سخنگوی قوه قضائیه: ۳۰۰ بیمارستان به سامانه رهگیری دارو متصل نیستند
حدود ۸۰۰ بیمارستان کشور سامانههای خود را از طریق وبسرویسها به سامانه رهگیری دارو متصل…
۲۲ مهر ۱۴۰۳
۲۵ مرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
با اعلام رئیس مرکز بهبود محیط کسبوکار وزارت اقتصاد، سازمان غذا و دارو قرار است شکایتهای خود علیه پلتفرمهای توزیع دارو را پس بگیرد و از این پس به تنظیمگری این حوزه بپردازد. این اتفاق ممکن است شروعی بر پایان اختلافات وزارت بهداشت و این پلتفرمها باشد.
به گزارش پیوست، اختلاف وزارت بهداشت و پلتفرمهای توزیع دارو مساله تازهای نیست. از حدود دو سال پیش که رئیس سازمان غذا و دارو، پلتفرمهای توزیع دارو را ناصرخسروی مجازی خواند تا سال گذشته که رئیس سازمان غذا و دارو صراحتا فروش آنلاین دارو را غیرقانونی دانست، چنین مسائلی در جریان بوده است. حال اما به نظر میرسد وزارت بهداشت از مواضع پیشین خود علیه پلتفرمها اندکی عقبنشینی کرده است.
امیر سیاح، رئیس مرکز بهبود محیط کسبوکار وزارت امور اقتصادی و دارایی خبر داده در پی درخواست پلتفرمهای توزیع دارو از هیات مقرراتزدایی برای قانونمند شدن شرایط کارشان، قرار است سازمان غذا و دارو به جای شکایت، وارد حوزه تنظیمگری فعالیت آنها شود.
سیاح گفته است: هیات مقرراتزدایی این درخواست را پذیرفت و از سازمان غذا و دارو خواست در اسرع وقت مقررات و حد و حدود فعالیت سکوهای توزیع دارو را روشن کند که خوشبختانه پذیرفتند، زیرا آنها نیز قبول دارند که فعالیت توزیع دارو به سمت سکوهای آنلاین میرود و در آینده داروخانهها بیشتر در کارهای تخصصی توزیع دارو و نه رساندن آن به بیمار، فعالیت خواهند کرد.
طی چند ماه اخیر نهادهای مختلف حاکمیتی، از فعالیت پلتفرمهای دارورسانی حمایت کرده بودند و به نظر میآید این اقدامات اکنون نتیجه داده است. میانه تیرماه بود که معاونت حقوقی ریاستجمهوری از وزارت بهداشت خواست بدون نیاز به دریافت مجوز جدید هرچه سریعتر سازوکار فعالیت بخش خصوصی در حوزه سکوهای سلامتمحور را مشخص کند.
پس از تاکید معاونت حقوقی، در جلسهای که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی برگزار کرد، توافق شد بسترهای آگهی آنلاین فقط اجازه ثبت آگهی برای دستههای زیبایی و پزشکی به کسانی دهند که صلاحیت و هویت آنان تایید شده است. آنان نیز از طریق امتا و با اتصال به سامانه نظام پزشکی کشور صلاحیت و هویت پزشکان فعال را تایید میکنند و پس از آن اجازه درج آگهی در پلتفرمهای تبلیغات آنلاین میدهند.
چند روز پس از آن، مجتبی توانگر، رئیس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس، در نامهای به وزیر بهداشت به اعطای مجوز انحصاری دارورسانی به یکی از بیمههای دولتی اعتراض کرد و خواستار حضور پلتفرمهای بخش خصوصی در این بازار شد.
پس از این اتفاقات، اکنون آنطور که رئیس مرکز بهبود محیط کسبوکار وزارت اقتصاد گفته، سازمان غذا و دارو قول داده سریعتر، تنظیمگری این حوزه را انجام دهد. همچنین قرار است این سازمان شکایتهایش علیه پلتفرمهای توزیع دارو را پیگیری نکند و تا یک ماه آینده دستورالعمل فعالیت آنها را ابلاغ کند.
پیش از این وزارت بهداشت در چند مقطع به وظایف خود در این رابطه عمل نکرده بود. در یکی از این مواد در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در توافقی با وزارت بهداشت امکان احراز هویت و صلاحیت ارائهدهندگان خدمات بر بستر پلتفرمها را فراهم کرده و از سویی قرار بود وزارت بهداشت چارچوب فعالیت این پلتفرمها را تعیین کند که نه تنها اقدامی انجام نداد بلکه در مواردی با فعالیت آنها مخالفت کرد.
همچنین طبق ماده ۸ آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین در حوزه سلامت، مصوب دی ماه ۱۴۰۰، وزارت بهداشت مکلف شده بود با همکاری وزارت ارتباطات ظرف ۲ ماه برنامه هوشمندسازی زنجیره تامین خدمان و فرآوردههای سلامتمحور را با محوریت رگولاتوری – اپراتوری تصویب کند که در انجام این وظیفه نیز کوتاهی کرد.
علاوه بر این از وزارت بهداشت خواسته شده بود زمینه عملیاتی شدن توزیع دارو از طریق پلتفرمهای اینترنتی را با رعایت اصل رقابت فراهم کند اما در این زمینه نیز اقدامی انجام نداد.