skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پرواز با شاهین در آسمانِ ایران

بررسی گوشی جنرال‌لوکس شاهین ۲

امید اعظمی عضو تحریریه

۴ دی ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۹ دقیقه

شماره ۷۵

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

تاکنون گوشی‌های هوشمند زیادی را با یکدیگر بررسی کرده‌ایم. اکثر آنها نیز در زمره گوشی‌های چینی به شمار می‌آیند. چینی‌ها آمده‌اند تا بازار همه چیز را از آن خود کنند. برای آنها فرقی ندارد که رقیب اپل باشند یا سامسونگ، سونی یا مایکروسافت؛ آنها قصد دارند همه چیز را برای خود کنند. البته که در این راه دشوار به‌ خوبی قدم برمی‌دارند.
در قیل و قال کسب‌وکار جهانی و فروش‌ میلیونی و صدهاگونه تنوع محصول شرکت‌های بزرگ، جی‌ال‌‌ایکس به عنوان یک شرکت ایرانی سال‌ها در سکوت و آرامش بر تولید محصولات ملی تمرکز کرد و در دهه دوم فعالیتش گوشی‌هایی تولید کرده که به گفته خودش قابلیت رقابت با محصولات جهانی را دارد. اکنون آنها با شاهین، آریا و پارس به رقابت با گوشی‌های موجود در بازار رفته‌اند تا هر چقدر که لایق آن‌اند سهم خود را از این بازار بزرگ به دست آورند. گوشی شاهین ۲ جدید‌ترین پرچمدار شرکت جی‌‌ال‌ایکس است که هنوز روانه بازار نشده و در فاز آزمایشی قرار دارد. اکنون شرکت ارتباط همراه گویا اروند (جی‌ال‌ایکس) این محصول را در اختیار پیوست قرار داده است تا مورد نقد و بررسی قرار گیرد.

 

نمایشگر و شکل ظاهری

جی‌ال‌ایکس شاهین ۲ هنگام جعبه‌گشایی و نگاه اولیه، حس یک محصول بی‌کیفیت یا ارزان‌قیمت را به شما القا نمی‌کند. اگرچه جنس بدنه و فریم آن از جنس پلاستیک است اما محصول به ‌شکل جذابی نهایی شده. شاهین۲ در پنل جلویی‌اش از صفحه‌نمایش 3/6 اینچی ترند سال گذشته یعنی نمایشگر قطره‌ای استفاده کرده است. پشت جعبه دستگاه، کیفیت این نمایشگر فول اچ‌دی پلاس ذکر شده و نسبت تصویر آن 19:5 به 9 است. تراکم پیکسلی نمایشگر دستگاه 410 ppi است و کیفیت مطلوب و قابل قبولی دارد، اما روشنایی صفحه‌نمایش هنگام کار کردن زیر نور مستقیم خورشید کمی پایین است. دوربین سلفی در وسط و بالای نمایشگر قطره‌ای قرار دارد و بالای آن اسپیکر مکالمه با ظرافت خاصی در لبه قاب قرار گرفته است. پشت دستگاه دوربین سه‌گانه و فلش LED در سمت چپ و بالای بدنه قرار دارد. قابل ذکر است برآمدگی و ضخامت قاب دوربین کمی زیاد است. کمی آن‌طرف‌تر حسگر اثر انگشت در موقعیت نسبتاً مناسبی قرار داده شده و هنگام نگه داشتن گوشی در یک دست، انگشت به‌ راحتی با آن در تماس است. زیر حسگر اثرانگشت نام برند General Luxe با فونتی نامفهوم و نه‌چندان دلچسب زیر لوگوی این شرکت حک شده و پایین بدنه نیز نام جی‌ال‌ایکس با فونتی بی‌ربط به اولی و به فارسی آورده شده است. وجود دو برند بر روی یک گوشی از ابهاماتی بود که برای آن پاسخی نیافتیم. پایین گوشی نیز جک سه و نیم میلی‌متری هدفون، درگاه USB Type-C، اسپیکر و میکروفون قرار گرفته است. کلید‌های کم و زیاد صدا و کلید پاور هر دو سمت راست بدنه قرار دارند. این گوشی نزدیک به 9 میلی‌متر ضخامت و 170 گرم وزن دارد که با توجه به ابعادش کمی زیاد است اما مشکل‌ساز نیست. درون جعبه گوشی قاب ژله‌ای و محافظ نمایشگر قرار دارد. قاب ژله‌ای از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است اما لبه‌های محافظ نمایشگر که به خوبی روی گوشی نصب شده بود بعد از یک روز کار کردن با گوشی از نمایشگر جدا شد.

‌کیفیت خوب نمایشگر تمام صفحه گوشی شاهین ۲

رابط کاربری

گوشی با زبان فارسی بالا می‌آید و بعد از چند سوال و ثبت اثرانگشت و ساختن رمز ورود وارد محیط کاربری می‌شود. محیط کاربری آن بسیار به اندروید خالص شباهت دارد و خوشبختانه عاری از هرگونه نرم‌افزار پیش‌فرض و اضافه است. تا جایی که حتی نرم‌افزار مستقلی برای گالری تصاویر نیز در گوشی وجود ندارد. این در حالی ‌است که برنامه‌های گوگل مانند جی‌میل، یوتیوب، Maps و Photos به صورت پیش‌فرض وجود دارند. در مدت‌زمانی که گوشی برای بررسی در اختیار ما بود یک بسته به‌روزرسانی نیز دریافت کرد اما همچنان برنامه‌ای برای مشاهده عکس‌ها و فیلم‌ها به گوشی اضافه نشد. امیدواریم این امکان تا زمان انتشار نهایی گوشی اضافه شود. در منوی تنظیمات بیرون از صفحه‌ امنیت گزینه‌ تشخیص چهره به صورت مستقل به چشم می‌خورد، اما سوال اینجاست که چرا در راه‌اندازی اولیه و در کنار ثبت اثرانگشت این گزینه تعبیه نشده؟ پس از ثبت و تست هر دو گزینه مشخص شد سرعت باز شدن گوشی با اثرانگشت و چهره بسیار بالا و قابل قبول است، اما به‌ نظر می‌رسد گزینه تشخیص چهره امنیت بالایی ندارد چرا که تنها از دوربین سلفی برای باز کردن گوشی استفاده می‌کند.
در نوار اعلانات چند گزینه جدید وجود دارد با نام‌های «سیاه‌و‌سفید» و «ضبط فوق‌العاده». گزینه اول رنگ نمایشگر را به سیاه و سفید تغییر می‌دهد که هم در مصرف باتری موثر است و هم برای کسانی که مشکلات بینایی دارند مفید است. گزینه دوم دایره‌ای معلق بر صفحه‌نمایش می‌افزاید که در آن گزینه‌های ثبت اسکرین‌شات بلند، برش قسمتی از صفحه‌نمایش و ضبط فیلم از صفحه‌نمایش قرار دارد. نکته جالب اینکه روی جعبه دستگاه و نه حتی در منوی تنظیمات و در صفحه‌ «درباره گوشی» اطلاعات نام پردازنده و نام و نشان رابط کاربری این گوشی آورده نشده است. رابط‌ کاربری ساده و بی‌نام و نشان جی‌ال‌ایکس که به گفته این شرکت ساخت خودشان است، نشانه‌هایی از رابط‌ کاربری‌های برند‌های مختلف در دل خود دارد. منویی در تنظیمات گوشی با نام Intelligent assistance یا دستیار هوشمند که البته خیلی به عمق رابطه معنایی و عملکردی آن پی نبردیم وجود دارد که این امکانات مشابه با برند‌های دیگر در این منو قرار دارد. قطعاً طریقه ثبت اسکرین‌شات در گوشی‌های هواوی را به خاطر دارید. سه‌انگشت رو به پایین میان‌بر هواوی برای ثبت اسکرین‌شات بود که این امکان اکنون در گوشی‌های ایرانی شاهین ۲ نیز وجود دارد. همچنین اجرای سریع برنامه دوربین که یکی از کاربردی‌ترین میان‌بر‌های گوشی‌های سامسنوگ بود و با دو بار فشردن دکمه پاور حتی با صفحه‌خاموش کاربر را به محیط دوربین می‌برد در جی‌ال‌ایکس شاهین ۲ وجود دارد. برای سنسور اثرانگشت نیز وظایفی ترسیم شده است و با فعال‌سازی آن می‌توانید از حسگر اثرانگشت به‌ عنوان کلید عقب نوار ناوبری، ثبت تصویر در نرم‌افزار دوربین، پاسخ تماس ورودی و قطع زنگ هشدار استفاده کرد. روشن شدن خودکار صفحه‌نمایش هنگام برداشتن گوشی قابلیت دیگری است که در شاهین ۲ وجود دارد. این قابلیت بعد از اضافه شدن حسگر تشخیص چهره به گوشی‌های هوشمند مهیا شد. نوار ناوبری این گوشی از سه حالت ساده (بازگشت، صفحه اصلی، چندکاره)، حالت حرکتی تمام‌صفحه و حرکت اسلایدی بهره‌مند است.

حسگر اثر انگشت گوشی در پشت بدنه

دوربین

شاهین ۲ از سه دوربین ۴۸ مگاپیکسلی اصلی، هشت مگاپیکسلی اولتراواید و دو مگاپیکسلی تشخیص عمق بهره می‌برد. بر اساس ادعای این شرکت، دوربین شاهین ۲ از سامسونگ خریداری شده است. دوربین سه‌گانه‌ شاهین در طول روز و در نور کافی کیفیت لازم برای عکاسی در شرایط مختلف را دارد و می‌تواند کاربران علاقه‌مند به عکاسی را راضی نگه دارد، اما دوربین این گوشی هنگام عکاسی در محیط کم‌نور و مخصوصاً شب ما را به ‌یاد دوربین‌ گوشی‌های هوشمند سال‌های دور می‌اندازد. محیط نرم‌افزار دوربین ساده و بسیار شبیه محصولات هواوی است. در منوی دوربین گزینه‌ عکاسی ۱۰۸ مگاپیکسلی وجود دارد. در مقایسه‌هایی که انجام دادیم تفاوت چندانی بین عکاسی در این حالت و حالت عادی مشاهده نکردیم. در حالت فوق‌عریض کیفیت عکس‌ها خوب است اما رنگ‌بندی کمی دچار تغییر می‌شود و رنگ‌ها حالت تصنعی پیدا می‌کنند. همچنین هنگام کار با دوربین این گوشی باگ‌های زیادی به چشم آمد؛ برای مثال زمان زیادی طول می‌کشید تا تصاویر ۱۰۸ مگاپیکسلی ثبت شوند. نرم‌افزار دوربین در سوئیچ بین حالت‌های مختلف عکاسی دچار لگ می‌شد.

‌ دوربین سلفی گوشی شاهین ۲ درون ناچ قطره‌ای

گاهی حتی نرم‌افزار دوربین بسته می‌شد. اما نبود نرم‌افزار گالری برای مشاهده و ویرایش عکس‌ها جالب‌ترین نکته در مورد عکاسی با شاهین ۲ بود. بعد از جویا شدن علت از تیم سازنده با این جواب رو‌به‌رو شدیم: «گالری تصاویر وجود دارد مربوط به گوگل در پوشه photos». بر اساس این توضیح احتمالاً تیم سازنده با وجود نرم‌افزارهای شرکت گوگل وجود گالری مناسب برای این گوشی را نیاز ندیده است. علاوه بر اینها بعضی از تصاویر ثبت‌شده در فایل‌منیجر با مشکل نمایش مواجه می‌شوند. در میان تصاویر ثبت‌شده با دوربین شاهین برخی تصاویر درون گوشی و حتی رایانه باز نمی‌شوند. اگر شاهین ۲ دوربین سه‌گانه نداشت، می‌شد عملکرد آن را خوب برآورد کرد اما با وجود این سه دوربین و بالا رفتن انتظارات باید گفت عملکرد کلی دوربین این گوشی متوسط است. دوربین سلفی ۱۶ مگاپیکسلی کیفیت خوبی دارد، سرعت ثبت عکس دوربین سلفی بهتر از دوربین اصلی است اما همچنان مشکل عکاسی در نور کم وجود دارد. در نهایت کیفیت دوربین سلفی شاهین ۲ در حد و اندازه‌های خودش خوب و قابل قبول است.

دوربین سه‌گانه شاهین ۲ با برجستگی نسبتا زیاد به‌همراه فلش LED

کلام آخر

شاید برای مقایسه گوشی‌های برند‌های معروف جهانی و گوشی ایرانی جی‌ال‌ایکس کمی زود باشد اما جی‌ال‌ایکس نشان داد با همه سختی‌ها و مشکلات، کمی‌‌ها و کاستی‌ها می‌توان به پیشرفت امیدوار بود. البته استفاده از نام ایرانی برای گوشی‌ای که تنها نرم‌افزارش از خودش است و آن نیز جای پیشرفت زیادی دارد کمی زود است. اما فارغ از تمام این بحث‌ها، شاهین ۲، گوشی میان‌رده‌ای که نام پرچمدار جی‌ال‌ایکس را با خود یدک می‌کشد، امکانات و قابلیت‌های یک گوشی میان‌رده‌ معمولی را در اختیار شما می‌گذارد. برای انجام کارهای عادی روزمره مانند چک کردن شبکه‌های اجتماعی، گوش دادن موسیقی، انجام بازی‌های سبک و کارهایی از این دست گوشی مناسبی است و نباید از آن انتظار اجرای بازی‌های سنگین، عکسبرداری و فیلمبرداری حرفه‌ای و گوش دادن به موزیک با صدای استریو را داشت. جی‌ال‌ایکس شاهین ۲ از اندروید ۹ بهره می‌برد و تا یک سال نیز به‌روزرسانی می‌شود. اما به گفته مدیرعامل این شرکت، نصب اندروید فارسی روی این گوشی بسته به درخواست کاربر نیز امکان‌پذیر است. گوشی شاهین ۲ هنوز در بازار عرضه نشده اما به زودی وارد بازار خواهد شد.

این مطلب در شماره ۷۵ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۷۵ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/75s
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو