skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

یک گام به جلو، یک نمایشگر به عقب

بررسی گوشی Vivo Nex با نمایشگر دوگانه

امید اعظمی عضو تحریریه

۲۸ آذر ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۱۳ دقیقه

شماره ۷۴

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

حدود یک دهه از شروع هیجان‌انگیز دنیای گوشی‌های هوشمند می‌گذرد. این دنیای شگفت‌انگیز جنگ‌های جهانی زیادی را به خود دیده است. از جنگ برای میزان حافظه و رم گرفته تا جنگ بر سر پیکسل و تعداد دوربین‌ها، همگی نبرد‌های خونینی بودند که در میان آنها گلادیاتور‌های بزرگی به دنیا معرفی شدند. کمپانی‌های سازنده که حکم کشور‌های قدرتمند را دارند در حال حاضر بر سر ‌نمایشگر تمام‌صفحه با یکدیگر می‌جنگند. راه و روش هر کدام نیز برای جنگیدن با دیگری تفاوت دارد. در میان روش‌های متعدد رسیدن به نمایشگر تمام‌صفحه، دوربین کشویی شیائومی و دوربین چرخان سامسونگ در تنوع، نوآوری و کیفیت از رقبای خود پیشی گرفته و به پیروزی در این نبرد نزدیک شده‌اند. کمپانی‌های دیگر نیز بعد از شکست خوردن روش‌های ابتکاری نه‌چندان هوشمندانه خود، کمر به تقلید راه و روش بزرگان بسته‌اند. یکی از آن ایده‌های ناب اما جنجالی متعلق به گوشی Nex Dual Display شرکت ویوو است.

این گوشی همان‌طور که از اسمش پیداست دارای دو نمایشگر است. طراحی محصولات کمپانی چینی ویوو که اواخر دهه اول قرن 21 پا به این عرصه گذاشته همیشه جذاب، نوآورانه و جنجالی بوده است. آنها در طراحی و تولید بسیاری از محصولات جزو اولین‌ها یا بهترین‌ها بوده‌اند و همیشه نرم‌افزار تبدیل به پاشنه آشیل آنها شده. حالا این بازی در حال تغییر است و ما برای تجربه استفاده از این محصول عجیب و سنجش میزان کارایی نمایشگر دو‌گانه این محصول را مورد بررسی قرار داده‌ایم. گوشی هوشمند ویوو نکس Dual Display را فروشگاه عیاران در طبقه همکف مجتمع پایتخت در اختیار پیوست قرار داده است.

بررسی شکل ظاهری و صفحه‌نمایش‌ها

ویوو نکس در نگاه اول تعجب همه کسانی را که اولین برخورد را با گوشی داشتند برمی‌انگیزاند. دستگاهی با دو نمایشگر بزرگ در دو طرف خود می‌تواند خبر از آینده داشته باشد. اما این تنها ظاهر قضیه است. باید دید این دستگاه چه کاربردهایی دارد. این گوشی دارای دو نمایشگر به ابعاد 6.39 اینچ در جلو و 5.49 اینچ در پشت دستگاه است. هر دو نمایشگر از جنس سوپر آمولد ساخت شرکت سامسونگ است. رزولوشن نمایشگر اصلی 1080 در 2340 و نمایشگر دوم آن نیز 1080 در 1920 است. به این ترتیب تراکم پیکسلی نمایشگر این گوشی با نسبت تصویر 19.5:9 برابر 403 ppi است. کیفیت تصاویر صفحه‌نمایش ساخت سامسونگ بسیار خوب است، اما هنوز با کیفیت پرچمداران این شرکت فاصله دارد.

نمایشگر اصلی ۶.۳۹ اینچی از نوع سوپر آمولد

ویوو با حذف تمام قسمت‌های اضافی از دور نمایشگر شما را به دریایی بی‌انتها از محتوا هدایت می‌کند. هیچ بیرون‌زدگی اضافی یا حتی حاشیه‌ای وجود ندارد و تماماً نمایشگر است که عرض اندام می‌کند. ویوو در محصولات دیگرش مانند ویوو نکس 3 دوربین سلفی بیرون‌جهنده را آزموده است و نمی‌توان انگ بدسلیقگی یا ناتوانی به آن زد بلکه برعکس طراحی صفحه‌نمایش دوم، آن هم نمایشگر گران‌قیمت سوپرآمولد به ‌جای دوربین سلفی، نشان از ریسک‌پذیری و شجاعت ویوو دارد. اگرچه ماهیت ویوو نکس اجازه استفاده از کیس و قاب را به دارندگان این گوشی نمی‌دهد اما هر دو این نمایشگر‌ها توسط گوریلاگلس محافظت می‌شوند. البته بر کسی پوشیده نیست که نگهداری از گوشی با دو‌ نمایشگر در دو طرف کاری سخت و دلهره‌آور است. علاوه بر این برای فریم آلومینیومی گوشی بامپ‌هایی در رنگ‌های مختلف موجود است که از آسیب دیدن قاب اصلی گوشی هنگام افتادن‌های ناگهانی جلوگیری می‌کند. در پشت گوشی و بالای نمایشگر دوم، سه دوربین و دو مدل فلش با نام‌های Selfie softlight, Rear flash که بعداً به توصیف آنها می‌پردازیم وجود دارد.

صفحه شیشه‌ای دایره‌ای‌شکلی با کمی برآمدگی دورتادور دو دوربین اصلی به ‌علاوه قسمتی از نمایشگر قرار دارد که از نوار LED تشکیل شده است و کارایی آن را نیز در بخش دوربین بررسی خواهیم کرد. علاوه بر دوربین‌ها نام NEX پایین نمایشگر دوم جای گرفته‌ است. دوربین‌ها در بالا و نشان نکس در پایین نمایشگر 5.49 اینچی دوم بیانگر حاشیه‌های بسیار زیاد نمایشگر دوم است. علاوه بر حاشیه‌های فیزیکی اکثر برنامه‌ها در نمایشگر دوم با فاصله از کناره‌های نمایشگر اجرا می‌شوند و این عملاً نمایشگر دوم را برای اجرای برنامه‌های غیرسیستمی بی‌استفاده می‌کند.

در کناره‌های دستگاه به ‌جز کلید‌ کم/زیاد صدا که در سمت راست دستگاه قرار دارد، دو کلید دیگر در هر دو طرف قرار گرفته که وظیفه روشن/خاموش کردن نمایشگر‌ها را بر عهده دارند. چه انتخاب شما استفاده از نمایشگر اصلی باشد و چه نمایشگر دوم، با فشردن کلید پاور سمت راست خود می‌توانید آن نمایشگر را خاموش یا روشن کنید. امکان خاموش کردن یا راه‌اندازی دوباره دستگاه برای هر دو کلید پاور تعریف شده است و می‌توان با نگه ‌داشتن کلید پاور مختص صفحه‌ای که در حال استفاده از آن هستیم این دو عمل را اجرایی کرد. اما برای ثبت اسکرین‌شات با استفاده از کلید‌ها، تنها با استفاده از کلید کم کردن صدا و کلید پاور زیر خودش این امکان مهیاست. هر دو نمایشگر به لطف نمایشگر آمولد از قابلیت صفحه‌نمایش همیشه روشن یا همان (Always on Display) بهره می‌برند. این نمایشگرها در اصل یک نمایشگر هستند که از دو طرف قابل مشاهده است. این گوشی همچنان از جک سه و نیم میلی‌متری هدفون در بالای فریم خود بهره می‌برد و درگاه شارژ Type-C و اسلات سیم‌کارت نیز در پایین فریم در کنار تک‌اسپیکر گوشی قرار دارند.

درگاه شارژ از نوع USB Type-C و درگاه سیم‌کارت نانو

بررسی سیستم‌عامل و رابط کاربری

هر چقدر ویوو در طراحی محصولات جدید نبوغ و ابتکار به خرج می‌دهد، در طراحی و تولید نرم‌افزار مورد نظرش کوتاهی می‌کند. رابط کاربری اختصاصی ویوو که فون‌تاچ نام دارد یک کپی تمام‌عیار از تمامی رابط کاربری‌های برند‌های بزرگ گوشی تلفن همراه است. اگر زیاد با گوشی‌های هوشمند مختلف سر و کار داشته باشید، با هر بار استفاده از گوشی ویوو نکس به ‌یاد یکی از قابلیت‌های رابط کاربری برند‌‌های دیگر می‌افتید. پایه و اساس این رابط کاربری، iOS شرکت اپل است. اما در جای‌جای آن ردی از OneUI سامسونگ یا EMUI هواوی نیز به چشم می‌خورد. در صفحه‌نمایش اصلی، برنامه‌ها صفحه‌ای ورق می‌خورند، اما در نمایشگر دوم برنامه‌ها داخل لیست کشویی قابل مشاهده‌اند. به ‌دلیل نبود دوربین و سنسور چشمی در پنل اصلی دستگاه، تنها راه بایومتریک باز کردن قفل، حسگر اثرانگشت موجود در زیر نمایشگر است.

اما در پنل دوم و به لطف سنسور سه‌بعدی TOF از قابلیت تشخیص چهره به‌ جای حسگر اثرانگشت زیر نمایشگر استفاده می‌شود. هر دو سنسور سرعت و عملکرد قابل قبولی دارند. قابلیت قفل کردن اپلیکیشن‌ها هم که شما را یاد همین قابلیت در گوشی‌های هواوی می‌اندازد، App Encryption نام دارد. همچنین قابلیت پوشه‌ مخفی که مشابه secure folder در سامسونگ است file safebox نامیده می‌شود. در واقع خلاقیت ویوو در صنعت نرم‌افزار تنها در تغییر نام قابلیت‌هایی است که از گوشی‌های دیگر الهام گرفته. اگر کلید‌های navigation پیش‌فرض ویوو نکس را به حالت navigation gestures تغییر بدهید، ترکیبی از به‌روزرسانی جدید آی‌فون و سامسونگ را روی گوشی ویوو نکس مشاهده خواهید کرد. سه خط سفید جای علامت‌های navigation ظاهر می‌شود که یکی از آنها بازگشت به عقب را بر عهده دارد و دیگری صفحه هوم را باز می‌کند. اما با بالا کشیدن خط صفحه هوم و نگه‌ داشتن آن، برنامه‌های باز نمایش داده خواهد شد.

درست مانند آخرین سری گوشی‌های آی‌فون. اما ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ سومین خط از منوی جدید نویگیشن شما را به منوی Shortcut Center می‌برد. منویی که دقیقاً، هم از لحاظ ظاهر و هم از لحاظ کاربرد، شبیه Control Centerآی‌فون عمل می‌کند. نوار دنباله‌دار تقلید‌ها در صفحه‌ هوم به منوی سمت چپ می‌رسد. جایی که قابلیتی به ‌نام Cards ترکیبی از میان‌بر‌ها، برنامه‌های پراستفاده، اپلیکیشن سلامت، وضعیت آب و هوا، To Do List و غیره قابل مشاهده و استفاده است. این قابلیت‌ را نیز با نام Widgets در گوشی‌های آی‌فون مشاهده کردیم.

نوار دایره‌ای LED دور دوربین که هنگام دریافت نوتیفیکیشن نیز روشن می‌شود

assistive touch آی‌فون را حتماً می‌شناسید. همان دایره سفیدرنگی که دائم در گوشه و کنار گوشی‌های آی‌فون مزاحم دیده شدن کامل محتوای تصویری می‌شد اکنون با نام EasyTouch در گوشی ویوو نکس نیز حضور دارد و از جمله قابلیت‌هایش می‌توان به ثبت اسکرین‌شات، ضبط ویدئو از صفحه‌نمایش، قفل کردن گوشی و دسترسی سریع‌تر به برنامه‌های کاربردی اشاره کرد. منوی تنظیمات اگرچه از لحاظ UI به‌روز و جذاب است، اما از لحاظ UX پیچیده، نامفهوم و ناکارآمد است. به ‌طوری که اگر یک هفته در منوی تنظیمات گوشی سرک بکشید باز هم فراموش خواهید کرد در کدام منو به ‌دنبال تنظیمات مورد نظر خود بگردید یا اصلاً نام تنظیمات مورد نظر چه بود؟ رابط کاربری ویوو که Funtouch OS نام دارد اکنون به ورژن 9 خودش رسیده است. اما در نهایت ویوو نکس برای رسیدن به‌ بلوغ در توسعه نرم‌افزارش باید روند تقلید کردن را کنار بگذارد و حتی با آزمون و خطا هم که شده فرمول موفقیت خود را پیدا کند.

بررسی دوربین

در واقع تمام ماجرا بر سر دوربین است. علت تولید این محصول با ظاهر عجیب استفاده از دوربین اصلی به ‌عنوان دوربین سلفی است. اما آیا دوربین ویوو نکس ارزش این هزینه و ریسک بالا در طراحی را داشته است؟ ویوو نکس از دوربین سه‌گانه بهره می‌برد. با توجه به تمام صحبت‌های قبلی چیزی که انتظار داریم دوربینی در حد دوربین P30 Pro هوای یا گلکسی S10 Plus سامسونگ است، اما در اقدامی غیرقابل باور، لنز اصلی ویوو نکس 12 مگاپیکسلی با f1.79 است. دو دوربین دیگر هم که عملاً هیچ‌ کاربردی در این بررسی از خودشان نشان ندادند به ترتیب دو مگاپیکسلی با f1.8 و سنسور دوربین TOF با f1.3 است. برای بررسی کیفیت و سازوکار دوربین‌ها ما در مراحل مختلف دریچه دوربین‌های دوم و سوم را مسدود کردیم و عکس‌های ثبت‌شده را با عکس‌های ثبت‌شده در حالت عادی مقایسه کردیم و کوچک‌ترین تفاوتی مشاهده نکردیم. اما مگر تمام این ماجرا بر سر دوربین نبود؟

شاید اگر این ایده‌ را به شکلی دیگر مثلاً نمایشگر دوم کوچک‌تر پیاده می‌کردند و هزینه‌ها را روی دوربین قوی‌تر تقسیم می‌کردند، اکنون شاهد دوربین قوی‌تری بودیم. البته دوربین 12 مگاپیکسلی ویوو نکس از پس وظایفش برمی‌آید و کیفیت و وضوح تصویر خوبی دارد، اما به ‌هیچ عنوان با پرچمداران اصلی بازار قابل رقابت نیست. نرم‌افزار دوربین این گوشی قابلیت‌های زیادی دارد. اولین و شاید مهم‌ترین قابلیت، اضافه شدن گوگل لنز به برنامه دوربین است. گوگل لنز که خود به‌ صورت مستقل قابل دانلود و نصب روی دستگاه‌های اندرویدی است کاربرد‌های فراوانی دارد.

نمایشگر دوم ۵.۴۹ اینچی از نوع سوپر آمولد

به ‌گمان نویسنده قابلیت OCR یا همان تشخیص بصری کاراکتر که به ‌تازگی زبان فارسی را هم پشتیبانی می‌کند مهم‌ترین قابلیت گوگل لنز است. از دیگر قابلیت‌های گوگل لنز ترجمه همزمان متن با استفاده از دوربین است. این قابلیت نیز که به گوگل ترنسلیت متصل است از ترجمه زبان فارسی پشتیبانی می‌کند. برخلاف حضور کاربردی گوگل لنز، در میانه‌ صفحه دوربین قابلیتی با نام Posture قرار گرفته که عملاً برای کاربران ایرانی کاربردی ندارد. در این گزینه لیستی از عکس‌های از پیش گرفته‌شده برای دادن ایده به کاربر قرار دارد که هنگام عکاسی به کاربر نمایش داده می‌شود. منوی دوربین مانند رابط کاربری پیچیدگی‌های خودش را دارد و کار با نرم‌افزار دوربین ویوو به راحتی کار با نرم‌ا‌فزار دوربین در گوشی‌های رقبا نیست. حالت‌های مختلف عکاسی با گزینه PROFESSIONAL شروع می‌شود؛ جایی که تمام تنظیمات ممکن به‌ صورت دستی قابل تغییر است. گزینه‌ بعدی عکاسی پانوراماست و گزینه‌ سوم Night برای عکاسی در شب که در نور بسیار کم کیفیت لازم را ندارد و انتظارات را برآورده نمی‌کند. گزینه بعدی AI BEAUTY است که توانایی تغییر عرض اندام بدن را دارد. گزینه بعدی حالت عکاسی اصلی یا همان PHOTO است. در این حالت امکان عکاسی Live Photo که برای اولین بار در گوشی‌های آی‌فون دیده شد وجود دارد. Portrait light effect قابلیت دیگری است که با فعال کردن آن فضای اطراف سوژه بوکه می‌شود و تمرکز بر سوژه افزایش می‌یابد.

افکت بوکه نیز مانند سایر قابلیت‌های دوربین باگ‌های زیادی دارد و در حالت‌های مختلف تصاویر را به‌اشتباه یا ناقص مات می‌کند. همچنین در این حالت امکان اضافه کردن پنج light مختلف هنگام ثبت تصویر وجود دارد. این پنج حالت Studio، Stereo، Loop، Rainbow و Monochrome نام دارند که با کم و زیاد کردن حالت‌های مختلف نور و رنگ، تصاویر را به حالت استودیویی درمی‌آورند. شاید جالب‌ترین قابلیت دوربین ویوو نکس استفاده از هر دو صفحه‌نمایش به ‌صورت همزمان باشد. این قابلیت با فشردن گزینه سمت راست Posture که شبیه عکس صفحه‌نمایش گوشی است فعال می‌شود. سوژه هنگام روشن بودن این قابلیت می‌تواند همزمان در نمایشگر پشت گوشی تصویر زنده خود را مشاهده کند و با انتخاب حالت مورد نظر، با بالا آوردن دست خود اقدام به ثبت عکس کند.

دکمه پاور اصلی زیر کلید کم و زیاد صدا

در منوی تنظیمات دوربین گزینه‌ای با نام AI Portrait Framing حضور دارد که با کمک هوش مصنوعی بهترین قاب‌بندی را با توجه به سوژه تشخیص می‌دهد و با نشان دادن دو دایره در تصویر که باید روی همدیگر منطبق شوند به کاربر کمک می‌کند تصویر حرفه‌ای‌تری بگیرد. این قابلیت نیز برای اولین بار در سری گلکسی‌اس سامسونگ با نام Best Shot وجود داشت. ویوو یک قابلیت دیگر را از کره‌ای‌ها قرض گرفته است و آن‌ قابلیت عکاسی سریع و باز کردن برنامه دوربین در حالت صفحه خاموش است. به این صورت که در گوشی‌های سامسونگ با دو بار فشردن دکمه پاور برنامه دوربین باز می‌شود و در گوشی ویوو نکس با نگه ‌داشتن کلید کم کردن صدا برنامه دوربین مستقیم باز می‌شود.

در حالت کلی دوربین ویوو نکس با جمع ‌کردن قابلیت‌های مختلف گوشی‌های پرچمدار بازار سعی در جلب نظر کاربرانش دارد، اما مهم‌ترین رکن برای این منظور یعنی دوربین باکیفیت و کارآمد را در نظر نگرفته است. در نهایت دوربین ویوو نکس غیر از حالت سلفی به ‌لحاظ کیفی مانند گوشی‌های میان‌رده بازار عمل می‌کند. در حالت سلفی اما به این دلیل که از دوربین اصلی و صفحه‌نمایش دوم استفاده می‌شود، همان‌طور که انتظار می‌رود، تصاویر نسبت به سایر رقبا از کیفیت بالاتری برخوردار است. البته سامسونگ هم در نسخه A80 با استفاده از دوربین چرخان از دوربین اصلی به ‌عنوان دوربین سلفی استفاده می‌کند که تصاویر آن به ‌نسبت باکیفیت‌تر و جذاب‌تر از ویوو نکس است. همچنین نوار دایره‌ای دور دوربین ویوو نکس از LED تشکیل شده است که علاوه بر روشن شدن هنگام شارژ و هشدار برای نوتیفیکیشن جدید، هنگام ثبت عکس نیز رنگ‌های جذابی را براش شمارش نمایش می‌دهد. این نوار درون خودش دو LED سفیدرنگ دارد که هنگام ثبت عکس سلفی در حالت Portrait روشن می‌شود و حالت نور استودیویی را برای عکاسی فراهم می‌آورد.

کلام آخر

ویوو نکس با 10 گیگابایت رم و پردازنده مرکزی کوالکام اسنپ‌دراگون 845، از اجرای بازی‌های سنگین، پخش و ضبط ویدئوهای 4K و اجرای همزمان نرم‌افزار‌های مختلف پشتیبانی می‌کند. این گوشی 128 گیگابایت حافظه داخلی دارد و از کارت حافظه جانبی پشتیبانی نمی‌کند. ویوو نکس با باتری 3500 میلی‌آمپر ساعتی به‌ خوبی یک روز دوام می‌آورد و با استفاده از شارژر 22.5 واتی به ‌سرعت شارژ می‌شود. جک سه و نیم میلی‌متری هدفون و USB Type-C دیگر آپشن‌های این گوشی 580 دلاری است. ویوو نکس اسپیکر استریو ندارد، اما کیفیت صدای آن مطلوب و قابل قبول است. این گوشی به ‌لحاظ ظاهری بسیار زیبا و جذاب است اما از لحاظ نرم‌افزاری جای پیشرفت و توسعه بسیار زیادی دارد.

این مطالب را هم بخوانید:

پایانی بر آشفتگی‌ها و سردرگمی‌ها

این مطلب در شماره ۷۴ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۷۴ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/6um
امید اعظمیعضو تحریریه

شاید هیچ‌وقت صفت ماجراجو را در توصیف خودم به‌کار نبرده‌ باشم. اما وقتی به مسیری که آمدم نگاه می‌کنم، چیزی جز ماجراجویی نمی‌بینم. از تحصیل در رشته مهندسی نرم‌افزار و یک سال تجربه برنامه‌نویسی گرفته تا تجربه برگزاری استارت‌آپ ویکند بیرجند و سه سال مدیا مانیتورینگ در حوزه روابط‌عمومی و حالا تجربه جدیدی در پیوست و حوزه خبرنگاری. اما برای من ارزشمند‌تر از هر تجربه‌ای، دوستان خوبی بودند که در این مسیر پیدا کردم.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو