skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بندبازی

۶ تیر ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۴ دقیقه

شماره ۱۰۲

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۴ تیر ۱۴۰۱

بندبازی یکی از خصوصیات اصلی روزنامه‌نگاری است و پرداختن به بعضی از موضوعات خصلت بندبازی را مشخص‌تر می‌کند؛ بندباز روی طناب باریکی حرکت می‌کند و حرکت به هر سمت موجب می‌شود نه تنها از بند سقوط کند بلکه نمایش‌اش نیز به پایان برسد. موضع‌‌گیری نسبت به برخی از موضوعات آن‌قدر به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که در نهایت آن را غیرممکن می‌کند چراکه در محیطی آزمایشگاهی زندگی نمی‌کنیم تا بتوانیم برخی از فاکتورها را ثابت نگه داریم و تاثیر آنها را روی موضوعات مورد بررسی به صفر برسانیم و پس از آن بتوانیم به صورت قطعی نتیجه‌گیری کنیم. همین امر نیز وظیفه قانون‌گذار و رگولاتور را سخت‌تر می‌کند چرا که باید جوانب مختلف یک موضوع را در نظر بگیرد و پس از آن اقدام به تدوین و ابلاغ یک قانون کند. قانون‌گذار برای تدوین یک قانون علاوه بر اینکه باید به موضوع اصلی توجه کند باید فاکتورهای غیرمرتبط با آن را نیز مد نظر قرار دهد و بداند که یک قانون یا آیین‌نامه تا چه حد قابلیت اجرا خواهد داشت و شرکت‌ها و بخش مختلف دولتی و خصوصی چه میزان از آن تبعیت خواهند کرد؟

نسخه صوتی این یادداشت را بشنوید

 

موضوع شرکت‌داری بانک‌ها و منع شدن بانک‌ها از سرمایه‌گذاری در شرکت‌هایی که مرتبط با فعالیت بانکی نیستند نیز یکی از موضوعاتی است که هرچند به ظاهر درست می‌نماید و بانک باید کار بانکداری خود را انجام دهد نه شرکت‌داری، اما واقعیت این است که طی هفت سال گذشته شکل اجرایی پیدا نکرد و بانک‌ها هر کدام به نوبه خود آن را دور زدند. شاید این دور زدن به آن معنا نباشد که فعالیتشان غیرقانونی بوده بلکه طبق یک قانون و متضاد با قانون دیگر عمل کرده‌اند. یک قانون به بانک‌ها می‌گوید شرکت‌داری نکن و آنان ملزم می‌شوند سهام خود در شرکت‌ها را واگذار کنند اما همان قانون می‌گوید اگر فعالیت شرکت مرتبط با عملیات بانکداری باشد بانک مجاز به سرمایه‌گذاری خواهد بود، در این زمینه بانک مرکزی به صورت مستقیم تصمیم خواهد گرفت. از همین روست که تقریباً تمامی بانک‌ها از بانک مرکزی برای فعالیت در شرکت‌های زیرمجموعه خود مجوز دریافت کردند و سهامدار شرکت‌های زیرمجموعه خود را که ارتباطی با فعالیت بانکی نداشت، شرکت اصلی مرتبط با فعالیت بانکی قرار دادند.

همچنین وقتی بانک‌ها اجازه دارند شرکتی را به دلیل انجام ندادن تعهداتش در بازپرداخت تسهیلات به عنوان وثیقه تسهیلات دریافتی در اختیار بگیرند، در این صورت طبیعی است که مجبور می‌شوند آن شرکت را اداره کنند. از طرفی، با در نظر گرفتن اینکه در رکود اقتصادی به سر می‌بریم و در این وضعیت بانک‌ها تنها منابع سرمایه‌گذاری روی طرح‌های بزرگ دولتی از سویی و طرح‌های خصوصی از سوی دیگر به شمار می‌آیند، طبیعی است آنها نیز به دنبال سرمایه‌گذاری در بازارهایی باشند که سود بیشتری دارند تا بتوانند بخشی از سرمایه و منابع مورد نیاز خود را تامین کنند. همین امر موجب می‌شود بانک‌هایی که به ظاهر تخلف کرده‌اند و در شرکت‌های غیرمرتبط با فعالیت بانکی سرمایه‌گذاری کرده‌اند وضعیت‌شان به مراتب بهتر از بانک‌هایی باشد که از قانون تبعیت کرده‌اند.

تمامی این موارد متناقض موجب می‌شود قانون‌گذار بعد از گذشت هفت سال از تصویب قانون منع سرمایه‌گذاری بانک‌ها در شرکت‌های غیرمرتبط با فعالیت بانکی، قانونی را تصویب و ابلاغ کند که در آن بانک‌ها اجازه دارند در شرکت‌های دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری کنند. اما اینکه این قانون می‌تواند نقاط ضعف قانون قبلی را مرتفع کند یا اینکه بستری جدید برای تصاحب شرکت‌های دانش‌بنیان از سوی بانک‌ها خواهد شد موضوعی است که سعی شده در پرونده‌ این شماره مورد بررسی قرار گیرد. به گمانم در این شماره ما به مانند یک بندباز به نکات قوت و ضعف سرمایه‌گذاری بانک‌ها روی شرکت‌های فناوری اطلاعات پرداخته‌ایم و در عین حال نیم‌نگاهی نیز به نقاط ضعف و قوت سرمایه‌گذاری بانک‌ها روی شرکت‌های دانش‌بنیان انداخته‌ایم. پس برای تماشای این بندبازی با ما باشید.

این مطلب در شماره ۱۰۲ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۱۰۲ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/cm4

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو