skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

ورودی

مهدیه نوروزیان؛ مخاطره در دیجیتالی کردن خدمات بانکداری

مهدیه نوروزیان معاون برنامه‌ریزی و توسعه داتین

تحول دیجیتالی بانکداری، زیرساخت توسعه

مهدیه نوروزیان؛ مخاطره در دیجیتالی کردن خدمات بانکداری
مهدیه نوروزیان
معاون برنامه‌ریزی و توسعه داتین

۵ خرداد ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۹۰

تاریخ به‌روزرسانی: ۸ خرداد ۱۴۰۰

تقریباً همه معترف‌اند که تحول دیجیتالی در بانک‌ها امروزه نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت بسیار جدی است. در واقع بانک‌ها برای بقا در بازاری که با ورود فین‌تک‌ها و کسب‌وکارهای فناورانه رقابتی‌تر از دیروز می‌شود، چاره‌ای ندارند جز اینکه تحول دیجیتالی را در تمامی ابعاد خود از جمله مدل کسب‌وکار، محصولات و خدمات بانک و تجربه‌ مشتری در تعامل با بانک بپذیرند. این تحول بنیادین باعث می‌شود بانک‌ها از روال معمول خود یعنی عرضه‌ محصولات و خدمات مشابه برای تمامی گروه‌های مشتری و بدون توجه به نیازها و علاقه‌های خاص گروه‌های مختلف مشتری گذر کنند و به عصر «محصولات و خدمات سفارشی‌سازی شده برای هر مشتری» وارد شوند. در چنین دنیای جدیدی می‌توان از لزوم توجه به گروه‌هایی از مشتریان سخن گفت که به دلایل مختلف از جمله عدم دسترسی به شبکه‌ بانکی، پرهزینه بودن فرایند اعتبارسنجی آنها یا نداشتن حاشیه‌ سود بالا در خدمات‌دهی به آنها تا به‌ امروز مورد توجه نظام بانکی نبوده‌اند.

پذیرش این ایده که خدمات بانکی باید فارغ از هرگونه عامل محدودکننده همچون سن، جنسیت، میزان درآمد، محل زندگی و غیره برای تمامی شهروندان در دسترس باشد و محصولات و خدمات مورد نیاز هر گروه از مشتریان را برای آنها طراحی و عرضه کند، در دنیای امروز در قالب مفهوم بزرگی تحت عنوان «فراگیری مالی» شناخته شده است. فراگیری مالی- به ‌عنوان یکی از اصطلاحات پر کاربردِ صنعت مالی در چند سال اخیر- به ‌معنای «دسترسی کامل افراد و کسب‌وکارها به هر گونه محصولات و خدمات مالی متناسب با نیازها، منابع مالی و درآمدهای خود و بدون توجه به عوامل محدودکننده‌ای چون میزان دارایی و درآمد، محل زندگی و کار، زمان نیاز به خدمات مالی و دیگر محدودیت‌هایی از این دست است». منظور از محصولات و خدمات مالی هم در این تعریف، مجموعه‌ای گسترده از جمله خدمات بانکی و پرداخت، خدمات اعتبارسنجی و اعتباردهی (تسهیلات) و لیزینگ، خدمات بیمه‌ای، خدمات سرمایه‌گذاری و مدیریت ثروت، خدمات لیزینگ و مانند آنهاست. بنابراین «تحول دیجیتالی» و «فراگیری مالی» دو مفهوم کلیدی در دنیای بانکداری و فناوری مالی هستند که در ارتباط مستقیم با یکدیگر می‌توانند باعث دگرگونی اساسی محصولات و خدمات بانک‌ها و گسترش جامعه‌ مخاطبان آنها شوند؛ اما چنین دگرگونی بنیادینی چگونه می‌تواند در عمل اتفاق بیفتد؟

برای پاسخ دادن به این سوال باید به نقش فناوری در بانکداری به ‌عنوان فصل مشترک دو مفهوم «تحول دیجیتالی» و «فراگیری مالی» توجه کنیم. فناوری در بانکداری در قالب چند حوزه‌ اصلی تاثیرگذار است:
دسترسی‌پذیری محصولات و خدمات بانک توسط مشتریان در هر لحظه و هر مکان
شناخت مشتریان، رفتارها، علایق و سلیقه‌های مشتری با تحلیل داده‌های عظیم نزد بانک‌ها
هوشمندسازی محصولات و خدمات بانکی به معنای ارائه پیشنهادهای اختصاصی یا سفارشی‌سازی شده برای هر مشتری بر اساس شناخت به‌دست‌آمده از مشتری
یکپارچه‌سازی زیرساخت فناوری بانک به عنوان گام ضروری در تحول دیجیتالی که خود به کمک فناوری محقق می‌شود و تبدیل داده‌ها به اطلاعات و دانش را ممکن می‌کند.

متحول کردن تجربه مشتری در تعامل با درگاه‌های مختلف بانکداری (اعم از درگاه‌های حضوری و غیرحضوری) ذیل مفهوم اُمنی‌چنل
تحول در فرهنگ سازمانی حاکم بر بانک، کارکنان و شرکای تجاری بانک در راستای درهم‌تنیدگی دیجیتالی و تحول در نظام‌های تصمیم‌گیری.

فهرست بالا را می‌توان همچنان طولانی‌تر کرد؛ اما در نهایت سه عامل «دسترسی‌پذیری»، «هوشمندسازی» و «سفارشی‌سازی» محصولات و خدمات بانکی برای تمامی مشتریان بانک را می‌توان به‌ عنوان کلیدی‌ترین کاربردهای فناوری در بانکداری شناسایی کرد. تصادفی نیست که هر دو مفهوم «تحول دیجیتالی» و «فراگیری مالی» به‌ دنبال تحقق همین سه عامل در صنعت بانکداری هستند. می‌توان گفت «تحول دیجیتالی» نهادهای مالی، مقدمه و زیرساختی برای تحقق «فراگیری مالی» در کشور محسوب می‌شود.

این مطلب در شماره ۹۰ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۹۰ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/a4q

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو