سوئیفت در ۴۰ سال گذشته به عنوان پیامرسان اصلی مالی در ۲۰۰ کشور و حدود…
۹ مهر ۱۴۰۳
۹ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۵ آبان ۱۴۰۱
تعرفه گاز برای استخراج رمزارز بیش از ۲ هزار تومان افزایش یافت و به بالاتر از پنج هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است.
به گزارش پیوست، وزارت نفت تعرفه جدید گاز مورد استفاده صنعت استخراج را به ازای مصرف هر مترمکعب ۵۳ هزار و ۳۶۸ ریال اعلام کرد، این در حالی است که این تعرفه سال گذشته ۲۹ هزار و ۴۴۰ ریال محاسبه میشد. نرخ تعیینشده از سوی وزارت نفت، نرخ خام است و به این رقم ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده اضافه میشود.
تعرفه اعلامی از سوی وزارت نفت از ابتدای امسال برای تمامی استخراجکنندگان رمزارز اعمال میشود. به گفته عباس آشتیانی مدیرعامل انجمن بلاکچین ایران، این اقدام وزارت نفت تخلف است چراکه به گفته او، این تعرفه نباید برای گاز مصرفشده در ۶ ماهه ابتدای امسال لحاظ میشد.
حدود ۳۵ درصد از صنعت ماینینگ به گاز وابسته است و بر اساس گزارشهای گذشته با وجود تمامی سختیها و تخلفات وزارت صمت در مورد صدور مجوز تعدادی از کسانی که توانسته بودند مجوز بگیرند هم امروز با تصوب یکطرفه نرخ تعرفه گاز دچار ضرر جبرانناپذیری شدهاند.
در شرایطی که اختلال اینترنت به عنوان یکی از اصلیترین نیازهای این صنعت این روزها باعث کاهش کارایی استخراج در ایران شده است و پروسههای قانونی هم به انواع و اقسام روشها نفس این صنعت را گرفتهاند با افزایش نرخ تعرفه گاز بار دیگر سیاستهای نادرست این صنعت را به سمت زیرزمینی شدن پیش میبرد.
این افزایش در حالی اتفاق میافتد که بر اساس مصوبه هیات وزیران، وزارت نفت و نیرو موظف بودند تعرفه برق را معادل میانگین برق صارداتی و گاز را معادل ۷۰ درصد میانگین صادراتی محاسبه کنند. به گفته آشتیانی، همین روش تعیین تعرفه به اندازه کافی غیرمنطقی بود و باعث افزایش زیرزمینی شدن صنعت استخراج شده بود. تعیین تعرفه بر مبنای دو پارامتر نرخ دلاری صادارتی و قیمت دلار به ریال انجام میشود. این دو پارامتر به صورت لحظهای در نوسان هستند.
سرپرست مدیریت گازرسانی، سیدجلال نور موسوی، با استناد به تبصره یک ردیف چهار سال ۹۸ هیات وزیران، دستور افزایش نرخ تعرفه گاز مصرفی ماینرها را صادر کرده است و با توجه به این نامه این افزایش قیمت از ابتدای سال ۱۴۰۱ و برای ماههایی که گذشته هم اعمال میشود.
به گفته آشتیانی، اولین تخلف اعمال تغییر نرخ تعرفه در ماههایی است که صنعتگران بدون اعلام قبلی گاز مصرف کردهاند و بعد از گذشت چند ماه با قبوض گاز بر اساس نرخ تعرفه جدید مواجه شدهاند. اگر این موضوع اعلام شده بود صنعتگران میتوانستند تصمیم به عدم استفاده بگیرند که این اختیار از آنها سلب شده است.
همچنین آشتیانی تخلف دوم را در مشخص نبودن بازه بازبینی نرخ تعرفه اعلام کرده است. برای بازه بازبینی نرخ تعرفه همانطور که گفته شد دو پارامتر وجود دارد. به همین دلیل زمان تعیین این نرخ با توجه به جنگ روسیه و اوکراین شاهد افزایش قیمت گاز جهانی بودیم در حالی که در چند روز گذشته با پر شدن ذخایر گاز اروپا قیمت این حامل انرژی لحظاتی به صفر و حتی منفی هم رسید که شاهد تاثیر این تغییرات در نرخ تعرفه گاز مصرفی ماینرها نیستیم.
چنانکه او میگوید، اینگونه تصمیات سلیقهای برای صنایعی مانند ماینینگ که فناوریمحور هستند علاوه بر تمام صدمات مستقیمی که بر پیکر این صنایع میزند، باعث از بین رفتن امنیت سرمایهگذاری شده است. آشتیانی معتقد است این تغییرات هنگام افزایش قیمت اعمال میشود اما در زمان کاهش قیمتها تصمیماتی گرفته نمیشود.