نئوبانک KAST میخواهد امکان استفاده از رمزارزهای پایدار را در سیستم پرداخت سنتی فراهم کند
فینتک KAST با حمایت دو شرکت سرمایهگذاری هندی و چینی که در کنار هم ۱۰…
۲۱ آذر ۱۴۰۳
۳۱ فروردین ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲ آذر ۱۴۰۱
فضای پیچیده مالی غیرمتمرکز یا DeFi، که به واسطه بلاکچین به وجود آمده است شاید برای بسیاری کاربران دست نیافتنی به نظر برسد. اما با نگاهی دقیقتر، سرمایهگذاری DeFi، مانند دیگر تحولاتی که بلاکچین خلق کرده است، مستلزم کمی تحقیق و صبر است. به صورت کلی پروتکلهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت رمزارزها را با ایدههای نوین و نوآورانه، متنوع کرده است.
به گزارش پیوست، پلتفرمهای DeFi بر مبنای فناوری بلاکچین کار میکنند و قابلیت اجرا بر زنجیرههایی همچون اتریوم، سولانا و غیره را دارند. این پلتفرمها از معماریهای مالی غیرمتمرکز همتا به همتا (P2P) در جهت حذف واسطهها استفاده میکنند تا خدماتی مانند وامدهی، استقراض و تامین نقدینگی را ارائه کنند. استفاده از روش P2P باعث میشود این پلتفرمها نرخ بهره بیشتری نسبت به سایر سازوکارهای سنتی داشته باشند.
بسیاری از بانکها نرخ بهرههایی کمتر از یک درصد در سال ارائه میدهند این در حالی است که برخی از پلتفرمهای DeFi دارای نرخ بهره بیشتر از ۲۰ درصد در سال هستند. اما سرمایهگذاری در DeFi به نسبت بازارهای سنتی مزایای زیادی دارد.
DeFi در هر ساعت و هر جغرافیایی در دسترس است و میتواند تحول عظیمی در امور مالی رقم بزند. همانطور که «یوبو روان»، مدیرعامل و بنیانگذار Parallel Finance از پلتفرمهای فعال در این حوزه، در مورد این سازوکار میگوید: «دیفای در مقایسه با بازارهای سنتی از پتانسیل بالایی برخوردار است.»
دیفای از سرعت و کارایی بالایی برخوردار است. در این فضا مهم نیست کاربران چه پیشینهای دارند یا در چه طبقه اجتماعیای زندگی میکنند. یوبو روان ادامه میدهد: «بیش از یک میلیارد نفر حساب بانکی ندارند و امکان استفاده از بازارهای سنتی برای آنها فراهم نیست. دیفای دنیایی است که در آن بانکها جایگاهی ندارند و مزیت بزرگی برای این دسته از افراد به حساب میآید.»
امروزه بیش از ۴۰۰ پروژه دیفای در بین پروژههای رمزارزی وجود دارد. تعداد زیاد پروژهها میتواند انتخاب را به خصوص برای کاربران تازهکار سخت کند اما میتواند با تشدید رقابت در نهایت به نفع کاربران باشد. انتخاب درست یک پروژه دیفای برای سرمایهگذاری نیاز به بررسی چند ویژگی کلیدی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
طرحهای پامپ و دامپی از موضوعاتی است که در بازار رمزارزها شکل گرفته و عدهای با وارد و خارج کردن سرمایه خود به پروژههایی با ارزش متوسط و کم، اقدام به نوسانگیری میکنند. با توجه به دلایل ذکرشده، سرمایهگذاران باید عملکرد کوتاهمدت را بدون در نظر گرفتن سایر شاخصها نادیده بگیرند و پروژههایی با پایه و اساس محکم در عملکرد را انتخاب کنند.
انتخاب استراتژی سرمایهگذاری DeFi مناسب میتواند بازدهی قابل توجهی داشته باشد. در زیر یک طرح کلی از برخی استراتژیهای رایج آورده شده است.
از سادهترین استراتژیهای سرمایهگذاری در دیفای، Staking است. این روش مستلزم قفل کردن داراییها در یک قرارداد هوشمند برای مدتزمانی مشخص است. استیکینگ یک دارایی در دیفای به سرمایهگذار اجازه میدهد در یک زنجیره با سازوکار اثبات سهام در اعتبارسنجی تراکنشها مشارکت کند.
بلاکچینهایی که بر مبنای اثبات سهام یا PoS کار میکنند برخلاف زنجیرههایی مانند بیتکوین که اساس کارشان «گواه اثبات کار» است، نیازی به دستگاههای ماینر با توان محاسباتی بالا ندارند. در این سازوکار سرمایهگذاران متناسب با سرمایهای که قفل میکنند پاداش دریافت میکنند. پاداش دریافتی با توکن حاکمیتی هر پروژه انجام میشود و این توکنها را میتوان با دیگر رمزارزها معامله کرد.
ییلد فارمینگ از روشهای پیچیده سرمایهگذاری به شمار میآید. این روش ترکیبی از سهام، وام و استقراض برای بهینهسازی درآمد است. این روش که عملکرد بالایی ارائه میدهد نسبت به نگهداری رمزارزها خطر بیشتری دارد.
در شبکههای Yield farming کاربران میتوانند از دارایی خود به عنوان وثیقه برای گرفتن وام و خرید توکن استفاده کنند. این وثیقهگذاری برای به حداکثر رساندن پاداشهای Staking میتواند استفاده شود اما اگر از این روش برای محصولات اهرمی استفاده شود، میتواند ضرر را افزایش دهد.
برخلاف سیستم مالی سنتی که در آن بانکها برای وام علاوه بر وثیقه، اعتبار شخص را هم بررسی میکنند در این فضا، اکوسیستم به وسیله قراردادهای هوشمند مدیریت میشود و به صورت خودکار قوانین نوشتهشده را اجرا میکند.