skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رده‌بندی بازارگاه‌های NFT دگرگون شد آیا شاهد نظم جدید در بازار توکن‌های غیرمثلی هستیم؟

۲ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۷ تیر ۱۴۰۲

پس از دو ماه رشد مداوم، معاملات NFT در هفته گذشته افزایش چشمگیری را تجربه کرد و در این دوره حجم NFT اتریوم دوبرابر شده است. یکی از عوامل این رشد، افزایش چشمگیر معاملات بازار نوپایی به نام بلور (Blur) است که به تازگی توانست حجم معاملاتی بیشتر از اوپن‌سی (OpenSea)، پادشاه پیشین این بازار را به ثبت برساند. اما افزایش حجم معاملات با ورود بازیگران جدید همراه نیست و بسیاری الگوی بلور را معامله‌شویی یا پولشویی از طریق پاداش در ازای معامله می‌دانند.

به گزارش پیوست، داده‌های وبسایت اطلاعاتی دپ‌رادار (DappRadar) که اپلیکیشن‌های نامتمرکز و حوزه بلاک‌چین را زیر نظر دارد نشان می‌دهد که بازار بلور در هفت روز گذشته ۴۶۰ میلیون دلار حجم معامله NFT را به ثبت رسانده که حاکی از یک رشد ۳۶۱ درصدی نسبت به دوره گذشته است. در همین مدت، حجم معاملات بازار معروف اوپن‌سی نیز با رشد ۱۲ درصدی به ۱۰۷ میلیون دلار رسیده است. در رده سوم این بازار نیز X2Y2 با حجم ۱۱ میلیون دلار دیده می‌شود.

اطلاعات وبسایت کریپتواسلم (CryptoSlam) نیز نشان می‌دهد در هفته‌ای که گذشت حجم معاملات NFT به طور کلی نسبت به هفته ماقبلش ۱۵۵ درصد بیشتر شده است. افزایش حجم معاملات عمدتا به دلیل عرضه یک توکن حاکمیتی به نام BLUR از سوی بازار بلور است که به عنوان پاداشی در اختیار معامله‌گران این بازار قرار گرفت. جالب اینکه معامله‌گران توکن‌های غیرمثلی حتی برای معاملات خارج از این بازار در تاریخ پیش از پیدایش بلور نیز پاداش دریافت کرده‌اند.

در حال حاضر حجم بازار توکن بلور حدود ۴۶۶ میلیون دلار است و هر توکن با قیمتی نزدیک به ۱.۲ دلار معامله می‌شود و جالب اینکه بیشتر معامله‌گران از توکن‌های دریافتی برای خرید و فروش مجدد NFT استفاده کرده‌اند. داده‌های بازار نشان می‌دهد که این توکن بیشتر از همه در معامله NFT استفاده شده است.

با این حال، معاوضه توکن بلور با توکن‌های غیر مثلی تنها دلیل افزایش حجم معاملات بازار بلور نیست و معامله‌گران بزرگی که NFTهای زیادی را تحت مالکیت خود دارند فعالیت خود را افزایش داده و با سرعت بیشتری به معامله می‌پردازند تا پاداش توکن بیشتری از این بازار دریافت کنند.

برای مثال، بزرگترین پروژه NFT (در تمام بازار) در هفته گذشته از لحاظ حجم معاملاتی پروژه‌ای به نام آدرساید (Otherside) یا همان بازی متاورسی کمپانی یوگا لبز (Yoga Labs) است. معاملات زمین‌های این متاورس در هفته گذشته به ۶۳ میلیون دلار رسیده و رشدی ۳۱۸ درصدی را نسبت به هفته ماقبل آن نشان می‌دهد.

بزرگترین فروشنده این هفته نیز کیف‌پول مکی‌بیگ‌برادر (MachiBigBrother)، یکی از مشهورترین معامله‌گران NFT است که با فروش حدود ۱۳۰۰ NFT آدرساید ۴.۳ میلیون دلار بدست آورده است. با نگاهی به معاملات این کیف پول متوجه یک جریان دو طرفه در معاملات می‌شوید.

عامل اصلی این حجم معاملاتی را می‌توان مدل منحصربه‌فرد بازار بلور دانست که پاداشی توکنی برای فعالیت در نظر گرفته و پاداش ویژه‌ای هم برای استفاده از استخرهای حراجی با امکان خرید و فروش یک جای NFTها در نظر می‌گیرد.

استخرهای حراجی بلور در این دوره اوج تازه‌ای را با حجم ۱۳۲.۶۵ میلیون دلار به ثبت رسانده‌اند.

بلور در همین دوره به پروتکل شماره ۱ اتریوم از لحاظ حجم گس یا هزینه تراکنش بلاک‌چین اتریوم تبدیل شده و توانسته از یونی‌سواپ، بازار معاملاتی نامتمرکز و سی‌پورت، پروتکل بازار اوپن‌سی، پیشی بگیرد.

بلور در حال حاضر مشغول آماده‌سازی برای «فصل ۲» ایردراپ توکن بلور است و طبق اعلام این بازارگاه معامله‌گرانی که «قیمت پیشنهادیشان برای یک کلکسیون به قیمت کف بازار نزدیک‌تر باشد» پاداش بیشتری دریافت می‌کنند. به عبارت دیگر، معامله‌گرانی که پیشنهادی نزدیک به قیمت کف بازار ارائه کنند و به ارزان‌ترین نحو موفق به خرید شوند پاداش بیشتری دریافت می‌کنند. خرید و فروش در این استخرهای حراجی به صورت عمده انجام می‌گیرد.

به همین دلیل پروژه‌هایی مثل آدرساید، کلوپ‌ میمون‌های جهش‌یافته (Mutant Ape Yacht Club) و موون‌بردز (Moonbirds) حجم معاملاتی بالایی را در یک هفته گذشته به ثبت رسانده‌اند و به همین دلیل است که بسیار از این NFTها دائما در جریان معامله قرار دارند. کیف‌پول مکی‌بیگ‌برادر که پیشتر به آن اشاره کردیم در حال حاضر نفر اول رده‌بندی بلور برای فصل دوم عرضه توکن حاکمیتی است.

در سال ۲۰۲۰، دی‌فای (DeFi) یا اقتصاد نامتمرکز فضای اتریوم را دگرگون کرد و چشم‌های زیادی به این حوزه خیره شد. از آن زمان تا به امروز دی‌فای همچنان نقش پررنگی در اکوسیستم اتریوم ایفا می‌کند. امروزه بلور با استفاده از پاداش‌های توکنی و تکنیک‌هایی رقابتی کاری کرده تا معامله‌گران NFTهای خود را به چشم توکن‌های دیفای در نظر بگیرند و همانند زمانی که برای دریافت پاداش از یک پروژه دیفای نقدینگی خود را در اختیار استخر نقدینگی قرار می‌دادند، NFTهای خود را برای دریافت توکن دائما معامله کنند. برخی از معامله‌گران حتی راه‌کارهایی را برای بهترین روش فعالیت با کمترین ضرر ارائه کرده‌اند.

به عبارت دیگر می‌توان گفت که شاهد ادغام دی‌فای و NFT هستیم.

ادغام این دو پدیده یک اتفاق نو به حساب می‌آید. در چند ماه اخیر شاهد استفاده‌های دی‌فای مانند از NFTها بودیم و بازارهایی مثل سودوسواپ (Sudoswap) و هیدسواپ (Hadeswap) به جای رویکرد سنتی بازارها به استخرهای معاملاتی روی آوردند و سازمان نامتمرکزی به نام BendDAO هم اعطای وام در ازای NFT را اجرایی کرد. پروتکل‌های دیگری برای اعطای وام در ازای NFT نیز در چند ماه اخیر به شهرت رسیده‌اند.

در آگوست سال گذشته و به دنبال شکل گرفت بحث‌هایی درمورد معامله NFT و حقی که خالقان اثر از هر معامله دریافت می‌کنند، یکی از چهره‌های معروف توییتری به نام کوبی (Cobie) گفت که NFTها «آلت‌کوین‌هایی با تصویر هستند.» در آن زمان بسیاری به این گفته واکنش‌ نشان دادند اما رویکرد جدید بازار بلور به معاملات NFT همان مفهوم را در عمل اجرایی کرده است.

درنتیجه این رویکرد جدید، اوپن سی که پیشتر پادشاهی بی چون و چرای بازار را در اختیار داشت،‌ جایگاه خود را از دست داده است و در جواب و طبق بیانیه روز جمعه قرار است موقتا کارمزد ۲.۵ درصدی خود را حذف کرده و سهم برخی از توسعه دهندگان از پروژه‌ها را کاهش دهد. به عبارت دیگر اوپن‌سی برای رقابت با بلور به سمت «کارمزد صفر» پیش می‌رود که قربانی آن منبع اصلی درآمد این بازار و بسیاری از توسعه‌دهندگان است.

زمانی که اوپن‌سی پاییز سال گذشته تغییراتی در مدل سهم توسعه دهنده و هنرمند از پروژه را پیشنهاد کرد،‌ بسیاری از هنرمندان و سازندگان NFT واکنش منفی نشان دادند. اما بلور که به سهم سازندگان و توسعه دهندگان احترام نمی‌گذارد اوپن‌سی را مجبور کرده تا به سمت هنجار تازه‌ای حرکت کند.

با این حال اوپن‌سی هنوز هم از لحاظ تعدادی مشتریان بیشتری دارد. این بازار میزبان کیف‌پول‌های منحصربه‌فرد بیشتری است و طبق آمار هفته‌ای که گذشت ۱۰۶ هزار کیف‌پول از اوپن‌سی و ۶۶ هزار کیف‌پول از بلور استفاده می‌کنند. اما تعداد تراکنش‌ها در بلور به شدت در حال افزایش است و فاصله این دو بازار روز به روز بیشتر می‌شود.

در اقدامی که برخی آن را معامله‌شویی نامیده‌اند، با اینکه حجم عظیم معاملات و پاداش‌های بلور جان دوباره‌ای به بازار NFT بخشیده است اما خبری از ورود بازیگران جدید به این حوزه نیست و معاملات عظیم تنها بین نهنگ‌ها و بزرگان بازار انجام می‌گیرد. در واقع این بازیگران بزرگ هستند که برای دریافت پاداش بیشتر با یکدیگر به معامله می‌پردازند.

ناوین جین، بنیان‌گذار پروژ وب۳ در توییتی در همین رابطه گفت: «ما کیک را رشد نمی‌دهیم. تنها یک سری افراد خاص هستند که دارایی و اتریوم بین خودشان جابجا می‌کنند.»

با اینکه چنین تعریفی درست به نظر می‌رسد، اما بازار مجبور است خود را با شرایط جدید وفق دهد و بلور و اوپن‌سی هم هرکدام برای افزایش یا حفظ سهم خود از درآمد چشم‌پوشی کرده و به معامله‌گران پاداش می‌دهند.

منبع: Decrypt

https://pvst.ir/e8e

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو