skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

صدای بلند دوستان قدیمی

۷ خرداد ۱۴۰۳

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۱۲۳

ورود پلتفرم‌ها یا سکوهای ارائه‌دهنده خدمات به حوزه سلامت اولویت‌ سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری را تغییر داد.

هیچ‌گاه ارائه خدمات توزیع آنلاین دارو یا ارائه خدمات ویزیت آنلاین و آزمایش در محل، اولویت کاری وزارت بهداشت نبود و تصمیمی برای ارائه خدمات به صورت آنلاین نداشت. از همین رو زمانی که با موج این درخواست مواجه شد اولین گزینه‌اش بی‌توجهی به آن و در مرحله بعد ممنوعیت ارائه این خدمات بود.

از سویی بسیاری از کسب‌وکارهایی که در لایه ارائه خدمات به صورت فیزیکی شکل گرفته بودند، ارائه خدمات به صورت آنلاین و در لحظه، کسب‌وکارهای آنها را معرض خطر قرار می‌داد و از آنجا که این مدل کسب‌وکارها سبقه بیشتری در ارتباط با بخش دولتی ارائه خدمات حوزه سلامت داشتند ساده‌تر می‌توانستند مدیران و تصمیم‌گیران را نگران چگونگی ارائه خدمات به طور الکترونیکی کنند. آنها از ترس از دست دادن بازار خود با بهانه‌هایی چون حفظ حریم خصوصی بیماران و امنیت، سیاست‌گذار را بیش ‌از پیش محتاط و در فرایند تصمیم‌گیری چالش‌ها را پررنگ‌تر می‌کردند. از سویی انحصار طولانی مدت شکل‌گرفته در این حوزه موجب می‌شد برخی از کسب‌وکارها که صدای بلندتری نیز داشتند بدون توجه به منافع عمومی همچنان بر ارائه خدمات به صورت گذشته تاکید کنند.

سیاست‌گذار این حوزه نیز با توجه به اولویت‌های از پیش تعیین‌شده‌اش و ترس از نوآوری و ناشناخته بودن آن فضا همچنان بر اولویت‌های گذشته خود تاکید می‌کرد فارغ از آنکه بازار تغییر کرده است و اگر به سمت ارائه خدمات به سبک و سیاقی جدید نرود کسب‌وکارهای جدید و متقاضیان این کسب‌وکارها منتظر تنظیم‌گری آنها نمی‌شوند.

اولویت وزارت بهداشت شاید جمع‌آوری داده‌ها در حوزه‌های مختلف سلامت کشور باشد و به‌کارگیری فناوری اطلاعات در نظام بهداشت و سلامت کشور، اما شهروندان نیاز دیگری دارند. برای مثال درست زمانی که وزارت بهداشت به ‌دنبال استفاده و کاربردی کردن هوش مصنوعی در زیرساخت‌های سلامت کشور و تولید ابزارکی برای پزشکان به منظور ساده‌تر کردن کار آنان در بیمارستان‌ها بود، شهروندان و کسب‌وکارها از او می‌خواستند سرویس‌دهی را برای آنها ساده‌تر کند. در اصل آنها نیازمند نمود بیرونی استفاده از فناوری اطلاعات بودند، هرچند در نهایت سیاست‌های بلندمدت وزارت بهداشت برای الکترونیکی و دیجیتالی کردن نظام سلامت به نفع کل جامعه خواهد بود.

بی‌شک کسب‌وکارهای جدید سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری را برای بخش حاکمیت سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌کند اما به‌سادگی می‌تواند شفافیت بیشتری در اکوسیستم ایجاد کند و داده‌هایی را که شاید تاکنون جمع‌آوری‌شان برایش چندان مقدور نبود با یک مصوبه الزام‌آور جمع‌آوری کند و از سویی با سرمایه‌گذاری‌ای که بخش خصوصی انجام می‌دهد بخشی از پروژه‌های معوق خود را به سرانجام برساند. اما در این میان بی‌شک برخی از دوستان قدیمی که صدای بلندتری دارند مخالفان اصلی تغییرات خواهند بود و از ترس از دست رفتن منافع‌شان با هرگونه تغییری مخالفت خواهند کرد.

این مطلب در شماره ۱۲۳ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۱۲۳ پیوست
دانلود نسخه PDF
https://pvst.ir/hzp

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو