skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

کارزار مخالفت با تصویب طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی به بیش از ۴۰۰ هزار امضاء رسید

طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی موقتا از دستور کار مجلس خارج شد

سونیتا سراب‌پور نویسنده میهمان

۴ مرداد ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های اجتماعی که در هفته‌های اخیر حواشی گوناگونی داشت، قرار بود امروز (۴ مرداد) در مجلس براساس اصل ۸۵ قانون اساسی مورد بررسی قرار بگیرد که حالا مشخص شده بررسی این طرح به صورت موقت تنها امروز از دستور کار مجلس  خارج شده است. اما براساس شنیده‌های پیوست، با رایزنی‌های سیاسی فعلا این طرح از دستور کار خارج شده و بررسی آن به دولت آینده موکول شده است. با این حال این اتفاق باعث خاموش شدن اعتراض کسب‌وکارهای فضای مجازی نسبت به این طرح نشده؛ چرا که همچنان مدیران شرکت‌های استارت‌آپی مختلف در شبکه‌های مجازی با هشتگ «صیانت از کاربران» به ایرادات این طرح و مخالفت با این طرح می‌پردازند. راه‌اندازی کارزار امضاء مخالفان با این طرح هم تاکنون به بیش از ۴۴۴ هزار و ۴۰۰ نفر رسیده است.

به گزارش پیوست، حداقل در چند هفته گذشته بسیاری از کاربران و کسب‌وکارهای مجازی نسبت به بررسی و تصویب این طرح واکنش انتقادی نشان‌ داده‌اند و با بررسی بندهای مختلف این طرح اعلام کرده‌اند که این طرح به جای یک طرح فنی که هدفش صیانت از کاربران در فضای مجازی است، اهداف امنیتی و سیاسی را دنبال می‌کند که در نهایت باعث محدودسازی استفاده کاربران از فضای مجازی و استفاده از خدمات در این فضا می‌شود. در همین زمینه وزیر ارتباطات در دو نامه به رئیس مجلس و رئیس جمهوری آینده هشدار داده که اجرای طرح صیانت از کاربران در فضایی مجازی ضمن محدودسازی کاربران در دسترسی آزاد به اطلاعات، باعث کمرنگ شدن نقش دولت در تصمیم‌گیری‌های فضای مجازی می‌شود و از سوی دیگر حذف و بی‌اثر کردن وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را به دنبال دارد. در همین زمینه نیز اعضای هیات مدیره سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تهران در نامه‌ای به رئیس مجلس اعلام کرده‌اند که این طرح به جای صیانت از کاربران باعث مخدوش کردن فضای کسب‌وکارهای مجازی می‌شود.

در ادامه این نامه‌نگاری‌ها روز گذشته (۳ مرداد) انجمن تجارت الکترونیکی هم در نامه‌ای به رئیس مجلس اعلام کردند که طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی باعث بی‌اعتمادی کاربران به خدمات‌دهندگان داخلی می‌شود. از سوی دیگر نیز ۴۷ شرکت استارت‌آپی در بیانیه‌ای اعتراضی تاکید کردند که این طرح به جای کمک به کسب‌وکارهای اینترنتی به آنها صدمه می‌زند.

هم‌نظری کسب‌وکارها برای توقف اجرای یک طرح

به جز نامه‌های اعتراضی که از بالاترین مقام حوزه ICT یعنی وزیر ارتباطات گرفته  تا صنف، شرکت‌هایی چون زرین‌پال، ابرآروان، استاد سلام، کارزیلا و… با قرار دادن بنر جداگانه در سایت خود مخالفتشان با این طرح را به سایتشان نیز اضافه کرده‌اند.

از طرف دیگر در هفته‌های گذشته کارزاری تشکیل شده است که با خطاب قرار دادن رئیس مجلس، امضاءکنندگان مخالفت خود با طرح‌های محدود‌کننده اینترنت بین‌المللی و فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده‌اند. تا کنون امضاء‌کنندگان این طرح به بیش از۴۴۴هزار و ۴۰۰ نفر رسیده‌اند، یعنی بیشتر از ۳۱ نماینده‌ای که نامشان پای طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی دیده می‌شود.

در ادامه این مخالفت‌ها از شب گذشته مدیران شرکت‌های استارت‌آپی در توئیت‌هایی جداگانه به مخالفت با این طرح پرداخته‌اند. برای نمونه میلاد منشی‌پور، مدیرعامل تپسی، پلتفرم فعال در حمل و نقل هوشمند در توئیتر خود ضمن مخالفت روشن با طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی نوشته است که این طرح نه تنها می‌تواند دسترسی مردم به سرویس‌های جهانی مانند گوگل و اینستاگرام را محدود کند، بلکه می‌تواند به ایجاد مجوز‌های نامشخص جدید، قوانین زائد و گرفتن حق مالکیت داده، صنعت دیجیتال را روبه نابودی بکشاند.

از طرفی دیگر رامین ربیعی، مدیرعامل گروه مالی فیروزه هم در توئیتر خود نوشته است که با هر گونه طرحی که برای استفاده ایرانیان از اینترنت، و به طور کلی استفاده ایرانیان از هر نو فناوری محدودیت ایجاد کند مخالف است. او بانیان اینجاد این محدودیت را باعث عقب‌ماندگی و در تضاد با منافع و مصالح ملی ایران می‌داند.

نمایندگان مخالف

مخالفان با طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی، محدود به کسب‌وکارهای فضای مجازیی و مدیرانشان نمی‌شوند؛ چرا که برخی نمایندگان نیز در توئیتر خود مخالفتشان با اجرای این طرح را اعلام کرده‌اند. برای نمونه شب گذشته مجتبی توانگر، نماینده مجلس اعلام کرد که اگر قرعه به نام او برای اظهار نظر در مورد اجرای این طرح بیفتد خواهد گفت که این طرح هیچ ارتباطی به فرمایشات رهبری مبنی بر ساماندهی فضای مجازی ندارد و هیچ فوریتی هم اجرای آن ندارد. او همچنین تاکید کرده که احتمالا شورای نگهبان نیز با این طرح مخالفت خواهد کرد. او در پایان توییت خود از همکارانش هم خواسته با این طرح مخالفت کنند و در دامی که در مقابل دولت آینده طراحی شده نیفتند.

ولی اسماعیلی دیگر نماینده مجلس هم در توییتی نوشته است: «ضمن تاکید بر مدیریت و صیانت فضای بهم‌ریخته مجازی کشور، پیشنهادم برای طرح مهم «صیانت از فضای مجازی» تشکیل کمیسیون مشترک اجتماعی، فرهنگی و قضایی است. اجرای اصل ۸۵ طرحی به این مهمی و پیچیدگی درست نیست و مخالف این اتفاقم.» طبق اصل ۸۵ قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی می‌تواند در مواقع ضروری اختیار بررسی برخی طرح‌ها را به کمیسیون‌های تخصصی بسپارد و در صورتی که این طرح به تصویب اعضای کمیسیون رسید، با صلاحدید مجلس می‌تواند به مدت چندین سال به صورت آزمایشی اجرا شود.

https://pvst.ir/ajz
سونیتا سراب‌پورنویسنده میهمان

    سال ۸۵ و با انتخاب رشته‌ دانشگاهی که نقشی در آن نداشتم وارد حوزه روزنامه‌نگاری شدم و حالا عاشق این کارم. ۱۲ سال است که به صورت تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کار می‌کنم؛ ۸ سال از این مدت به کار در تحریریه روزنامه‌های دنیای اقتصاد و ایران گذشت و با روزنامه‌های سرمایه، هم‌میهن، همشهری و اعتماد نیز همکاری داشتم. از سال ۹۷ مسیر فعالیتم تغییر کرد و در نهایت رسیدم به تحریریه پیوست.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو