نتایج انتخابات هیات رئیسه کمیسیون رمزارز انجمن فینتک اعلام شد
انتخابات هیات رئیسه کمیسیون رمز ارز انجمن فینتک با انتخاب رئیس کمیسیون و و نائب…
۱۶ آبان ۱۴۰۳
گزارش «نمای باز ۹۸» نشان میدهد:
۹ مهر ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
گزارش «نمای باز ۹۸» که الکوی مصرف بازیهای دیجیتال ایران در سال گذشته را نشان میدهد، حاکی از این است که گوشیهای موبایل محبوبترین پلتفرم برای بازی در میان بازیکنان ایرانی هستند. به طوری که سهم این پلتفرم در میان سایر ابزارهای بازی برابر ۹۲ درصد است. این گزارش که پنجمین گزارش منتشر شده در این زمینه است، وضعیت جالبی از جغرافیایی بازیسازی و دوستداران بازیهای دیجیتال در ایران را به نمایش میگذارد. براساس این گزارش ۳۲ میلیون بازیکن بازیهای دیجیتال در ایران وجود دارند که به طور متوسط بازیکنان ۹۳ دقیقه در روز بازی میکنند. براساس برآوردهای این پژوهش همچنین در سال ۹۸ بازیکنان پلتفرم موبایل در مجموع ۲۹۰ میلیارد تومان برای خرید بازی هزینه کردند. از این مبلغ ۸۰ میلیارد تومان سهم بازیهای موبایلی بومی است. از سوی دیگر در سال گذشته بازیکنان ۴ هزار میلیارد تومان برای خرید پلتفرمهای کنسول و رایانه هزینه کردند.
به گزارش پیوست، «نمای باز ۹۸» که توسط معاونت پژوهشی بنیاد ملی بازیهای رایانهای با نام مرکز تحقیقات بازیهای دیجیتال (دایرک) گردآوری و منتشر شده، براساس دادههای خرید و استفاده از بازیهای دیجیتال در بیش از ۹ هزار و ۲۰۰ خانواده و ۳ هزار گیمر ایرانی استخراج شده است. در یک نگاه کلی براساس این گزارش، ۳۲ میلیون بازیکن در ایران وجود دارد که از این تعداد ۶۲ درصد بازیکن مرد و ۳۸ درصد بازیکن زن هستند. این آمار نشان میدهد که تعداد بازیکنان زن به نسبت سالهای گذشته افزایش یافته است. طبق این گزارش میانگین سنی بازیکنان ۲۲ سال است. به طور متوسط بازیکنان ۹۳ دقیقه در روز بازی میکنند. در کنار آن ۴۹ درصد از بازیکنان هرروز بازی انجام میدهند، به صورتی که سرانه مصرف بازیهای دیجیتال در ایران ۳۵ دقیقه در روز است. از منظر انتخاب بازی روی پلتفرمهای مختلف، براساس این پژوهش ۶۵ درصد بازیکنان آنلاین بازی میکنند. از این تعداد ۲۲ درصد بازیکنان روی پلتفرم کنسول، ۲۰ درصد روی پلتفرم رایانه و ۹۲ درصد روی پلتفرم موبایل بازی میکنند.
از سال ۸۹ تا ۹۸ تعداد کل بازیکنان ایرانی با نرخ رشد ترکیبی سالیانه ۸ درصد رشد کرده است. البته این رشد در سالهای اول دهه ۹۰ با شیوع نسل چهارم اینترنت و ظهور پلتفرم موبایل به عنوان یک پلتفرم غالب برای بازی با رشد قابل توجهی مواجه شد و پس از آن نرخ رشد کاهش یافته است.۳۲ میلیون نفر تعداد کل بازیکنان ایرانی است. یعنی از هر ۱۰۰ ایرانی ۳۸ نفر بازیکن هستند. براساس این گزارش در هر خانوار ایرانی دارای بازیکن به طور متوسط ۱/۹ نفر بازی دیجیتال انجام میدهند.
در بخش دیگری از این گزارش به صورت جداگانه وضعیت گروههای سنی مختلف بازی مورد بررسی قرار گرفتند. گروه کودکان یعنی سنین ۳ تا ۱۱ سال نسبت به کل بازیکنان ۵۴ درصد از بازیکنان ایرانی را تشکیل میدهند. این گروه برای بازی پلتفرم موبایلی را ترجیح میدهند، یعنی میزان نفوذ موبایل در میان کودکان ۹۸ درصد است. پس از آن رایانه و کنسول قرار دارند. ژانرهای مورد علاقه این گروه از بازیکنان در رتبه اول رانندگی بعد شبیهسازی و سپس معمایی است. این گروه به صورت میانگین روزانه ۸۶ دقیقه بازی میکنند.
در گروه نوجوانان یعنی رنج سنی ۱۲ تا ۱۷ سال، ۸۰ درصد از بازیکنان آنلاین را نسبت به کل بازیکنان تشکیل میدهند. آنها بیشتر از موبایل برای بازی استفاده میکنند یعنی ۸۸ درصد این پلتفرم میان نوجوانان نفوذ دارد. ژانرهای مورد علاقه این گروه به ترتیب تیراندازی، ورزشی و استراتژی است. بازیهای مورد علاقه هم clash of clans، PES، GTA، PUBG و CALL OF DUTY بوده است. این گروه به صورت میانگین روزانه ۱۴۷ دقیقه بازی میکنند.
گروه جوانان یعنی افراد بین ۱۸ تا ۳۴ سال، از گروه نوجوان کمتر و از گروه کودکان بیشتر بازی میکنند. به نوعی روزانه ۹۵ دقیقه در روز بازی میکنند. موبایل هم همچون گروههای پیشین در این گروه هم نسبت به رایانه و کنسول نفوذ بیشتری دارد. بازیهای مورد علاقه این گروه هم مشابه بازیهای گروه نوجوان است البته جوانان به جای PES، FIFA بازی میکنند. ژانر مورد علاقه این گروه اول ورزشی، بعد استراتژی و معمایی در رده سوم قرار دارد.
گروه میانسال که سنین ۳۵ تا ۵۴ را تشکیل میدهند، روزانه به صورت میانگین ۶۸ دقیقه بازی میکنند. هرچه سن بیشتر میشود ساعاتی که افراد بازی میکنند، کاهش مییابد. موبایل هم پلتفرم مورد علاقه این گروه است. در میان بازیهای مورد علاقه، بازی بومی هم به چشم میخورد. به این ترتیب بازیهای مورد علاقه این گروه آمیرزا، CLASH OF CLANS، FIFA، PES، CANDY CRUSH است و به ژانرهای معمایی، استراتژی و ورزشی علاقه دارند.
گروه کهنسالان افراد بالای ۵۵ سال هستند، این گروه به نسبت به گروههای دیگر نزدیک به ۱۰۰ درصد از موبایل برای بازی استفاده میکنند. بازیهای مورد علاقه این گروه آمیرزا و فندق و انواع سودوکو و بازیهای کارتی است. این گروه از گروه میانسال بیشتر بازی میکنند یعنی به صورت میانگین روزانه ۷۱ دقیقه بازی میکنند.
دریک نگاه کلی در میان تمام بازیکنان ایرانی، ژانرهای ورزشی، استراتژی، معمایی، تیراندازی و رانندگی بسیار پرطرفدار است. ۱۵ بازی مورد علاقه بازیکنان ایرانی است که در ردههای اول بازیهای CLASH OF CLANS، FIFA و FIFA به چشم میخورند. در میان این بازیها همچنین بازیهای بومی بسیار مورد استقبال بازیکنان ایرانی قرار گرفته است. بازیهای ایرانی آمیرزا،کوئیز آف کینگز،منچرز و باقلوا در رتبههای هشتم،یازدهم، دوازدهم و سیزدهم قرار دارند. براساس آمار این پژوهش همچنین ۷۱ درصد بازیکنان روی یک پلتفرم بازی میکنند و بیش از ۳۰ درصد بازیکنان از بیش از یک پلتفرم برای بازیکردن بهره میبرند.
گزارش «دایرک» به بحث استریم هم پرداخته است. براین اساس روند استریم کردن در ایران رو به رشد است و استریمرهای ایرانی رفته رفته مخاطبان خود را پیدا میکنند. البته این حوزه هنوز به بلوغ نرسیده است، با این حال ۱۵ درصد از بازیکنان ایرانی علاقه زیادی به تماشای بازی کردن دیگران دارند یعنی تماشای استریم دارند.
این گزارش همچنین به خرید سخت افزار و نرمافزار بازی و پرداخت هزینه بازیکنان ایرانی برای خرید بازی هم توجه کرده است. براساس این گزارش میانگین سنی خریداران ۲۵ سال است. از نظر جنسیت ۸۴ درصد مردان و ۱۶ درصد زنان بازی را خرید میکنند. براساس برآوردهای این پژوهش در سال ۹۸ بازیکنان پلتفرم موبایل در مجموع ۲۹۰ میلیارد تومان برای خرید بازی هزینه کردند. از این مبلغ ۸۰ میلیارد تومان سهم بازیهای موبایلی بومی است. براساس آمار و ارقام در طول سالهای ۹۴ تا ۹۸ خرید بازیهای موبایلی بومی با نرخ رشد ترکیبی سالیانه ۴۶ درصد افزایش یافته است. اعداد و ارقام نشان میدهد که فرهنگ خرید بازی بومی در میان بازیکنان ایرانی آرام آرام در حال جا افتادن است
در سال گذشته همچنین بازیکنان ۴ هزار میلیارد تومان برای خرید پلتفرمهای کنسول و رایانه هزینه کردند. از این مبلغ، ۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان صرف خرید سختافزار و هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان مجموع هزینههای نرمافزاری بازیکنان بوده است. در این بخش از هزینهها، محصولات بومی سهم چندانی ندارند. از این مبلغ تنها ۹ میلیارد تومان سهم بازیهای کنسولی بومی و ۲۱ میلیارد تومان سهم بازیهای رایانهای بومی بوده است.
بازی در دوران شیوع کرونا و به دنبال آن بحث قرنطینه در دنیا با رشد قابل توجهی روبرو بوده است. به عنوان نمونه بازی Animal crossing: new horizons بیش از ۵ میلیون نسخه در ماه مارس فروخته شد. در ایران هم براساس گزارش کافه بازار کاربران از ابتدای اسفند ماه ۹۸ تا فرودین ماه ۹۹، ۳۱۴ میلیون بار برنامه و بازی دانلود و بهروزرسانی کردند که ۳۳ درصد بیشتر از هفتههای قبل از آن بود. در پیمایش دایرک در بهار سال ۹۹، ۴۴ درصد از استودیوهای بازیسازی افزایش درآمد خود را براثر اپیدمی کووید-۱۹ گزارش کردهاند.
*متن کامل این گزارش را در لینک زیر بخوانید: