فیلترینگ یوتیوب را بردارید، مردم خودشان انتخاب میکنند
محمدجواد شکوری، مدیر گروه صبا ایده به اظهارت شب گذشته رسول جلیلی عضو حقیقی شورای…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۵ تیر ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۶ تیر ۱۴۰۲
فعالان حوزه لندتک، مشکل در تامین منابع مالی و هممسیر نشدن بانکها با لندتکیها را دلیل سهم یکدهمدرصدی بازار وام آنلاین در ایران میدانند و معتقدند برخلاف ادعاهایی مبنی بر سیاست انبساطی در زمینه تسهیلات، بانکها در عمل اینگونه رفتار نکردهاند و با لندتکها هممسیر نشدهاند.
به گزارش پیوست، هومن امینی مدیرعامل دیجیپی در پنل «وامهای خرد، خیزش یک بازار بزرگ» که در حاشیه روز دوم نمایشگاه الکامپ برگزار شد گفت: «در زمینه وضعیت پرداخت تسهیلات حتی با ورود لندتکها صراحتاً باید بگویم خیلی موفق نبودهایم. ما درباره بازار یکدهم درصدی لندتکها صحبت میکنیم و در جامعهای که اعتبارسنجی هنوز فراگیر نشده است، تا همینجا هم لندتکیها خوب عمل کردهاند و بیشترین ریسک را خودشان متحمل شدهاند. اما نقش تکنولوژی را نمیتوان نادیده گرفت و امیدواریم این روند بهمرور بهتر شود.»
علیرضا شفیعی مدیرعامل کیپا همچنین در پاسخ به دبیر پنل مرضیه امیری در مورد سیاستهای انبساطی در افزایش تسهیلات برای کنترل نقدینگی در کشور گفت: «تیتر روزنامهها با واقعیت فرق دارد. با اینکه دولت مدعی تسهیلگری در این امور است به واقع در عمل اینطور نبوده است. با اینکه لندتکها بهتر میتوانند خروج نقدینگی را کنترل کنند، اما همکاری لازم با لندتکها صورت نگرفته است و خبری از سیاستهای انبساطی نیست.»
پدرام ورشوکار مدیرعامل دارا هم با تایید این موضوع ادامه داد: «در واقع تخصیص منابع به لندتکها باید بیشتر شود. همین عدد یکدهم درصد در آمارها و ارقامها نشان میدهد بانکها با لندتکها هممسیر نشدهاند.»
علیرضا هوشمند رئیس هیات مدیره قسطا نیز با نگاهی به آمارها توضیح داد: «۱۴ درصد وامهای کشور در سال گذشته وامهای خرد بوده یعنی وامهای زیر ۲۰۰ میلیون تومان. سهم وام آنلاین یکدهم درصد بوده است و تنها بحث تامین منابع مالی است که این سهم را میتواند به بیش از یک درصد برساند. فعلاً از طریق بازار پول در حال تامین منابع هستیم اما همکاریهای خود را با نصر گسترش دادهایم و در پی این هستیم که سهم لندتکیها را از تسهیلات بیشتر کنیم.»
محمدصادق آزادانی رئیس کمیسیون لندتک نصر تهران تاکید کرد: «توسعه وامهای خرد بدون فینتک امکانپذیر نیست. سندباکس مرکزی ایجاد شده است و امسال رگولیشن لندتکها اتفاق میافتد. مهم چگونگی این مسیر است. ما باید نقش لندتکها را دقیق تعریف کنیم، درست است که با وضع مطلوب فاصله داریم اما رسیدن به «یک درصد» دور از دسترس نیست. اما بحث اعتبارسنجی همیشه دغدغه بوده است و باید در این زمینه فعالتر باشیم. ما در قالب صنف منفعل نبودهایم و با توسعه تجارت الکترونیکی اتفاقات خوبی در این حوزه رخ میدهد.»
هوشمند هم ادامه داد: «قرار بوده تسهیلات تکلیفی ۲۲۰ همت پرداخت شود، اما فقط ۶ درصد این تسهیلات از سوی بانکها پرداخت شده است. از عدد تسهیلات تکلیفی پرداختنشده میتوان فهمید به طور کلی بانکها در این زمینه موفق نبودهاند و تسهیلاتیارها و لندتکها میتوانند در این زمینه کارگشا باشند.»
امینی همچنین در نقدی بر رفتار مصرفی خانوارها پس از توسعه وامهای خرد گفت: «یکی از رسالتهای لندتکها این است که بر رفتار مصرفکننده نظارت و بهداشت اعتباری را کنترل کنند. ما هنوز یکدهم درصد این بازاریم، ما هنوز تسهیلات تکلیفی را نتوانستهایم ادا کنیم پس هنوز زود است در این زمینه نگران باشیم. در واقع شرایط سخت مالی جامعه ما و تورم کار را برای رفتارهای مصرفی سختکرده است. اقتصاد دانشبنیان، رگولاتور دانشبنیان میخواهد و رگولاتور هم باید در این زمینه با آگاهی بیشتری برخورد کند.»
علیرضا شفیعی همچنین در ادامه به نقش لندتکها در ارائه تسهیلات به سازمانهای کوچک و متوسط اشاره کرد و گفت: «لندتکها میتوانند به سازمانهای کوچک و متوسط در ارائه وام به کارمندانشان کمک کنند و از همین راه در زمینه نگهداشت کارمندان و رفاه اقتصادیشان تسهیلگر باشند و لندتکها در همین نقطه هم موثر هستند.»
پدرام ورشوکار در ادامه به برنده بودن بدهکارها در جوامع تورمی اشاره کرد و گفت: «تورم بالای ۵۰ درصد و نرخهایی که هرروزه تغییر میکند نشان میدهد در شرایط تورمی بدهکارها برنده هستند. نرخ نکول را تنها لندتکیها برداشتهاند و همین موضوع آینده نامعلومی را متوجه لندتکها کرده است.»
هوشمند نیز در آخر با تایید این موضوع گفت: «رشد وامها متناسب با تورم صورت نمیگیرد. در صورتی که تعریف من از فینتک، نوآوری، سرعت، راحتی و ارزان کردن خدمات است. گزارش اعتبارسنجی در ایران ضعیف است و بیشترین ریسک متوجه خود لندتکیهاست. اکوسیستم لندتک کامل نشده و هنوز نمیتوانیم داراییهای دیجیتالی را به عنوان وثیقه قبول کنیم، اینها نشان میدهد این اکوسیستم نیاز به بلوغ بیشتری دارد.»