بررسی ساعت هوشمند گلکسی واچ ۴؛ جهش بزرگ سامسونگ
طراحی زیبای سامسونگ گلکسی واچ ۴، نرمافزار هوشمند، رابط کاربری جدید و حسگر سلامت دقیق،…
۵ شهریور ۱۴۰۱
سامسونگ در مراسم رونمایی که در 17 مرداد امسال برگزار شد از آخرین نسل سری گلکسی نوت رونمایی کرد. سری نوت از همان ابتدا برای مخاطبانی طراحی شد که همیشه چیزی بیشتر از یک گوشی همراه میخواستند. سامسونگ طی 10 سال این حس نیاز کاربرانش را هر بار بهتر از قبل ارضا کرد. گلکسی نوت که به صورت تاریخی دارای وفادارترین گروه مشتریان سامسونگ است برای آنها حکم یک دستگاه چندمنظوره یا همان All-in One را دارد. تمام قابلیتها و امکانات جدید در سری نوت جمع میشود و صاحب آن گویی صاحب تمامی فناوریهای روز دنیاست به علاوه یک قلم. این حس برتری و شاخص بودن همان چیزی است که کاربر قرن 21 به خاطرش بیش از هزار دلار هزینه میکند. برای اولین بار طی دهه گذشته سری گلکسی نوت در دو نسخه معمولی و پلاس رونمایی شد که در عمل یک تیر خلاص به راهبرد تجاری اپل در این زمینه بود و در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. سامسونگ در این مراسم در کنار سری آخر گلکسی نوت، از گلکسی Tab S6، گلکسی Book S و نسخه ویژه گلکسی Watch Active 2 Under Armour رونمایی کرد.
گلکسی نوت 10 معمولی در اندازه 3/6 اینچی و صفحهنمایش آمولد Infinity-O معرفی شد. تراکم پیکسلی این گوشی 401 ppi است و نسبت صفحهنمایش به بدنه 9/90 درصد است. این گوشی هشت گیگ رم دارد و حافظه داخلی آن به 256 گیگابایت میرسد. گلکسی نوت 10 با باتری 3500 میلیآمپر ساعتی عرضه میشود و 168 گرم وزن دارد. در حالی که نسخه پلاس آن نمایشگر 8/6 اینچی دارد و تراکم پیکسلی آن هم 498 ppi است. گلکسی نوت 10 پلاس باتری پرحجم 4300 میلیآمپر ساعتی دارد که وزن گوشی را به 196 گرم میرساند. این گوشی در کنار 12 گیگابایت رم، 512 گیگابایت حافظه داخلی دارد که قدرت آن حتی بالاتر از لپتاپهای معمول موجود در بازار است. هر دو نسخه از پردازنده Exynos 9825 در بازار جهانی و پردازنده Snapdragon 855 در بازار چین و آمریکا استفاده میکنند. گلکسی نوت 10 از درگاه حافظه پشتیبانی نمیکند، در عوض گلکسی نوت 10 پلاس با قابلیت اضافه شدن حافظه جانبی تا یک ترابایت کاربر را همراهی میکند. همچنین سامسونگ کاربرانش را در هر دو محصول از جک سه و نیم میلیمتری هدفون محروم کرده است. در ادامه به بررسی کامل گلکسی نوت 10 نسخه پلاس میپردازیم.
نوت 10 پلاس بدون مبالغه خوشساختترین محصول سامسونگ است. واکنش افرادی که این گوشی را برای اولین بار در دست گرفتند حتی غریبهترین آنها با تکنولوژی، خود گواهی بر این مدعاست. در ساخت بدنه نوت 10 پلاس فلز صیقلی و شیشه در هم تنیده شدهاند تا یکپارچگی محصول در کنار بازتاب نور تجزیهشده در پشت نسخه سفید رنگینکمانی بیش از گذشته در چشم باشد و حس رضایت از داشتن یک محصول پرمیوم همیشه همراه کاربر باشد. بدنه گوشی در پشت و جلو با گوریلا گلس نسخه 6 بیمه شده است و در تستهای سقوط آزاد و پرتاب از ارتفاع، نوت 10 نسبت به تمامی رقبایش تقریباً سربلند بیرون آمده است. ضخامت 9/7 میلیمتری با وجود بزرگتر شدن صفحهنمایش در عین ثابت ماندن اندازه بدنه ترکیب جذابی از خوشدستی را پدید آورده است. این در حالی است که باریکتر شدن حاشیهها و بزرگتر شدن صفحهنمایش (91 درصد نسبت صفحهنمایش به بدنه) لزوماً کاربردیتر و کارآمدتر نیست. اگر جذابتر شدن تماشای عکس و ویدئو را فاکتور بگیریم، برخوردهای ناخواسته کف دست و انگشتان با لبههای صفحهنمایش 91 درصدی بیشتر آزاردهنده است تا کاربردی. این آزاردهندگی هنگام اجرای بازی، نوشتن پیامهای متنی یا کار با اس پن (که گوشی با یک دست نگه داشته شده است) به اوج خود میرسد. بدنه باکیفیت و خوشساخت گوشی با فقدان جک سه و نیم میلیمتری هدفون کمی از تکامل فاصله میگیرد. لازم به ذکر است که سامسونگ تا قبل از تولید گلکسی نوت 10 ویدئوهای تبلیغاتی تمسخرآمیزی علیه اپل برای نداشتن جک سه و نیم میلیمتری تولید و پخش کرده بود که با معرفی نوت 10 تمام آن ویدئوهای تبلیغاتی از فضای مجازی حذف شدند. از سری اس 8 به بعد سامسونگ دکمه بیکسبی را به محصولاتش اضافه کرد و مخاطبان و مشتریهای سامسونگ همواره از وجود این دکمه ناراضی بودند تا سری گلکسی اس 10 از این تصمیم دفاع کرد. همیشه بین باج ندادن به مخاطب و احترام گذاشتن به خواستهاش مرز باریکی وجود دارد که سامسونگ به خوبی روی این مرز باریک بندبازی میکند. از همین رو سامسونگ در سری نوت 10 با حذف دکمه بیکسی موافقت کرد، اما نه آنچنان که کاربر انتظارش را میکشید. سامسونگ به جای حذف دکمه بیکسی که به سمت چپ بدنه گوشی اضافه شده بود، دکمه پاور را که سمت راست بدنه قرار داشت حذف کرد. در عوض کلید بیکسبی را با قابلیت برنامهریزی، چند کاربردی کرد که در ادامه به چگونگی این فرایند اشاره خواهم کرد. در نهایت سمت راست بدنه سری نوت 10 خالی از هر گونه دکمه و ضایعه است و سمت چپ آن، دکمههای کم و زیاد صدا و دکمه بیکسی/پاور قرار دارد.
صفحهنمایش سری گلکسی نوت 10 از نوع Dynamic AMOLED لمسی خازنی است و گواهی HDR10+ و Dynamic Tone Mapping دارد که نمایش محتوای ویدئویی را واضحتر و جذابتر میکند. صفحهنمایش گلکسی نوت 10 با نام Infinity-O عرضه شده است که به خمیدگی صفحهنمایش در عین بیحاشیه بودن و سوراخ دوربین سلفی گوشی اشاره دارد که به شکل حرف O انگلیسی است و در وسط بالای صفحه قرار گرفته. سامسونگ در توضیح صفحهنمایش داینامیک آمولد چنین میگوید: «صفحهنمایش Dynamic AMOLED در +Galaxy Note10, Note10 گواهینامه VDE Dermany برای 100 درصد حجم رنگ موبایل در محدوده رنگی DCI-P3 دریافت کرده است. این بدان معناست که تصاویر شما واضح است و رنگهای باورنکردنی بدون در نظر گرفتن سطوح مختلف نور دریافت خواهید کرد.» نمایشگر گلکسی نوت 10 پلاس از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و روشنایی صفحهنمایش در بیشترین و کمترین حالت ممکن نسبت به گذشته بهبود پیدا کرده، به این صورت که صفحهنمایش میتواند حداکثر روشنایی تا 1200 نیت را به دست آورد که حتی نور مستقیم خورشید هم خللی در وضوح تصویر ایجاد نمیکند. رزولوشن صفحهنمایش در سه حالت HD+ (720×1520)، FHD+ (1080×2280) و WQHD+ (1440×3040) قابل تنظیم است. لازم به ذکر است که حالت WQHD+ علاوه بر ارائه کیفیتی بینظیر مصرف شارژ باتری را تا حد زیادی بالا میبرد. متاسفانه نرخ بهروزرسانی تصویر در سری گلکسی نوت 10 همچنان 60 هرتز است که در مقایسه با نمایشگر 90 هرتزی وان پلاس 7 پرو و اختلاف 30 هرتزی کمکاری یا سهلانگاری سامسونگ را میرساند. سری گلکسی نوت 10 مانند گلکسی اس 10 از حسگر اثر انگشت Ultra-Sonic زیر صفحهنمایش بهره میبرد. سرعت عملکرد این حسگر نسبت به گذشته بهبود یافته است. این حسگر همچنین با دست خیس یا صفحهنمایش خیس همچنان کار میکند، اما کارایی آن تا حدی کاهش مییابد. اگر امنیت بیشتر اثرانگشت برایتان اهمیت بالایی نداشته باشد، میتوانید از قابلیت شناسایی چهره استفاده کنید که نسبت به اثر انگشت بسیار سریعتر است، اماامنیت پایینتری دارد. سامسونگ با نمایشگر گلکسی نوت 10 به جنگی بیپایان با رقبایش رفته است؛ جایی که در ارائه کیفیت و زیبایی پیروز میدان است، اما در نرخ بهروزرسانی تصویر شکست خورده است.
سامسونگ در گلکسی نوت 10 از 4 دوربین در پشت و یک دوربین در جلوی دستگاه استفاده کرده است. دوربینهای اصلی دستگاه به ترتیب از بالا عبارت است از: یک دوربین 16 مگاپیکسلی فوق عریض با گشودگی دریچه دیافراگم f 2.2 و زاویه دید 123 درجهای (زاویه دید چشم انسان)، یک دوربین 12 مگاپیکسلی زاویهباز با گشودگی دریچه دیافراگم متغیر از f 5/1 تا f 4/2 به همراه لرزشگیر اپتیکال و فوکوس خودکار و تشخیص فاز، یک دوربین 12 مگاپیکسلی تلهفوتو با لرزشگیر اپتیکال، فوکوس خودکار و زوم دوبرابری و در نهایت دوربین/حسگر سهبعدی TOF برای کمک به عمقسنجی و واقعیت افزوده. برای دوربین سلفی نیز از یک لنز 10 مگاپیکسلی با گشودگی دریچه دیافراگم f 2.2 استفاده شده است که دارای قابلیت فوکوس خودکار و تشخیص فاز است. نرمافزار دوربین از قابلیتهای پرشماری بهرهمند است که از مهمترین آنها میشود به Zoom-in Mic اشاره کرد. این قابلیت برای ضبط صداهای دلخواه با بزرگنمایی یا کوچکنمایی استفاده میشود به این صورت که با زوم روی یک سوژه صدای آن بیشتر میشود و باقی صداها به پسزمینه میرود و کمرنگ میشود. البته این قابلیت جدید و جذاب جای پیشرفت بسیاری دارد و در حال حاضر بینقص نیست. اما به عنوان یک قابلیت کاربردی وجودش خوشایند است. قابلیت دیگری که به لطف دو لنز دارای لرزشگیر اپتیکال خودنمایی میکند قابلیت Super Steady است که از گلکسی اس 10 پلاس شاهد حضورش بودیم و تصاویر متحرک اکشن را بینهایت نرم و طبیعی میکند. با این قابلیت میشود هنگام کوهپیمایی در طبیعت یا موجسواری، موتورسواری در کوهستان و رانندگی در پستی بلندیهای جنگل فیلمهای بسیار زیبا و نرم بدون لرزش و پرش ثبت کرد. Scene Optimizer که از چند نسل قبل به نرمافزار دوربین اضافه شده و برای کمک به نورپردازی و رنگبندی صحنه حضور دارد، 30 حالت مختلف را در خود جای داده است: چهره، بچه، شخص، سگ، گربه، غذا، مردم، ساحل، آسمان، کوهستان، غروب، طلوع، شهر، برف، آبشار، کناره، منظره، صحنه، وسایل نقلیه، نوشیدنیها، گلها، درختان، فضای سبز، حیوان، کفش، نور پسزمینه، فضای داخلی، متن، لباس، و دید شب تمامی صحنههای قابل تشخیص Scene Optimizer اند. سامسونگ اولین گزینه در منوی دوربین را به اینستاگرام اختصاص داده است و با عکاسی در این حالت، عکس ثبتشده مستقیم به صفحه ارسال پست اینستاگرام میرود. کیفیت عکس در این حالت از حالت عادی پایینتر است. حالت Night که از آپدیت گلکسی اس 10 پلاس به این گوشی و گوشیهای قبلی اضافه شد در طول چهار ثانیه عکسبرداری میکند و شش ثانیه هم طول میکشد تا عکس را ذخیره میکند. در نهایت اگر در تاریکی مطلق یا شب نیاز به ثبت عکس داشتید، برای هر عکس باید 10 ثانیه صبر کنید. البته که نتیجه کار کاملاً رضایتبخش است و میتوان گفت ارزش این صبر کردن را دارد. دوربین سلفی نوت 10 در نور کافی و فضای باز عملکرد فوقالعادهای دارد و رقیب نامدار چینی را به چالشی جدی میکشاند.
جزئیات و تفکیک رنگها بسیار هوشمندانه و دقیق صورت گرفته است، اما در نور کم و محیط بسته چندان ضعیف عمل میکند که حتی دوربین سلفی دو نسل قبل سامسونگ عملکرد بهتری نسبت به نوت 10 دارد. با اینکه قابلیت night به دوربین سلفی اضافه شده اما با وجود این کمک بزرگ باز هم سامسونگ نتوانسته در ارائه عکس باکیفیت توسط دوربین سلفی در محیطهای کمنور موفق عمل کند. در نهایت امتیاز سایت معروف DxOMark به دوربین پشتی این گوشی در مجموع 113 و به دوربین سلفی این گوشی 99 بوده است. امتیاز 113 و 99 هر دو دوربین اصلی و سلفی گلکسی نوت 10 پلاس، این پرچمدار را در صدر جدول بهترین دوربین گوشیهای هوشمند قرار داد. کاربرد اصلی دوربین TOF که در زیر فلش گوشی قرار دارد با اپلیکیشنهای Quick Measure و 3D Scanner که باید بهطور جداگانه روی گوشی نصب شوند مشخص میشود. در اپلیکیشن Quick Measure دوربین شما به ابزار اندازهگیری تبدیل میشود. به این صورت که دوربین DepthVision و واقعیت افزوده با هم جفت میشوند تا اندازهگیری در لحظه را برای اشیا و سوژههای قابل اندازهگیری فراهم کنند. اپلیکیشن 3D Scanner نیز به شما اجازه میدهد عکس 360 درجه از یک شیء بگیرید و آن را به GIF متحرک قابل اشتراک تبدیل
کنید.
بدون شک هدف اصلی سامسونگ از تولید و هدف اصلی مشتریان از خرید گلکسی نوت، وجود چوب جادو یا همان اس پن معروف است. ابزاری که توانمندیها و قابلیتهای کلیدی یک گوشی هوشمند را چندین برابر میکند. به فرایندهای زمانبر سرعت میبخشد و با قابلیتهای ارتباط از راه دور، فرایندهای زجرآوری مانند گرفتن عکسهای سلفی چندنفره را بسیار راحت میکند. تمرکز سامسونگ از ابتدای تولید سری نوت قابلیت نوشتن با قلم روی گوشی بود اما اکنون بعد از گذشت یک دهه، نوشتن به کوچکترین قابلیت این چوب جادویی تبدیل شده است. اگر قفل گوشی باز باشد، با درآوردن قلم از داخل گوشی منوی شناوری ظاهر میشود که پیشنهادهای مختلفی در حیطه تواناییهای قلم اس پن به کاربر میدهد، البته این برنامهها قابل تغییرند. گزینههای منوی پیشفرض از این قرار است: ایجاد یادداشت جدید، مشاهده یادداشتها، بریدن قسمتی از صفحهنمایش، یادداشت روی صفحهنمایش، ایجاد پیام متنی/تصویری متحرک یا همان Live Message، AR Doodle و در نهایت ترجمه متن. تبدیل دستنوشتهها به متن دیجیتالی و قابل کپی یکی از قابلیتهای اس پن بود که به خاطر دقت و تشخیص ضعیف تقریباً کسی از آن استفاده نمیکرد. اما این قابلیت در نوت 9 تقریباً بهبود چشمگیری داشت و حالا در نوت 10 بدخطترین افراد هم میتوانند دستنوشته خود را به متن قابل کپی تبدیل کنند. با بریدن قسمتی از یک عکس که در آن نوشته وجود دارد میتوانید آن نوشته را از متن جدا و کپی کنید یا تغییرش دهید. بخش ترجمه با کمک سرویس گوگل اکنون از 40 زبان پشتیبانی میکند. کافی است پس از دانلود دیکشنری زبانهای مورد نظر قلم اس پن را با فاصله بالای کلمه مورد نظر نگه دارید تا منوی شناور ترجمه و تلفظ کلمه باز شود. سامسونگ به قلم اس پن نوت 10 قابلیت نوشتن روی تقویم و همچنین نوشتن روی ویدئوی در حال ضبط از صفحهنمایش را اضافه کرده است که برای آن دسته از افرادی که ویدئوی آموزشی تولید میکنند کاربرد بسیار زیادی دارد. حسگرهای حرکتی جدیدترین قابلیت اضافه شده به قلم نوت 10 است. با حسگر حرکتی (Air actions) با حرکات دست گوشی کنترل میشود. این حرکتها به صورت حرکت افقی، عمودی، ساعتگرد و پادساعتگرد تنظیم شدهاند که در برنامههای مختلف کاربردهای مختلفی دارند؛ برای مثال در نرمافزار دوربین با حرکت به سمت چپ و راست میتوان بین منویهای مختلف دوربین جابهجا شد و با حرکت بالا یا پایین، دوربین اصلی و دوربین سلفی فعال میشود. با حرکت ساعتگرد یا پادساعتگرد زوم دوربین زیاد و کم میشود. در نرمافزار پخش موسیقی حرکت عمودی صدا را کم و زیاد میکند و با حرکت افقی میتوان بین آهنگ قبلی و بعدی جابهجا شد. کاربردهای قلم اس پن در نرمافزارهای مختلف زیاد است که به توضیح همه آنها نمیپردازیم.
در ابتدای امر برای استفاده از گوشی سامسونگ روی صفحهنمایش بزرگتر مجبور به تهیه ابزار جداگانه و قیمتی سامسونگ دکس بودیم. سامسونگ دکس با آمدنش تکنولوژی را چند گام به جلو برد. اما لزوماً اول بودن بهتر بودن نیست. بلافاصله بعد از معرفی سامسونگ دکس، شرکت رقیب چینی تنها با استفاده از کابل شارژ این قابلیت را به گوشی جدیدش آورد. دکس رفتهرفته بهتر شد و اکنون با اتصال همان کابل شارژ به لپتاپ یا تلویزیون، میتوان از دکس استفاده کرد اما این در حالی است که شرکت رقیب همان کابل را هم از سال گذشته حذف کرد و بدون اتصال سیم و به صورت وایرلس نمایشگر گوشی را روی صفحهنمایشهای بزرگتر میاندازد. سامسونگ در این زمینه مانند بسیاری از تکنولوژیهای دیگر پیشگام بوده اما در این یکی لزوماً پیشرو نبوده است. بهتر است دکس برای پیشی گرفتن از رقبا و جبران عقبماندگی این سالها در سری بعدی کهکشانی سامسونگ حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. البته سامسونگ در مراسم رونمایی از سری گلکسی نوت 10 مدیرعامل شرکت مایکروسافت را دعوت کرد تا با حضور در مراسم و یک سخنرانی کوتاه خبر از همکاری این دو شرکت بدهد. ساتیا نادلا در این مراسم گفت: مشارکتهای خود را با سامسونگ گسترش دادهایم تا مردم بتوانند با استفاده از هر دستگاهی در هر زمان، بهرهوری بیشتری داشته باشند. ترکیب تجربیات ما با تجربیات سامسونگ باعث قدرتمندتر شدن دستگاههای جدید میشود. این در حالی است که نسخه موبایلی نرمافزارهای آفیس و outlook (نرمافزار ایمیل مایکروسافت) روی گوشی گلکسی نوت 10 به صورت پیشفرض نصب شده است. که این نرمافزارها در اتصال گوشی به ویندوز، که محیطی شبیهسازیشده به ویندوز را از طریق دکس خلق میکند، کاربرد بالایی دارند.
اگر از اکثر کسانی که لپتاپ خانگی تهیه میکنند سوال شود به چه دلیل این لپتاپ را تهیه کردی، احتمالاً با این پاسخ روبهرو خواهیم بود: من فقط آهنگ گوش میدهم، میخواهم با آن چرخی در اینترنت بزنم و گاهی یک فیلم سینمایی تماشا کنم. قطعاً کسی که لپتاپی را برای دیدن فیلم و گوش دادن به موزیک تهیه میکند یک گوشی هوشمند هم دارد. حال اگر مشخصات یکی از همان لپتاپهای خانگی را با گوشی گلکسی نوت 10 پلاس مقایسه کنیم، متوجه اضافه بودن حضور یک لپتاپ دست و پا گیر خواهیم شد. جایی که لپتاپ یک کیلو و چند گرمی حرفی در مقابل یک گوشی 196 گرمی برای گفتن ندارد. وقتی گوشی هوشمندی حافظه داخلی 512 گیگابایتی دارد و با استفاده از کارت حافظه خارجی یک ترابایتی تا یک و نیم ترابایت قابل ارتقاست و پردازنده هفت نانومتری اگزینوس 9825 در کنار پردازنده گرافیکی Mali-G76 MP12 وظیفه اجرای سنگینترین برنامهها را همزمان با اجرای حجیمترین بازیها بر عهده دارد در حالی که 12 گیگابایت حافظه رم در اختیار کاربر قرار گرفته است و به یک اسپیکر استریو با کیفیت مجهز است دیگر چه نیازی به بودن یک لپتاپ در آن وزن و ابعاد است؟ آیا این بازتعریف استفاده از گوشیهای هوشمند برای آینده نیست؟ آیا این مساله نشان از آن دارد که قرار است در آیندهای نهچندان دور، همه وسایل مورد نیاز بشر در جیبش خلاصه شود؟ هرچه هست گلکسی نوت 10 پلاس تمام نیازهای یک کاربر بهروز را در سال 2019 میلادی به خوبی و با شایستگی تامین میکند. اگر مدیری پرمشغله باشید که تمام روز یک دفترچه یادداشت برای یادآوری قرارهای ملاقات، تسکهای باقیمانده و خلاصه جلسات همراهتان است یا اگر طراح و نقاش هستید و نمیتوانید تمامی وسایل نقاشی پرهزینه و مصرفی و دست و پا گیر خود را به راحتی به این طرف و آن طرف ببرید، یا گیمری هستید که حتی بهترین گوشیهای روز دنیا در دستانتان داغ و در نهایت هنگ میکنند، گلکسی نوت 10 پلاس برای شماست. این گوشی با تمام امکانات و ویژگیهای برجسته به یک باتری 4300 میلیآمپری مجهز شده است تا هیچگاه کاربر را نصفه و نیمه در میان روز تنها نگذارد. همچنین به خاطر جلوگیری از اتلاف وقت و سریعتر شدن روند انجام کارها یک شارژر 25 واتی برای این گوشی تعبیه شده است که تنها با نیم ساعت شارژ گوشی تا یک روز کامل بازدهی پیدا میکند. این گوشی به شارژر وایرلس معکوس نیز مجهز است تا اگر در طول سفرهای کاری یا تفریحی، به یکباره شارژ ساعت هوشمند یا هنذفری وایرلستان تمام شد یا گوشی تلفن شخص همراه شما خاموش شد به عنوان یک ناجی به داد شما و بقیه برسد. گلکسی نوت 10 پلاس در رنگهای مشکی، سفید صدفی و سفید رنگینکمانی در بازار موجود است.