ترامپ میخواهد کریپتو را به یک اولویت ملی تبدیل کند
بلومبرگ در گزارشی به نقل از افراد مطلع میگوید دونالد ترامپ، رئيس جمهور منتخب آمریکا…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۴ دی ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
صنعت ماینینگ یا استخراج رمزارز در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ تقریبا به خاموشی فرو رفته است از سویی با وجود تصویب آییننامه استخراج رمزداراییها که قرار بود صدور مجوز استخراج دوباره از سر گرفته شود هنوز مجوز جدیدی صادر نشده و آییننامه اجرایی آن نیز تدوین نشده و از سویی دیگر طبق مصوبه هیات وزیران کلیه ماینرها باید از آذر ماه تا اسفند خاموش شوند.
به گزارش پیوست، ماینینگ به عنوان تنها بخش از صنعت رمزارزها سالهاست که از طرف حاکمیت دارای رویکردی مجوز محورانست. به همین دلیل انتظار میرفت این صنعت با مشکلات و چالشهای کمتری مواجه شود تا بجای مصرف برق با هدف ماینینگ به صورت زیرزمینی شاهد بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور باشیم.
سال ۹۸ بود که وزارت صمت مسئول صدور مجوز برای ماینیگ شد و در همین راستا وزیر صمت با اشاره به مجوز دهی کلانتریها برای استفاده از رادیو در ابتدای ورود آن به ایران گفت: اگر به صورت مدیریت شده در برابر فناوریهای جدید تصمیم گرفته نشود این فناوریها میتوانند مانند سیل ویرانگر باشند.
هرچند که برای دریافت مجوز ماینینگ پروسه طولانی در نظر گرفته شد و فعالیت در این صنعت مستلزم سرمایهگذاری هنگفتی از طرف علاقهمندان به فعالان در این صنعت داشت، با این حال علیرضا هادی مدیرکل دفتر سرمایهگذاری وزارت صمت در تیر ماه سال ۱۴۰۰ اعلام کرد: «از ۱۲۴ تقاضا تنها ۳۴ مورد پروانه بهرهبرداری صادر شده است.»
بازدهی ماینینگ بسته به فاکتورهایی مانند سختی شبکه، قیمت رمزارز و تعرفه انرژی است و به دلیل متغیر بودن این فاکتورها تنها در حالی ماینینگ به بازدهی مطلوبی میرسد که همواره با نرخ مناسبی از انرژی در حال فعالیت باشد.
هر چند که سال ۱۴۰۰ فقط ۳۴ مورد پروانه بهرهبردای برای استخراج رمزارز صادر شد اما ۷ ماه از سال به دلیل کمبود انرژی به صورت دستوری فعالان این صنعت مجبور به خاموش کردن دستگاههای خود شدند.
میزان مصرف برق برای ماینینگ در کشور براساس اعلام وزارت نیرو حدود ۲ هزار مگاوات تخمین زده شده است که از این رقم در بهترین حالت تنها یک چهارم آن متعلق به ماینیگ قانونی بوده است. آماری که خاموشی دستوری ماینینگ باعث شده بیش از پیش شاهد رشد ماینینگ زیرزمینی باشیم.
در بحبوحه لغو شدن صدور مجوزهای جدید برای استخراج و دیگر مسائل، حدود یک ماه بعد از مذاکرات میان ایران، چین و روسیه برای تجارت و دور زدن تحریمها، سید رضا فاطمی وزیر صمت خبر داد که در هیات دولت مصوبه استخراج رمزداراییها بررسی و تصویب شده است و متقاضیان میتوانند برای اخذ مجوز اقدام کنند. اما تا کنون نه تنها اقدامی برای صدور مجوزهای جدید صورت نگرفته و آییننامه اجرایی آن ابلاغ نشده است بلکه هیات وزیران مصوبهای را ابلاغ کرده که طبق آن برای صرفهجویی در مصرف انرژی دستگاههای استخراج رمزارز باید تا اسفند ماه خاموش باشند.
این اقدام دولت موجب شده است که طبق گفته عباس آشتیانی، دبیر انجمن بلاکچین «میزان تقاضا برای فعالیت در زمینه استخراج رمزارز تقریبا به صفر برسد» چرا که عملا فعالان قانونی در این حوزه مجبورند که در اکثر اوقات سال دستگاههای خود را خاموش کنند. (تابستان به دلیل کمبود برق و زمستان به دلیل کم گاز)
متن کامل مصوبه دولت در زمینه مدیریت مصرف گاز طبیعی
در عین حال نیز تصویب نشدن آییننامه اجرایی مصوبه استخراج رمزداراییها و در نتیجه آن صادر نشدن مجوزهای جدید فعالیت از سوی مورد اعتراض فعالان این بخش قرار گرفته است به گونهای که انجمن بلاکچین ایران هم در نامهای به معاونت امور اقتصادی ریاست جمهوری باتوجه به خاموشیهای پی در پی این فعالان و خاموشیهای متعدد این صنعت در سال گذشته خواستار از سرگیری فعالیت این واحدها برای جلوگیری از فرصتسوزی بیشتر شده است.
با توجه کمبود منابع برق و گاز و خاموشیهای گستردهای که دولت برای مصرف بهینه گاز طی سال جاری اعمال کرده است به نظر میرسد وزارت نیرو و وزارت نفت و همچنین وزارت صمت همچنان در تدوین و ابلاغ این آییننامه اجرایی تعلل کنند چرا که صدور مجوز جدید در دوره خاموشیهای دستگاههای ماینینگ مقداری عجیب به نظر میرسد.
همه این موارد در کنار اختلال اینترنت و امتناع استخرهای جهانی برای همکاری با ماینرهای ایرانی به علت تحریمها موجب شده تا اکثریت ماینینگ کشور به صورت زیرزمینی و با استفاده از ابزارهای دور زدم فیلترینگ انجام شود که نه اسمی از ماینینگ ایران در جهان میگذارد و نه تاثیر مستقیمی در اقتصاد خواهد داشت.
نبود مدیریت صحیح در تصمیمگیریها و قوانین در حوزه رمزارزها که جزو چابکترین حوزهها به حساب میآید، امروزه باعث شده سرمایهگذاری افرادی که قصد داشتند به صورت قانونی فعالیت خود را ادامه دهند به صفر رسیده و تنها شاهد رشد خانگی و غیرمجاز باشیم. در هر صورت تکنولوژی در محدودترین شرایط هم بازار هدف خود را بهدست میآورد و در بازه چندساله قانونگذاری تنها فرصت استفاده از آن به صورتی تاثیرگذار و هدفمند از بین رفت.