صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات مانند دیگر صنایع و رشتهها، مملو است از اسناد بالادستی…
۹ مهر ۱۴۰۳
پاندمی کرونا و خانهنشینی مردم باعث شد امروز ایران جهشی متفاوتی را در حوزه تکنولوژی و رفتار کاربران اینترنت تجربه کند و با مزایا و معایب شبکه اینترنتی کشور بیشتر از گذشته دست و پنجه نرم کند. همین موضوع عاملی شد تا مردم به دنیای دیجیتالی، خرید آنلاین و استریمینگ ویدئو (VOD) علاقهمندتر از قبل شوند و سبک زندگی و تعاملات مردم در بستر این اپیدمی تغییر کند؛ تا جایی که آموزش سنتی جای خود را به آموزش آنلاین بدهد و سینمای ایران از پرده نقرهای فاصله بگیرد و شاهد سینمای آنلاینی باشیم که چراغ سینما را روشن نگه دارد.
فیلم و سریال محصولاتی هستند که همیشه در سبد فرهنگی و سرگرمی خانوادهها جایگاه ویژهای داشتهاند و از زمان فیلمفارسی تا امروز عنوان سرگرمی را با خود یدک کشیدهاند. با ورود سرویسهای استریمینگ ویدئو (VOD) و دسترسی مردم به محتوای ایرانی و خارجی بیشمار، بار سرگرمی مردم بیشتر روی دوش این پلتفرمها رفت تا بخش جدی از خلأها و نیازمندیهای فرهنگی و تفریحی مردم از این طریق پر شود؛ اما زمانی این رغبت از سوی کاربران استریم بیشتر خواهد شد که از کیفیت و قیمت مناسبی برای تماشای محتوای خود بهره ببرند تا علاوه بر هزینه اینترنت تجربه کاربری خوبی را همزمان تجربه کنند.
طبق آمار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مرداد ۹۹، اینترنت کشور از نفوذ ۹۴ درصدی اینترنت حکایت دارد به نحوی که بالغ بر ۸۳ درصد مردم کاربر اینترنت موبایل هستند و نفوذ اینترنت ثابت خانگی به ۱۱ درصد رسیده است و این نشان از علاقه و وابستگی مردم ایران به اینترنت دارد که از این تعداد ۶۸ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۱۱۵ نفر مشترک اینترنت موبایل و ۹ میلیون و ۹۴ هزار و ۵۴۸ نفر مشترک اینترنت ثابت هستند.
افزایش شمار مشترکان اینترنت ثابت از این لحاظ دارای اهمیت است که سال گذشته روند توسعه اینترنت خانگی کند بوده و حدود یک میلیون نفر از کاربران ADSL به دلیل مشکلات ناشی از کیفیت نامناسب سرویس و کندی سرعت در مقایسه با اینترنت موبایل، از دریافت این سرویس انصراف دادهاند. این اتفاق در حالی رخ داده که هزینه اینترنت موبایل به مراتب از اینترنت ثابت گرانتر است اما به دلیل کیفیت نامناسب اینترنت ثابت در کشور کاربران ترجیح میدهند از موبایل برای اتصال به اینترنت استفاده کنند و این موضوع افزایش ضریب نفوذ اینترنت موبایل را در سال ۹۸ به همراه داشته است.
کارشناسان دلیل این امر را عدم تخصیص درست منابع و عدم بهروزرسانی تجهیزات شبکه میدانند و همین موضوع باعث شده مردم از شبکه باکیفیت و ارزان خانگی محروم و ناگزیر از خرید اینترنت گرانتر موبایل شوند. این در حالی است که اینترنت ارزان خانگی معیار پیشرفت و توان ارتباطی یک کشور محسوب میشود اما به دلیل ضعف موجود در زیرساخت این سرویس، مردم مجبور به استفاده از اینترنت موبایل با هزینه گران شبکه موبایلی هستند.
اینترنت ارزان مزیتی است که باعث میشود افراد به سمت استریمینگ ویدئو بروند و ویدئو را در لحظه و از همان جایی که به آن نیاز دارند به نظاره بنشینند و سرعت و قیمت اینترنت عامل مهمی برای استفاده در دنیای استریم است. از سویی وضعیت اینترنت بر کیفیت نهایی استفاده آنلاین ویدئو بسیار تاثیرگذار است. در حال حاضر اکثر سرویسهای پخش آنلاین ویدئو میکوشند کیفیت آن را بر اساس وضعیت اینترنت کاربران تنظیم کنند تا بخشی از دغدغه کاربران بابت هزینه اینترنت را از بین ببرند.