هوش مصنوعی Omi؛ دستیار شخصی که ذهن شما را میخواند
دستگاه جدید هوشمند پوشیدنی به نام Omi به میدان ابزارهای فناوری هوش مصنوعی آمده است.…
۳۰ دی ۱۴۰۳
۸ مهر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ مهر ۱۴۰۲
شب گذشته شرکت اوپنایآی که به تازگی از یک مدل مولد تصویر جدید رونمایی کرده بود، چتبات محبوب ChatGPT را بروزرسانی کرد و حالا این ابزار از ارتباط کلامی نیز پشتیبانی میکند. این قابلیت جدید ChatGPT را به عرصهای وارد میکند که پیش از این تحت سلطه سیری، الکسا و دستیار صوتی گوگل بود.
به گزارش پیوست، ChatGPT که خیلی زود رکورد ۱۰۰ میلیون کاربر را تنها با مکالمه متنی پشت سر گذاشت، حالا به ارتباط کلامی و پاسخ تصویری مجهز شده که میتواند تعداد کاربران این روبات را بیش از پیش افزایش دهد.
بروزرسانی جدید ابزارهای اوپنایآی درست همزمان با پایان تابستان و بازگشایی مدارس و دانشگاهها انجام گرفته است. ریزش کاربران ChatGPT در تعطیلات تابستانی نشانگر آن است که دانشآموزان و دانشجوییان بخش مهمی از کاربران این پلتفرم به حساب میآیند.
قابلیت ارتباط کلامی این ابزار مبتنی بر یک مدل جدید متن به گفتار است که از روی متن و یک الگوی چند ثانیهای از صحبت انسان، پاسخ صوتی ارائه میکند. اوپنایآی با همکاری دوبلورهای شناخته شده، ChatGPT را به پنج حالت متفاوت صوتی مجهز کرده است.
به گفته اوپنایآی،نسخه جدید و مجهز به صورت ChatGPT برای مشترکان ChatGPT Plus، یک خدمت ماهانه به قیمت ۲۰ دلار، عرضه میشود اما پاسخ صوتی تنها برروی آیفون، آیپد و دستگاههای اندرویدی امکان پذیر است.
با اینکه رقابت اوپنایآی با ابزارهای مختلف گوگل، از جمله بارد و حالا دستیار صوتی این شرکت، بر کسی پوشیده نیست، اما پیش از این بروزرسانی خبری از رقابت مستقیم با سیری و الکسا، دستیارهای صوتی اپل و آمازون، نبود.
سیری که از اکتبر ۲۰۱۱ آغاز به کار کرده، فرمانهای صوتی اکوسیستم اپل را به اجرا میگذارد و در تمامی ابزارهای این غول تکنولوژی ریشه دوانده است. سابقه اپل نیز نشان میدهد این شرکت روی خوشی به رقابت مستقیم دیگر شرکتها نشان نمیدهد. بلیکس (Blix)، ارائه دهنده یک اپلیکیشن ایمیلی در سال ۲۰۱۹ مدعی شد که اپل به دلیل رقابت مستقیم محصول این شرکت با اپلیکیشن پیشفرض این شرکت، ردهبندی این ابزار را کاهش داده و این در حالی است که رتبه بلیکس در پلتفرمها و فروشگاههای دیگر بالاتر است.
افزون بر این، سیستمعامل iOS برخلاف اندروید در انحصار اپل و مبتنی بر مقررات این شرکت است و با وجود اعتراض چندین توسعه دهنده به فعالیت ضد رقابتی این شرکت، راه نفوذ دیگری به بازار مهم آیفون و دیگر ابزارهای این شرکت وجود ندارد.
با اینکه کوپرتینوییها هنوز به صورت رسمی به حوزه هوش مصنوعی مولد ورود نکردهاند، اما گزارشهای مختلف از سرمایهگذاری این شرکت روی ساخت و توسعه ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی میگویند و تاریخ اپل نشان داده که این شرکت شاید در صنایع جدید همیشه اولین نباشد، اما به لطف اکوسیستم گسترده و طرفداران پر و پا قرص خود، حتی با ورود دیرهنگام نیز سهم زیادی از بازار را در دست میگیرد.
از سوی دیگر، شرکت آمازون مالک الکسا نیز به تازگی این دستیار صوتی را به هوش مصنوعی مولد مجهز کرده و قرارداد ۴ میلیارد دلاری این شرکت با آنتروپیک، ردپای غول تجارت الکترونیک آمریکا را در صنعت هوش مصنوعی پررنگتر میکند و احتمالا باید منتشر پیشنهادات و خدمات تازهای از این شرکت باشیم.
اوپنایآی، گوگل و مایکروسافت با ChatGPT، بارد و بینگچت، در حال حاضر مهمترین بازیگران عرصه هوش مصنوعی همهکاره به حساب میآیند. با اینکه در گذشته نیز ابزارهای هوش مصنوعی مختلفی با تخصصهای خاص داشتیم، اما عصر ChatGPT را میتوان آغازگر ورود هوش مصنوعی به تمامی بخشها و نزدیک شدن عملکرد آن به انسان دانست.
دستیارهای صوتی شاید چندین دستور خاص را به خوبی اجرا کرده و با دسترسیهای خاص به اکوسیستم گوشی یا دیگر ابزارهای هوشمند جایگاه خود را حفظ کنند، اما ارتباط کلامی با ChatGPT برای کاربران واقعیتر است و همین سهولت ارتباط احتمالا به برگ برندهای در دست اوپنایآی و دیگر ارائه دهندگان چتبات تبدیل شود. همچنین پنج گزینه مختلف از صدا پیش روی کاربران است که ارتباطی طبیعی و بهتر را امکانپذیر میکند.
افزون بر این، هوش مصنوعی امکان اصلاح را برای ChatGPT، فراهم میکند. برای مثال در یکی از موارد، روزنامه نگار نیویورک تایمز از این ابزار خواست تا «Gym» به معنی باشگاه را هجی کند و پس از آنکه چتبات به اشتباه آن را «J-I-M» هجی کرد گفت که «نه، آن یکی gym» و ChatGPT پاسخ داد: «خب، فهمیدم به چی اشاره میکنی. همان جایی که مردم برای ورزش میروند و هجی آن G-Y-M است.» این تکنیک به یادگیری تقویتی برمبنای بازخورد انسان معروف است.
سهام داری مایکروسافت در اوپنایآی باعث شده تا تقریبا هرگونه بروزرسانی ChatGPT مساوی با بروزرسانی بینگچت باشد و باید انتظار قابلیت مشابهی را از گوگل، شرکت پیشتاز هوش مصنوعی که البته از نگاه تحلیلگران در رقابت با اوپنایآی و مایکروسافت عقب افتاده، داشته باشیم.