skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

طلوع احتمالی یک مودم ایرانی

بررسی مودم روتر ایرانی لینوتک؛ تکنولوژی ناب

امید اعظمی عضو تحریریه

۲۱ مهر ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۹ دقیقه

شماره ۷۱

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

بالاخره توانستم سه روز مرخصی بگیرم. برای اولین بار بود که دونفره به مسافرت می‌رفتیم و چشم‌هایمان برق می‌زد. با حساب تعطیلات آخر هفته، پنج روزی را می‌توانستیم از شهر بیرون بزنیم و در دل طبیعت گم شویم. اما گم ‌شدنی در کار نبود؛ باید با خود وسایل کار را نیز می‌بردم که مابقی کارهایم را در مسافرت انجام دهم.
قرار بود سمت شمال برویم. نه از آن شمال‌هایی که کنار جاده جوجه می‌زنند و دود و سروصدا و آشغال تولید می‌کنند. یک روستای کوچک و خوش‌آب‌وهوا که خانه‌های بوم‌گردی داشت و هر روز صبح می‌توانستیم شیر تازه محلی بخوریم. گفتیم حتماً جای خوبی است.
دوشنبه غروب که از سر کار برگشتم خانه لپ‌تاپ کارم را نیز با خود آوردم تا باقی کارها را در طول سفر انجام دهم. دو چمدان پر کف اتاق منتظرم بودند تا من آنها را در ماشینی که خودمان نیز به زور در آن جا می‌شدیم، جا دهم. انگار قرار بود سفر دور دنیا در ۸۰ روز برویم. همان شب راه افتادیم. گفتم اولین مسافرت دونفره‌مان بود و خیلی ذوق داشتیم. اواسط راه به من گفت اگر تا سر کوچه هم بخواهی بروی حتماً موزیک پخش می‌کنی، پس چرا الآن صدای آهنگ‌هایت شنیده نمی‌شود؟ یک‌دفعه دیدم آن‌قدر از کنارش بودن حالم خوب است که اصلاً نفهمیده‌ام ضبط ماشین یکی دو ساعتی می‌شود که خاموش است.
دم‌دم‌های صبح رسیدیم. یک خانه کوچک کاه‌گلی گرفتیم و خوابیدیم تا صبح زود برای صبحانه بیدار باشیم. با صدای اذان ظهر سنگینی پلک‌هایمان رفت و کم‌کم چشمان‌مان را باز کردیم. من رفتم صورتم را شستم و نشستم پای لپ‌تاپم و گوشی را هات‌اسپات کردم تا زودتر کارها را تمام کنم و بتوانیم برای طبیعت‌گردی بیرون برویم. او هم یک چیزی آماده کرد تا بخوریم و از گرسنگی نمیریم. ناگهان گفت: «تو آنتن داری؟» گفتم: «آره.» گفت: «من نتم ضعیفه. اصلاً آنتن ندارم.» گفتم: «اشکال نداره من گوشیم هات‌اسپاته، به من وصل‌ شو.»
به قسمت‌های پایانی کارم رسیده بودم، باید یکسری اطلاعات از چند برنامه‌ای که فیلتر هم بودند برمی‌داشتم تا بتوانم کار را ببندم و ایمیل کنم. فیلترشکن گوشی را که روشن کردم، اطلاعات را از روی تلگرام برای خودم ارسال کردم تا بتوانم از روی لپ‌تاپ بردارم. حالا وی‌پی‌ان گوشی‌ را قطع کرده بودم و نوبت لپ‌تاپم بود که وی‌پی‌انش را روشن کنم. اطلاعات را برداشتم و گذاشتم توی گزارش اصلی . برای ارسال گزارش از طریق ایمیل باید وی‌پی‌انم را خاموش می‌کردم. چون در غیر این صورت ایمیل ارسال نمی‌شد. این دور باطل قطع و وصل کردن‌ها هر روز تکرار می‌شد و اعصاب ما هم این وسط اتصالی می‌کرد؛ با خودم گفتم یکی از این مودم‌های جیبی می‌گیرم و از شر این هات‌اسپات کردن خلاص می‌شوم. رفتم توی سایت‌های خرید و مودم‌های مختلف را نگاه ‌کردم. معمولاً برای خرید کوچک‌ترین وسیله هم چند ساعتی با دقت می‌گردم و تمام محصولات ممکن را بررسی می‌کنم، تمام نظرات کاربران را می‌خوانم و در صورت انتخاب یک محصول، تاریخچه و فعالیت‌های شرکت سازنده را نیز زیر نظر می‌گیرم. وقتی رفتم شرکت یاد مودم همراه افتادم و ادامه کار را از شرکت پیگیری کردم. مودم‌های مختلف را با قابلیت‌های مختلف بررسی و سبک‌سنگین کردم. بعضی‌ها امکاناتش بهتر بود، بعضی‌ها قیمتش و خلاصه هر کدام نسبت به دیگری مزیتی داشت. انتخاب سخت شده بود تا وقتی یک مودم رومیزی پیدا کردم که تقریباً شکل و ظاهر متفاوتی داشت. با اینکه من دنبال مودم همراه بودم اما قیافه‌ عجیب و متفاوتش نظرم را جلب کرد و وقتی وارد صفحه‌ا‌ش شدم در کمال تعجب متوجه شدم محصول ایرانی است. با خودم گفتم این همه مودم خارجی و سرشناس هست.

چرا باید یکی بخواهد مودم داخلی تولید کند؟ مگر می‌تواند با این نمونه‌های درست و حسابی خارجی رقابت کند؟ زیر و بم قضیه را درآوردم و وارد سایت شرکت تولیدکننده شدم و آنجا بود که با شرکت اتصال صنعت میانه آشنا شدم. در نهایت تصمیم گرفتم برای محصول ماه این شماره، این مودم رومیزی را سفارش دهم که هم بتوانم یک محصول بومی را بررسی کنم و هم اگر خوب بود برای خودم یکی بخرم.

بسته‌بندی محصول در کنار مودم

معرفی شرکت ESM

شرکت دانش‌بنیان اتصال صنعت میانه (ESM) به‌ وسیله‌ چند مهندس که در حوزه‌ فناوری اطلاعات فعالیت می‌کردند تاسیس شده و هدف اصلی آنها توسعه‌ راهکارهای ارتباط هوشمند است. اتصال صنعت میانه به ‌وسیله‌ واحد استراتژی کسب و کار (SBU) در زمینه مدیریت‌، نظارت، مشاوره، ارائه محصولات و خدمات و اجرای طرح‌ها و پروژه‌هایICT، حضور پررنگی داشته و به ‌دنبال حضور بیشتر در زمینه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای است و البته که چشمش را از بازار داخلی برنداشته است. این شرکت دانش‌بنیان از سال ۱۳۹۲ تحقیقاتش را در زمینه اینترنت اشیا شروع کرده است. در سال ۱۳۹۴ با دانشکده‌ پست توافقنامه‌ای امضا کرد و به‌ طور مشترک آزمایشگاهی در زمینه اینترنت اشیا تاسیس کردند. شرکت اتصال صنعت میانه در حال حاضر توانایی ارائه خدمات هوشمندسازی با استفاده از فناوری اینترنت اشیا را دارد. این خدمات شامل انتقال اطلاعات بر بستر NB-IoT، کنترل هوشمند ترافیک، ردیابی هوشمند، کشاورزی هوشمند، مدیریت هوشمند انرژی ساختمان‌ها، خواندن از راه دور کنتورهای آب، برق و گاز است که همه‌ اینها بر اساس فناوری IoT انجام می‌شود. این شرکت به جز مودم رومیزی، محصولات دیگری هم دارد که در این نوشتار نیم‌نگاهی به معروف‌ترین
آنها می‌اندازیم.

ماژولLoRa

یک پلتفرم بی‌سیم با توان مصرف پایین و برد بلند تا 15 Km است که در باند آزاد ISM Bandو به منظور انتقال داده با حجم کم در اکوسیستم اینترنت اشیا برای ساخت شبکه‌های سنسوری اینترنت اشیا به کار می‌رود. نرخ ارسال اطلاعات توسط ماژول LoRa در حد چند کیلوبایت در ثانیه است. با توجه به حجم کم داده‌های حسگر، این ماژول برای انتقال اطلاعات به فواصل دور مناسب است. یکی دیگر از نقاط قوت این ماژول، متن‌باز بودن آن است. برخی از کاربرد‌های این ماژول عبارت‌اند از: کنترل و مانیتورینگ صنعتی، مدیریت هوشمند منابع طبیعی، ردیابی کالاها و وسایل نقلیه، روشنایی هوشمند، کشاورزی هوشمند، مدیریت مصرف انرژی و پارکینگ هوشمند.

پنل و رابط کاربری مودم لینوتک

مودم روتر 4G لینوتک مدل ML141

مودم شش‌ضلعی نسل چهارم لینوتک در مدل ML141 که مشابه خانه‌های زنبورعسل ساخته شده، برای استفاده از اینترنت پرسرعت نسل چهارم است که سیم‌کارت 4G همه اپراتورهای موجود کشور در آن قابل استفاده است. این مودم وایرلس با استفاده از معتبرترین چیپ‌ست‌های موجود در جهان تهیه شده و دارای آنتن‌دهی و سرعت مناسب (۱۵۰ مگ دانلود و ۵۰ مگ آپلود) است. یکی از نکات قوت این محصول نسبت به نمونه‌های خارجی که بیشتر برای استفاده‌های تجاری و دفتری مناسب هستند، قابلیت اتصال ۳۲ کاربر همزمان فعال است. علاوه بر این، در محل‌هایی که پوشش نسل چهارم تلفن همراه وجود ندارد، دستگاه به ‌طور اتوماتیک به شبکه نسل سوم یا دوم متصل می‌شود. این مودم یک پورت LAN برای اتصال کابلی دارد. در قسمت کناری این مودم یک کلید WPS برای اتصال سریع و امن وجود دارد. در قسمت جلویی این محصول نیز چند نشانگر LED قرار دارد که اطلاعات دقیقی از وضعیت مودم ارائه می‌کند. اما فارغ از بخش سخت‌افزار، نرم‌افزار این مودم که توسط برنامه‌نویسان شرکت ساخته شده، قابلیت‌های جالبی دارد که به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

ورودی سیم‌کارت، دکمه‌ راه‌اندازی مجدد و دکمه‌ WPS

شعارهایی که عملی شد

داخل جعبه‌ این محصول، سیم پاور، دفترچه‌ راهنما، کارت گارانتی و کابل زردرنگ LAN وجود دارد که رنگش به ‌همراه شکل شش‌ضلعی مودم همواره یادآور زنبورعسل است. با اتصال کابل به مودم و لپ‌تاپ و قرار دادن سیم‌کارت داخل مودم بدون نیاز به هیچ تنظیماتی اتصال به اینترنت برقرار می‌شود. اگر به آدرس http://192.168.1.1 بروید، وارد صفحه‌ نرم‌افزار این محصول می‌شوید (عکس 1). در اولین برگ از این صفحه نام و نشان اپراتور و همچنین وضعیت اتصال سیم‌کارت و اینترنت را مشاهده می‌کنید. همچنین چهار گزینه‌ پرکاربرد که در منو‌های بعدی وجود دارد بالای صفحه به ‌صورت میان‌بر دیده می‌شود. در منوی بعدی که نامش Network است تمامی تنظیمات یک مودم حرفه‌ای به‌ چشم می‌خورد. در زیرمنوی اول این برگ یعنی Cellular Network اطلاعاتی از قبیل نام سرویس‌دهنده، دمای مودم، قدرت سیگنال، شناسه‌ یکتا یا همان IMEI دیده می‌شود. زیرمنوی دوم جایی برای مدیریت APNها و چیدن DNSهای مختلف است. زیرمنوی بعدی برای تنظیم و ست کردن IPv4 و IPv6 است.

ال‌ای‌دی‌های نشانگر وضعیت در مودم لینوتک

البته در‌ صورتی که تنها قصد‌ شما اتصال به اینترنت از طریق سیم‌کارت داخل مودم باشد، به دستکاری هیچ‌کدام از این گزینه‌ها نیازی ندارید. در برگه‌ Wi-Fi و زیرمنوی Wi-Fi Status امکان مشاهده‌ دستگاه‌هایی که از طریق وای‌فای به مودم وصل شده‌اند به ‌همراه مشخصات‌شان وجود دارد. در زیربرگ Wi-Fi Setting امکان خاموش و روشن کردن وای‌فای، تغییر کانال و پهنای فرکانس وای‌فای وجود دارد. همچنین نام وای‌فای و نوع و مقدار رمز عبور نیز در این منو تنظیم می‌شود. منوی بعدی که Security نام دارد برای فیلتر گذاشتن روی MAC، IP و URL استفاده می‌شود. همین‌طور قابلیت Port Forwarding برای استفاده از سیستم‌های مجازی یا اتصال به سرورهای بازی‌های محبوب‌تان در این مودم تعبیه شده است. اگر امنیت مودم و اتصال‌ برای شما خیلی مهم است، می‌توانید از زیربرگ DMZ و فعال کردن این شبکه برای مودم، از لایه‌ امنیتی اضافه خود بهره ببرید. اما شاید مهم‌ترین و جذاب‌ترین ویژگی این مودم منوی بعدی آن یعنی منوی VPN باشد. جایی که شما با تعریف وی‌پی‌ان در پروتکل‌های PPTP و L2TP می‌توانید کل جریان اینترنت عبوری از مودم را به فیلترشکن وصل کنید و تمامی ۳۲ کاربری که به مودم شما وصل می‌شوند از طریق همان وی‌پی‌ان روی مودم امکان اتصال به شبکه جهانی بدون فیلتر را دارند. با این کار نیازی به ۱۶ اکانت وی‌پی‌ان دوکاربره برای ۳۲ نفر کارمند یا نیروی خود نیست و تنها با یک اکانت می‌توان تمام این افراد را به شبکه بدون فیلتر متصل کرد. و در آخر، در منوی Setting، قابلیت تهیه‌ نسخه‌ پشتیبان، بازگرداندن اطلاعات و فلش کردن فریمور جدید، تغییر ساعت و موقعیت مکانی، عیب‌یابی مودم و تغییر رمز عبور وجود دارد.

کلام آخر

مودم روتر لینوتک با قابلیت‌هایی که دارد و همچنین قیمت تمام‌‌شده‌اش امکان رقابت با نمونه‌های خارجی را دارد و از کیفیت محصول و رابط کاربری قابل قبولی برخوردار است. تنها نکته اینکه منویی یا امکانی برای خواندن و ارسال پیام از طریق سیم‌کارت داخل مودم وجود ندارد یا حداقل آن‌قدر دم دست و قابل رویت نبود که بشود با جست‌وجو پیدایش کرد. اگر این قابلیت در به‌روز‌رسانی‌های آینده به این مودم اضافه شود، می‌توان گفت دیگر محصول کمبودی ندارد و یک محصول بومی تمام‌عیار است. این مودم در رنگ سفید از طریق سایت شرکت اتصال صنعت میانه یا سایت دیجی‌کالا قابل سفارش است.

این مطالب را هم بخوانید:

چماق شاید همان هویج است

این مطلب در شماره ۷۱ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۷۱ پیوست
http://pvst.ir/3d5
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو