اسامی نمایندگان امضاکننده نامه درخواست افشای پشتپرده فیلترشکنفروشها هنوز منتشر نشده است. علیرغم برخی گمانهزنیها…
۲۴ دی ۱۴۰۳
۱۰ خرداد ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
نسخه جدید طرح صیانت در حالی تصویب شده که باید برای مدتزمان اجرای آن در صحن علنی مجلس رأیگیری شود اما تاکنون پشت درهای بسته صحن مانده است. معلوم نیست مجلس برای تعیین تکلیف آن منتظر چیست.
به گزارش پیوست، آخرین خبرهای جدی در مورد طرح صیانت زمانی بود که رضا تقیپور، رئیس کمیسیون مشترک طرح صیانت، اعلام کرد این طرح در کمیسیون تصویب شده و منتظر تصمیم هیات رئیسه است تا به صحن علنی برود تا نمایندگان در مورد مدتزمانی که قرار است اجرا شود تصمیم بگیرند. تقیپور آن زمان این را هم گفت که از اینجای کار به بعد دیگر کمیسیون دخالتی ندارد و هرچه هست بر عهده هیات رئیسه پارلمان است.
همچنان پس از گذشت نزدیک به چهار ماه از آن زمان دبیر کمیسیون در پاسخ به سوال خبرنگار پیوست در مورد اینکه طرح کی به صحن میرود و آیا قرار است محتوای آن رسانهای شود مینویسد: «سلام، اطلاع ندارم.»
کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت آبان ماه ۱۴۰۰ کار خود را شروع کرد. در این مدت دو بار طرح به مرکز پژوهشهای مجلس رفت تا نظر کارشناسان این مرکز در مورد آن شنیده شود. مرکز پژوهشها نظر مثبتی در مورد طرح نداشت و آن را مخالف با سیاستهای کلی نظام دانست. اگرچه صحبت بازوی پژوهشی مجلس تنها در حد اظهارنظر است و نمیتواند طرحهای مجلس را به خواست خود اصلاح کند اما نمایندگان عضو کمیسیون چندان روی خوشی به آن نشان ندادند.
حتی یک بار وزیر ارتباطات پادرمیانی کرد و در نامهای به رئیس مجلس خواستار اصلاح آن شد. در نهایت کلیات طرح صیانت که این بار نام نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی برای آن انتخاب شده بود ابتدای اسفندماه در کمیسیون ویژه آن تصویب شد. این اما پایان ماجرا نبود.
معاونت قوانین مجلس نامهای به هیات رئیسه مجلس نوشت و در آن از رعایت نشدن ترتیبات قانونی مجلس در جریان تصویب طرح صیانت گفت. استدلال مطرحشده این بود که طرحی که برای تصمیمگیری از صحن به کمیسیون رفته بود متفاوت با چیزی بود که تصویب شده بود، استدلالی که مورد پذیرش هیات رئیسه نیز واقع شد.
پس از آن تعدادی از نمایندگان تلاش کردند طرح از کمیسیون خارج شود تا در صحن علنی در مورد آن تصمیم گرفته شود اما آنها نیز موفق نشدند.
ابتدای شهریورماه ۱۴۰۱ در حالی که مدتها بود خبر جدیدی از طرح صیانت نبود، بخشهایی از آن عیناً در شورای عالی فضای مجازی تصویب و ابلاغ شد، بخشهایی که وظایف این شورا را بهروز و اضافه میکرد و در نهایت به قدرتمندتر شدن شورا انجامید. در آن شرایط به نظر میآمد تکلیف این طرح جنجالی مشخص شده و قرار نیست مجلس آن را تصویب کند اما اینطور نبود و همه چیز در سکوت خبری در حال پیشروی بود.
مهرداد ویسکرمی، دبیر کمیسیون طرح صیانت، ۱۷ بهمنماه ۱۴۰۱ به پیوست گفت: «کمیسیون مشترک در مورد طرح اختیار تام دارد و طرح فقط در مورد اینکه چند سال آزمایشی اجرا شود به صحن میرود.» گویا در ماههایی که خبری از طرح نبود، کارها پشت درهای بسته جلو میرفت. این در حالی است که از همان ابتدا قرار بود جلسات کمیسیون به صورت زنده پخش شود و حتی خبرنگاران در آن حضور داشته باشند.
چنانکه رضا تقیپور رئیس کمیسیون طرح صیانت گفته است، نسخه جدید طرح به کلی تغییر کرده است. حال بار دیگر به نظر میآید تصمیمگیران دنبال وقت خریدن هستند تا در زمان مقتضی کار را به سرانجام برسانند. نه خبری از رسانهای شدن نسخه جدید به گوش میخورد و نه دستور هفتگی مجلس نشانی از تعیین تکلیف مدت اجرای آن دارد.