skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

توکن سوزی چیست و چه ارزهایی توکن سوزی دارند؟

۲۱ مرداد ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۲۰ تیر ۱۴۰۱

توکن سوزی

سوزاندن هرچیز با ارزشی منطقی نیست اما توکن سوزی یک عمل رایج در جهان رمزارزها محسوب می‌شود؛ این فرایند، هم برای شرکت‌ها و هم فعالان بازار فوایدی دارد که در ادامه آنرا بررسی می‌کنیم.

به گزارش پیوست، با اینکه ارزهایی مثل بیت‌کوین و اتریوم توکن سوزی ندارند، اما شرکت‌های معروفی مثل بایننس و ریپل برای ارزهای بومی خودی یعنی BNB و XRP ، توکن سوزی انجام می‌دهند.

برای مثال بایننس در شانزدهمین توکن‌ سوزی در جولای 2021، 400 میلیون دلار بایننس کوین (BNB) را نابود کرد؛ همچنین توکن سوزی برای توکن‌های USDT (که از سوی تتر صادر می‌شود) و XRP (از ریپل) نیز یک فرایند رایج است.

توکن سوزی چیست؟

عبارت «توکن سوزی» تصویری از دارایی‌های ملموس و عمل سوزاندن را ذهن سرمایه‌گذار تداعی می‌کند. اما ارزهای دیجیتال و توکن‌ها تنها ماهیتی مجازی دارند و مسلما منظور از توکن سوزی در اینجا عمل سوزاندن نیست. توکن‌ سوزی عملی است که معمولا شرکت‌های صادر کننده توکن برای جلوگیری از افت ارزش و بالا بردن ارزش یک توکن انجام می‌دهند. در این فرایند بخشی از توکن‌های موجود در بازار به روش‌های مختلفی به اصطلاح سوزانده می‌شوند.

توکن‌ سوزی به چندین روش انجام می‌گیرد:

  • شرکت‌ها و نهاد‌های صادر کننده توکن، بخشی از توکن‌های موجود را خریداری و به آدرسی متروک ارسال می‌کنند؛ این عمل شبیه به بازخرید سهام توسط شرکت‌هایی مثل اپل یا مایکروسافت در بازار بورس است که براساس آن شرکت از سود و درآمد حاصل خود، سهامی را از بازار خریداری کرده و در واقع ارزش دارایی سهام‌داران را افزایش می‌دهد.
  • هزینه‌ای را به عنوان هزینه تراکنش در نظرگرفته و هزینه دریافتی را از گردش خارج می‌کنند
  • استفاده از پروتکل اثبات سوخت (Proof-of-Burn) که براساس سوزاندن رمزارز یا توکن به اعضای شبکه حقوق استخراج یا ماینینگ را اعطا می‌کند؛ البته پروژه‌های معدودی از این پروتکل استفاده می‌کنند.

مثالی از توکن سوزی

ما پیش از این تفاوت توکن و کوین را توضیح دادیم و به طور خلاصه می‌توان گفت که کوین‌ها شبکه بلاک‌چین خاص خود را دارند و صاحب خانه هستند، مانند بیت‌کوین که از بلاک‌چین بیت‌کوین استفاده می‌کند. اما توکن‌ها مستاجرانی هستند که از بلاک‌چین اجاره‌ای دیگران استفاده می‌کنند و مثلا توکن‌های ERC-20 از بلاک‌چین اتریوم برای فعالیت استفاده می‌کنند.

بایننس کوین در گذشته از بلاک‌چین اتریوم استفاده می‌کرد که البته در سپتامبر سال 2020 شرایط تغییر کرد و شرکت بایننس، بلاک‌چین «BSC» یا «زنجیره هوشمند بایننس» را راه‌اندازی کرد.

بایننس کوین (BNB)

کدام ارز دیجیتال توکن سوزی دارد
بایننس کوین یا BNB یکی از ارزشمندترین رمزارزها از لحاظ حجم بازار است و به بزرگترین صرافی رمزارز جهان یعنی بایننس تعلق دارد

توکن سوزی یا ارسال توکن به یک آدرس متروکه حجم توکن‌های موجود در بازار را کاهش داده و عمدتا باعث افزایش قیمت توکن مورد نظر می‌شود.

یکی از مثال‌های خوب توکن سوزی، توکن‌سوزی‌های یا سکه سوزی‌های سه ماه یک بار بایننس است (که البته از لحاظ اصولی بایننس کوین از زمان راه‌اندازی بلاک‌چین اختصاصی بایننس دیگر یک توکن محسوب نشده و در دسته کوین‌ها قرار می‌گیرد) که تازه‌ترین آن همانطور که گفتیم در جولای 2021 انجام گرفت و بایننس 400 میلیون دلار BNB یعنی مجموعا 1 میلیون و 296 هزار واحد از این رمزارز را سوزاند.

توکن سوزی ریپل XRP

توکن سوزی ریپل
ریپل یا XRP ششمین رمزارز جهان از لحاظ ارزش بازار است که سال گذشته با وجود درگیری با سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا رشد قیمت خوبی را تجربه کرده است

ریپل یکی دیگر از بازیگران مهم حوزه رمزارزها نیز همین کار را برای توکن اصلی خود یعنی XRP به روش دیگری انجام می‌دهد. ریپل هزینه تراکنش‌های XRP را به جایی پرداخت نکرده و آنرا نابود می‌کند. درنتیجه با گذشت زمان به صورت تدریجی XRPهای در گردش کاهش یافته و قیمت ثبات پیدا می‌کند.

