skip to Main Content
دیجی‌ پی
کانال بله پیوست
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

آینه‌ شناسایی

۱۵ اسفند ۱۳۹۷

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۶۶

وقتی از احراز هویت صحبت می‌کنیم از چه حرف می‌زنیم؟ آیا نام من برای شناسایی‌ام کافی است؟ شماره شناسنامه یا کد ملی‌ام تا چه حد امکان شناسایی مرا فراهم می‌کند؟
یکی از چالش‌هایی که تقریباً از ابتدای امسال مدیران فناوری اطلاعات کشور از سویی و مدیران امنیتی از سوی دیگر با آن مواجه بودند و با گذشت هر ماه جدی‌تر و در نهایت تبدیل به یک چالش اساسی میان کسب‌وکارهای فعال در این فضا و پلیس فتا شد همین موضوع احراز هویت است. جداسازی مسئولیت پلتفرم از محتوا تقریباً از ابتدای امسال نقل محافل مدیران استارت‌آپ‌ها بود و بارها پس از هر بار فیلتر شدن اعلام می‌کردند مسئولیت محتوایی که از طریق پلتفرم ارائه می‌شود با آنان نیست بلکه مسئولیت مستقیمش با شخص منتشرکننده است. همین اختلاف نظر موجب فیلتر شدن چندباره پی‌پینگ و سهامیاب شده بود؛ اما چیزی که گویا آن زمان از نگاه‌ها پنهان مانده بود یا به آن توجهی نمی‌شد نحوه احراز هویت کاربران بود. چنان‌که اگر امکان شناسایی یا راهکاری برای شناسایی تولیدکنندگان محتوا در اختیار دستگاه قضایی کشور بود شاید راه ساده‌تر را که همان محدود کردن مدیر کسب‌وکار و ارائه‌دهنده پلتفرم بود انتخاب نمی‌کردند.
احراز هویت شاید از یک منظر ساده به نظر برسد. با داشتن شناسنامه و کارت ملی، هویت ایرانی‌ها مشخص است و به سادگی می‌توان از احوال شخصیِ آنان مطلع شد اما این شناسایی در فضای مجازی به سادگی نیست زیرا دیگر شناسنامه کاربردی ندارد و کد ملی به تنهایی کافی نیست. اینجاست که دولت باید داده‌های اطلاعاتی خود را از افراد غنی‌تر کند. شماره موبایل اگر یکی از ابزارهای شناسایی افراد در فضای مجازی به شمار می‌آید بی‌شک کد پستی شاخص دیگری است که تاکنون چندان به آن توجه نشده بود. شاید مدیران کشور تصور نمی‌کردند در یک دوره زمانی کوتاه حجم استفاده از بسترهای الکترونیکی در کشور چنان گسترده می‌شود که دیگر داده‌های پایه به تنهایی برای شناسایی افراد کافی نیست.
در شرایط فعلی بسیاری از کارشناسان برای احراز هویت به شماره موبایل اتکا می‌کنند و آن را ابزاری برای شناسایی افراد در فضای مجازی می‌دانند. شاید شماره موبایل افراد ابزاری برای شناسایی در این فضا باشد اما بی‌شک این پایگاه داده با فرض تکمیل بودنش به تنهایی نمی‌تواند تکاپوی نیاز جامعه رو به رشد را داشته باشد. اتصال سامانه‌‌ها به یکدیگر و تکمیل هر کدام از آنان و امکان انتقال اطلاعات و چک کردن‌شان با یکدیگر می‌تواند یکی از راهکارها باشد اما در مقابل باید امکان استفاده از این سامانه‌ها برای بخش‌های سرویس‌دهنده نیز فراهم شود چون اگر این اطلاعات به تنهایی در اختیار دولت گذاشته شود و مزیت استفاده انحصاری از آن را داشته باشد بی‌شک نمی‌توان امیدوار بود که بخش خصوصی بتواند سرویس‌گیرندگانش را شناسایی کند و در صورت لزوم یا رخ دادن هرگونه تخلفی اطلاعات مورد نیاز را در اختیار دستگاه‌های مسئول قرار دهد.
معمولاً وقتی اتفاقی می‌افتد دنبال رفع آن مشکل می‌رویم و پیش از آن هرچند بسیاری از کارشناسان و آینده‌پژوهان بروز آن اتفاق را پیش‌بینی می‌کنند اما اقدام عملی برای جلوگیری از وقوع آن صورت نمی‌گیرد. حال که مشکل جدی شده است و تمام افراد در مورد آن صحبت می‌کنند شاید بتوان امیدوار بود مشکلی که از اول امسال به شکل‌های مختلف نمود می‌یافت امکان رفع آن در روزهای پایانی سال فراهم شود.

این مطلب در شماره ۶۶ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۶۶ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/8a

روزنامه‌نگاری را از سینما شروع کردم؛ با این تصور که یک روزنامه‌نگار باید از هر حوزه‌ای سر دربیاورد. خیلی زود اما یک اتفاق ساده مسیرم را به سمت روزنامه‌نگاری اقتصادی برد و پایم به تحریریه روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی و همشهری اقتصادی باز شد. زندگی حرفه‌ای من کلاً با همین اتفاق‌های ساده جلو رفته است. یکی دیگر از آنها باعث شد همکاری نیمه‌وقتی با هفته‌نامه عصر ارتباط را در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی شروع کنم. آن کار نیمه‌وقت خیلی زود تمام‌وقت شد و ۹ سال ادامه پیدا کرد؛ تا اینکه باز هم یک اتفاق، مسیر را عوض کرد. این بار مقصد پیوست بود؛ رسانه‌ای که همراه با همکارانم پایه گذاشتیم و سال‌هاست خانه حرفه‌ای من است. به‌عنوان یکی از بنیان‌گذاران پیوست، از سال ۱۴۰۱ سردبیری آن را بر عهده گرفتم؛ هرچند سردبیر شدن باعث نشد از خبرنگاری فاصله بگیرم. هنوز مصاحبه می‌کنم، گزارش می‌نویسم، سؤال می‌پرسم و دنبال سوژه‌ای می‌گردم که ارزش روایت کردن داشته باشد. تجارت، بانکداری و دولت الکترونیکی علاقه‌های قدیمی من هستند، اما در این سال‌ها تنظیم‌گری، اینترنت، اقتصاد دیجیتال و حالا هوش مصنوعی هم به آنها اضافه شده‌اند. بیشتر از خود فناوری، برایم این مهم است که فناوری و تصمیم‌هایی که درباره آن گرفته می‌شود چه تغییری در زندگی مردم و کسب‌وکارها ایجاد می‌کند. و احتمالاً اتفاق ساده بعدی، باز هم چیزی به این فهرست اضافه خواهد کرد.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

✖ برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو