مدیرعامل شب: میانگین رزرو سفرها از ۲۷ روز به ۹ روز رسیده است
مدیرعامل «شب»، پلتفرم فعال در حوزه گردشگری و رزرو اقامتگاه معتقد است شرایط اقتصادی و…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۱۲ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
طراحی استراتژی موثر و دستیابی به سود مستلزم آگاهی از روند بازار و رفتار مشتریان است. برای برخورداری از یک برنامه مفید کاری، انجام تحقیقات، لازم و ضروری است. فرآیند تحقیق شامل تحقیقات اولیه و ثانویه است. گام به گام هر دو این مراحل در موفقیت و توسعه شغلی اهمیت دارد.
به گزارش پیوست، تحقیقات اولیه و ثانویه از اساسیترین مراحل گردآوری اطلاعات برای برنامهریزی کاری به حساب میآید. در تحقیقات اولیه به صورت مستقیم به دادهها دسترسی وجود دارد و مرحله دوم بر تحلیل دادههای دریافتی متکی است.
تحقیقات بازار برای کسبوکارها از اهمیت بسیاری برخوردار است. تحقیقات، بینشهای ارزشمندی درباره ترجیحات مصرفکننده، روند بازار، تغییرات صنعت و وضعیت رقبا ارائه میدهد. این اطلاعات سبب میشود تا تصمیمات معطوف به آینده و آگاهانهتر اتخاذ شود. کسبوکارها با درک مخاطبان هدف خود، میتوانند محصولات، خدمات و استراتژیهای بازاریابی را به گونهای طراحی کنند که نیازهای مشتری را به طور مؤثر برآورده کنند. این روش در کسب حداکثری رضایت مشتری و تداوم خرید آنها تاثیرگذار است. همچنین، تحقیقات بازار به شناسایی فرصتهای نوظهور و تهدیدهای بالقوه کمک میکند و برای کسبوکارها این امکان را فراهم میآورد تا در بازارهای پویا به سرعت سازگار شوند و رقابتی باقی بمانند.
در نتیجه این تحقیقات، ریسک به حداقل و سودآوری به حداکثر میرسد و امکان توسعه در بلندمدت نیز افزایش مییابد.
تحقیقات بازار شامل دو مرحله اولیه و ثانویه است. در مرحله اولیه، محققان دادههای اصلی را به صورت مستقیم از منابع و روشهایی مانند نظرسنجی، مصاحبه و مشاهدات جمعآوری میکنند و دیدگاههای نوینی را در رابطه با رفتارها و اولویتهای مصرفکننده ارائه میکند. اما مرحله ثانویه شامل تجزیه و تحلیل دادههای موجود از منابع معتبر مختلف، از جمله گزارشهای بازار، بیانیههای صنایع گوناگون و دادههای تاریخی است. این نوع از اطلاعات به کسبوکارها کمک میکند تا آنچه را در مرحله پیشین و این مرحله دریافت کردند تحلیل کرده و نسبت به روند بازار درک وسیعتری پیدا کنند.
تحقیقات اولیه و ثانویه، رویکردی جامع و کامل از ابعاد گوناگون بازار و مشتری ایجاد میکند که در اتخاذ تصمیمات و طراحی استراتژیها موثر و مفید است.
تحقیقات اولیه شامل جمعآوری دادههای اصلی مستقیما از منبع است. این دادهها به طور خاص برای یک پروژه یا هدف تحقیقاتی جمعآوری شده که قبلاً منتشر نشده و در دسترس نبوده است.
روشهای رایج انجام تحقیقات اولیه شامل نظرسنجی، مصاحبه، گروههای متمرکز، مشاهدات و آزمایشها است. تحقیقات اولیه قابل تنظیماند و برای کسبوکارها این فرصت را فراهم میآورد تا اطلاعات متناسب با اهداف تحقیقاتی خاص خود را بهدست آورند.
این بینشهای دست اول در مورد رفتار، ترجیحات و نظرات مصرفکننده ارائه میشود و برای درک بازارهای هدف، توسعه محصول و سنجش رضایت مشتری ارزشمند و مهم است.
از سوی دیگر، تحقیقات ثانویه شامل بررسی و تجزیه و تحلیل دادههای موجود برای اهداف مختلفی است که جمعآوری شده است. این دادهها ممکن است از منابع مختلفی مانند گزارشهای صنعت، مطالعات دانشگاهی، انتشارات دولتی، سازمانهای اطلاعاتی بازار و پایگاههای اطلاعاتی آنلاین به دست بیایند.
تحقیقات ثانویه، روشی مقرون به صرفه برای دسترسی به طیف وسیعی از اطلاعات، از جمله روندهای بازار، تجزیه و تحلیل رقبا، دادههای تاریخی و اطلاعات عمومی درباره صنعت است. این مرحله از تحقیق اگرچه ممکن است ویژگی تحقیقات اولیه را نداشته باشد، اما با فراهم کردن زمینه و شرایط جهت تصمیمگیری آگاهانه، به عنوان پایهای ارزشمند برای پروژههای تحقیقاتی به حساب میآید.
تحقیقات اولیه شامل جمعآوری دادههای اصلی به طور مستقیم از میدان است، در حالی که تحقیقات ثانویه بر دادههای موجود از منابع خارجی متکی است. هر دو رویکرد مزایای خود را دارند و میتوانند در ترکیب برای ارائه بینشی جامع برای مشاغل و تلاشهای تحقیقاتی مورد استفاده قرار گیرند.
تحقیق اولیه شامل مراحلی است که به صورت مستقیم از منبع اصلی اطلاعات دریافت میشود. دریافت اطلاعات از روشهای گوناگونی نیز انجام میشود که در ادامه به آن پرداختهایم.
نظرسنجیها و پرسشنامهها: این مرحله شامل طراحی مجموعهای از سوالات و توزیع آنها میان تعداد مشخصی(نمونه) از مخاطبان هدف است. پاسخها میتواند بینش مستقیمی در مورد ترجیحات، نیازها و رفتارهای مشتری ارائه دهد.
مصاحبه: انجام مصاحبههای فردی یا گروهی با افراد در بازار هدف میتواند به جمع آوری اطلاعات عمیق کمک کند. این مصاحبهها میتواند ساختاریافته (با سوالاتی از پیش تعریف شده) یا بدون ساختار (بحث های باز) باشد.
مشاهده: دیدن نحوه رفتار مردم با محصولات و خدمات و بررسی وجوه اشتراک و افتراق در بازار دیدگاههای جدیدی را بهوجود میآورد. این شیوه از جمعآوری اطلاعات میتواند از طریق مشاهده مستقیم، بررسی ویدئوهای ضبط شده یا رصد رفتار و نظرات آنها در شبکههای اجتماعی باشد.
گروههای کانونی: این گروهها متشکل از افراد مختلف که به نمایندگی از بازار هدف گرد هم آمدهاند. موضوعات مورد بحث در این جمع، مسائل روز بازار و رفتار مشتریان است. این یک روش تحقیق کیفی است که بحثهای گروهی و تبادل ایده را تشویق میکند.
آزمایش: در برخی موارد، آزمایش فرضیه و دادههای جمعآوری شده نتایج جالب توجهی را حاصل میکند. به عنوان مثال، تست A/B یکی از استراتژیهای بازاریابی مختلف به شمار میآید.
تحقیق ثانویه نیز به مانند مرحله پیشین شامل بخشهای مختلفی است. در این قسمت از تحقیق، تحلیل دادهها اولویت این فرآیند است.
گزارشهای بازار: این گزارشها توسط شرکتهای تحقیقات بازار تهیه میشود و یک نمای کلی از صنعت، روند بازار، وضعیت رقبا و پیشبینیهایی را ارائه میدهد. گزارشهای Statista MarketResearch اطلاعات ارزندهای را درباره عنوان مورد نظر در سطح جهانی منتشر میکند. گزارشهای سایت و سازمانها دیگر بهویژه منابع ملی در طراحی موثر و بهینه استراتژی کارآمد است.
مجلات تخصصی: مقالات علمی و تحقیقاتی منابع مفیدی هستند که کسبوکارها میتوانند از آنها بهره ببرند. نوع نگاه این مقالات به موضوعات متفاوت است و به همین علت استفاده از اینها میتواند در آشکار شدن جنبههای پنهان و تکمیل اطلاعات ناکافی مفید باشد.
منابع دولتی: سازمانهای دولتی دادههای مربوط به صنایع مختلف را در بازه زمانی مشخص جمعآوری کرده و برخی را منتشر میکنند. مطالعه این موارد که رسمی و قابل اعتماد است از ضرورت و اهمیت زیادی برخوردار است.
انجمنهای تجاری: انجمنها و سازمانهای تجاری خاص ممکن است اطلاعاتی درباره وضعیت حرفه مورد نظر در بازار ارائه کنند. این منابع جهت کسب دانش خاص در صنعت مربوطه کاربرد دارد.
گزارشهای شرکتها: شرکتهای سهامی عام اغلب گزارشهای سالانه، صورتهای مالی و مطالبی درباره عملکرد حرفهها و صنایع گوناگون منتشر میکنند. این اسناد بینشی در مورد عملکرد یک شرکت خاص و استراتژیهای بازار ارائه میدهد.
اخبار و رسانه: به مقالات خبری، وبلاگها و انجمنهای آنلاین مرتبط با صنعت یا بازار خود توجه داشته باشید. این رسانهها میتواند اطلاعات و روندهای به روزی را منتشر کنند.
تحلیل رقبا: مطالعه رقبای شما نیز میتواند به نوعی تحقیق ثانویه باشد. تجزیه و تحلیل استراتژیهای بازاریابی، بررسیهای مشتریان و اطلاعات عمومی آنها میتواند بینشهایی را در مورد اینکه چه چیزی در بازار کار موثر است و چه چیزی مفید نیست، بازنمایی کند.
تحقیقی که ترکیبی از تحقیقات اولیه و ثانویه باشد اغلب موثرترین رویکرد برای موفقیت در بازار است. تحقیقات اولیه به شما بینش مستقیمی از مخاطبان هدفتان میدهد، در حالی که تحقیقات ثانویه کمک میکند تا زمینه بازار و روندهای صنعت گستردهتر را درک کنید. بسته به نیازها و منابع خاص خود، میتوانید مناسبترین روشها را برای جمعآوری اطلاعات انتخاب کنید.
انجام تحقیقات، تاثیرات مهمی را متوجه کسبوکارها میکند. با اطلاع و آگاهی تصمیم گرفتن موجب میشود تا محصول تولید شده محبوب واقع شود و عرضه آن به طرز قابل توجهی افزایش یابد. مشخص بودن اولویتها و نیازمندی مشتریان، مسیر کسبوکار را به سمت و سوی صحیحی هدایت میکند. تحقیقات موثر با شناسایی چالشها و خطرات سبب میشود تا قبل از وقوع و حتی هنگام رویارویی راهحلهای موثری به کار گرفته شود و فرصتهای جدید امکان بروز و ظهور داشته باشند.
انجام تحقیقات اولیه و ثانویه، گام موثری در افزایش بهرهوری و سودآوری محسوب میشود زیرا که برنامه کلی کسبوکار با در نظر گرفتن تمام جوانب و به کار بردن روشهای تاثیرگذار صورت میپذیرد.
آگاهانه قدم بر داشتن در میدان سرسختانه رقابت از متضرر شدن و زیان دیدن جلوگیری کرده و راه را برای موفقیت شغلی و حفظ مشتریان وفادار در سختترین شرایط هموار میکند.
علاوه بر این، تحقیقات اولیه و ثانویه نوآوری را تقویت میکند و به کسبوکارها اجازه میدهد تا در بازارهایی که بهسرعت در حال تحول است جلوتر بمانند و با حفظ مزیت رقابتی، آن را به ابزاری ضروری برای رشد و موفقیت پایدار تبدیل کنند.