skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

چه کسی مسئول است

۷ مهر ۱۳۹۵

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

شماره ۳۸

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۸ دی ۱۳۹۸

وقتی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خبر صدور مسترکارت را داد، متعجب شدم. مگر می‌شود وزیر وزارتخانه‌ای که باید سوار بر فناوری اطلاعات باشد خبر یک سرویس بانکی بدهد و از تفاهم‌نامه یا قرارداد بین‌المللی در حوزه مبادلات پولی و بانکی صحبت کند. وقتی اعلام کرد مجوزهای لازم از سوی بانک مرکزی نیز اخذ شده شگفتی من به عنوان یک مخاطب حرفه‌ای این حوزه بیشتر شد. چرا چنین خبری را نباید شبکه بانکی اعلام کند. زمانی ‌که خبرنگاران این حوزه به دنبال کسب خبری از اتصال شبکه بانکی ایران به شبکه‌های بین‌الملل بودند چرا مدیران بانکی در رده‌های مختلف تصمیم‌گیری اجرایی کردن این تصمیم را بسیار سخت می‌دانستند؟ حال چطور ممکن است به صورت ناگهانی وزیر وزارتخانه‌ای دیگر در برنامه‌ای که به شبکه پستی کشور مربوط است خبر از ارائه یک سرویس بانکی دهد؟
جالب اینجاست که هیچ کدام از مدیران شبکه بانکی تا زمان نوشتن این مطلب و تقریباً پنج روز بعد از انتشار اولیه خبر به هیچ وجه به صورت رسمی این خبر را نه تایید کردند و نه تکذیب. در شرایطی که مدیران بانک مرکزی به صورت غیررسمی صدور چنین مجوزی را تکذیب می‌کردند مدیرعامل ویژن اعلام می‌کرد مجوزهای لازم را از بخش ارزی بانک مرکزی دریافت کرده است. در چنین شرایطی برای هیچ کس مشخص نیست آیا واقعاً این شرکت توانسته رضایت بانک مرکزی را برای ارائه این سرویس جلب کند یا خیر و فقط از یکسری گپ‌های قانونی استفاده کرده و می‌خواهد در یک دوره زمانی هر چند کوتاه سرویسی ارائه دهد و از این محل برای خود درآمدی کسب کند یا با استفاده از ظاهر خدمات‌رسانی به مردم قصد رسیدن به اهداف دیگری را دارد. در این میان نیز مانند دوره‌های گذشته مردم خود باید ریسک این عملیات را بپذیرند. با این تفاوت که در چنین شرایطی به نظر می‌رسد این ریسک توسط دستگاه‌های نظارتی پوشش داده شده است.
تاکنون مردم برای برطرف کردن نیازشان به منظور خریدهای بین‌المللی از جمله خرید مقالات یا ثبت‌نام در همایش‌های بین‌المللی کارت‌های ویزا و مستر را به روش‌های غیرمستقیم تهیه می‌کردند اما در تمامی این مراحل از ریسک عملیات خود آگاه بودند و می‌دانستند هر لحظه امکان بلوکه شدن پول‌شان وجود دارد. در چنین شرایطی آیا مردم همچنان این پیش‌فرض در ذهن‌شان خواهد بود یا به وزیر یک وزارتخانه و مدیرعامل یکی از شرکت‌های دولتی اعتماد می‌کنند و بدون هیچ شکی اقدام به تهیه این کارت می‌کنند.
هر گاه مشتریان یکی از موسسات مالی اعتباری در کشور دچار خسران می‌شوند مدیران بانک مرکزی می‌گویند مگر ما به مردم نگفته بودیم در موسسات غیرمجاز حساب باز نکنند یا چرا مردم از بانک مرکزی استعلام نکرده‌اند، در آینده اگر مشکلی پیش بیاید بانک مرکزی چه خواهد گفت؟ آیا آن زمان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مسئولیت خسارت واردشده به مردم را بر عهده خواهد گرفت؟

این مطلب در شماره ۳۸ پیوست منتشر شده است.

ماهنامه ۳۸ پیوست
دانلود نسخه PDF
http://pvst.ir/16a
مهرک محمودی؛ قائم‌مقام سردبیر ماهنامه پیوست؛ ۳۵۰ خدمت الکترونیکی

مهرک محمودی روزنامه‌نگاری را از حوزه سینما شروع کرد و در مدت کوتاهی پس از آن، با این سودا که روزنامه‌نگار باید در تمامی بخش‌ها فعالیت کند براساس یک اتفاق خیلی ساده وارد حوزه اقتصادی شد و در روزنامه‌های صدای عدالت، آزاد، ابرار اقتصادی، فرهنگ آشتی، همشهری اقتصادی و غیره به عنوان خبرنگار فعالیت کرد. همانطور که زندگی همیشه براساس اتفاق‌های ساده جلو می‌رود، فعالیت خود را به صورت نیمه وقت در در هفته‌نامه عصرارتباط در حوزه تجارت و بانکداری الکترونیکی آغاز کرد و پس از مدتی این فعالیت نیمه وقت به یک فعالیت تمام وقت تبدیل و ۹ سال به طول انجامید اما باز هم براساس یک اتفاق آنجا را ترک کرد. حال سال‌هاست که پیوست خانه مهرک محمودی است؛ اما تجارت و بانکداری و دولت الکترونیکی تبدیل به حوزه‌های مورد علاقه او شده‌اند.

تمام مقالات

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو