انویدیا در مشارکت با MetAI، همزاد دیجیتالی مبنی بر AI ایجاد کردند
انویدیا با سرمایهگذاری در استارتآپ تایوانی MetAI که در زمینه نسخههای دیجیتالی مبتنی بر هوش…
۲۹ دی ۱۴۰۳
مرکز هوشمند تجزیه و مبادلات خلیج فارس در مراسمی امروز (۶ اسفندماه) افتتاح شد. رمضانعلی سبحانیفر، مدیرعامل شرکت ملی پست در این مراسم اعلام کرد که این مرکز اولین مرکز مکانیزه هوشمند است که توسط یک سیستم در ساعت، سه هزار و ۵۰۰ مرسوله را میتوان به مقصد ۳۰ استان تجزیه کند. وزیرارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در این مراسم گفت که تحول دیجیتال شرکت پست را متحول کرده؛ اما همچنان فرایند بسیاری برای توسعه زیرساختهای شرکت ملی پست به سمت هوشمندسازی وجود دارد. محمد جواد آذری جهرمی در این مراسم از شرکت پست خواست از ظرفیتهای قطار و فرودگاه پیام برای ارسال مرسلات نیز استفاده کند. همچنین او با اشاره به بهپباد سجاد که پاییز سال گذشته توسط خود او رونمایی شد، اعلام کرد که امیدوار است با توجه به اینکه این پهپاد دوران آزمایشی خود را پشت سر گذاشته، برای توزیع مرسولات پستی تا پایان عمر دولت دوازدهم به صورت کاملا عملیاتی و وارد چرخه توزیع بسته شرکت پست شود.
به گزارش پیوست، در مراسم بهرهبرداری از مرکز شماره ۲ تجزیه و مبادلات پست کشور (خلیج فارس) محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه کرونا تحول دیجیتال در کشور را سرعت داد و پست هم یکی از زیرساختهای اصلی تحول دیجیتال است، گفت: «وقتی خدمات الکترونیکی و مراجعهها غیرحضوری میشوند، بخشی از خدمت که نیازمند اتصال بنگاه به مردم و مشتری را دارد به وسیله شرکتهای حمل و نقلی و شرکتهای پستی جبران میشود. بنابراین در تحول دیجیتال پست یک زیرساخت است. خود پست چارهای ندارد که در درون خودش تحول دیجیتال را تجربه کند؛ چرا که با شیوههای سنتی نمیتوان ارائه خدمت کرد.»
او ادامه داد: «اگر باید ظرفیت حمل ونقل در شبکه پستی رشد پیدا کند و با شیوه سنتی بخواهید به این ظرفیت پاسخ دهید، تحول دیجیتال متوقف خواهد شد. رشد تحول دیجیتال اتفاقی بود که باید در کشور رخ میداد. کرونا سرعت تحول دیجیتال را افزایش داد. مجموعه پست کمی از فرآیندها عقب ماند، این عقبماندگی هم فشارش را به پرسنل وارد کرد.»
جهرمی با تشکر از پرسنل شرکت ملی پست اعلام کرد که شبکه پستی هنوز نتوانسته تحول دیجیتال را به صورت کامل در سیستم خود استقرار بدهد و فشار بر دوش پرسنل شرکت خود گذاشته است. او همچنین بیان کرد: «در ایامی که همه از نگرانی کرونا در منازل بودند و دوران قرنطینه را طی میکردند، پرسنل شرکت ملی پست که دیده هم نمیشدند؛ اما پیامآور ارتباطات مردم با هم دیگر و ارائه خدمات به آنها بودند.»
جهرمی با بیان اینکه تحول دیجیتال زیرساخت توسعه اقتصادی کشور است و پست هم به عنوان یکی از زیرساختهای تحول دیجیتال در کشور است، گفت: «از ابتدا فعالیت هیات مدیره شرکت ملی پست برنامهریزی مشخص برای تحول دیجتال داشتهاند. یک برنامه مدون استخراج شد که خروجی این برنامه مدون باید افزایش ظرفیت شبکه پست با حفظ یا کاهش مجموعه نیروی انسانی در کنار افزایش کیفیت وهمچنین کاهش مدت زمان ارائه خدمت باشد.»
