skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

Je Suis Régulateur

میثم قاسمی تحریریه

۳۰ دی ۱۳۹۳

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۲۱

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸

ماه گذشته ناگهان در فضای مجازی و به خصوص شبکه‌های اجتماعی، توفانی راه افتاد از نارضایتی کاربران اپراتور دوم تلفن همراه ایران، بابت گرانی ناگهانی بسته‌های اینترنت همراه. موج گسترش یافت و تا آنجا پیش رفت که برخی کاربران، یک روز را به عنوان تحریم این اپراتور مشخص کردند. اینکه موضوع تحریم تا چه اندازه مطابق خواست مطرح‌کنندگانش پیش رفت، موضوعی است که باید جداگانه بررسی شود؛ اما تا پیش از آن نیز می‌توان به این موضوع نگاهی تحلیلی داشت و آن را حداقل از دو منظر به‌هم‌پیوسته، بررسی کرد.
1 اپراتور دوم برخلاف اپراتور اول بخش بیشتری از مشترکانش، از دیتا استفاده می‌کنند. ایرانسل از آنجا که کار خود را با نسل 75/2 آغاز کرد، از همان ابتدا، مشترک دیتا داشت. از سوی دیگر، طیف مشترکان این اپراتور به گونه‌ای است که در قسمت دانشجو و دانش‌آموز پررنگ‌تر است؛ همان قشری که درآمدی ندارد و هزینه‌هایش را باید توسط خانواده پوشش دهد و طبیعی است حتی یک ریال هم برایش اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد. از سوی دیگر، هنوز بخش‌های بزرگی از کشور تحت پوشش نسل‌های 3 و 4 تلفن همراه قرار نگرفته‌اند و گران شدن بسته‌های اینترنت همراه، به معنی افزایش هزینه برای مشترکان GPRS‌ بود. در این شرایط، افزایش ناگهانی هزینه اینترنت همراه، آن هم درست زمانی که بسیاری گمان می‌کردند با مصوبه جدید سازمان تنظیم مقررات، هزینه‌هایشان کاهش خواهد یافت، با واکنش منفی کاربران روبه‌رو شد؛ اما نوع واکنش بسیار جالب بود. برای نخستین بار در ایران، شبکه‌های اجتماعی- اعم از فیلترشده‌ها و فیلترنشده‌ها- در جهتی غیرسیاسی حرکت کردند. تا پیش از این هر گاه از شبکه‌های اجتماعی سخن به میان می‌آمد، کمپین‌های سیاسی به خاطر می‌رسید اما این بار چنین نبود. این موضوع می‌تواند نوید شروعی تازه برای شبکه‌های اجتماعی در ایران و کاربردهای آنان باشد. شاید حتی با اندکی خوش‌بینی بتوانیم بگوییم این آغازی بر یک مرحله تازه از پدید آمدن جامعه مدنی در ایران است.
2 ادامه این مسیر، به موضوعی نظارتی می‌رسد. کارشناسان موسپیدکرده عرصه نظارت همواره می‌گویند تنظیم مقررات (Regulation) در حد اعلای خود به حذف آن (Deregulation) می‌رسد. این سخن در ابتدا ممکن است کمی دور از ذهن باشد یا حداقل در مورد ایران، پذیرش آن سخت باشد. اما رخدادهای این روزها نشان می‌دهد تا آن زمان فاصله زیادی نداریم و بازار به سمتی می‌رود که همه بازیگران را به رفتاری ضابطه‌مند و کلاسه‌شده وا می‌دارد؛ رفتاری که در آن هم عرضه‌کنندگان کالا و خدمات، حدود، اختیارات و وظایف خود را بدانند و هم مصرف‌کنندگان با الزامات تولید و عرضه و خدمات آشنا باشند

این مطلب در شماره ۲۱ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۲۱ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/22d
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو