رئیس هیات مدیره شرکت آوا: مقررات بازار نوآفرین تا حدی شرایط پذیرش را تسهیل کرده است
شرکت صنایع ارتباطی آوا اولین شرکتی بود که ۸ دی ماه روی تابلوی دانشبنیان بازار…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۶ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ خرداد ۱۴۰۲
در این مطلب میخوانید
حتما برای شما هم پیش آمده که انجام برخی از کارها را تا آخرین لحظه به تعویق بیندازید. به تعویق انداختن کارهای اصلی و سرگرم کردن خود با کارهای فرعی و حتی گاهی اوقات بیهوده به جای فعالیت اصلی به اهمال کاری معروف است. این رفتار بدین معناست که ما زمانبندی مشخصی برای انجام کارهایمان نداریم و کارها را در دقایق آخر و به اجبار انجام میدهیم. یکی از بهترین روشها برای غلبه بر اهمال کاری انضباط شخصی است.
اما چه راهکاری برای غلبه بر اهمال کاری وجود دارد؟ اولین نکته برای غلبه بر اهمال کاری، درک تفاوت تنبلی و اهمال کاری است. افراد تنبل به طور کلی علاقهای به کار کردن ندارند ولی اهمال کاری از عدم داشتن مهارتهایی چون مدیریت زمان و اولویتبندی وظایف ناشی میشود. بر این رفتار میتوان غلبه کرد و بهترین روش برای تحقق این هدف، انضباط شخصی است. در این مطلب قصد داریم در مورد روشهای غلبه بر اهمال کاری به کمک انضباط شخصی و تاثیر آن بر افزایش بهرهوری صحبت کنیم.
پیش از پرداختن به ارتباط میان انضباط شخصی و غلبه بر اهمال کاری، لازم است با معنای انضباط شخصی آشنا شویم. نظم و انضباط شخصی یا دیسیپلین شامل مجموعهای از عادتها و رفتارهای موثر در مدیریت و کنترل جنبههای مختلف کار و زندگی است. هر فردی دارای ارزشها و نگرش خاص خود است و تصمیمات و رفتارهایش را بر مبنای این موارد انجام میدهد.
پس رسیدن به انضباط شخصی ممکن است به تغییر نگرشها، ارزشها و همچنین تغییر سبک زندگی فرد نیاز داشته باشد. روشهای داشتن انضباط شخصی نیز شامل تمرکز بر اهداف، مدیریت زمان، اولویتبندی کارها، مدیریت روابط، رعایت نظم در تغذیه، کار، استراحت و غیره و همچنین توجه به سلامت جسمی و روانشناختی است.
همانگونه که اشاره شد، انضباط شخصی نیاز به تغییر باورها و سبک زندگی فرد دارد. همیشه تغییر باور است که به تغییر رفتار میانجامد. در این فرآیند، از آغاز تا به نتیجه رسیدن باید صبور باشید. البته تکنیکهایی نیز برای موفقیت در رعایت انضباط شخصی وجود دارد که در ادامه با هم مرور میکنیم.
۱- اهدافتان را یادداشت کنید
رعایت انضباط شخصی نیاز به یک انگیزه برای تلاش دارد. بهترین انگیزه برای انسان هدف است و تلاش برای اهداف به یادآوری و مرور مستمر نیاز دارد. در واقع باید هر روز به خودتان یادآوری کنید چرا این کار را انجام میدهید و هدفتان چه ارزشی برای شما دارد. هدف ارزشمندی که برای آن دلایل کافی داشته باشید، تلاش و خستگی ناشی از آن را برای شما آسان میکند.
پس هر صبح بعد از بیدار شدن مهمترین هدف خود را یادداشت کنید. به علاوه تقسیم کردن اهداف به ریزاهداف، دیدگاه روشنی از کارهای روزها و ماههای آینده را برای شما فراهم میکند. این کار به اولویتبندی وظایف و بهبود بهرهوری شما در انجام کارهایتان نیز کمک زیادی خواهد کرد.
۲- برنامهریزی منظم را فراموش نکنید
موثرترین روش برای بهبود انضباط شخصی، برنامهریزی منظم است. وظایف و اولویتهای اصلی خود را مشخص کنید و برای انجام آنها به صورت ماهانه و روزانه زمانبندی تعیین کنید. یکی از روشهای موثر برنامهریزی، تقسیم زمان یک روز به بازههای زمانی کوچکتر و اختصاص هر بازه زمانی به یک کار مشخص است. نکته مهم در این زمینه این است که باید خود را متعهد به انجام وظایف در زمانبندی تعیین شده کنید.