براساس گفتههای جهرمی در یک سال گذشته شکایات زیادی از تاخیر و مفقود شدن بستههای پستی به او رسیده است و شرکت پست اگر بخواهد شبکه توزیع پستی را افزایش دهد، باید چند گلوگاه را مدنظر قرار دهد. وزیر ارتباطات در مورد این گلوگاهها گفت: «یکی از گلوگاهها در حوزه دسترسی است. دیگری در حوزه تجزیه و مبادلات است که هسته فعالیت شرکت پست است. مرکز چهارراه لشکر میتواند با ۲۰۰ کارگر ۱۳۰ هزار بسته در روز تبادل کند. ظرفیت آن مرکز تکمیل شد و مرکز خلیج فارس در تهران موازی چهارراه لشکر راهاندازی شد. ظرفیت این مرکز با ۲۰ نفر نیروی انسانی، تبادل و مدیریت ۲۳هزار بسته است.»
او ادامه داد: «تحول دیجیتال به ما میگوید که اگر میخواهید سرعت خود را افزایش دهید، باید هوشمندسازی را وارد فرآیند کنید. پست باید دوسال پیش این اقدامات را انجام میداد؛ اما به دلایل مختلف از جمله تحریم، مشکلات در تامین تجهیزات و نوسانات نرخ ارز فرایند تدارکاتی برای انجام این ماموریت طولانی شد.»
به گفته جهرمی البته مجموعه این اتفاقها برکتی داشت و اینکه هماکنون شرکت دانش بنیان داخلی امروز هوشمندسازی شبکه پستی کشور را برعهده گرفته و از ظرفیت شرکت داخلی استفاده میکنیم که این یک کار بسیار ارزشمند است.
او همچنین بیان کرد: «مرکزی که امروز افتتاح شد میتواند به تبادل بستههای پستی بسیار کمک کند. در واقع این مرکز ظرفیت جابهجایی در پست را بالا میبرد و توان شرکت پست افزایش پیدا میکند. امیدواریم این اتفاق سریعتر در چارراه لشکر، تبریز، اصفهان، مشهد، شیراز در مرکز مبادلات توزیع رخ دهد تا ظرفیت مبادله بستههای پستی دوبرابر شرایط فعلی شود.»
جهرمی در این مراسم همچنین به قطار اختصاصی پست اشاره کرد و گفت: «امروز مدیران پستی اقدام خوبی انجام دادند که قطار اختصاصی پستی را راهاندازی کردند. امروز قطار اختصاص پستی در مسیر تهران- مشهد راهاندازی شده و باید به سایر استانها تعمیم پیدا کند.»
آنطور که جهرمی میگوید امکان دارد این اقدام در ابتدا ضررده باشد؛ اما باید استقامت کنند و پای این موضوع ایستاد. به اعتقاد جهرمی راهاندازی قطار اختصاصی ارزشمند است چون برای برخی از بستهها و بارها ظرفیت قطارها بسیار ضروری است.
او همچنین به شرکت پست توصیه کرد تا این شرکت به سمت باز آفرینی مجموعه فرودگاه پیام هم برود. او در این مورد گفت: «فرودگاه پیام به چرخه ظرفیت فرودگاهی کشور بازگشت؛ اما خطوط هوایی پیام هم مجدد باید فعال شود، ۵ فروند هواپیما وجود دارد که ۲ فروند آن قابل تعمیر و بازگشت به مدار است و میتوان برای بستههای اضطراری که در یک روز باید ارسال شود از آن استفاده کرد.»
جهرمی در ادامه اضافه کرد: «اگر میخواهیم رشد کنیم باید به نیاز مردم پاسخ داده شود. بنابراین در لایه هسته غیر از هوشمندسازی، استفاده از ظرفیت حمل ونقل غیر کامیونی و البته تقویت مسیرهای کامیونی ضروری است و باید به سمت استفاده از قطار و خطوط هوایی هم برویم. لایه اصلی همه این موارد هم هوشمندسازی و اپلیکیشن است که سامانههای پستی که قلب تپنده این مجموعه است را به پیش میبرد.»
او به گلوگاه دیگر یعنی لایه دسترسی اشاره کرد و گفت: «در لایه دسترسی باید تنوع داشته باشیم. یعنی پستچی باید هوشمند باشد و به ابزارهای هوشمند تجهیز شود، اپلیکشن داشته باشد، پد مخصوص برای گرفتن امضا از مشتری داشته باشد، از ابزارهای هوشمند برای پیدا کردن مسیر ارسال بسته استفاده کند. پروژه GNAF را پیادهسازی کردهایم تا پستچی که میخواهد بسته را برای مکانی ارسال کند از مسیریاب با حداقل فاصله ممکن استفاده کند. از این طریق روی کار او هم میتوان نظارت کرد که چند بسته را به دست گیرنده رسانده و اینکه بسته در موعد مقرر رسیده است یا خیر.»
به گفته جهرمی بخشی از انجام این فرآیند آموزش نیروهای پست است. به اعتقاد وزیر ارتباطات در این بخش اقدامات خوبی صورت گرفته و ابزارها هم آماده شده است؛ اما باید توسعه داده شود. او همچنین بیان کرد: «تنوع شیوههای انتقال پستی هم مهم است که در این زمینه پهپاد پستی را معرفی کردیم. آزمایش آن موفق بود و حالا در ناوگان پستی در حال پیادهسازی است و امیدواریم این پروژه تا پایان عمر دولت دوازدهم عملیاتی شود و پهپاد پستی را وارد مدار کنیم.»
جهرمی همچین در ادامه صحبتهای خود بیان کرد که هوشمندسازی تنها به مواردی که گفته شد، خلاصه نمیشود بلکه هوشمندسازی یعنی اینکه از موتورهای برقی، دوچرخهها و خودروهای برقی در مسیر تبادل پست نیز استفاده شود. او در این مورد گفت: «در شهرهایی که آلودگی هوا دارند، این پروژهها بسیار کارساز هستند چرا که کار پست کاهش حجم ترددهای مردم است.»
به اعتقاد جهرمی ظرفیت شبکه پستی باید افزایش پیدا کند و انتظار این است که در شرایطی که هسته اپلیکیشن و سامانه پستی به روز و دیجیتال شده است IPهای قابل اتصال هم به بخش خصوصی داده شود.
او ادامه داد: «به عنوان مجموعهای که به نوعی بزرگترین مجموعه پستی کشور است، عواقب تصمیماتی که با توجه به شرایط اقتصادی میگیرید، به بخش خصوصی ضربه میزند. چرا شما معادله را به برد-برد تبدیل نمیکنید. با استفاده از سامانه ۱۹۳ و با کمک اپلیکیشنی که دارید باید همکاری با بخش خصوصی را بیشتر کنید. برنامه الوپست را شروع کردید؛ اما من فکر میکنم برد-برد نبود . باید معادله این پروژه را تغییر بدهید تا همه برنده شوند.»
جهرمی در صحبتهای خود همچنین به کیفیت ارسال بستهها اشاره کرد و از مدیران پست خواست تا کیفیت و تنوع بستهبندیهای پست را افزایش دهند. او در این زمینه گفت: «بارها بیان کردم که اقدامات شرکت پست چشمگیر بوده است. برای نمونه در برگزاری نمایشگاه کتاب مجازی در شرایط کرونا فعالیتهای خوبی توسط پست صورت گرفت؛ اما باید این کارها تقویت شود. چرا که ارسال بستههای کتاب در بسیاری از مواقع قابل قبول نبود.»
او با ذکر مثالی ادامه داد: «ناشری یک نشریه که از نمایشگاه خریداری کرده بود را برای من ارسال کرد؛ اما وقتی نشریه به دستم رسید پاره شده بود. پیگیری کردم و مشخص شد که نشریه در پاکت برای ارسال گذاشته شده و در بسته اختصاصی پستی گذاشته نشده است. تنوع بسته بندی یکی از نیازهای مهمی است که باید درمورد آنها فکر کنید و در مورد آن به مردم اطلاعرسانی کنید تا همه بدانند هر بسته خود را براساس چه نوع بسته بندی ارسال کنند.»
او با بیان اینکه استراتژی شرکت پست باید توسعه محصول باشد و باید محصولات مختلف را در اختیار مردم قرار دهد، گفت: «باید بخش محصولات را به صورت اختصاصی براساس نیاز مردم توسعه دهید. مانند پست سوغاتی و غیره. وقتی بستهبندی استاندارد داشته باشید و پروتکل مخصوص در این زمینه وجود داشته باشد، مردم از ارسال نامناسب بستههای خود ناراضی نخواهند بود.»
جهرمی در صحبتهای خود اعلام کرد که انتظار دارد شرکت پست تا پایان اردیبهشت ماه سال آینده با استفاده از ظرفیتهای بومی و شرکتهای دانش بنیان داخلی مراکز اصفهان، مشهد، شیراز، تبریز و اهواز را به صورت متمرکز افتتاح کند، چون این این فعالیتها باعث افزایش درآمد شرکت ملی پست میشود.
در این مراسم همچنین رمضانعلی سبحانیفر، مدیرعامل شرکت ملی پست درمورد مرکز جدید تجزیه و مبادله بیان کرد: «مرکز شماره ۲ تجزیه و مبادلات پست، در زمینی به مساحت ۱۵ هزار متر مربع دایر شده، مرسولات توسط یک سیستم مکانیزه سورت میشود و این سیستم قادر است که در ساعت، سه هزار و ۵۰۰ مرسوله را به مقصد ۳۰ استان تجزیه کند»
او درباره توسعه زیرساختها در شرکت پست گفت: « به لحاظ تغییر کار پست از پاکت به بستههای بزرگ، زیرساختهای ما فراهم نبود و مشکلاتی در این زمینه داشتیم. ظرف مدت ۶ ماه تلاش کردیم تا این مرکز را در مساحت ۱۵ هزار متر موازی با مرکز تجزیه مبادلات چهارراه لشگر، افتتاح کنیم. برای توسعه، مبلغ مورد نیاز برای ۵۰۰ دستگاه ماشین را تامین اعتبار کردیم که در مراحل پایانی کار قرار دارند. به این صورت با خرید وانت به توزیع مرسولات درون شهری ما کمک کنند.»
سبحانیفر در ادامه اضافه کرد: «در راستای هوشمندسازی و برای جلوگیری از آلودگی هوا و آلودگی صوتی تعدادی موتور برقی خریداری کردیم تا به صورت آزمایشی برای توزیع مرسولات در یک منطقه استفاه شود و پس از آن در مکانهای دیگر نیز از آنها استفاده کنیم.»
سبحانیفر با بیان اینکه خدمات الکترونیکی باید توسعه یابد، گفت: « چند سامانه را برای ارائه خدمات الکترونیکی آماده کردیم که میتوان به سامانه خدمات دولت الکترونیکی اشاره کرد. امروز خدمات دولت الکترونیکی در داخل شرکت ملی پست و سازمانهای دولتی انجام میشود؛ اما به سمتی رفتیم که این خدمات را به مردم نیز ارائه بدهیم. این سامانه آماده بهره برداری است که در آینده همراه با سامانه دیگر افتتاح خواهد شد.»
به گفته سبحانیفر سامانه دیگری هم قرار است به زودی افتتاح شود و این سامانه در ۳۷ هزار روستا اجرایی میشود تا خدمات دولت بر بستر آن در اختیار روستاییان قرار بگیرد. در کنار این برای رساندن محصولات روستاییان به دست مشتری هم شرکت پست قصد دارد «بازار روستا» را افتتاح کند تا به جهش تولید کمک کنند
او درباره اجرایی شدن سامانه حمل و نقل نیز بیان کرد: «این سامانه اجرایی شده و ما میتوانیم کل وسایل نقلیه خود را کنترل کنیم. با این سامانه میتوانیم برکار پستچیان نظارت داشته باشیم. این که چه تعداد ماشین و موتور به چه مقاصدی رفتهاند.»