آمریکا پاسخ چین به اوپنایآی را در لیست سیاه قرار داد
واشنگتن شرکت Zhipu چین، مهمترین استارتآپ این کشور در حوزه توسعه مدلهای بزرگ زبانی، را…
۲۸ دی ۱۴۰۳
۲۰ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) میگوید فراگیر شدن هوش مصنوعی مولد در محل کار به نابودی فرصتهای شغلی و مشکلات اخلاقی منجر میشود. این سازمان هشدار داده است که ثروتمندترین اقتصادهای جهان باید خود را برای آشوب در بازار نیروی کار آماده کنند.
به گزارش پیوست به نقل از فایننشال تایمز، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی معتقد است که روند توسعه سریع هوش مصنوعی مولد که با هزینه بسیار پایین کارهای پیچیده نوشتاری را انجام میدهد و سهولت استفاده از این تکنولوژی جدید «نشانگر آن است که اقتصادهای OECD احتمالا در بزنگاه یک انقلاب هوش مصنوعی هستند که محل کار را به صورت اساسی متحول میکند.»
این سازمان مستقر در پاریس تازهترین مرجع اقتصادی است که درمورد تاثیر شگرف تکنولوژیهایی مثل ChatGPT هشدار میدهد. OECD در گزارش اشتغال خود میگوید که فواید بالقوه، از جمله افزایش رضایت شغلی و بهبود بهرهوری، را باید در مقابل تاثیرات منفی این تکنولوژی-به ویژه برای حرفههای ماهرانه قدیمی-سنجید.
استفانو اسکارپتا، رئیس امور اشتغال، نیروی کار و اجتماعی OECD، میگوید با وجود تاثیر ناچیز هوش مصنوعی مولد بر بازار کاری فعلی «روشن است که پتانسیل جایگزینی همچنان بالا است، که ترس از کاهش حقوق از دست رفتن شغل را افزایش میدهد.»
از جمله مشاغلی که در معرض بیشترین خطر قرار دارند میتوان به فرصتهای شغلی حوزه اقتصاد، دارو و حقوق اشاره کرد، یقه سفیدهای ماهری که حدود ۲۷ درصد از نیروی کار اقتصادهای عضو OECD را به خود اختصاص میدهند. این سهم در کشورهایی مثل ایتالیا، آلمان و فرانسه بیشتر و در انگلستان و ایالات متحده کمتر است.
با این حال دیگر اقتصاددان ها به پتانسیل مولد رشد این تکنولوژی اشاره کردهاند. گلدمن ساکس اوایل سال جاری گفت که بهرهوری حاصل از هوش مصنوعی مولد در ده سال آینده میتواند خروجی جهانی را تا ۷ درصد افزایش دهد. گفتنی است که این بانک همچنین درمورد احتمال از بین رفتن ۳۰۰ میلیون فرصت شغلی نیز هشدار داده است.
البته گزارش OECD تصریح می کند که هوش مصنوعی به پیدایش مشاغل جدید و افزایش حقوق نیز منجر میشود و بسیاری از کارکنان معتقدند این تکنولوژیها با خودکارسازی فعالیتهای خطرناک یا بیهوده باعث بهبود رضایت شغلی آنها شده است.
با این حال اسکارپتا هشدار میدهد که استفاده از هوش مصنوعی با «چالشهای اخلاقی جدی در حوزه محافظت از داده و حریم خصوصی، شفافیت و توضیحپذیری، سوگیری و تبعیض، تصمیمگیری خودکار و مسئولیتپذیری همراه است.»
نمونههای زیادی از ابزارهای استخدامی هوش مصنوعی امروزی سوگیری های انسانی علیه زنان، افراد دارای معلولیت و اقلیتهای قومی و نژادی را از خود نشان دادهاند. همچنین مدیریت الگوریتمی ممکن است با نظارت دائم و ماندگار و ارزیابی عملکرد دادهمحور، مشکلات و تنشهای کاری را افزایش دهد.
طبق اعلام OECD، برای اطمینان از اینکه خطرات هوش مصنوعی بر فوایدش سنگینی نکنند باید سریعا دست به کار شد و اعضا باید پاسخهای خود را برای «جلوگیری از جدالی رو به پایین» تنظیم کنند.
شرکتهای اتحادیه اروپا از جمله سیمنز (Siemens) آلمان و ایرباس فرانسه، به پیشنهاداتی از بروکسل برای وضع سختگیرانهترین مقررات هوش مصنوعی جهان اعتراض کردهاند. به گفته آنها کنترل شدید هوش مصنوعی ممکن است به قدرت رقابت شرکتهای ضربه وارد کند.