skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رایانش ابری چیست و چه کاربردی دارد؟

شادی یگانه نویسنده میهمان

۱۶ خرداد ۱۴۰۲

زمان مطالعه : ۱۷ دقیقه

آشنایی با رایانش ابری و کاربرد‌های آن

در این مطلب می‌خوانید

    رایانش ابری فناوری پرکاربردی است که امروزه بیشتر افراد و سازمان‌ها از آن استفاده می‌کنند. در گذشته سازمان‌ها و شرکت‌ها برای انجام کارهای خود اقدام به خریدن سرورهای متعدد و تجهیزات گران‌قیمتی می‌کردند که نیاز به مراقبت و نگهداری بسیاری داشت. با روی کار آمدن سرویس‌های ابری و پیشرفت روزافزون این فناوری، رفته‌رفته این مشکلات برطرف شد، به طوری که روز به‌ روز بر تعداد استفاده‌کنندگان این فناوری اضافه می‌شود.

    رایانش ابری (Cloud Computing) چیست؟

    رایانش ابری ارائه خدمات کامپیوتری مانند ذخیره‌سازی، پایگاه داده،‌ نرم‌افزار،‌ شبکه، تجزیه و تحلیل و برقراری ارتباط با استفاده از اینترنت است. به عبارت دیگر در رایانش ابری، اینترنت میزبان تمام خدمات کامپیوتری است.

    در Cloud Computing سورس یک نرم‌افزار، داده‌های آن و تمام پردازش‌های مربوط به آن به یک فضای بیرونی در اینترنت سپرده می‌شود و کاربران برای استفاده از آنها می‌توانند از هر دستگاهی که قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد استفاده کنند.

    این فناوری نیاز به استفاده از هارد دیسک قوی برای ذخیره‌سازی و پردازش اطلاعات را از بین برده‌ است. از طرف دیگر در صورت استفاده از این فناوری فقط نیاز است هزینه خدماتی را که توسط این فناوری دریافت می‌کنید بپردازید و این باعث می‌شود هزینه‌های عملیاتی کسب‌وکارها کاهش پیدا کند.

    تاریخچه رایانش ابری

    cloud computing چیست

    ایده اولیه رایانش ابری در سال ۱۹۵۰ ایجاد شد. در آن زمان به دلیل بالا بودن قیمت کامپیوتر، خرید این دستگاه برای بسیاری از شرکت‌ها از نظر اقتصادی به صرفه نبود. بنابراین ایده استفاده مشترک شرکت‌ها از یک کامپیوتر با استقبال زیادی مواجه شد.

    پس از آن در دهه ۱۹۶۰، تئوری تقسیم زمان مطرح شد که مطابق با آن یک سیستم، قابلیت ارائه همزمان سرویس به چندین کاربر را دارد. همین تئوری مبنای رایانش ابری قرار گرفت و در دهه ۱۹۷۰ مکانیزم‌هایی برای دریافت اطلاعات مورد نیاز کاربران از یک سرویس مرکزی و مشاهده آن در سیستم کامپیوترشان ارائه شد.

    از آن زمان تا دهه ۱۹۹۰ شرکت‌های ارتباطات راه دور به ارائه خطوط نقطه به نقطه اختصاصی و پس از آن شبکه‌های خصوصی مجازی اقدام کردند و نماد ابر نیز برای شبکه‌های مخابراتی مورد استفاده قرار می‌گرفت.  تا این‌که در دهه ۱۹۹۰ یک زیرساخت فیزیکی واحد با قابلیت دسترسی مشترک به چندین کاربر ارائه شد. این زیرساخت به شرکت‌ها در بهبود کارایی پهنای باند و صرفه‌جویی در هزینه‌ها کمک زیادی کرد.

    همچنین در اواخر دهه ۱۹۹۰ یک شرکت نرم‌افزاری آمریکایی شروع به فعالیت در زمینه تبدیل اپلیکشین‌های شرکت‌ها به نرم‌افزار تحت وب کرد. در واقع  فعالیت این شرکت آغاز اقدام برای انجام فعالیت‌های شرکت‌ها توسط یک نرم‌افزار یکپارچه بر بستر اینترنت شد.

    در سال ۱۹۹۹ نیز با ورود نرم‌افزارهای مجازی‌سازی به بازار، امکان میزبان قرار دادن چندین سیستم عامل در یک سیستم عامل و سرویس‌دهی به صورت جداگانه فراهم شد.

    در نهایت آغاز توسعه رایانش ابری در دهه اول قرن ۲۱ اتفاق افتاد. از سال ۲۰۰۶ آمازون امکان دسترسی به وب سرویس‌های آمازون را بر پایه رایانش همگانی ارائه داد. سال ۲۰۰۷ زمان آغاز یک پروژه تحقیقاتی بزرگ در زمینه رایانش ابری توسط گوگل و آی‌بی‌ام بود. در نهایت در سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ گوگل داک، دراپ باکس و پلتفرم رایانش ابری مایکروسافت ارائه شدند. در سال ۲۰۱۰ جنبش‌های متن باز توسعه پیدا کرد و تا امروز که این فناوری در حال رشد است.

    انواع سرویس‌های رایانش ابری

    سه نوع مختلف برای ارائه خدمات کامپیوتری با استفاده از رایانش ابری وجود دارد که هر کسب‌وکاری متناسب با نیاز خود می‌تواند یکی از این سه روش را انتخاب کند و به کار گیرد. در این قسمت به توضیح  این سه مدل می‌پردازیم.

    زیرساخت به‌ عنوان سرویس (IaaS)Laas سرویس

    IaaS پایه‌ای‌ترین بخش سرویس‌های رایانش ابری است. با استفاده از این مدل، خدماتی مانند میزبانی تجهیزات سخت‌افزاری،‌ سیستم‌عامل و سایر نرم‌افزارها، سرورها و سیستم‌های ذخیره‌سازی با پرداخت مبلغی به‌ عنوان اجاره‌بها از ارائه‌دهندگان این خدمات خریداری می‌شود.

    هر منبع به‌ طور جداگانه و مستقل ارائه می‌شود و امکان اجاره منبعی خاص وجود دارد. در حال حاضر بیشتر خدماتی که به‌ عنوان فناوری ابری در داخل کشور ارائه می‌شوند از این نوع سرویس استفاده می‌کنند.

    پلتفرم به‌ عنوان سرویس (PaaS)paaS سرویس

    در این سرویس علاوه بر خدماتی که در سرویس IaaS ارائه می‌شود، خدمات دیگری مانند میان‌افزارها، مدیریت پایگاه داده و ابزارهای توسعه نیز ارائه می‌شود. این سرویس به کاربران اجازه می‌دهد با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارند برنامه‌های کاربردی و نرم‌افزار ایجاد و آنها را اداره و مدیریت کنند و در صورت نیاز توسعه دهند.

    نرم‌افزار به‌ عنوان سرویس (SaaS)saas سرویس

    در این مدل یک اپلیکیشن کامل به‌عنوان سرویس به مشتری ارائه می‌شود. این سرویس نسخه‌ای از رایانش ابری است که افراد مختلف روزانه از آن استفاده ‌می‌کنند. در این روش کاربر نهایی که از طریق اینترنت با اپلیکیشن کار می‌کند، هیچ کاری با سیستم‌‌عامل و سخت‌افزار و سایر موارد فنی ندارد.

    انواع رایانش ابری

    ابرها به سه دسته ابر عمومی، ابر خصوصی و ابر ترکیبی تقسیم می‌شوند. در این بخش به معرفی و توضیح هر کدام به طور جداگانه می‌پردازیم.

    ابر عمومی

    در این نوع ابر، برنامه‌های مشتریان مختلف به‌ صورت مشترک روی یک سرور قرار می‌گیرد و از یک سیستم ذخیره‌سازی و شبکه ابری به‌ طور همزمان برای همه مشتریان استفاده می‌شود. این مدل به مدل کلاسیک رایانش ابری معروف است.

    این مدل روی هر سه سرویس رایانش ابری قابل استفاده است و به سرعت باعث ارتقای این سرویس‌ها می‌شود. حجم قدرت محاسباتی در این مدل به قدری زیاد است که می‌توان آن را بین تعداد زیادی از مشتریان به اشتراک گذاشت و در صورت درخواست منابع بیشتر از سوی مشتریان، این امکان را برای آنها فراهم کرد.

    ابر خصوصی

    سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از ابر خصوصی بدون نگرانی برای از دست دادن کنترل روی داده‌ها و سرویس‌های خود، از برخی مزایا و قابلیت‌های ابر عمومی استفاده کنند. زیرا این ابر، درون فایروال‌های سازمان قرار می‌گیرد. این ابر بیشتر برای پروژه‌هایی که از دو سرویس IaaS و PaaS استفاده می‌کنند کاربرد دارد. زیرساخت ابر خصوصی در داخل یک سازمان قرار دارد و در اختیار عموم مردم نیست.

    ابر ترکیبی

    این مدل همان‌طور که از اسمش پیداست ترکیبی از دو حالت قبلی است. در این مدل بعضی از داده‌‌ها در ابر عمومی و برخی در ابر خصوصی قرار می‌گیرد. این دو ابر به هم متصل می‌شوند و امکان اشتراک‌گذاری داده‌ها و اپلیکیشن‌ها بین‌شان ایجاد می‌شود. معمولا زمانی که کاربران و سازمان‌ها تمایلی به پرداخت هزینه برای ارتقا و توسعه سخت‌افزاری خود نداشته باشند از این مدل کمک می‌گیرند.

    کاربرد رایانش ابری

    پیشرفت فناوری‌های دیجیتالی و گسترش استفاده از آنها بین عموم مردم باعث شده تا میزان استفاده از برنامه‌های مبتنی بر رایانش ابری افزایش یابد. بسیاری از ما امروزه از این فناوری در موارد زیادی استفاده می‌کنیم. در ادامه تعدادی از این موارد را بیان می‌کنیم.

    • استفاده از یک سرویس آنلاین برای ارسال ایمیل
    • برنامه‌های خدمات‌رسان اینترنتی مانند شبکه‌های اجتماعی، پیام‌رسان‌ها، برنامه‌های تاکسی‌یاب، خرید آنلاین، برنامه‌های بانکداری الکترونیکی و غیره
    • ذخیره‌سازی و اشتراک‌گذاری عکس‌ها و فایل‌ها در یک سرویس آنلاین اینترنتی
    • انجام پروژه‌های کاری و اشتراک‌گذاری فعالیت‌ها در یک فضای آنلاین با استفاده از اینترنت
    • تماشای فیلم و گوش دادن به موسیقی به‌ صورت آنلاین یا با استفاده از اپلیکیشن‌های مخصوص

    موارد بالا مثال‌هایی از کاربرد رایانش ابری در زندگی روزمره افراد عادی بود. شرکت‌ها و کسب‌وکارها نیز از این فناوری در بسیاری از مواقع استفاده می‌کنند و به کمک آن علاوه بر راحت‌تر کردن کارها در هزینه‌های خود صرفه‌جویی می‌کنند. از جمله مواردی که کسب‌وکارها تمایل به استفاده از این فناوری دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • ساختن اپلیکیشن‌ها و ارائه نرم‌افزارهای جدید متناسب با نیازهای جدید کسب‌وکار
    • سازماندهی و مدیریت وب‌سایت‌ها و گسترش و توسعه آنها
    • ذخیره‌سازی داده‌ها و گرفتن نسخه پشتیبان (Back Up) از آنها
    • تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده و استفاده از آنها برای پیشرفت کار و ارائه الگوهای جدید

    وضعیت رایانش ابری در ایران

    رایانش ابری با گذر زمان و توسعه‌ای که در این مدت داشته ، به یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین فناوری‌ها تبدیل شده است. امروزه این فناوری در دنیا دهه دوم زندگی خود را سپری می‌کند و این بدین معناست که این فناوری در حال حاضر در دنیا به یک فناوری بالغ تبدیل شده و از آن در حوزه‌های مختلف و در بسیاری از سازمان‌ها استفاده می‌شود.

    اما ایران در این زمینه از این روند پیشرفت و تکامل عقب مانده است. با وجود این‌که ما در بسیاری از نرم‌افزارهای مصرفی خود از رایانش ابری استفاده می‌کنیم ولی این فناوری در کشور پیشرفت زیادی نداشته و زیرساخت‌های مناسب برای بهره‌وری از آن شکل نگرفته است.

    رایانش ابری و مجازی‌سازی چه تفاوتی دارند؟

    Virtualization چیست؟

    مجازی‌سازی یا Virtualization، فرآیند استفاده از یک نرم‌افزار برای ایجاد نسخه‌های مجازی از سخت‌افزارهایی شامل سرورها، اپلیکیشن‌ها، دیتاسنترها و مشابه آن است. در این فرآیند از رایانه‌های مجازی استفاده می‌شود که هر کدام سیستم‌عامل‌های خود را اجرا می‌کنند و در عین حال مانند کامپیوترهای مستقل روی یک سخت‌افزار واحد کار می‌کنند.

    فناوری مجازی‌‌سازی به سازمان‌ها کمک می‌کند تا در زیرساخت‌هایشان به منظور بهبود گردش‌ کاری داخلی، امنیت و کارکردها، از یک مدل تحویل ابرمانند استفاده کنند. در واقع مجازی‌سازی یکی از فناوری‌های پایه رایانش ابری و نرم‌افزاری برای مدیریت سخت‌افزار است.

    در رابطه با تفاوت رایانش ابری و مجازی‌سازی باید گفت که رایانش ابری بدون مجازی ‌سازی امکان‌پذیر نیست و این دو سرویس به طور کلی خدمات و امکانات مختلفی به کاربران ارائه می‌دهند. به بیان دیگر مجازی‌سازی این قابلیت را برای یک منبع فراهم می‌کند که مانند بسیاری از منابع عمل کند. ولی در استفاده از رایانش ابری کاربران می‌توانند به یک مجموعه واحد از منابع دسترسی پیدا کنند. بنابراین شرکت‌ها باید تصمیم بگیرند که به مجازی‌سازی دارایی‌های فناوری اطلاعات خود اقدام کنند یا به استفاده از سرویس‌های رایانش ابری روی آورند.

    از جمله تفاوت‌های رایانش ابری و مجازی‌سازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • مجازی‌سازی یک نرم‌افزار برای تبدیل سخت‌افزار به چندین سرور مجازی است. در مقابل، رایانش ابری شامل چند سخت‌افزار ترکیب شده است.
    •  رایانش ابری دارای ظرفیت ذخیره‌سازی نامحدود است ولی ظرفیت مجازی‌سازی وابسته به ظرفیت فیزیکی سرور است.
    •  مجازی‌‌سازی شامل ارائه سخت‌افزار اختصاصی به کاربران است، ولی رایانش ابری شامل استفاده از چندین دستگاه سخت‌افزاری به منظور ایجاد محیط ورود به سیستم کاربر است.
    •  در رایانش ابری خرابی سخت‌افزارها بر زیرساخت ابری تاثیری نمی‌گذارد اما بروز آسیب در سخت‌افزار در مجازی‌سازی می‌تواند به خرابی سایر دستگاه‌های مجازی منجر شود.

    تفاوت‌های اصلی رایانش ابری و Fog Computing چیست؟

    Fog Computing

    Fog computing از مفاهیم مرتبط با رایانش ابری است. در واقع «Fog» امتداد رایانش ابری و شامل چند edge node است که دارای اتصال مستقیم به دستگاه کاربر نهایی است. از ویژگی‌های این نودها نزدیک‌تر بودن به کاربران نهایی در مقایسه با دیتاسنترهای متمرکز و بالاتر بودن سرعت ارتباط با این دستگاه‌ها و همچنین قابلیت پردازش آنها است.

    تفاوت اصلی رایانش ابری و fog Computing در متمرکز بودن سرور ابری و غیر متمرکز بودن Fog است. همچنین شبکه‌ی Fog به دلیل مجزا نبودن نمی‌تواند جایگزین سرور ابری شود. بلکه به دلیل نزدیکی به منبع اطلاعات، نقش مکمل را برای سرور ابری ایفا می‌کند. fog Computing در واقع یکی از ویژگی‌های محاسبات ابری یا Cloud computing است که برای قرار دادن برخی تراکنش‌ها و منابع در لبه شبکه کاربرد دارد. هدف از fog Computing ایجاد کانال‌هایی به منظور دسترسی به فضاهای ذخیره‌سازی رایانش ابری در نظر گرفته شده است.

    رایانش ابری در اینترنت اشیا

    اینترنت اشیا سیستمی است که بدون نیاز به انسان، از اتصال دستگاه‌های مختلف به یکدیگر تشکیل می‌شود. این دستگاه‌ها توانایی تبادل و ذخیره اطلاعات و استفاده کردن از آنها را دارند. به بیان ساده‌تر به هر چیزی که بتواند به اینترنت متصل شود و از طریق آن کارهایی را انجام دهد اینترنت اشیا می‌گویند؛‌ به عنوان مثال یک لامپ که به وسیله یک گوشی هوشمند قابل روشن و خاموش کردن باشد یا یک خودرو که بدون نیاز به راننده بتواند حرکت کند یک دستگاه اینترنت اشیاست.

    هدف اصلی هر دو فناوری، افزایش کارایی فعالیت‌های روزانه انسان است. در واقع اینترنت اشیا حجم زیادی از داده را تولید می‌کند و رایانش ابری راهی برای سازماندهی و مدیریت این داده‌هاست.

    با افزایش کارایی‌های اینترنت اشیا، میزان داده‌هایی که توسط این سیستم ایجاد می‌شود افزایش یافته است. این حجم زیاد داده باعث شده به زیرساخت‌های اینترنت جهان فشار وارد شود. به همین دلیل است که متخصصان این حوزه سعی کردند میزان این فشار را با بهره‌گیری از فناوری رایانش ابری کاهش دهند.

    از مزایای استفاده از رایانش ابری در اینترنت اشیا می‌توان موارد زیر را نام برد:

    • کاهش هزینه‌ها
    • افزایش طول عمر دستگاه‌ها
    • توانایی جمع‌آوری مقادیر زیاد داده
    • افزایش سرعت و دقت دسترسی به منابع اطلاعاتی

    رایانش ابری در هوش مصنوعی

    در سال‌های اخیر یکی از فناوری‌هایی که در حوزه هوش مصنوعی بسیار تاثیرگذار بوده و به پیشرفت و توسعه آن کمک کرده فناوری رایانش ابری بوده است. به همین دلیل شرکت‌هایی مانند گوگل، مایکروسافت و آمازون که در این زمینه فعالیت‌های گسترده‌ای داشته‌اند سعی در ارائه خدماتی مبتنی بر دو فناوری هوش مصنوعی و رایانش ابری کرده‌اند.

    تحلیل و بررسی‌ها نشان می‌دهد فناوری هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف مانند بانکداری، خودرو و تولید با سرعت بالایی در حال گسترش است. از آنجا که در این زمینه‌ها از فناوری رایانش ابری استفاده می‌شود، می‌توان نتیجه گرفت ترکیب این دو فناوری می‌تواند به سرعت بخشیدن این امر کمک کند.

    مزایا و معایب رایانش ابری

    هر فناوری جدیدی مزایا و معایب خاص خود را دارد ولی تجربه ثابت کرده در مورد فناوری رایانش ابری، مزایا همیشه بیشتر از معایب بوده است. در این قسمت برخی از مزایا و معایب این فناوری رابررسی می‌کنیم.

    از مزایای رایانش ابری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • کاهش هزینه‌ها: با استفاده از این فناوری دیگر نیازی به صرف هزینه برای خرید تجهیزات و سرورهای گران‌قیمت، پرداخت قبض برق با قیمت‌های بسیار زیاد، استخدام نیروی کار برای نگهداری و پشتیبانی از تجهیزات و غیره نیست. این یکی از مهم‌ترین عوامل روی آوردن کسب‌وکارها به فناوری رایانش ابری است.
    • افزایش سرعت کار: نصب و راه‌اندازی سرویس‌های رایانش ابری بسیار سریع اتفاق می‌افتد. علاوه بر این هرگونه تغییر در کسب‌وکار مانند افزایش یا کاهش سرویس‌ها نیز در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌شود.
    • دسترسی آسان: به دلیل استفاده این فناوری از اینترنت، دسترسی کاربران بسیار آسان شده است و محدودیت زمانی و مکانی از بین رفته است. این قابلیت فرصت خوبی برای دورکاری و مدیریت فعالیت‌ها از راه دور فراهم کرده است.
    • به‌روزرسانی خودکار: نرم‌افزارهای ابری به‌ طور خودکار و بدون هزینه به‌روزرسانی می‌شوند. علاوه بر این، این به‌روزرسانی‌های مداوم باعث می‌شود سرویس رایانش ابری با سرعت و عملکرد مناسبی به کار خود ادامه دهد.
    • امنیت بالا: ارائه‌دهندگان سرویس‌های رایانش ابری، مجموعه‌ای از سیاست‌ها و ابزارهای کنترلی را ارائه می‌دهند که این مجموعه ضمن تقویت وضعیت امنیتی سیستم، از برنامه‌ها و زیرساخت‌ها در برابر تهدیدات احتمالی محافظت می‌کند.
    • اشتراک‌گذاری داده‌ها: کارکنان یک سازمان می‌توانند از نقاط مختلف جغرافیایی و به‌ طور همزمان با هم کار کنند و اطلاعات‌شان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و دسترسی یکسانی به یک برنامه داشته باشند.

    از معایب رایانش ابری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • نیاز به اتصال دائمی به اینترنت پرسرعت: اینترنت از نیازهای ضروری این فناوری است. بدون اینترنت کاربر نمی‌تواند به داده‌ها و برنامه‌ها دسترسی پیدا کند. علاوه بر این، برای کار با داده‌ها و برنامه‌‌های تحت وب نیاز به اینترنت با پهنای باند بالاست. به همین دلیل روند رشد این فناوری در کشورهایی که اینترنت قوی دارند سرعت خیلی بیشتری دارد.
    • امکان هک شدن داده‌ها و برنامه‌ها: آسان بودن فرآیند راه‌اندازی و دسترسی به سرویس‌های ابری می‌تواند امکان شناسایی و بهره‌برداری از نقاط آسیب‌پذیر یک سیستم را برای هکرها فراهم کند.
    • قابلیت‌های محدود برنامه‌های تحت وب: قابلیت‌های برنامه دسکتاپ همیشه خیلی بیشتر از مشابه تحت وب آن است. برای مثال برنامه Excel خیلی بهتر و کامل‌تر از برنامه Google Sheet است.

    کاربرد رایانش ابری در بانکداری

    کاربرد این فناوری در بانکداری را به تفکیک سه سرویس ارائه شده در رایانش ابری بررسی می‌کنیم. مطابق با این سرویس‌ها، صنعت بانکداری از رایانش ابری به عنوان زیرساخت، پایگاه داده و نرم‌افزار استفاده می‌کند. به طور کلی بیشترین کاربرد این فناوری در صنعت بانکداری مربوط به بانک‌های کوچک و تازه تاسیس شده است. علت استفاده بیشتر این نوع از بانک‌ها از این فناوری، نداشتن سیستم‌ها و زیرساخت‌های کافی در مقایسه با رقبای بزرگ خود است که بیشتر به مدل‌‏های ابری نیاز دارند.

    کاربرد سرویس IaaS در بانکداری

    با توجه به تقسیم‌بندی خدمات IaaS به سه گروه پردازشی، شبکه‌ای و ذخیره‌سازی، بیشترین کاربرد بانکداری از این خدمات به ترتیب شامل منابع پردازشی، منابع شبکه‌ای و سپس منابع ذخیره‌سازی است. به عنوان مثال بانک‌ها معمولا برای انتقال «Core Banking» به جای فیبر نوری از بستر رایانش ابری استفاده می‌کنند و از مزایای آن مانند صرفه‌جویی در هزینه‌های خرید سخت‌افزار و همچنین تعمیر و نگهداری آن و انعطاف‌پذیری بالای سیستم بهره می‌برند. همچنین با استفاده از فرآیند مجازی‌سازی سرور‌ها در ابر، می‌توانند پیش از شروع دوره‌های دارای بار پردازشی بالا، با استفاده از مخازن ابری به افزایش منابع پردازشی سرور‌ها اقدام کنند. همچنین این سرویس قابلیت تقسیم منابع زیرساخت از منابع شبکه، برق و تهویه گرفته تا فضای فیزیکی، ذخیره‌سازی و غیره را میان کاربر‌های مختلف فراهم می‌کند و نرم‌افزار‌ها و سرویس‌های بانکداری امکان اختصاص منابع پردازشی و ذخیره‌سازی را خواهند داشت.

    کاربرد سیستم PaaS در بانکداری

    کاربرد PaaS در بانکداری شامل کاهش هزینه و زمان برای اعزام نیرو و آموزش نیرو به شعب دور از مرکز است. این قابلیت در زمان نیاز جهت به‌کارگیری سیستم نرم‌افزاری جدید ایجاد شده توسط شعبه مرکزی در شعبه‌های شهرستان‌ها کاربرد دارد. در واقع با استفاده از خدمات PaaS رایانش ابری، قابلیت تبدیل سیستم جدید به یک پلتفرم و امکان پیاده‌سازی آن برای هرکدام از شهرستان‌ها فراهم می‌شود. کاربرد دیگر این سرویس، استفاده به عنوان پایگاه داده‌های مختلف برای نگهداری داده‌های چندین مشتری به‌ صورت فیزیکی است.

     کاربرد سیستم DaaS در بانکداری

    این سیستم در بانکداری برای انتقال نرم‌افزارهایی که به کار می‌برند، در بستر ابری مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین نرم‌افزار‌های مورد نظر در قالب اشتراک‌هایی با مدت زمان تعیین شده و قابلیت‌های مشخص ارائه می‌شوند. از مزایای این سرویس در بانکداری می‌توان به افزایش کاربر، کاهش هزینه و کاهش پیچیدگی اشاره کرد.

    نمونه‌های متداول رایانش ابری

    از جمله نمونه‌های متداول و شناخته‌شده رایانش ابری می‌توان موارد زیر را نام برد:

    • Google Drive‌: یک سرویس رایانش ابری است که به کاربران امکان می‌دهد اطلاعات خود را در محیطی امن ذخیره کنند و به راحتی با استفاده از کامپیوتر شخصی، گوشی همراه و تبلت خود به آنها دسترسی داشته باشند.
    • Gmail: سرویس ایمیل رایگان است که توسط شرکت گوگل ساخته شده و از فناوری رایانش ابری برای ذخیره‌سازی و تبادل اطلاعات و ایمیل‌ها بین کاربران خود استفاده می‌کند.
    • Google Sheet: این سرویس نسخه تحت وب و مشابه برنامه Excel است که شرکت گوگل آن را بر اساس فناوری رایانش ابری تولید کرده است.
    • Apple iCloud: این برنامه سرویس ذخیره‌سازی اطلاعات در دستگاه‌های دارای سیستم‌عامل iOS و MacOS است. اگر از محصولات اپل استفاده می‌کنید، می‌توانید از این سرویس برای ذخیره‌سازی فایل‌ها، تماس‌ها،‌ اطلاعات و غیره استفاده کنید.
    • Skype: یک سرویس پیام‌رسان متنی، صوتی و تصویری است که شرکت مایکروسافت تولیده کرده است.
    • YouTube: یک سرویس رایانش ابری برای اشتراک‌‌گذاری فایل‌های ویدئویی است.
    • Dropbox:‌ کاربرد این سرویس مشابه برنامه Google Drive است.
    • Sound Cloud: یک سرویس رایانش ابری برای اشتراک‌گذاری فایل‌های صوتی و موزیک‌هاست که امکان دریافت این فایل‌ها یا پخش آنلاین را برای کاربران خود فراهم می‌کند.
    • Netflix: این سرویس شامل کتابخانه‌ای کامل و جامع از فیلم‌ و سریال‌ است و امکان مشاهده آنلاین هر کدام را برای کاربران فراهم می‌کند. فناوری اصلی این برنامه هم از رایانش ابری استفاده می‌کند.

    با توجه به تمام مباحثی که در رابطه با رایانش ابری بیان کردیم، مشخص است حتی اگر به صورت آگاهانه هم از فناوری رایانش ابری استفاده نکنیم، باز نمی‌توانیم نقش بزرگ و حیاتی آن را در زندگی امروزی خود نادیده بگیریم.

    https://pvst.ir/c4i

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو