skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

پاسخ‌های پست به سورپرایز وزیر:

با پهپاد مطالبه ایجاد کردیم

بهناز توحیدی نویسنده میهمان

۹ دی ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۵ بهمن ۱۳۹۸

چند هفته‌ای از سورپرایز وزیر ارتباطات وفناوری اطلاعات در مورد «انتقال بسته‌های پستی با پهپاد» می‌گذرد. هم‌اکنون تب‌وتاب اولیه این موضوع در شبکه‌های اجتماعی و جامعه فروکش کرده است؛ اما هنوز ابهامات و سوال‌های بسیاری حول محور پهپاد پستی که «سجاد» نامگذاری شده، وجود دارد. از جمله اینکه نحوه دریافت مجوز این پهپادها چگونه است و یا با وجود آنتن‌ها و ساختمان‌های بلند این پهپاد چگونه مسیریابی و بسته‌ها را به دست کاربرانشان برساند. در مقابل عضو هیات مدیره شرکت پست معتقد است نباید حساسیت‌ها و ابهامات در این مورد مانعی برای ورود فناوری‌های نوین به کشور شود و آنها با ورود به این حوزه برای حل معضلات در این بخش مطالبه‌گری ایجاد‌ کرده‌اند.

 

پهپادهای سرگردان

داستان استفاده از پهپاد‌ها برای ارسال مرسولات داستان جدیدی نیست و پیش از ایران کشورهای دیگر هم به سمت کمک گرفتن از این ابزارها برای توسعه شبکه حمل‌ونقل پستی خود رفته‌اند. برای نمونه تجربه استفاده از پهپادها در مورد شرکت‌هایی  چون آمازون آمریکایی و علی بابا چینی به عنوان یکی از بزرگترین شرکت‌های فعال در حوزه تجارت الکترونیکی با  موفقیت همراه نبوده و اجرای طرح‌های آزمایشی آنها در این زمینه با شکست‌ همراه شده است. از سوی دیگر به تازگی نیز سازمان هواپیمایی کشوری انگلیس هم  اعلام کرده که  استفاده از پهپاد برای تحویل بسته در این کشور فعلا ممنوع است. اما چه شرایطی باعث شده تا ایران با وجود این تجربیات جهانی هم به سمت استفاده از پهپاد‌ها در سیستم پست کشور برود؟

آنطور که شواهد و مدارک نشان می‌دهد در کشور قانون مشخص و شفافی برای استفاده از پهپادها برای حمل کالا وجود ندارد. به همین خاطر با رونمایی از پهپاد پستی این سوال ایجاد شد که آیا این پهپادها برای حمل کالا مجوز دارند؟ یا اصلا مجوز خود را از کدام نهاد دریافت می‌کنند که محمدرضا قادری، عضو هیات مدیره شرکت ملی پست در گفت‌وگو با پیوست اعلام می‌کند که مطرح کردن چنین سوال‌هایی آن هم در شرایطی که اجرای این پروژه در مرحله آزمایش قرار دارد تنها مسائل را پیچیده‌تر می‌کند. او در این مورد می‌گوید: «همواره ما در برابر هر تکنولوژی جدیدی که وارد کشور می‌شود، مقاومت می‌کنیم. وقتی در ابتدای کار و در مرحله تست این تکنولوژی هستیم نباید روی برخی از مسائل چون مجوز حساسیت نشان داده شود. اما تمام نهادها باید مشارکت کنند تا استانداردها تدوین و زیرساخت‌ها ایجاد شود.»

او همچنین از مذاکرات مکرر شرکت پست با نهادهایی که متولی این موضوع هستند خبر داد: «ما در حال مکاتبه هستیم. درگام اول باید مشخص شود که چه نهادی متولی صدور مجوز است و چه نهادی می‌خواهد بر استاندارد نظارت کند. کاری نیست که یک شبه انجام شود.»

براساس گفته‌های عضو هیات مدیره شرکت پست، این شرکت متولی پرواز پهپاد نیست بلکه پست به عنوان کاربر نیازهای خود را اعلام کرده و مجموعه‌هایی که متولی هستند، باید این نیاز را حل کنند.

شرکت پست متولی پرواز پهپاد نیست بلکه پست به عنوان کاربر نیازهای خود را اعلام کرده و مجموعه‌هایی که متولی هستند، باید این نیاز را حل کنند.

محمدرضا قادری

او در این مورد بیان کرد: «ما وقت و انرژی گذاشتیم و این تکنولوژی را ایجاد و تست کردیم.  با معرفی آن به شکل ویدیو ذهن جامعه را درگیر کردیم. حال جامعه و پست مطالبه‌گر است. مجموعه‌های متولی هم باید پاسخگو باشند. باید استاندارد پرواز را تدوین کنند و مجوز برای این حوزه تعیین کنند. حق مردم است که همگام با تکنولوژی روز پیش بروند.»

تعریف پروژه‌های مشخص برای حل معضلات

علاوه بر بحث مجوز، نحوه پرواز پهپادها، مسیریابی آن‌ها، عدم برخوردشان به ساختمان‌ها و دکل‌ها و آنتن‌ها ابهام‌های دیگری است که بسیاری از کارشناسان در مورد فعالیت پهپاد پستی «سجاد» مطرح می‌کنند. اما قادری اعلام می‌کند برای حل این معضلات قرار است آنها از پروژه GNAF کمک بگیرند.

او در این مورد توضیح می‌دهد: « شرکت پست متولی پروژه Gnaf است و در این پروژه آدرس‌دهی ساختمان‌ها و کوچه‌ها و خیابان‌ها مطرح است. این آدرس‌دهی استاندارد به پرواز پهپاد کمک می‌کند. البته در مورد پرواز پهپاد بحث ارتفاع ساختمان‌ها هم مطرح می‌شود که می‌خواهیم به این پروژه اضافه کنیم.»

قادری ادامه داد: «البته ما دبیر کمیته GNAF هستیم. سازمان نقشه‌برداری و بنیاد مسکن متولی تامین نقشه هستند و از آنها درخواست می‌کنیم تا به سمت تهیه نقشه سه بعدی بروند تا ارتفاع ساختمان‌ها هم محاسبه شود و این موضوع را در دستور کار خود داریم. ما در شرکت پست وظیفه ایجاد زیرساخت نرم افزاری  و هماهنگی بین نهادها را داریم.»

آنطور که قادری توضیح می‌دهد شرکت پست تنها به صدور مجوز و تهیه نقشه بسنده نکرده و برای گام اول چند پروژه را تعریف و چند مسیر ثابت را برای تست پهپاد انتخاب کرده‌اند. اولین مسیر، مسیرهای صعب‌العبور است. عضو هیئت مدیره شرکت ملی پست در توضیح این پروژه می‌گوید: «در زمان زلزله، سیل و بلایای طبیعی قصد داریم تا بحث خون‌رسانی و ارسال داروها را پهپادها به عهده بگیرند. در این زمینه به سازمان اورژانس و هلال احمر اعلام آمادگی و نامه هم ارسال کردیم و منتظر پاسخ آن‌ها هستیم.»

با وجود تبلیغات‌ گسترده پیرامون پهپاد پستی در شبکه‌های اجتماعی؛ اما از صحبت‌های قادری می‌توان اینطور برداشت کرد که این رونمایی بیشتر از آنکه آغاز برای شروع جدی یک پروژه پستی باشد، مطالبه‌گری برای قانون‌گذاری در حوزه پهپادهای تجاری است.

http://pvst.ir/780
بهناز توحیدینویسنده میهمان

    سال ۸۷ به امید تغییرات بسیار در جامعه‌ام رشته علوم ارتباطات شاخه روزنامه‌نگاری را برگزیدم. به صورت پراکنده در همشهری و مجله فرهنگ وسینما می‌نوشتم. اما همواره فکر و ذکر منِ تازه‌کار پیرامون مسائل اجتماعی و سیاسی می‌گذشت. تا اینکه سال ۹۵ وارد پیوست شدم و به واسطه پیوست پا به دنیای بیکران فناوری گذاشتم و عاشقش شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو