skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بررسی گوشی میان‌رده هواوی P30 Lite؛ بازی سیاست

امید اعظمی عضو تحریریه

۲۸ شهریور ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه

شماره ۷۰

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

«گوگل گوشی‌های هواوی را از لیست دریافت اندروید خط زد»، «مجوز استفاده از اندروید برای گوشی‌های هواوی لغو شد»، «گوگل هواوی را تحریم کرد». بدون شک شوکه‌کننده‌ترین خبر دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۱۹ که میان رسانه‌ها مانند بمب پخش شد مربوط به همین تیتر‌های ناگوار بود. درست وسط مراسم رونمایی از گوشی‌های جدید هواوی در ایران اخبار بالا در رسانه‌ها بازتاب پیدا کرد، به ‌گونه‌ای که اخبار رونمایی کاملاً در زیر اخبار تحریم دفن شد. ۲۵ اردیبهشت‌ماه بود که رئیس‌جمهور آمریکا با امضای فرمانی هرگونه فعالیت شرکت هواوی و ۷۰ شرکت چینی دیگر را در خاک آمریکا ممنوع اعلام کرد. با وجود اینکه این خبر اتفاق مهمی بود اما هواوی پیش از امضای فرمان نیز حق فروش گوشی‌هایش را در خاک آمریکا نداشت و با شرایط گذشته چندان تفاوتی نمی‌کرد. اما درست پنج روز بعد در روز رونمایی، خبر تحریم گوگل طرفداران و کاربران گوشی‌های هواوی را نگران کرد. سوالی که در ذهن نقش بست این بود که یک گوشی هوشمند اندرویدی بدون سرویس‌های اساسی گوگل مانند گوگل اکانت، جی‌میل، یوتیوب و سایر برنامه‌های کاربردی به چه کاری می‌آید؟ بلافاصله بعد از این دو خبر مهم، اخباری مبنی بر همکاری هواوی و Aptoide برای جایگزینی گوگل پلی‌استور و همچنین برنامه‌های هواوی برای استفاده از سیستم‌عامل اختصاصی به جای اندروید شدت گرفت. اما از دست دادن نزدیک به ۸۰۰ میلیون کاربر هواوی برای گوگل چندان خوشایند نبود و قطعاً این بازی دوسرباخت ضرر‌های مالی جبران‌ناپذیری برای هر دو طرف در بر داشت. از این رو گوگل برای دور زدن تحریم‌های ناخواسته‌اش با دولت آمریکا وارد مذاکره شد و چندی بعد رئیس‌جمهور آمریکا پس از ملاقات با رهبر چین در نشست خبری اجلاس G20 اعلام کرد که به هواوی اجازه می‌دهد محصولات تامین‌کنندگان آمریکایی از جمله گوگل را خریداری کند. به‌ این ترتیب کشتی هواوی از دریای متلاطم میان چین و آمریکا به ‌سلامت عبور کرد و در ساحل آرامش پهلو گرفت. حالا قصد داریم آخرین میان‌رده‌ هواوی یعنی P30 Lite را، که درست وسط این آشفته‌بازار در بازار ایران رونمایی شد، بررسی کنیم؛ P30 Lite از سوی روابط ‌عمومی شرکت هواوی در ایران در اختیار پیوست قرار گرفت.

رکوردداران فروش

مدت‌هاست میان‌رده‌های هواوی، که با توجه به مشخصات، امکانات و کیفیت‌شان اغلب حکم بالارده را دارند، بلای جان پرچمداران گران‌قیمت رقبا شده‌اند. درست همانند دو عضو پرچمدار سری P، هواوی پی ۳۰ لایت نیز از کیفیت ساخت بسیار بالایی برخوردار است. مشتریان با بودجه‌ متوسط، که اکثریت جامعه‌ خریداران گوشی هوشمند در این دسته جای می‌گیرند، همواره به دنبال گوشی‌هایی هستند که به‌اصطلاح همه‌چیزتمام باشند؛ یعنی علاوه بر داشتن امکانات بالا و نرم‌افزار به‌روز، قیمت معقولی هم داشته باشند. این خصوصیت گوشی‌های هواوی باعث شده بود طرفداران بسیار زیادی مخصوصاً در داخل کشور پیدا کند. اما بعد از مشکلات اخیر اقتصادی و کمتر شدن قدرت خرید اکثر مردم، این خصوصیات گوشی‌های هواوی نیز به‌ کار نیامد و خرید و فروش گوشی‌های هوشمند داخل کشور به‌ طرز چشمگیری رو به افول رفت. اما در روز رونمایی از سری P مسئولان این شرکت وعده‌ توزیع گوشی‌های پی ۳۰ لایت با ارز دولتی را به خبرنگاران دادند. خبری که دوباره کاربران را خوشحال کرد و طرح خرید گوشی‌های پی ۳۰ لایت با ارز دولتی با استقبال چشم‌گیری روبه‌رو شد. اما این تنها ترفند هواوی برای فروش سری پی نبود. آنها به‌ طور چشمگیری در حوزه‌ تولید محتوا وارد عمل شدند و با مطالب مختلف کاربران را از امکانات و مشخصات این گوشی‌ها آگاه کردند. در نهایت ثمره‌ تلاش‌ها این شد که با وجود تمامی تحریم‌ها، مشکلات و موانع، سری P توانست در عرض ۸۵ روز به رکورد فروش ۱۰ میلیون گوشی برسد. دیگر فرقی ندارد کارمند باشید یا مدیر، رئیس باشید یا معلم یا بازیگر، پی ۳۰ لایت با قابلیت‌های بالا و قیمت پایینش به یک گزینه‌ جدی برای خرید تبدیل شده است.

فرزندخوانده

پی ۳۰ لایت از لحاظ شکل ظاهری کمترین تفاوت را با گوشی پی ۳۰ دارد. بزرگ‌ترین و مشهودترین تفاوت بین این دو گوشی به حسگر اثرانگشت مربوط می‌شود. در پی ۳۰ شاهد حسگر اثرانگشت زیر صفحه‌نمایش هستیم، اما پی ۳۰ لایت از حسگر اثرانگشت در پشت بدنه‌ گوشی بهره می‌برد. همچنین فلش دوربین در پی ۳۰ دوگانه اما در پی ۳۰ لایت تکی است. به جز موارد یادشده هر دو گوشی به دوربین سه‌گانه مجهزند و با وجود بدنه‌ای گرادیانی، نمایشگر تمام‌صفحه و دوربین سلفی درون بریدگی صفحه‌نمایش شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند. پی ۳۰ لایت با ۱۵۹ گرم یکی از سبک‌ترین گوشی‌های میان‌رده محسوب می‌شود. با وجود اینکه فریم پی ۳۰ لایت از جنس پلاستیک است، اما ظاهرش کاملاً مانند پی ۳۰ پرو و فریم آلومینیومی آن است. این موارد کیفیت بالای ساخت محصول را نشان می‌دهد و حس محصولی پرمویم را به کاربر القا می‌کند. استفاده از صفحه‌نمایش LCD به جای OLED یکی از راهکار‌های هواوی برای کاهش قیمت پی ۳۰ لایت بوده است که در این مورد هم موفق ظاهر شده و با کیفیت مطلوب و قابل قبولی سروکار داریم. صفحه‌نمایش ۱۵/۶ اینچی پی ۳۰ لایت با تراکم پیکسلی ۴۱۵ پیکسل در هر اینچ بیش از ۸۴ درصد از بدنه دستگاه را به خود اختصاص داده است.

سه‌گانه‌ دهان‌پرکن

این روزها تعداد دوربین‌های گوشی‌های هوشمند اعم از پرچمدار، بالارده و میان‌رده به ‌نوعی چشم و هم‌چشمی تبدیل شده و معنای واقعی خود را از دست داده است. استفاده از لنز‌های عریض، فوق‌عریض، تله‌فوتو و عمق‌سنج در گوشی‌های میان‌رده که اغلب تاثیر چندانی هم بر بهبود عکاسی ندارند، شاید نه ارزان‌ترین راه اما قطعاً نمایان‌ترین و ویترینی‌ترین راهکار برای جذب مشتری خواهد بود؛ از این رو به ‌جای استفاده از پردازنده‌های قوی‌تر از دوربین‌های بیشتری استفاده می‌شود. اما پی ۳۰ لایت با وجود استفاده از دوربین سه‌گانه برخلاف دیگر میان‌رده‌ها عکس‌هایی باکیفیت و مطلوب می‌اندازد. پی ۳۰ لایت از سه دوربین ۲۴ مگاپیکسلی عریض با F 1.8 و هشت مگاپیکسلی فوق عریض و دو مگاپیکسلی عمق‌سنج با F 2.4 بهره می‌برد. برخلاف تمامی اعضای دیگر خانواده P، پی ۳۰ لایت از لنز‌‌های لایکا بی‌نصیب مانده است و روی بدنه‌ گوشی هم نامی از این همکار قدیمی هواوی به چشم نمی‌خورد. همین مساله بدون شک میزان کیفیت عکس‌های پی ۳۰ لایت را در محیط‌های باز و عکس‌های زوم دو برابری پایین می‌آورد. اما همچنان در بخش عکاسی در محیط‌های تاریک و ارائه جزئیات در عکس‌های فریم بسته و میزان اشباع رنگ حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. دوربین پی ۳۰ لایت با سه کیفیت ۲۴ مگاپیکسلی در ابعاد سه در چهار یا ۱۸ مگاپیکسلی مربع یا ۱۵ مگاپیکسلی ۶/۱۸ در ۹ عکاسی می‌کند. کیفیت ضبط فیلم در پی ۳۰ لایت به ‌صورت پیش‌فرض روی FHD 1080P قرار دارد. اما امکان ضبط فیلم با کیفیت ۷۲۰ HD و FHD 60 فریم در ثانیه نیز وجود دارد. پی ۳۰ لایت از قابلیت ضبط ویدئوی ۴K بهره نمی‌برد، اما قابلیت ضبط ویدئو با فرمت H.265 و H.264 در دسترس است. پی ۳۰ لایت برخلاف برادرانش از قابلیت ضبط ویدئو‌ی اسلوموشن ۹۶۰ فریم بر ثانیه نیز بی‌نصیب است و فقط تا ۴۸۰ فریم بر ثانیه از این قابلیت پشتیبانی می‌کند تا نشان دهد با دوربینی ساده و عادی سروکار داریم که فقط سه‌تاست. دوربین سلفی ۳۲ مگاپیکسلی از قابلیت سرگرم‌کننده‌ AR Lenz بهره می‌برد و قابلیت‌های دیگری نظیر Portrait و AI Camera آن را تکمیل می‌کنند. دوربین پی ۳۰ لایت در مجموع با مقایسه با دیگر رقبایش دوربین قابل قبول و خوبی است اما با توجه به دوربین‌هایی که در گوشی‌های مختلف از هواوی دیده‌ایم، انتظارمان بیشتر از اینها بود.

ترکیب برنده

اندروید ۹ و EMUI9 به ‌ترتیب سیستم‌عامل و رابط کاربری این گوشی را رقم می‌زنند، ترکیب برنده‌ای که این روزها هواوی در اکثر گوشی‌هایش اعم از پرچمدار و میان‌رده استفاده می‌کند. رابط کاربری هواوی در شماره‌ آخرش یعنی شماره ۹ نسبت به نسل‌های پیشین خود کاراتر، ساده‌تر و روان‌تر شده است و هنگام کار کردن لذت بصری بالایی به کاربر هدیه می‌کند. بهینگی این رابط کاربری به‌ گونه‌ای است که حتی با وجود پردازنده‌ معمولی ۱۲ نانومتری کایرین ۷۱۰ روی پی ۳۰ لایت هیچ لگ یا کندی‌ای هنگام کار با گوشی حس نمی‌شود. کایرین نام آشنای ۷۱۰ که مغز متفکر تمامی گوشی‌های میان‌رده‌ اخیر هواوی از جمله پی ۲۰ لایت ۲۰۱۹، آنر ۱۰ لایت، پی‌اسمارت ۲۰۱۹ و آنر ۲۰ لایت را در برداشته، از کارایی مطلوبی برخوردار است. اگرچه انتظار می‌رفت پس از گذشت نزدیک به یک سال، دیگر شاهد پردازنده‌ تازه‌تری در سری میان‌رده‌ هواوی باشیم اما از آنجا که ۷۱۰ از آزمون‌های زیادی سربلند بیرون آمده، تا جایی که بحث پردازنده و رابط کاربری مطرح باشد نگرانی خاصی برای کاربر ایجاد نخواهد کرد. اما وقتی صحبت از پردازنده‌ مرکزی و گرافیکی به میان آید می‌توان تا حدی به روال کار خرده گرفت. پردازنده‌ گرافیکی ۱۲ نانومتری Mali-G51 MP4 با سرعت کلاک ۶۵۰ مگاهرتز، در تمامی گوشی‌هایی که نام بردیم هم‌تیمی کایرین ۷۱۰ است. ترکیبی که شاید از نگاه هواوی ترکیب برنده باشد، اما با احتساب اینکه این پردازنده هشت نسل با آخرین پردازنده‌ معرفی‌شده‌ آرم فاصله دارد- یا به ‌عبارتی از هشت پردازنده‌ اخیر معرفی‌شده توسط آرم عملکرد ضعیف‌تری دارد- می‌تواند برای کاربرانی که جدی‌تر از بقیه بازی‌های موبایلی را دنبال می‌کنند نگران‌کننده باشد. البته باز هم در اجرای بازی‌های متداول و معمولی هیچ مشکلی پیش نمی‌آید اما پی ۳۰ لایت برای اجرای بازی‌هایی مانند PUBG یا Fortnite گوشی مناسبی نخواهد بود. نسخه‌ آسیایی پی ۳۰ لایت از چهار گیگابایت حافظه‌ رم برخوردار است که حافظه‌ مناسبی برای یک گوشی میان‌رده محسوب می‌شود و از پس اجرای همزمان چندین برنامه به ‌خوبی برمی‌آید. اما به‌ طور حتم نسخه‌ اروپا و چین که از شش گیگابایت حافظه‌ رم برخوردار است می‌تواند تجربه‌ جذاب‌تری را برای کاربر به ‌همراه داشته باشد. ۱۲۸ گیگابایت حافظه‌ داخلی به‌ همراه قابلیت اضافه کردن کارت حافظه‌ جانبی که برخلاف پی ۳۰ و پی ۳۰ پرو خوشبختانه همچنان از نوع MicroSD است هیچ نگرانی‌ای بابت میزان حافظه برای کاربر باقی نمی‌گذارد.

ماندگاری یک میان‌رده

با بررسی مجدد پردازنده، گرافیک و صفحه‌نمایش ال‌سی‌دی دستگاه انتظار می‌رفت که این گوشی مانند اکثر رقبایش از یک باتری معقول استفاده کند. منظور از باتری معقول باتری با ظرفیت بالا نیست، منظور باتری‌ای است که بتواند کاربر را حداقل تا یک روز کامل همراهی کند. هر کاربری با دیدن مشخصات گوشی روی کاغذ قطعاً از برخورد چشم‌‌هایش با عدد ظرفیت باتری دلسرد خواهد شد اما ‌هنگام استفاده از گوشی متوجه می‌شوید که اعداد مهم نیستند و کارایی حرف اول و آخر را می‌زند. هواوی پی ۳۰ لایت با بهره‌گیری از باتری ۳۳۴۰ میلی‌آمپر ساعتی، روی کاغذ از تمامی رقبایش که از باتری‌های چهار تا پنج هزار میلی‌آمپر ساعتی استفاده می‌کنند عقب‌تر است. اما در عمل چندان از رقبا عقب نمی‌ماند و کاربر را در طول روز تنها نمی‌گذارد. البته این مساله بر کسی پوشیده نیست که استفاده‌ هواوی از باتری با ظرفیت بالاتر همانند رقبا می‌توانست بسیار دلچسب‌تر و خوشایند‌تر باشد و استفاده از گوشی را برای کاربر تا دو روز افزایش دهد. اما اگر مقایسه را کنار بگذاریم و به استفاده‌ شخصی کاربر بپردازیم، کسی با وضع موجود از عملکرد باتری ناراضی نخواهد بود. یک شارژر ۱۸ واتی با قابلیت Fast Charge داخل جعبه‌ گوشی قرار دارد که با توجه به میزان ظرفیت باتری سرعت شارژر قابل قبولی دارد.

کلام آخر

در پایان باید گفت مشخصات سخت‌افزاری این گوشی و بسیاری از گوشی‌های میان‌رده‌ هواوی مانند یکدیگر است. شباهت‌های زیاد گوشی‌های میان‌رده با یکدیگر کار انتخاب را برای کاربران سخت می‌کند اما هر گوشی‌ای مشخصه‌ای دارد که در گوشی‌های دیگر نمی‌توان یافت و همین سبب ایجاد تفاوت بین مدل‌های مختلف ولی مشابه می‌شود. پی ۳۰ لایت با طراحی زیبا و مشابه آخرین پرچمداران هواوی در کنار سخت‌افزاری توانمند و قابلیت‌های زیادی مانند دوربین سه‌گانه، دوربین سلفی باکیفیت، باتری معقول، سرعت عملکرد بالا، وزن بسیار مناسب، ظاهری دلنشین و قیمت ارزان می‌تواند انتخاب بسیار خوبی در بین دیگر میان‌رده‌های مشابه هواوی یا حتی رقبا باشد. قیمت ۲۸۰ یورویی این گوشی می‌تواند عملکرد متوسط گرافیک یا حجم پایین‌تر باتری را از یاد ببرد. این گوشی با رنگ‌های مشکی، سفید و گرادیانی (ترکیبی از رنگ‌های سبز، آبی و بنفش) در بازار ایران موجود است.

این مطالب را هم بخوانید:

هفت خوان استخدام

این مطلب در شماره ۷۰ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۷۰ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/38m
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو