نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۸ خرداد ۱۴۰۳
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
شهابالدین خدابخش مدیرعامل بازار میگوید با اینکه هیات پذیرش فرابورس به صورت شفاهی ورود آنها به بازار سرمایه را تایید کرده اما تاکنون ابلاغ کتبی آن به دست بازار نرسیده و دلیل ابلاغ نشدن موافقت نیز از سوی فرابورس اعلام نشده است.
مدیرعامل بازار، شهابالدین خدابخش، در اولین گفتوگوی فصل جدید از سلسله گفتوگوهای «پیوست سی» میگوید تعداد کاربران بازار ۴۵ میلیون تا ۵۰ میلیون نفر است و در مورد نتیجه ورود به بورس بازار هم توضیح میدهد: هرچند به صورت شفاهی هیات پذیرش فرابورس ورود ما را تایید کرد اما ما همچنان منتظر ابلاغ کتبی آن هستیم. جالب اینجاست که دلیل ابلاغ نشدن این موافقت نیز از سوی فرابورس اعلام نشده و آنها نمیتوانند دلیل عدم ابلاغ را بگویند.
خدابخش همچنین درباره خود و فعالیتهایش به آرش برهمند میگوید: در گیلان مهندسی مکانیک و MBA را در دانشگاه شریف خواندهام. یکی از علاقهمندیهایم این بود که تحلیلگر مالی در صنعت IT باشم. از سال ۹۵ به عنوان تحلیلگر مالی در بازار مشغول فعالیت شدم و از اواخر سال ۴۰۱ به پیشنهاد سرمایهگذاران و به خصوص مدیرعامل قبلی بازار «علیرضا احمدی» مدیرعاملی بازار را بر عهده گرفتم.
خدابخش در زمینه نحوه فعالیتهای سازمانی در بازار توضیح میدهد: فرهنگ سازمانی بازار بر تفویض اختیار و تمرکززدایی و توزیع وظایف تدوین شده است و فعالیتها شخصمحور نیست. روزانه تقریباً ۴۵ تا ۵۰ میلیون کاربر از بازار استفاده میکنند و شرکت اساس فعالیتهای خود را بر بهرهوری بالاتر گذاشته است.
او همچنین در زمینه فعالیتهای بازار هم تشریح میکند: بازار از سال ۹۰ فعالیت خود را آغاز کرده و طی این سالها موتور توسعه مارکت هم شده است. در سال ۱۴۰۲ حدود سه میلیارد نصب آپدیت دادهایم.
طی این سالها بر حسب نیاز تدوین استراتژیمان را روی نیازهای بازار و پاسخ به آن گذاشتهایم و امرور بازار بالغ تری را پیش رو داریم و به همین خاطر باید دقیقتر فرصتها و ریسکهای بازار را ارزیابی کنیم. علاوه بر اینکه بنا بر شرایط اقتصادی و روند بازار در برخی زمینهها مجبور شدیم استراتژیهایمان را تغییر دهیم. از ۳۰۰ نفر نیروی انسانی سال ۱۴۰۱ حالا به ۱۶۰ نفر رسیدهایم و تغییراتی زیرساختی را در بازار رقم زدهایم.
مدیرعامل بازار همچنین در زمینه بلوغی که شرکتها را گاه محتاط میکند نیز میگوید: این موضوع دو بعد دارد، یک بعد بیرونی است که مربوط به کاربران بازار است و بعد دیگر توسعهدهندگان نرمافزار است که در هر دو سوی آن روال معتقد نبودهاند ما محتاطتر شدهایم. چون ما همچنان در تلاشیم مکانیسمها را به گونهای زنده نگه داریم که نیروهای ما بتوانند هر طرح خلاقانهای را با ما پیگیری و اجرا کنند و نیروها انگیزه برای تغییر و پویایی داشته باشند.
یکی از موضوعاتی که دیوار در سالهای اخیر به شکل جدی به آن پرداخته موضوع باگ بانتی است. خدابخش دراینباره توضیح میدهد: باگ بانتی را به یک میلیارد افزایش دادهایم، چون موضوع امنیت در کسبوکارمان امری حیاتی است. گرچه ما در بازار اطلاعات حداقلی از کاربران میگیریم اما در نهایت میخواهیم امنیت کامل در فضای کسبوکارمان جاری باشد. اتفاقاتی که در سالهای اخیر رخ داد نشان داد برخی این موضوع را جدی نگرفتهاند. ما تاکنون ۲۰۰ میلیون باگ بانتی پرداخت کردهایم که واقعاً ارزش داشت. چون از سویی در میان کاربرانمان اعتماد ایجاد کردهایم و تیمهای فنی معیار سنجش پیدا کردهاند. در شرایطی که دانش فنی امنیت محدود شده است، این راهکارها میتواند راهگشا باشد.
مدیرعامل بازار همچنین درباره سیاستهای کلی فیلترینگ توضیح میدهد: ما خوشحالیم که رقیب خارجی هم وجود داشته باشد اما متاسفانه رویکرد قانونگذار این نیست. اتفاقاً در دورههایی که گوگلپلی فیلتر نبوده است ما بهتر رشد کردهایم چون تفاوت ما در ارزش بیشتری است که برای کاربران بومی خلق کردهایم. برای هر توسعهدهنده ایرانی نیز راحت نیست که اپلیکیشن خود را در پلتفرمهای خارجی توسعه دهد. چون محتوای ما زبان فارسی و بومی است و موضوع اپلیکیشنهای بانکی در بازار مطمئنتر است. آمار کلاهبرداریها از اپهای بانکی ایرانی که در گوگلپلی نصب شده بیشتر است.
خدابخش همچنین در زمینه ورود به بورس بازار میگوید: برای مجموعه بازار هم مثل هر کسبوکار دیگری که سیکلهای لازم را طی کرده اتفاق باارزشی است که سرمایهگذاران و بنیانگذاران بتوانند خارج شوند و احتمالاً بیزینس دیگر راهاندازی کنند. چون بدیهی است کسانی که در این حد توانایی دارند بتوانند کسبوکار دیگری راه بیندازند. اما متاسفانه در طول سه چهار سال اخیر بهرغم تلاشهایمان این اتفاق نیفتاد. این در حالی است که IPO روش استاندارد خروج است. اما به طرز ناجوانمردانهای هر بار به مشکل برخوردیم. از سال ۹۸ چندین بار با فرابورس وارد بحث شدیم و به هیات پذیرش هم رسیدیم و رأی مثبت شفاهی را گرفتیم اما در عمل و در پاسخ کتبی به نتیجه نرسیدیم. گویا فرابورس هم نمیتواند کتبی جواب بدهد و احتمالاً آنها هم علت را نمیدانند.