغیب شوند.
۳- طراحی کابرمحور
از ابتدای مسیر، توجه به مخاطب باید در دستور کار قرار بگیرد. در نظر داشتن اولویت و معیارهای مخاطب و تلاش برای هماهنگی محصول با این موارد به خط تولید جهت میدهد و نتیجهی مطلوبی را حاصل میکند. اما فقط تولید نیست که مهم است. توسعه محصول پس از عرضه با مشارکت مشتریان و تخصیص فرصت برای اظهارنظر و اعمال ایدههایشان، نقش پررنگی در موفقیتآمیز بودن طراحی محصول کاربرمحور دارد. همچنین بهرهمندی از بازخوردهای مثبت و منفی مشتریان به شدت در نتیجهبخش بودن تولیدات بعدی اثرگذار است.
۴- برتری با سادگی
مخاطب از پیچیدگی اجتناب میکند و هیچ میلی به استفاده از محصولات مبهم و دشوار ندارد. سادگی هم در جذابیت بصری تاثیرگذار است و هم کارکرد محصول را تسهیل میکند. آزمایش محصول مقابل مشتری و ساده کردن تنظیمات آن این اطمینان را میدهد که این محصول قابل استفاده است. بنابراین در طراحی محصول کابرمحور از پیچیدگیهای غیرضروری که موجب سردرگمی و ناامیدی مخاطبان میشود پرهیز کنید و تا جایی که ممکن است با روش سادهسازی پیش بروید.
۵- ایجاد ارزش افزوده
در تولید محصول، به دنبال خلق ویژگیهایی باشید که قابلیتی فراتر از عملکرد اولیه را میسر میکند. با اضافه کردن امکانات گوناگون، محصولی تولید کنید که برای مخاطب یک ارزش به حساب بیاید و باعث علاقهمندی مشتری به آن شود. ارائه بیشتر مزایا و قابلیت، موجب متمایز شدن محصول و برند میان رقبا میشود و علاوهبر آن تعداد مشتریان وفادار بیشتری را نیز به همراه میآورد.
۶- هموار بودن مسیر ارتباطی
تعامل با مشتری یک بخشی از روند خلق محصول محسوب میشود. فراهم کردن فضاهایی برای گفتوگو و استقبال از بازخوردهای مثبت و منفی، و همچنین استفاده از ایدهها و نظرات مخاطبان همگی برای حفظ و تقویت پیوند کسبوکار و مخاطبان آن و البته استقرار و افزایش اعتبار کسبوکار در عرصه تجارت بسیار ضروری است. وجود کانالهای ارتباطی باعث میشود که بینشهای ارزشمندی برای بهبود مستمر و توسعه جمعآوری شود.
۷- نظارت و بررسی کیفیت
از این که محصول در فرآیند تولید تحت آزمایشهای لازم قرار گرفته و نتایج مقبولی از آن دریافت شده، باید مطمئن شد. خروجی حتما باید منطبق با استاندارهای تعریف شده باشد و محکزنی اولیه موفقیتآمیز به پایان برسد.
۸- بهبود مستمر
برای جا نماندن از عرصه رقابت و از دست ندادن مشتریان باید که شیوه و سبک خود را بهروز نگه داشت. همگامی با تحولات جامعه و همخوانی با تغییرات از جمله مواردی است که باید به آن توجه داشت. توسعه محصولات فراخور نیاز و ترجیحات مشتریان، کسبوکار را به وزنه محکمی در اقتصاد ملی و بینالمللی تبدیل میکند.
طراحی کاربرمحور محصول نیازمند داشتن رویکرد مشتریمحور در هر مرحله است. با درک درخواستهای مخاطبان، بیان واضح اهداف، اولویتدادن به سادگی و رعایت تمام مواردی که ذکر شد، میتوان محصول مفیدی که مشتریان حداکثر رضایت را از آن دارند، تولید و عرضه کرد.
در تجارت، از مرحله تولید محصول تا عرضه آن، در نظر گرفتن مخاطب و توجه به درخواستها و نیازهای او همیشه اولویت صاحبان کسبوکار است. تولیدکنندگان و به طور کلی صاحبان کسبوکار با ارتقای سطح کیفی و تلاش جهت بهبود کارایی محصولات خود به دنبال کسب رضایت مشتریان، تقویت وفاداری و افزایش تعداد آنها هستند.
همدلی با مخاطب، بهترین کاری است که میتوان برای درک او انجام داد. هر کسی به عنوان تولیدکننده یک محصول اگر خودش را جای مشتری بگذارد و اندیشه و انتظارات او را بررسی کند، خواهد دید که این تمرین تا چه اندازه بر موفقیت شغلی او اثرگذار خواهد بود. برخی از نظرات و خواستههای مشتریان ممکن است در وهله اول غیرمنطقی و حتی غیرممکن به نظر برسد، جمعآوری اطلاعات از مخاطبان هدف و تحلیل آنها نکات ارزندهای را آشکار میسازد که باعث افزایش آگاهی صاحبان کسبوکار از غیرمنطقی پنداشتن انتظارات میشود. جمعآوری اطلاعات به صورت مستقیم و غیرمستقیم بخش جدایی ناپذیر طراحی کاربرمحور محصولات است. اتخاذ روش و تکنیکهای گوناگون از جمله، مصاحبه، نظرسنجی و غیره زاویه دید جدید و نوینی را برای تولیدکننده ایجاد میکند و موجب میشود طرح با انتظارات همسو باشد.
برای طراحی و تولید محصول موفق پس از گردآوری اطلاعات باید به صورت جزئی به دستهبندی دادهها پرداخت. ابتدا باید سراغ بررسی اطلاعات جمعیتشناختی رفت. مولفههایی مانند سن، جنسیت، موقعیت مکانی در این دسته قرار میگیرد. مرحله بعدی ویژگیهای روانشناختی است که شامل علائق، ارزشها و سبک زندگی میشود. سایر موارد جزئی مانند اینکه شغل و حرفه اکثریت مخاطبان چیست هم باید مورد توجه قرار بگیرد. با دستهبندی کردن این موارد، وجوه مشترک میان مخاطبان و اینکه اکثریت به دنبال چه چیزی هستند مشخص میشود. دستیابی به این نقطه از مراحل پیش تولید، دستاورد بزرگی محسوب میشود که راه و کاری که باید آن مجموعه انجام دهد را مشخص میکند.
نکته شایان ذکر در رابطه با طراحی محصول این است که از علت عدم رضایت مشتریان از محصولات سایر رقبا مطلع شوید. عواملی که موجب این نارضاتی شده را بشناسید و از آنها اجتناب کنید. همچنین به این موضوع دقت کنید که مخاطبان شما به دنبال چه بودند و چرا نتوانستند آن را تهیه کنند.
تخیل و تصور مخاطب، سرمایه شماست. مطلع بودن از طرز تفکر و آنچه مخاطب از شما میخواهد، خطمشی طراحی و تولید را اساسا تغییر میدهد. تهیه و تولید آنچه صرفا تصور شده بود شوق و رضایت بسیاری را از سمت مخاطبان متوجه برند میکند.
در معرفی و تبلیغ محصولات استفاده از تصاویر و ویدئو به شدت تاثیرگذار است. همچنین روایت داستان در کنار جلوههای بصری از محصول، انگیزه و اشتیاق برای خرید آن را بیشتر میکند.