فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲ اسفند ۱۴۰۱
فرهاد اینالوئی معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین معتقد است اگر فینتکها از رگولاتوری و بانکها گلهمند هستند، این مشکل ناشی از بیزینس مدل غلط بانکداری و نظام کارمزدها در ایران است و تا وقتی بانکها بنگاههای زیانده هستند آنها طبیعتاً نمیتوانند شرکای خوبی برای توسعه فناوریهای نوآورانه باشند.
به گزارش پیوست، در نهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، نشست تخصصی زیستبوم بانکداری دیجیتال و ارزشآفرینی با حضور فعالان حوزه بانکی کشور برگزار شد.
این نشست با مقدمهای بر مقاله مصطفی امینی در زمینه همگرایی دیجیتال میان فناوریهای مالی و غیرمالی در اکوسیستم اقتصاد دیجیتالی آغاز شد. مصطفی امینی مدیرعامل شرکت فناوریهای نوین در این مقاله به ترکیب صنایع و تاثیر این همگرایی در توسعه فناوریهای مالی (توسعه فینتکها) اشاره کرد و آن را از الزامات تحول دیجیتالی برشمرد.
فرهاد اینالوئی معاون فناوری اطلاعات بانک ایران زمین هم به حضور فینتکها، نئوبانکها و لندتکها در خلق تجربه بهتر برای کاربران اشاره کرد و گفت مدتهاست فینتکها از دست رگولاتورها گلهمند هستند اما وقتی بانک در ایران یک بنگاه زیانده است و روال درآمدی این صنعت اشتباه است چگونه میتوان توقع همکاری سودآور بانکها باکسبوکارها را داشت. اگر بانکها به فینتکها چراغ سبز نشان بدهند یعنی آنها را در زیان خود شریک کردهاند. ما یک راه بیشتر نداریم، اینکه بیزینس مدل را اصلاح کنیم. ما باید درک کنیم بانکداری دیجیتالی بانکداری مشتریمحور است و این توجه به نیاز مشتریان B و C است که میتواند فناوریها و خدمات بانکها را بهروز کند.
حامد قنادپور مدیرعامل شرکت تارا و رئیس هیات مدیره شرکت ارتباط فردا هم در این باره گفت گرچه در مقاله و سخنرانیها این همگراییها زیبا و کاربردی است اما در عمل با بانکهایی روبهرو هستیم که از در اختیار گذاشتن APIها ممانعت میکنند. او مهمترین چالش در این حوزه را بحث فرهنگی و همکاری نکردن بانکها در این حوزه دانست و افزود بانکها آماده اکوسیستمسازی نیستند و تا این همکاری صورت نگیرد توسعه واقعی رخ نخواهد داد.
امید ترابی مدیرعامل شرکت دیار و عضو هیات مدیره شرکت توسن هم با اشاره به خدمات فینتکها و توسعه فینتکها در حوزههای شناختهشده و متداول حضور نداشتن آنها در بخشهای نوآورانهتر را ناشی از قوانین غیرمنعطف رگولاتوری دانست و گفت گرچه تمام این انتقادها به حوزه بانکداریهای نوین وارد است اما اینها میتواند به منزله فرصت نیز باشد و ما باید از همین راههای به نظر بسته راهکار جدید خلق کنیم.
محمد صادقی مدیرعامل شرکت بهسازان ملت هم به نقش بازیگران اکوسیستم بانکی در ایران پرداخت و گفت: تحول دیجیتالی تنها در صورتی رخ میدهد که همه بازیگران در این صنعت احساس رضایت و مبادله برنده-برنده داشته باشند. تحول دیجیتالی و دیجیتالی شدن فقط قرار نیست هزینهها را کاهش دهد بلکه قرار است با افزایش درآمد و بزرگتر کردن سهم کیک خدمات بانکی به سود بیشتر منجر شود. وقتی بانکها سودمحور نیستند و ماموریتمحور هستند طبیعی است نمیتوانند به رفتارهای کاربرپسند فکر کنند چون فرصت کافی برای رفع این دغدغهها را ندارند و باید ماموریتهای حاکمیتی را انجام دهند. با قاطعیت میگویم باید بیزینس مدل بانکها تغییر کند.
ترابی هم در تایید صحبتهای صادقی گفت: مدل درآمدی بانکها باید تغییر کند، مشکل از این نیست که کسی کارمزد نمیدهد بلکه ما در درک این موضوع ناتوانیم که اگر سرویس خوب بدهیم هم کاربران B و هم C حاضر به پرداخت کارمزد خواهند بود اما وقتی که سرویسی خوب و متفاوت دریافت کنند. او همچنین به نقش میان صنعتی در نئوبانکها اشاره کرد و گفت: بیگتکها دریافتهاند که سود در صنعت مکمل است و استراتژی اقیانوس آبی نگاه به صنعت مکمل و ترکیب صنایع است.
ترابی در ادامه رگولاتوری را تهدید نوآوری دانست و افزود: خدمات بانکداری در جهان به سمت توزیعشدگی میرود و ما باید دست از تمرکزگرایی برداریم. کار رگولاتور سیاستگذاری است نه اجرا و اگر اینگونه باشد ما به سمت بانکداری باز حرکت خواهیم کرد و بانکداری باز و در اختیار گذاشتن APIها به توسعه فناوریهای مالی منجر خواهد شد.
امینی نیز در پایان نشست تاکید کرد: فناوری سفری است که همه را همراه خود خواهد کرد و من توصیه میکنم به جای جنگ و مبارزه با رگولاتوری و بانکهای سنتی سعی کنیم افراد تحولطلب اما ملایمطبع را همراه خود کنیم تا بتوانیم تغییرات دیجیتالی را در صنعت بانکی رقم بزنیم.