توکن سوزی استلار XLM

توکن سوزی استلار XLM
هزینه تراکنش پایین و سرعت بالا از ویژگی‌های اصلی استلار محسوب می‌شوند

استلار نیز شرکت رمزارزی دیگری است که یکی از بزرگترین توکن سوزی‌های تاریخ رمزارزها را در سال 2019 انجام داد. به گزارش کوین‌ تلگراف این شرکت 55 میلیون استلار را برای افزایش قیمت این رمزارز سوزاند. این حجم از توکن استلار در آن زمان ۴/۷ میلیارد دلار ارزش داشت.

بیشتر بخوانید : ارز استلار چیست؟

توکن سوزی ساتوژی Satozhi

توکن سوزی ساتوژی Satozhi
ساتوژی که نامش از ساتوشی ناکاموتو، نام مستعار خالق بیت‌کوین، گرفته شده اولین شبکه مبتنی بر پروتکل اثبات سوخت (Proof-of-burn) است

ساتوژی که نامش از بنیان‌گذار بیت‌کوین، ساتوشی ناکاموتو، گرفته شده به عنوان اولین پروژه مبتنی بر پروتکل اثبات سوخت (Proof-of-burn) روی بلاک‌چین بایننس راه‌اندازی شد.

ساتوز (Satoz) توکن این پروژه همانند بیت‌کوین به 21 میلیون توکن محدود شده و در حال حاضر 10 میلیون ساتوز در گردش است که یعنی حدود 50 درصد از آن با ساتفاده از پروتکل اثبات سوخت سوزانده شده است است و هر 10 دقیقه، 50 ساتوز تولید شده و براساس سهم بین کسانی که در توکن‌ سوزی شرکت داشته‌اند تقسیم می‌شود و این کار بدون مداخله انسانی و توسط بلاک‌چین انجام می‌گیرد.

براساس پروتکل اثبات سوخت، کاربران در ازای نابود کردن توکن‌های خودشان حقوق استخراج یا ماینینگ را دریافت می‌کنند. بر این اساس مثلا اگر در شبکه‌ای که با این پروتکل اجماع فعالیت می‌کند یک میلیون توکن سوزانده شود و آقای x صد هزار توکن سوزانده باشد، هر ده دقیقه ده درصد از پاداش‌ها را که در شبکه ساتوژی 50 ساتوز است دریافت می‌کند.

مزایای توکن سوزی چیست؟

توکن سوزی چندین مزیت دارد. مهمترین مزیت سوزاندن توکن همانطور که گفتیم ارزش افزوده و افزایش ارزش توکن‌های باقی‌مانده است. در مثالی که از استلار XLM ارائه کردیم، این شرکت با سوزاندن 55 میلیارد XML، ارزش این توکن را افزایش داد و ارزش XLM در آن زمان از 25 درصد بیشتر شد.

از نگاه کلی و جامعه رمزارزی، توکن سوزی را می‌توان هدیه‌ای به جامعه سرمایه‌گذاران دانست. برای مثال اگر پروژه X توکن سوزی انجام دهد، موجودی توکن کاهش یافته و درنتیجه ارزش توکن افزایش می‌یابد. ارزش رمزارزها نیز همانند دیگر بازارها براساس عرضه و تقاضا مشخص می‌شود و درصورت کاهش عرضه، مسلما قیمت افزایش می‌یابد مگر اینکه عاملی باعث کاهش قیمت آن شود.

همچنین گاهی شرکت‌ها برای امنیت خاطر سرمایه‌گذاران توکن سوزی انجام می‌دهند. در این حالت در دروان عرضه اولیه توکن یا کوین، فرایند توکن سوزی انجام می‌گیرد. از آنجایی که در فرایند عرضه اولیه، توکن‌های زیادی صادر شده و وارد بازار می‌شوند، احتمال دارد که افزایش عرضه باعث از بین رفتن تعادل بین عرضه و تقاضا شده و درنتیجه قیمت توکن یا کوین مورد نظر کاهش یابد. توکن سوزی این اثر را خنثی و از کاهش ارزش جلوگیری می‌کند.

 

 

 

 

 

سوالات متداول

توکن سوزی چیست؟

توکن‌ سوزی عملی است که معمولا شرکت‌های صادر کننده توکن برای جلوگیری از افت ارزش و بالا بردن ارزش یک توکن انجام می‌دهند. در این فرایند بخشی از توکن‌های موجود در بازار به روش‌های مختلفی به اصطلاح سوزانده می‌شوند.

کدام ارز دیجیتال توکن سوزی دارد؟

توکن‌های بسیاری از جمله بایننس کوین، استلار، ساتوژی و ریپل از فرایند توکن‌سوزی استفاده می‌کنند.

توکن سوزی چه زمانی اتفاق می‌‌‌افتد؟

توکن‌ سوزی عملی است که معمولا شرکت‌های صادر کننده توکن برای جلوگیری از افت ارزش و بالا بردن ارزش یک توکن انجام می‌دهند.

نحوه دسترسی به توکن های سوزانده شده چگونه است؟

توکن‌های سوزانده شده قابل دسترسی نیستند و به طور کامل از دسترس خارج می‌شوند.
https://pvst.ir/apb

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو