از رجیستری آیفون خبری نیست؛ مردم همچنان میخرند
حدود ۲ ماه از استقرار دولت چهاردهم میگذرد، در این مدت بسیاری از افراد براساس…
۱۵ مهر ۱۴۰۳
مذاکرات چندجانبه مخابرات با شرکتهای ارایه کننده اینترنت ثابت آغاز شد:
۲۱ اسفند ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
مخابرات و وزارت ارتباطات در ماههای اخیر کشمکشهای متعددی با یکدیگر داشتهاند. از یک طرف وزیر ارتباطات مخابرات را شرکت انحصارگر میداند که میخواهد با افزایش تعرفه، بدهی خود به کارمندانش را پرداخت کند و جلو توسعه اینترنت ثابت را گرفته و از یک طرف دیگر مخابرات اظهارات وزیر ارتباطات را یک بده بستان سیاسی میداند که در نهایت باعث تضعیف مخابرات و صنعت اینترنت ثابت در کشور میشود. حالا اما به نظر میرسد مخابرات اولین گامها برای پایان به این جنجالها را با برگزاری یک جلسه هماندیشی با ۱۷ دارنده پروانه ارتباطات ثابت (FCP) برداشته است. جلسهای که به گفته داود زاعیان، معاون امور مشتریان شرکت مخابرات ایران برای شروع یک همکاری جدید و تشکیل یک اتاق فکر بین مخابرات و FCPها برای حل مشکل توسعه شبکه اینترنت ثابت برگزار شده است.
به گزارش پیوست، روز گذشته (۲۰ اسفند) مدیران ارشد مخابرات با ۱۷ شرکت دارنده پروانه FCP جلسه هماندیشی برگزار کردند؛ شرکتهایی که در سال ۹۴ پروانههای خود را برای توسعه اینترنت پرسرعت دریافت کردند و امید داشتند بعد از۱۰ سال کاستی، این پروانههای جدید مشکلات و چالشهایشان در حوزه اینترنت ثابت حل کند. امیدی که به نظر میرسد در یک دهه گذشته و به باور فعالان این صنعت به دلیل کمبود سرمایهگذاری، ثبات در تعرفهگذاری، تحریم و نوسانات ارز و… به باد رفته است.
حالا اما داود زارعیان میگوید که شرکت مخابرات در مدیریت جدید همچون دورههای گذشته هدفی جز افزایش همکاری با دارندگان پروانه FCP برای توسعه اینترنت ثابت ندارند. او با اشاره به جنجالهای چند ماه اخیر در مورد انحصار این شرکت و عدم همکاری او با شرکتهای اینترنتی دیگر اعلام کرد که همه چیز را نباید یک طرفه دید و همه مسائل و مشکلات باید به صورت شفاف بیان شود.
او در گفتوگو با پیوست در مورد اولین جلسه هماندیشی مخابرات با ۱۷ دارنده پروانه FCP گفت: «با توجه به مجموعه مباحثی که در چند ماه اخیر در رابطه با عدم همکاری مخابرات با FCPها و انحصار این شرکت بیان میشد و اینکه مخابرات به شرکتهای دیگر اجازه فعالیت نمیدهد، این جلسه هماندیشی را با حضور همه شرکتهای دارنده پروانه FCP برگزار کردیم تا به یک همکاری، همگرایی و برنامه مشترک در راستای توسعه اینترنت ثابت برسیم.»
او میگوید با تشکیل یک اتاق فکر بین مخابرات و نمایندگان همه اپراتورها در تلاش هستند تا با برنامهریزی و سیاستگذاری مشخص به یک توسعه منسجم در حوزه توسعه اینترنت ثابت برسند. زارعیان تاکید میکند که این جلسات هم اندیشی ادامه خواهد داشت و پس از تعطیلات نوروز نیز مخابرات به صورت پیوسته جلسات خصوصی با هر یک از مدیران شرکتهای اینترنتی برگزار خواهد کرد تا در جریان مشکلات هر یک از آنها به صورت جداگانه هم قرار بگیرد. او باور دارد که با یک همکاری مشترک و استخراج یک مدل سیاستگذاری مشخص، میتوان مشکلاتی که مانع توسعه اینترنت ثابت شده است را با کمک تمام بازیگران این بخش حل کرد.
زارعیان با اشاره به اینکه در این جلسه و برعکس ادعاهایی مطرح شده اظهاراتی در مورد همکاری مخابرات با FCPها برای ایجاد فشار در راستای افزایش تعرفه مطرح نشده اعلام کرد: «مشکلات حوزه توسعه اینترنت ثابت زیاد است و تعرفه یکی از آنهاست. در حال حاضر توسعه شبکه اینترنت ثابت نیاز به سرمایهگذاری بالایی دارد و دیگر با یک یا پنچ میلیون دلار سرمایه نمیتوان این شبکه را رشد داد.» زارعیان تاکید میکند که توسعه شبکه اینترنت ثابت با مشارکت و همگرایی همه بازیگران این صنعت امکانپذیر است.
یکی از برنامههای اصلی وزارت ارتباطات برای سال ۱۳۹۹ واگذاری ۵ میلیون پورت VDSL بود که قراربود این طرح با اجرای مصوبه بیتاستریم در خرداد ماه محقق شود؛ اما در نهایت در آذر ماه و با تغییرات در بدنه مدیریتی این شرکت، بسیاری از دارندگان پروانه FCP اعلام کردند که مخابرات اجرای قراردادهای بیتاستریم براساس مصوبه ۲۶۰ رگولاتوری را به تعویق انداخته است. همچنین وزیر ارتباطات نیز در حاشیه نمایشگاه اینترنت اشیاء در گفتوگو با پیوست اعلام کرد که مخابرات اجرای قرار داد بیتاستریم را متوقف کرده است. از سوی دیگر نیز معاون وزیر ارتباطات و رئیس رگولاتوری در گفتوگو با پیوست اعلام کرد که به دلیل عدم همکاری مخابرات، برنامه واگذاری ۵ میلیون پورت VDSL تا پایان سال به ۱.۵ میلیون پورت تغییر کرده است.
براساس قرار داد بیتاستریم که در خرداد ماه تنها بین شاتل و آسیاتک بسته شد، قرار بود طبق مصوبه ۲۶۰ رگولاتوری، به منظور رقابتی شدن بیشتر بازار اینترنت ثابت، تسهیل ارائه خدمات در حوزه ارتباطات ثابت سیمی- کابلی و از سوی دیگر ایجاد فرصت برای استفاده حداکثر از منابع و امکانات موجود در اختیار دارندگان پروانه شبکه و همچنین جلوگیری از هدر رفتن منافع و امکان توزیع و گسترش شبکه با سرعت بیشتر در تمام نقاط کشور رقم بخورد.
اما زارعیان میگوید مدیرعامل جدید مخابرات قرارداد بیتاستریم که در زمان مدیرعاملی مجید صدری تنها بین دو شرکت به امضاء رسیده است را با تغییراتی، اصلاح و دوباره به اجرا گذاشته است. زارعیان دراین مورد به پیوست توضیح میدهد: «در چارچوب مصوبه ۲۶۰ رگولاتوری قرارداد بیت استریم اصلاح شده است. مجموعه جزییاتی در این قرار داد تغییر کرده و در حالحاضر این قرار داد جدید با شرکت آسیاتک به امضاء رسیده و شرکت پیشگامان نیز در حال نهایی شدن امضاء این قرارداد است.» زارعیان اعلام میکند که نسخه این قرارداد برای تمامی شرکتهای FCP ارسال شده است.
او در پاسخ به این سوال پیوست که چرا قرار داد پیشین بیتاستریم بین مخابرات و شرکتهای اینترنت ثابت اصلاح شده است گفت: «بندهای این قرارداد در زمان مدیرعامل قبلی تنظیم شده بود که از نظر مدیرعامل جدید باید با تغییراتی همراه میشد. این تغییرات هم در مورد تقسیم درآمد، نحوه پرداخت، نحوه جرائم، زمان بندی و … است.»
براساس شنیدههای پیوست شرکت شاتل، به عنوان شرکتی که در دور اول اجرای مصوبه بیتاستریم قرار داد خود را با مخابرات به امضاء رسانده بود، حاضر به امضاء قرار داد جدید نشده است. زارعیان بدون تایید یا تکذیب این خبر به پیوست توضیح داد: «این یک تصمیمی است که خود شرکتها باید بگیرند و اجرای این قرار داد براساس مصوبه رگولاتوری قرار است به توسعه اینترنت ثابت در کشور کمک کند. نمیشود شرکتی با یک شرکتی قرار داد ببند؛ اما همه چیز به نفع یک طرف باشد.» زارعیان باور دارد نکاتی که در قرار داد بیتاستریم تغییر و اصلاح پیدا کرده با توجه به شرایط تورمی جامعه کاملا منطقی است.