انتقاد نمایندگان آمریکا از سلطه دو قطبی مسترکارت و ویزا بر صنعت پرداخت
مدیران شرکتهای مسترکارت و ویزا روز سهشنبه در مقابل کمیته قضایی سنا پیش روی نمایندگان…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۳ اسفند ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
بار اطلاعرسانی و تلاش برای اتصال پذیرندگان به پرونده مالیاتی در حالی بر دوش شرکتهای پرداختی انداخته شد که این مجموعهها میگویند ماه اسفند زمانی پرکار و شلوغ برای آنهاست و به جای تمرکز و زمان گذاشتن برای پایدار نگه داشتن شبکه پرداخت، مجبور شدهاند بخش اعظم زمان و نیروهای خود را در یک ماه اخیر به اطلاعرسانی و تلاش برای متصل کردن پذیرندگان به پرونده مالیاتی اختصاص بدهند.
به گزارش پیوست، ماجرا از ۶ اسفند شروع شد. درگاه پرداخت ۲۰۰ هزار پذیرنده فروشگاهی به دلیل نداشتن پرونده مالیاتی قطع شد. پس از اعتراضها نسبت به عدم اطلاعرسانی قبلی قرار شد لیست پذیرندگانی که هنوز به پرونده مالیاتی متصل نشدهاند در اختیار این شرکتها قرار گیرد.
به نظر میرسد لیستهای ارسالشده برای PSPها رقمی ما بین پنج تا ۲۰ درصد از کل پذیرندههای آنان را شامل میشده است و قرار بود از این میزان، در مرحله اول ابزار پرداخت ۱۰ درصد از پرتراکنشترین پذیرندهها قطع شود.
با این حال به نظر میرسد اعلام لیست این پذیرندگان هم کمکی به بهبود اوضاع نکرده و مشکلات جدید دیگری ایجاد کرده است و شرکتهای PSP و پرداختیاریها میگویند روزهای آخر سال که بیشترین تلاش را برای پایدار نگه داشتن شبکه میطلبد، مجبور شدهاند بخش زیادی از نیروهای خود را حتی بدون داشتن روز تعطیل به اطلاعرسانی و تلاش برای اتصال پذیرندگان به پرونده مالیاتی اختصاص دهند.
علاوه بر این آنها میگویند افتادن بار این مساله بر دوش شرکتهای پرداخت در حالی است که وارد شدن اپراتورهای این شرکتها به پورتال مالیاتی افراد و گرفتن یک تصمیم مالی به جای آنها احتمال خطر را افزایش میدهد و مشکل امنیتی ایجاد خواهد کرد.
برخی دیگر بر این باورند که سازوکار فعلی کارایی لازم را ندارد و روشهای دیگری مانند شمارهحساب بانکی که به لحاظ فنی هم امکان اجرایی کردن آن وجود داشت به مراتب سادهتر و موثرتر بوده است، اما به دلایل نامشخصی با آن موافقت نشده است.
محمد کاظمیراد، معاون توسعه بازار شرکت پرداخت الکترونیک سپهر، در گفتوگو با پیوست در این باره میگوید: «نظر میرسید این راهکار پختگی لازم را ندارد چراکه عملاً زیرساختهای فنی شرکتهای PSP تحت تاثیر قرار میگرفت. ما در جلسات بارها اعلام کردیم که چرا این راهکار باید به سمت ابزارهای پرداخت و دستگاههای کارتخوان بیاید چون به راحتی میتوان این بحثهای مالیاتی را از طریق شمارهحساب بانکی مدیریت کرد.»
او ادامه میدهد: «این یکی از دغدغههای ما که همیشه در جلسات با سازمان امور مالیاتی یا شاپرک مطرح میکردیم این بود که بانکها شمارهحساب را دارند و کل اطلاعات و تراکنشهای هر شمارهحساب به راحتی و بدون اینکه افراد تاثیر آن را درک کنند قابل پیگیری است.» طبق گفته او میتوان بدون اینکه پوزها یا درگاههای پرداخت درگیر شوند با توجه به اطلاعات حساب افراد از آنان مالیات دریافت کرد.
کاظمیراد میگوید هرچند به لحاظ فنی انجام این کار میسر بوده است اما هیچگونه پاسخ مشخصی از سوی نهادهای مربوطه دریافت نشده که چرا انجام این کار ممکن نیست و به جای آن راهکارهایی اتخاذ شد که پیچیدگی داشت.
معاون توسعه بازار شرکت پرداخت الکترونیک سپهر در این باره میگوید: «ما در خصوص همین پیامکها هم نقد و نظر داشتیم که در این مقطع زمانی که پیامکهای مختلفی برای جلوگیری از کلاهبرداری از سمت نهادهای متفاوتی ارسال میشود، ارسال این پیامها تا چه حد میتواند اعتماد صاحب یک کسبوکار را جلب کند تا این کار را انجام دهند؟»
کاظمیراد اضافه میکند: «شما تصور کنید کسبوکاری دارید و برایتان چنین پیامکی ارسال میشود. قطعاً شما این دغدغه را خواهید داشت که چقدر قرار است از شما کسر شود و پرداخت این مالیات اصلاً برای کسبوکار شما توجیهپذیری اقتصادی دارد؟ یا اینکه اگر این اقدام را انجام ندهید و دستگاه کارتخوان شما قطع شود، چه تاثیری در کسبوکار شما خواهد داشت؟»
او بر این باور است که برای این موارد باید فرهنگسازی میشد تا بهتر مورد پذیرش واقع شوند.
