بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای صرافیهای رمزارزی را اعلام کرد
بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای کارگزاریهای رمزارزی یا صرافیهای رمزارزرا اعلام کرد. به…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۹ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
۱۱ هزار فروشگاه در حال حاضر به سامانه شفافیت فروشگاهی متصل هستند و از این تعداد ۹ هزار ۶۰۰ فروشگاه با یکدیگر تبادل داده میکنند. این در حالی است که به گفته امین کلاهدوزان سرپرست توسعه تجارت الکترونیکی هدفگذاری این است که یک میلیون و چهارصد هزار فروشگاه در سطح کشور به سامانه شفافیت متصل شوند.
به گزارش پیوست، پروژه سامانه شفافیت فروشگاهی از بهمن ۱۴۰۱ با مشارکت بخش خصوصی و وزارت صمت آغاز شده است و به گفته «سیدرضا فاطمی امین» وزیر صمت، «سامانه شفافیت فروشگاهی» قرار است «سامانه جامع تجارت» را تکمیل کند.
فاطمی امین در این باره گفت: در سامانه جامع تجارت میزان تولید و حلقههای ابتدایی زنجیره کاملاً مشخص بود، اما زنجیره انتهایی سامانه به قدر کافی شفاف نبود و مشکلاتی همچون احتکار و گرانفروشی ایجاد میکرد. حالا سامانه شفافیت فروشگاهی مربوط به حلقه انتهایی سامانه جامع تجارت است که انتهای این زنجیره را شفاف میکند و به همین دلیل باعث میشود دادههای حلقههای قبلی زنجیره تولید نیز قابل استفاده شوند. این سامانه دو کارکرد اساسی دارد: اول اینکه آمار وضعیت پخش کالا را شفاف میکند و دوم نشان میدهد کالاهایی که به فروشگاه تحویل شده است به چه تعداد و با چه قیمتی فروخته شدهاند.
وزیر صمت در ادامه این رویداد گفت: کلیدواژه وزارت صمت در سال گذشته حکمرانی نوین بوده است و ما در حال حاضر نیاز داریم شیوه حکمرانی اصلاح شود تا بهتر از گذشته بتوانیم از ظرفیتها استفاده کنیم. او سامانه شفافیت فروشگاهی را جنبه دقیقی از حکمرانی نوین برشمرد و تاکید کرد: اصل دولت هوشمند این است که تمام بخشهای تحت مدیریت دولت الکترونیکی شود، اینکه تنها خدمات درون یک سازمان را الکترونیکی کنیم، به مفهوم این نیست که به سمت دولت الکترونیکی حرکت کردهایم.
او در ادامه افزود: در سامانهای که اکنون وجود دارد، روزانه ۱۰۰ قلم کالا قیمتگیری میشود و ما بر این اساس در پایان روز متوجه میشویم میانگین قیمت کالا در کشور چقدر بوده است. این کلاندادهها به واسطه سامانه شفافیت فروشگاهی وارد شده و تمام اطلاعات مربوط به میزان خرید و قیمت کالا در سامانه شفافیت فروشگاهی ثبت میشود. بیش از ۱۱ هزار فروشگاه از طریق دستگاههای کارتخوان به این سامانه متصل هستند که از این تعداد ۹ هزار ۶۰۰ فروشگاه در حال تبادل داده هستند و اطلاعات مربوط به قیمت کالا در سراسر کشور را به این سامانه ارائه میدهد.
علیرضا شاهمیرزایی معاون وزیر صمت هم در ادامه افزود: با اینکه عملاً این پروژه از ماه پایانی سال ۱۴۰۱ یعنی حدوداً از ۱۵ اسفند آغاز شد اما تاکنون حدود ۲۰۰هزار حلقه لاستیک فقط به خاطر اینکه در سامانه ثبت نشده بود، کشف و ضبط شد. این خود به منزله ایجاد شفافیت و جدیت دستاندرکاران این سامانه است.
او در ادامه توضیح داد: سازمانها و ارگانهای زیادی برای به ثمر رسیدن این سامانه تلاش کردهاند و مرکز تجارت الکترونیکی به عنوان فراهمکننده زیرساختهای سامانه شفافیت نقش بسزایی ایفا کرده است.
امین کلاهدوزان سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی هم در ادامه به ارائه آمار و ارقامهایی در حوزه تجارت الکترونیکی پرداخت و گفت: بر اساس گزارش بانک مرکزی در سال ۱۴۰۱، ۴۰ میلیارد تراکنش خرید داشتیم که این عدد به جز مبلغ خرید موبایل و شارژ بوده است. در واقع خریدهایی که در فروشگاهها اتفاق افتاده مجموعاً ۴۵ میلیارد تراکنش بوده که ۴۰ میلیارد آن خرید مستقیم از درگاههای پرداخت و کارتخوانهای فروشگاهی بوده و این تراکنشها معادل ۹۱۰۰ همت بوده است که که اینها باید توسط سامانههای فروشگاهی مدیریت و تجمیع شود. هدفگذاری این است که نزدیک به یک میلیون و چهارصد هزار فروشگاه در سطح کشور به سامانه شفافیت متصل شوند. در حدود سه ماهی که از بهرهبرداری این سامانه میگذرد ما بیش از ۶۰ میلیون فاکتور دریافت کردهایم و مبلغ فاکتورها در این بازه زمانی بیشتر از ۱۰ هزار میلیارد تومان است و ۲۲۰ میلیون کالاهای مختلف را در فاکتورها داریم.
رضا تقیپور نماینده مجلس و رئیس کمیسیون مشترک حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی نیز توضیح داد: برای مدیریت یک پدیده باید اطلاعات آن پدیده را مدیریت کرد. شفافیت یعنی امکان نظارت از سوی مردم و اگر این اتفاق بیفتد یعنی ما در زمینه سامانه شفافیت درست عمل کردهایم. رویکرد باید دادهمحور و بر اساس کلانداده باشد وگرنه کار ناقص خواهد بود.
مدیرعامل شرکت پرداخت الکترونیک سداد نیز در این جلسه از قابلیت فراهم شده این شرکت برای اجرای در کارتخوانها در چارچوب سامانه شفافیت فروشگاهی رونمایی کرد. پرداخت الکترونیک سداد اولین شرکت پیاسپی است که این امکان را در محیط آزمون عملیاتی کرده است. کارتخوانهای سداد به گونهای برنامهریزی شدهاند که پس از اتصال به سامانه شفافیت فروشگاهی، موجودی کالاهای فروشگاه، مبلغ خرید از پخش، مبلغ فروش، فرایند خرید را به ازای هر خرید برای صمت ارسال خواهند کرد.
در بخش انتهایی این رویداد تعدادی از صاحبان کسبوکارهای فروشگاهی هم به بحث و تبادل نظر درباره سامانه شفافیت فروشگاهی پرداختند و درخواستهای خود را بازگو کردند. برای مثال اشکان آرمندهی مدیرعامل دیوار به بحث شفافیت در بحث خرید خودرو پرداخت و خواست APIهای مورد نظر بخش خصوصی در اختیار کسبوکارها قرار بگیرد. مینا مهرنوش رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی نیز گفت: بهتر است کارها به بخش خصوصی واگذار شود و کار مردم به خود مردم واگذار شود. او همچنین به خریدوفروش آنلاین لاستیک در کسب و کار کسبینو اشاره کرد و گفت تجارت اجتماعی میتواند در زمینه اقتصاد شفاف کارگشا باشد.