نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۵ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۵ آبان ۱۴۰۲
در این مطلب میخوانید
عدم قطعیت به فقدان دانش یا اطلاعات در مورد رویدادها یا نتایج آینده اشاره دارد. این حالتی است که نمیتوان با اطمینان کامل پیشبینی کرد که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. عدم اطمینان بخشی ذاتی از زندگی است و می تواند در حوزههای مختلفی مانند روابط شخصی، انتخاب شغل، سرمایهگذاری های مالی یا رویدادهای جهانی با آن مواجه شود.
در دنیایی که قوانین مدام در حال تغییر است، تصمیمگیری درست و نتیجهبخش کار دشواری خواهد بود. گاهی اوقات اتفاقاتی رخ میدهد که جلوگیری از وقوع آن و اعمال تغییرات تقریبا غیرممکن و از عهده ما خارج است. در این شرایط با پذیرش عدم قطعیت، بهتر است از نکات و راهکارهایی بهره ببریم که ما را در پیشبرد زندگی و رسیدن به اهدافمان کمک کند.
پذیرش عدم قطعیت به این معناست که ما بتوانیم در دنیایی که هیچ چیز آن قطعی نیست و همه جنبههای آن در حال تغییر است، تصمیماتی را گرفته و برنامههایی را مشخص کنیم که بتواند به ما در همراه شدن با این تغییرات و سازگاری با آنها کمک کند.
ذهن ما هر گونه ابهامی را تهدید تلقی میکند، به همین دلیل همواره تلاش میکند تا عملکرد خود را به گونهای تغییر دهد تا از تمرکز فرد روی موضوعاتی که میتوانند سبب بیاعتمادی و ناامنی شود، جلوگیری کند.
در بسیاری از تحقیقات به این مساله و آثار و پیامدهای آن اشاره شده است. به عنوان مثال زمانی که فرد امنیت شغلی یا موقعیت خود را از دست میدهد، نگرانی حاصل از آن میتواند اثر بسیار نامطلوبی را بر زندگی فرد وارد کند. به دلیل اهمیت این موضوع است که گفته میشود باید همیشه دنبال شرایط یا راهکاری بود که بتوان در موقعیتهای حساس تصمیمات درستی اتخاذ کرد و با حفظ روال طبیعی زندگی به بهترین نحو ممکن شرایط پیش آمده را از سر گذراند.
بنابراین لازم است برای پذیرش عدم قطعیت، از خودتان بپرسید برای اینکه بتوانید درستترین تصمیم را اتخاذ کنید به چه اطلاعاتی نیازمندید؟ آیا این اطلاعات برای گرفتن بهترین تصمیم کافیست و آیا ممکن است در آینده اطلاعات دیگری را به دست آورید که در تصمیمی که گرفتهاید تغییراتی ایجاد کند؟
همچنین ذکر این نکته در اینجا لازم است که پس از پذیرش عدم قطعیت، دستیابی به برخی راهحلها به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید با آنها مقابله کنید. در نهایت بهتر است از روشهای گوناگون، اطلاعات لازم را به دست آورده یا از روش آزمون و خطا برای گرفتن بهترین تصمیم استفاده کنید. آزمون و خطا کردن باعث میشود از اشتباهات درس گرفته و از آنها بیاموزید و پس از آن قدمهای درستتری بردارید. در ادامه به این پرسش، پاسخ خواهیم داد که در دنیایی پر از پیچیدگی و اتفاقات شگفتانگیز چگونه میتوان تصمیمات درستی گرفت؟
برای تصمیمگیری درست حتی در سختترین و بدترین شرایط میتوان از روشهای زیر استفاده کرد.
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، در هر موقعیتی جمعآوری اطلاعات میتواند به نفع شما باشد به طوری که با دقت و بررسی آنها بتوانید به نتایج درستتری دست یابید.
هنگامی که نتیجه تصمیمات خود را مورد بررسی قرار میدهید، متوجه میشوید که این تصمیم در نهایت چه تاثیری بر زندگی شما خواهد داشت. بنابراین با توجه به این آگاهی تصمیم میگیرید آن فعالیت را با دقت و توجه بیشتری انجام دهید یا بهطور کلی منصرف شوید.
گاهی اوقات هنگامی که مشکل پیچیدهای سر راه شما قرار میگیرد، افراد خانواده، دوستان و آشنایانی که در این خصوص تجربهای داشتهاند، میتوانند مشاوره و راهکارهای خوبی را در اختیارتان قرار دهند.
استفاده از تجربههای گذشته خودتان و دیگران میتواند به گرفتن تصمیمات بهتر در مورد هر کاری کمک شایانی کند. به تصمیمات گذشته و نتایج آنها فکر کنید، به ویژه در شرایطی که عدماطمینان در آن دخیل است. درسهای آموخته شده از تصمیمات موفق و ناموفق را شناسایی کنید و از آن تجربیات برای اصلاح فرآیند تصمیمگیری خود در آینده استفاده کنید. با تجزیه و تحلیل تجارب گذشته، میتوانید مهارتهای تصمیمگیری خود را اصلاح کنید و توانایی خود را برای عبور از عدماطمینان در آینده بهبود بخشید.
چیزی که در مقابل عدم قطعیت وجود دارد، به یقین رسیدن نیست. بلکه حضور پیدا کردن است. آنچه گفتیم به این معناست که به جای آن که خود را درگیر آیندهای کنیم که هنوز نیامده و ترسناک و ناشناخته است، بهتر است به لحظه حال توجه کرده و با تمام وجود در همین لحظه زندگی کنیم. یکی از بهترین کارها در این شرایط آن است که آرامش درونی خود را حفظ کرده و به اخبار ناامید کننده توجه نکرده و از افرادی که به شما انرژی منفی میدهند، دوری کنید.
عدماطمینان یک جنبه طبیعی و اجتناب ناپذیر از زندگی است. به جای ترس یا مقاومت در برابر آن، آن را به عنوان بخشی عادی از فرآیند تصمیمگیری بپذیرید. پذیرش عدم قطعیت تصمیمگیری در زندگی را سادهتر میکند. احتمالات را به سناریوهای مختلف اختصاص دهید و ارزش مورد انتظار هر تصمیم را در نظر بگیرید.
قطعیت کامل بهندرت امکانپذیر است، سعی کنید اطلاعات و دانش مرتبط را در مورد وضعیت موجود جمعآوری کنید. برای پذیرش عدم قطعیت تحقیق انجام دهید، نظرات کارشناسان را جویا شوید و دادههایی را جمعآوری کنید که میتواند به شما در تصمیمگیری آگاهانهتر کمک کند. هرچه اطلاعات بیشتری داشته باشید، بهتر میتوانید گزینههای مختلف و نتایج بالقوه را ارزیابی کنید.
میزان عدماطمینان موجود و سطح پذیرش عدم قطعیت در تصمیم را ارزیابی کنید. تعیین کنید که آیا این یک تصمیم پرمخاطره با پیامدهای مهم است یا یک تصمیم کمخطر با پیامدهای نسبتاً جزئی. این ارزیابی میتواند به شما کمک کند سطح ریسکی را که مایل به پذیرش آن هستید بسنجید. درک میزان عدم قطعیت میتواند به شما کمک کند تعیین کنید که چقدر ریسک میکنید و چقدر باید در فرآیند تصمیمگیری محتاط یا جسور باشید.
به جای تمرکز صرف بر یک نتیجه خاص، طیف وسیعی از سناریوهای ممکن را در نظر بگیرید. نتایج مثبت و منفی و احتمالات آنها را بررسی کنید. این تمرین میتواند به شما کمک کند از نظر ذهنی برای احتمالات مختلف آماده شوید. این تمرین به شما این امکان را میدهد که از نظر ذهنی برای نتایج مختلف آماده شوید و تصمیماتی بگیرید که در مواجهه با عدماطمینان بهتر هستند.
ریسکها و پاداشهای بالقوه مرتبط با هر تصمیم را ارزیابی کنید. پیامدهای بالقوه نتایج مختلف را در نظر بگیرید و آنها را با اولویتها، ارزشها و اهداف بلندمدت خود بسنجید. پذیرش عدم قطعیت با سنجش عواقب آن امکان پذیر است. این ارزیابی به شما کمک میکند تا با درک مبادلات بالقوه درگیر، تصمیم متعادلتری بگیرید.
ذهنیتی را ایجاد کنید که تفکر احتمالی را در خود جای دهد. به جای جستوجوی اطمینان، بر اساس اطلاعات موجود، احتمال پیامدهای مختلف را تخمین بزنید. احتمالات را به سناریوهای مختلف اختصاص دهید و ارزش مورد انتظار هر تصمیم را در نظر بگیرید. این رویکرد به شما امکان میدهد تصمیماتی بگیرید که احتمالات و مقادیر مورد انتظار گزینههای مختلف را در نظر میگیرد و به شما کمک میکند تا انتخابهای خود را در موقعیتهای نامشخص بهینه کنید.
توجه داشته باشید که تصمیمات ممکن است بر اساس اطلاعات جدید یا شرایط در حال تغییر نیاز به تعدیل یا تجدید نظر داشته باشند. این انعطاف پذیری بخشی از پذیرش عدم قطعیت است. با جمعآوری دادههای بیشتر یا تغییر وضعیت، نسبت به تطبیق برنامهها و استراتژیهای خود باز باشید. آماده بودن برای انطباق برنامهها و استراتژیهای خود به شما این امکان را میدهد که به طور موثرتر از عدماطمینان عبور کنید و در طول مسیر تصمیمات آگاهانهتری بگیرید.
برای مقابله با ناراحتی یا اضطرابی که عدماطمینان ممکن است به همراه داشته باشد، انعطافپذیری را پرورش دهید. مکانیسمهای مقابلهای مانند ذهنآگاهی، مراقبت از خود یا جستجوی حمایت از دیگران را ایجاد کنید تا به شما کمک کند در زمانهای نامشخص حرکت کنید. ایجاد انعطافپذیری به شما کمک میکند در طول فرآیند تصمیمگیری متمرکز و از نظر احساسی متعادل بمانید.