۳- از ابزارهای بهبود انضباط شخصی استفاده کنید
فناوریها و اپلیکیشنهایی به بازار عرضه شده است که به ما در رعایت نظم و انضباط شخصی کمک میکند. در واقع بسیاری از ما با صرف زمان در سایتها و شبکههای اجتماعی از انجام وظایفمان عقب میمانیم. در این میان نرمافزارهایی مانند Moment ،Offtime و مشابه آن با محدودسازی دسترسی افراد به سایتها و شبکههای اجتماعی موجب افزایش بهرهوری در زمان انجام وظایف کاری میشود.
در این میان نرمافزارها و برنامههایی نیز برای ثبت وظایف و کارهای روزانه و همچنین پیگیری و ارزیابی میزان پیشرفت کار وجود دارد که معروفترین آنها Microsoft To Do و Todolist است. البته نیاز نیست حتما از برنامههای سیستمی استفاده کنید. برخی از افراد نوشتن روی کاغذ یا استفاده از پلنر رابه استفاده از این نرمافزارها ترجیح میدهند.
۴- علاقهمندیهایتان را به کارهای سخت اضافه کنید
انجام کارهای دشوار و چالشبرانگیز که تمایلی هم به انجام آن در فرد وجود ندارد، همیشه مشکل است. در این میان میتوانید انجام چنین کارهایی را با برخی علاقهمندیهایتان ترکیب کنید. به عنوان مثال در زمان انجام کار به موسیقی مورد علاقهتان گوش دهید یا خود را به یک نوشیدنی یا میان وعده لذتبخش مهمان کنید.
۵- عوامل برهم زننده تمرکز را در محیط اطراف حذف کنید
بسیاری از ما در زمان انجام کار به دلایل مختلف محیطی، دچار عدم تمرکز میشویم. در صورتی که مهمترین عامل برای انجام وظایف با بهرهوری بالا، تمرکز است. بنابراین سعی کنید هر عاملی که احتمال میدهید تمرکزتان را مختل کند از محیط اطرافتان حذف کنید. این عامل میتواند صدای محیط خارج، تماس یک دوست، پیامهای شبکههای اجتماعی یا نوتیفیکیشنهای اپلیکیشنهای تلفن همراهتان باشد.
۶- پاداش به خود را دست کم نگیرید
رسیدن به موفقیت در انجام یک وظیفه یا پروژه استحقاق دریافت پاداش را دارد. این پاداش میتواند یک استراحت کوتاه باشد، یک خوراکی یا تفریح مورد علاقه یا هر چیزی که بتواند انگیزه تلاش و افزایش بهرهوری را در شما تقویت کند.
۷- از سلامت جسمی و روانشناختی خود غافل نشوید
عواملی مانند توجه به رژیم غذایی سالم، تامین ویتامینها و انرژی ضروری برای فعالیت بدن، خواب و استراحت کافی، ورزش، توجه به آرامش و حتی صرف زمانی برای تفریح میتواند تاثیر زیادی در افزایش بهرهوری شما داشته باشد. داشتن انرژی لازم برای تلاش و حفظ انگیزه برای ادامه فعالیت نیازمند داشتن جسم، روح و فکر سالم است.
۸- ناامید نشوید
تغییر سبک زندگی و تلاش سخت و بلندمدت برای رسیدن به اهداف نیازمند حرکت آهسته و پیوسته است. در مسیر شما قطعا اتفاقات برنامهریزی نشده و شکستهایی رخ میدهد که حتی ممکن است نیاز به چند قدم عقبگرد داشته باشد، ولی ادامه مسیر و تحقق هدف نیازمند شجاعت و استمرار است. از اشتباهات و موانع موجود در مسیر نترسید بلکه به آنها به چشم تجربه و فرصت یادگیری بیشتر نگاه کنید.
در نهایت در طول مسیر بیشتر به این واقعیت پی خواهید برد که نظم و انضباط شخصی علاوه بر کمک به شما در غلبه بر اهمال کاری، تاثیر زیادی بر افزایش بهرهوری در انجام وظایف کاری و شخصی زندگی دارد. بنابراین مسئولیت زندگی خود را به عهده بگیرید و برای بهتر شدن آن تلاش کنید. در این مسیر فراموش نکنید که مهمترین موفقیت ما در زندگی شاد بودن است و قرار نیست زندگی بهتر با از دست دادن سلامتی و شادی شما به دست بیاید.