معاون توسعه بازار شرکت پرداخت الکترونیک سپهر با بیان اینکه پس از اعلام لیست پذیرندگان از سوی شاپرک، یکسوم از نیروهایشان حتی در روزهای تعطیل مشغول اطلاعرسانی به پذیرندگان شدند میگوید: «این لیست حدوداً شامل پنج درصد از پذیرندگان ما بود. پس از تماسها و پیگیریهای همکاران ما، موفق شدیم ۲۰ درصد از این تعداد را قانع به همکاری کنیم. بقیه افراد یا اعتماد نمیکردند یا میگفتند که باید خودمان مراجعه کنیم تا موضوع برایمان محرز شود. این تلاش حداکثر تا ۳۰ درصد امکانپذیر بود.»
کاظمیراد با تاکید بر سخت و هزینهبر بودن این فرایند میگوید: «صاحبان کسبوکار حق دارند. فرض کنید کسی با شما تماس بگیرد و از شما درخواست کند که کد ارسالشده برای تلفن همراه خود را به او بگویید تا به جای شما وارد سامانه شود و یک تصمیم مالی بگیرد که از نظر امنیتی درست نیست و سیستم خطاپذیری است که احتمال خطر را افزایش میدهد.»
او درباره پایداری و وضعیت زیرساختی سایت سازمان امور مالیاتی توضیح میدهد: «سایت این سازمان در روزهای عادی پایدار است اما در آن زمان به دلیل حجم بالای مراجعهها به سایت عملاً پاسخگویی نداشت و در بسیاری از مواقع از دسترس خارج میشد و کاربر باید چند دقیقه صبر میکرد که این موارد کار را کند میکرد.»
همه اینها در حالی است که ماه اسفند چه برای کسبوکارها چه برای PSPها و پرداختیارها زمانی برای درو کردن هر آنچه است که در طول سال کاشتهاند، با این حال به نظر میرسد در چنین زمانی مجموعههای PSP و پرداختیارها به جای تمرکز روی پروژهها و کار خود، مجبور شدهاند زمانی را به صورت فشرده برای اطلاعرسانی به پذیرندگان خود اختصاص بدهند.
کاظمیراد در این باره میگوید: «تمام تلاش کسبوکارها بر این است که در ماه آخر که نقدینگی در جامعه زیاد است، برنامهریزی برای انتفاع داشته باشند و چنین موضوعاتی باعث میشود آنطور که باید نتوانیم انرژی مناسبی صرف کار خودمان کنیم و تمرکز ما جلب موضوعات دیگری شود که برایمان درآمدزایی ندارد.»
فرزاد فیروزی، مدیر بازرسی و نظارت پرداخت الکترونیک پاسارگاد، نیز با تایید این مطلب در گفتوگو با پیوست میگوید، شاپرک چند ماه است که در این باره هشدار میدهد اما اطلاعرسانی عمومی انجام نشده و انداختن وظیفه این اطلاعرسانی بر دوش PSPها برای این مجموعهها هزینه مضاعف ایجاد کرده است.
او در این باره توضیح میدهد: «اینها در حالی است که این موضوع اصلاً به PSP ارتباطی ندارد. صاحب یک کسبوکار و دستگاه پوز موظف است اطلاعات خود را به سیستم مالیاتی متصل کند؛ چرا PSP را مجبور میکنند این کار را انجام بدهد و درآمد ما را قطع میکنند؟ وقتی دستگاهها را قطع میکنند، احتمال مفقود شدن دستگاه کارتخوان بالا میرود و این مساله برای ما هزینه ایجاد میکند.»
فیروزی با بیان اینکه متن پیامک ارسالشده برای پذیرندگان مبهم بود میگوید: «در این مدت ما حتی در روزهای تعطیل به صورت مداوم در حال کار بودیم که به پذیرندهها اطلاع رسانیکنیم. اینها در حالی بود که زیرساخت فنی دچار مشکل بود؛ در واقع وقتی پذیرندهها متوجه جدی بودن موضوع شدند، ترافیک سایت سازمان امور مالیاتی بالا رفت و این سایت گنجایش این حجم از ورودی را نداشت.»
او ادامه میدهد: «از یک طرف شاپرک برای اتصال دستگاه به پرونده مالیاتی فشار وارد میکرد از طرف دیگر وقتی پذیرنده برای تشکیل پرونده به این سایت مراجعه میکرد، نمیتوانست پرونده تشکیل بدهد و پیامک ورود برای او ارسال نمیشد.»
فیروزی با تاکید بر اینکه متقاعد کردن پذیرندگان برای تشکیل پرونده مالیاتی کار بسیار سختی است توضیح میدهد: «ما به صورت تلفنی و حضوری در حال انجام این کار هستیم. تصور کنید در شرایطی که پیامکهای زیادی برای جلوگیری از کلاهبرداری از سمت پلیس فتا برای مردم ارسال میشود، ما باید از طریق تلفن اعتماد پذیرنده را جلب کنیم تا کارش را انجام بدهیم و این فرایند حداقل نیم ساعت زمان میبرد.»
او اضافه میکند: «در حالت حضوری هم از آنجا که سایت سازمان امور مالیاتی پیامک ارسال نمیکرد، شرایط به همین ترتیب بود. به طور کلی شاید توانستیم در این مدت ۱۰ درصد از این پذیرندگان را متقاعد کنیم که کار آنها را انجام بدهیم.»
فیروزی در پایان میگوید: «همه اینها در حالی است که ما در اسفند ماه در اوج کار هستیم و تمام پروژهها را تعطیل کردهایم و در حال ایجاد پرونده برای پذیرندگان هستیم، آن هم در شرایطی که سایت مشکل دارد و از سوی شاپرک به ما هیچگونه اطلاعاتی مبنی بر اینکه چه تعداد از پذیرندگان متصل شدهاند یا در چه مرحلهای هستند، داده نمیشود.»