نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
استرس، بخش جدایی ناپذیر زندگی است و تقریبا در همه مشاغل وجود دارد و تنها وجه تمایز آن در حرفههای مختلف، میزان آن است. تکنیک و روشهای گوناگونی برای مدیریت و کاهش استرس وجود دارد که بهکارگیری این راهحلها بسیار موثر است. البته که تکنیکهای مدیریت استرس برای حرفههای پرمشغله با سایر روشها کمی فرق دارد.
استرس، حسی که حتی قبل از رویارویی با شرایط دشوار و بحرانی در وجود انسان پدیدار میشود و چالشهای موجود را تشدید میکند. بی اهمیتی به این حس و فرار از آن، فرآیند و نتیجهی ناگواری را حاصل میکند. بهرهگیری از انواع روشهای مدیریت استرس موجب تسهیل این روند میشود.
وجود استرس در انجام فعالیتها تا حدی طبیعی به شمار میرود و میتوان گفت که بخش ذاتی هر شغلی است. استرس علیرغم تمام نگاههای منفی اتفاقا تا حد معینی مفید هم محسوب میشود و عامل تجمیع تمرکز و توجه در به انجام رساندن فعالیتها است. اما رسیدن استرس به سطوح بالا موجب آسیب رسیدن به عملکرد کلی انسان میشود. شناخت این نقطه عطف، به منظور کاهش و مدیریت استرس و اجرای استراتژیهای مدیریت آن لازم و ضروری است.
استرس بیش از حد می تواند فرسودگی شغلی، اضطراب و کاهش سلامت جسمی و روانی را به همراه داشته باشد. در مشاغل پرمشغله نیز شاید کنترل و مدیریت استرس تقریبا نشدنی به نظر بیاید اما با اتخاذ یکسری روش و تکنیک میتوان تا حد بسیاری این غول بزرگ و ترسناک را آرام کرد.
یافتن راههایی برای مدیریت استرس برای حرفههای پرمشغله نه تنها کمک حال رفاه شخصی افراد است بلکه در بهرهوری و بهبود عملکرد کاری نیز تاثیر میگذارد.
با شناخت علائم و انجام اقدامات پیشگیرانه، افراد می توانند با انعطاف پذیری، بهرهوری و رضایت کلی بیشتر در حرفه خود حرکت کنند.
برای مدیریت و کنترل استرس روشهای گوناگونی وجود دارد، از ابتداییترین روشها گرفته تا پیچیدهترین آنها، همگی به دنبال برطرف کردن عامل اصلی بهوجود آمدن این حس هستند. نحوه مدیریت استرس در حرفههای پرمشغله با دیگر مشاغل و موقعیتها کمی فرق میکند. در رابطه با این موضوع، کسب چند مهارت و انجام تمرینها کمککننده است. در این جا، به مولفههای اصلی و اساسی مدیریت استرس در حرفههای پرمشغله پرداختهایم.
احساسات خود را بررسی کنید. مدتی را صرف این جستوجو کنید که در چه مواقعی مضطرب میشوید و حال خوبی ندارید. موقعیتها را تفکیک کرده و به یک تحلیلی از میزان استرس در شرایط متفاوت برسید. پس از دستیابی به نتایج، سعی کنید در زمانهایی که دچار استرس شدید نفس عمیق بکشید و تمرکز کنید. با حفظ آرامش و فرصت دادن به خود در این لحظات آشفته، تصمیمهای بهتر و درستتری اتخاذ میشود.
در برابر هجوم این حس ناخوشایند، تابآورانه رفتار کرده و استحکام ذهنی و عاطفی خود را تقویت کنید. با دیدگاه مثبت با ناملایمتیها مواجه شوید و همواره از فکر به پیشامدهای منفی فرار کنید. به چالشها به عنوان یک فرصت نگاه کنید و نهایت بهره را از آن ببرید. تابآوری در برابر استرس، سلاح قدرتمندی محسوب میشود که قادر به کاهش حداکثری این حس ناخوشایند است.
در میان وفور مسئولیتها در یک روز کاری، حفظ آرامش کلید موفقیت است. تمام کارهایی را که باید انجام دهید مشخص کرده و سپس آنها را اولویتبندی کنید. در این صورت امورات مهم از غیر از آن جدا شده و میتوان توان و تمرکز بیشتری را برای به نتیجه رساندن فعالیتهای اولویتدار تخصیص داد. تقسیم کار و تبدیل آنها به کارهای کوچکتر و دریافت حمایت از دوستان و همکاران در انجام به موقع فعالیتها مفید است.
از تاثیر ارتباطات و روابط دوستانه و کاری غافل نشوید. با در میان گذاشتن موضوع استرسزا از نظرات و راهکارهای افراد مختلف استفاده کنید. تقسیم کار، مشاوره و حمایت معنوی از اطرافیان در کنترل استرس به ویژه کنترل استرس در حرفههای پرمشغله بسیار موثر است.
استراحت و مراقبت از خود یک توصیه نیست بلکه یک ضرورت است. در میان مشغلههای کاری و فشار ناشی از مسئولیتهایی که هر کدام زمان و شرایط خاص خود را دارد، استراحت کردن و فرصت دادن به خود نتایج بسیار مفیدی را به همراه دارد. ورزش، مصرف وعدههای غذایی مفید و سالم، تفریح و استراحت علاوهبر تقویت سلامت جسمانی موجب آرامش روح و ذهن انسان نیز میشود. چنین تفکری که باید به سرعت همه کارها را انجام داد و بدون توجه به خستگی ادامه داد تا این که در نهایت فرصت استراحت از راه برسد، کارکرد و بهرهوری را کاهش میدهد. به همان میزان که انجام به موقع کارها واجب و ضروری است، مراقبت از خود و توجه به درخواستهای شخصی و رسیدگی به آنها هم مهم است.
آلیس دومار، روانشناس و نویسنده آمریکایی در رابطه با کنترل استرس میگوید:
«کلید مدیریت استرس این است که افکار، احساسات، برنامه و نحوه برخورد با مشکلات را به عهده بگیریم»
استرس زمانی که با تمام قدرت وارد فکر و جسم ما میشود همه ابعاد زندگی را تحتالشعاع قرار میدهد. تمام جسم ما در برابر این انرژی خسته کننده ناتوان و بیانگیزه میشود و ما برای رهایی از آن راه و روشهای بسیاری را امتحان میکنیم. استرس ایمنی بدن را به شدت تضعیف میکند و توانایی فیزیکی برای انجام سادهترین کارها را نیز با دشواریهای متعددی رو به رو میکند.
تنها بعد فیزیکی نیست که آزار میبیند، ذهن انسان نیز درگیر میشود و افکار شفافیت خود را از دست میدهد. اضطراب، تمرکز را از بین میبرد و تصمیمگیری را سخت میکند. قرارگیری در شرایط استرسزا موجب بروز شک در همه مراحل اندیشه میشود و اراده انسان برای سنجیدن و ارزیابی مسیرها و گزینههای مختلف را از او میگیرد. آرامش و خیال راحت برای اقدامات مهم مختل میشود و بخش فعال و آگاه مغز انسان در موقعیتهای تصمیمگیری تاثیر خودش را از دست میدهد.
استرس طولانی مدت، کم طاقتی، خشم و ناامیدی را در شخصیت افراد منعکس میکند و رفته رفته کارکرد فکر و فیزیک را تقلیل میدهد.
استرس نفوذ عمیق و تاثیرات گستردهای دارد و همانطور که گفته شد بخش جداییناپذیر زندگانی است. جهتگیری تلاشها و فعالیتها باید به سمت حفظ آرامش و افزایش انعطافپذیری باشد. لزوم این مهارت و بکارگیری آن در مشاغل پرمشغله پراهمیتتر است.
همانطور که گفته شد، نگرانی و استرس در هر کار و فعالیتی وجود دارد و اجتناب از آن تقریبا امکان ناپذیر است. در این بین براساس تحقیقات مختلف، بسته به فشار و استرس روانی زیاد مشاغل و حرفهها رتبهبندی شدهاند. در این قسمت ۱۰ شغل و حرفه پراسترس دنیا را معرفی کرده و توضیحاتی را ارائه دادهایم.
خلبان: مسئولیت سفر و تضمین امنیت مسافران وظیفه خطیر خلبانان است. قرارگیری در موقعیتهای پرفشار و تصمیمگیری در این هنگام بر استرس این افراد میافزاید.
جراح: به طور کلی حرفه پزشکی و کادر درمان جزو مشاغل سخت و پرمشغله به حساب میآیند. جراحان به دلیل انجام جراحیهای پیچیده و پرخطر که اغلب با محدودیتهایی از جمله محدودیت زمانی رو به رو هستند و مخاطبشان خانواده و بستگان نگران بیمارند شغل سخت و پراسترسی به حساب میآید.
آتش نشان: مواجه مدام با بحرانها، قرارگیری در موقعیتهای اضطراری و اقدام در لحظه، به خطر انداختن جسم و زندگی خود و تلاش برای نجات جان انسانها در فجیعترین شرایط، فشار روانی بسیاری را متوجه آتشنشانان کرده است.
پلیس: حضور در موقعیتهای خطرناک و تصمیمگیریهایی که بر زندگی تعداد زیادی تاثیر میگذارد، درگیریهای فیزیکی و دیدن صحنههای دلخراش و ناراحتکننده، استرس زیادی را بر جسم و ذهن پلیسها وارد میکند.
روابط عمومی و هماهنگکننده رویداد: انجام صفر تا صد برنامههایی اجرایی رویداد، هماهنگیها، ایجاد تعادل میان برنامهها و مدیریت چالشها همگی استرس و اضطرب فراوانی را برای فردی که مسئولیت این کار را عهدهدار است، به همراه دارد.
مدیریت سازمان: رهبری سازمانها، مدیریت امور و اتخاذ تصمیمهای حیاتی که اغلب در اوقات حساسی باید گرفته شود، فشار روانی زیادی را به مدیر وارد میکند.
کادر درمان: پزشکان، پرستاران و سایر کارکنان مراقبتهای بهداشتی با فشار کاری زیاد، ساعت کار طولانی و موقعیتهای استرسزای متعددی مواجه هستند. به دلیل اهمیت بالای سلامت و حیات انسانها، موقعیتهایی که این دسته از افراد در آن قرار میگیرند اضطراب و هیجان زیادی را شامل میشود.
روزنامهنگار: رعایت ضربالاجلها، توجه به تمام جوانب و قرارگیری در موقعیتهای چالشبرانگیز و حساس، این حرفه را به یکی از مشاغل پراسترس تبدیل کرده است.
کارکنان نظامی: مسئولیتهای شاغلین این حرفه به دلیل سر و کار داشتن با مضوعاتی چون حفاظت از سرزمین، امنیت کشور، دفاع از ملت و مواردی از این دست، همچنین قرار گرفتن در موقعیتهای جنگ و آماده باش موجب افزایش نگرانی و احساس مسئولیت و استرس فراوان میشود.
فعالان بازار سهام: فعالیت در یک محیط مالی پرشتاب و پرفشار، که مستلزم تصمیمگیری در لحظه است و میتواند عواقب جبران ناپذیری را رقم بزند، استرس و فشار روانی قابل توجهی را به فعالان این بازار وارد میکند.