بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای صرافیهای رمزارزی را اعلام کرد
بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای کارگزاریهای رمزارزی یا صرافیهای رمزارزرا اعلام کرد. به…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱ اسفند ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
پیام حنفیزاده عضو هئیت علمی دانشگاه علامه طباطبائی میگوید: فینتکها میتوانند بیش از ۶۰ درصد فعالیتهای بانکی را انجام دهند و این موضوع نشان از تاثیر فناوریها در امور بانکداری دارد و بر این اساس قانونگذار باید نسبت به آنها با قوانین به روزتر و منعطفتری برخورد کند.
به گزارش پیوست در نهمین همایش سالانه بانکداری الکترونیکی و نظامهای پرداخت، نشست تخصصی ارزش آفرینی دیجیتال در بانکداری برگزار شد.
پیام حنفیزاده عضو هئیت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در این رویداد به تشریح مقاله تحول «دیجیتال: سهمبری ارزش خلق شده در اکوسیستم» پرداخت و از مفهوم تحول دیجیتال در صنایع بانکی صحبت کرد. او در این باره گفت: بانکها واسطه تبادلات مالی در بخشهای خرد و کلان هستند و در مهیا کردن بسترهای مبادلههای مالی به صنایع مختلف خدمات ارائه میکنند. او در ادامه مهمترین بازیگران این اکوسیستم را رگولاتورها، فراهمکنندگان زیر ساخت، فراهمکنندگان نرمافزار و کاربران برشمرد و عنوان کرد بانکها برای توسعه و تحول دیجیتال باید از تمام اعضای اکوسیستم کمک بگیرند و نیازهای آنان را مد نظر قرار دهند. او همچنین توضیح داد: تحول دیجیتال وابسته به مدلهای کسب و کار است و سهمی که هر کدام از بازیگران اکوسیستم از کیک ارزش خلق شده مطالبه میکنند را سهمبری میگویند.
حنفیزاده تاکید کرد سازمانها برای توسعه باید روی مدلهای کسب و کارهای جدید کار کنند و تکنولوژی باید به صورت نوآور به خدمت گرفته شود.
او همچنین یادآور شد بانکی که نتواند زیرساخت خود را توسعه دهد مسلما از سایر بانکهای نوآور در کشور و جهان عقب خواهند ماند و فناوری منتظر کسی نمیماند.
حنفیزاده همچنین به نقش فینتکها در توسعه فناوریهای مالی اشاره کرد و گفت: تحقیقات نشان داده است فینتکها میتوانند بیش از ۶۰ درصد فعالیتهای بانکی را انجام دهند و این موضوع به خودی خود نشان از قدرت فینتکها در تحولات دیجیتال دارد و همکاری بانکها با اپراتورهای تلفن همراه، بورس و بیمهها اتفاق مهمی در این حوزه است. او ادامه داد لختی بانکها نمیگذارد آنها بتوانند با چابکی فینتکها فرآیندها را انجام دهند. او همچنین تشریح کرد مهمترین امر در تحول دیجیتال ایجاد شبکه اتحاد در اکوسیستم است.
مجتبی توانگر رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال هم با نقدی نسبت به بانکها از آنها خواست خود را رقیب فینتکها ندانند و مطمئن باشند همکاری آنهاست که این اکوسیستم را پویا نگه میدارد. توانگر همچنین به موضوع زیر ساختهای اینترنتی در سهم اقتصاد دیجیتال اشاره کرد و افزود تا زیر ساختهای فناورانه فراهم نشود توسعه فناوریهای مالی امکانپذیر نیست. مگر تاکسیهای اینترنتی، فروشگاههای اینترنتی و VODها میتوانستند بدون اینترنت پر سرعت امکان رشد پیدا کنند. اگر این اختلال اینترنت رفع شود مسلما بهتر میتوانیم از توسعه اقتصاد دیجیتال صحبت کنیم و پس از آن است که به نقش بانک مرکزی میرسیم که باید با انعطاف بیشتری با فینتکها و نوآوران این حوزه برخورد کند.
عباس معمارنژاد عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد علوم تحقیقات هم از دستاندرکاران این همایش خواست عنوان آن را تغییر دهند او در این باره گفت: ما از بانکداری الکترونیکی گذشتهایم و عنوان بانکداری الکترونیک عنوان درستی برای آن نیست. این اسم برای ۱۰ سال قبل بوده است ما حالا به بانکداری دیجیتال رسیدهایم.
ما باید به این مفهوم برسیم که فراگیری مالی به معنی ۲۲هزار شعبه فیزیکی بانکها نیست و در حال حاضر مدل کسب و کاری بانکها زیان ده است و این مدل باید تغییر کند. در تحول دیجیتال کسب و کار و فناوری باید یکی بشوند و این آمیزه است که به تحول دیجیتال میانجامد.
شهاب جوانمردی هم با انتقادی از شرایط فعلی بانکداری دیجیتالی ایران افزود: ما هنوز به سوالهای درستی در این حوزه نرسیدهایم و به همین خاطر است که پاسخی برای مشکلاتمان پیدا نمیکنیم. ما نگاه دقیقی به نیازهای مشتریان B و C نداریم و مشخص نیست تمرکز حکمرانان و دولت در کدام بخش است. در حرفهایشان از توسعه میگویند اما در عمل تمرکز روی نظارت و کنترل است.
جوانمردی همچنین مدیریت کوتاه مدت را یکی از آفتهای صنعت بانکداری ایران دانست و تشریح کرد: تا زمانی که مدیران تصور میکنند به زودی جایگاهشان تغییر میکند و علق و تعصبی به مجموعه پیدا نمیکنند نمیتوانند مسئول تحول شوند، تحول امر سادهای نیست و این مسئولیت به قدری سنگین است که مدیریت کوتاه مدت باعث میشود مدیران علاقهای به انجام آن نداشته باشند.